X

Guvernarea PSD-PNL, eșec total: Complexul Energetic Hunedoara se apropie de faliment

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (PNL), a explicat într-un interviu acordat Agerpres care sunt problemele celor două complexuri energetice din Valea Jiului.

„Am fost în Valea Jiului chiar zilele trecute şi am văzut cu ochii mei. Acolo sunt oameni corecţi, oameni muncitori, oameni care iubesc mineritul şi au făcut din asta o tradiţie şi cred că e o tradiţie pe care trebuie să o preţuim şi să o valorificăm în măsura în care putem s-o aliniem cu obiectivele de mediu pe care Uniunea Europeană şi le-a asumat”, a declarat ministrul.

„Discutăm de o procedură foarte complexă de dare în plată. Practic, Complexul Energetic Hunedoara este în situaţia unei insolvenţe şi se apropie de faliment. Dar până atunci, pentru cei 2.000 de angajaţi, plus activele de la CEH, în special Termocentrala Paroşeni, care a fost modernizată, am găsit această variantă, dinaintea mandatului meu: le trecem pe Complexul Energetic Valea Jiului, o companie nouă, şi vom solicita un ajutor de stat din partea Comisiei Europene, aprobarea Comisiei Europene, sigur, pentru că ajutorul de stat vine de la bugetul de stat. Şi el va viza punerea în siguranţă a celor patru mine până în 2032. Toate ţările europene au finanţat această activitate pentru că ea implică să scoţi în continuare cărbune, să elimini riscul de autoaprindere, să faci o serie de operaţiuni în aceste mine pentru punerea lor în siguranţă”, a adăugat acesta.

„La Complexul Energetic Oltenia avem peste 10.000 de angajaţi, deci vorbim de o altă dimensiune a problemei. Sigur, e un alt tip de minerit, e un minerit de suprafaţă, în condiţii deloc bune, dar poate puţin mai bune decât cel din subteran din Valea Jiului. Şi Complexul Energetic Oltenia trebuie să se reinventeze. De aceea au fost gândite aceste proiecte de parcuri fotovoltaice, de centrale pe gaz, astfel încât acea expertiză din zona CEO să fie valorificată într-o companie, dacă vreţi, adusă în pas cu timpurile”, a mai spus Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei cred că este nevoie de noi discuții cu Bruxelles-ul.

„În acelaşi timp, trebuie să analizăm toate datele disponibile şi să discutăm cu Comisia Europeană, să explicăm foarte clar că proiectele care vizau trecerea pe gaz sunt cu anumite întârzieri, să le justificăm foarte bine şi să vedem în ce măsură putem renegocia termenele care vizează închiderea grupurilor pe cărbune, pentru că totuşi sunt câteva grupuri acolo care au fost modernizate. Şi am fost la Rovinari, de exemplu, grupul cinci, care în momentul acesta este într-un proces de modernizare şi care ar trebui să fie gata la nivelul lunii ianuarie anul viitor. Este o producţie importantă, iarăşi, în bandă, deci asigură şi ea securitatea sistemului energetic şi nu putem să închidem aceste grupuri până când nu avem certitudinea că vor putea fi înlocuite cu succes de o producţie pe bază de gaz”, a explicat el.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. Prioritatea ministerelor este distrugerea completă a oricărei forme de autonomie economică , prin falimentare și punere zalog a țării noastre, ca urmare a continuei indatorari bancare la UE prin multiple ” proiecte ” și împrumuturi, și bineinteles, imposibilitatea returnarii vreodată a datoriei uriașe create ( desigur în fapt inexistenta, dar prestidigitatia financiară face restul , demonstrînd realitatea irealului) . Toate acestea sunt posibile întrucît discursurile unse cu miere ale ” inaltilor” funcționari publici sunt de fapt sisiitul limbii veninoase a sarpelui iudeo- masonic care otraveste de decenii societatea noastră, pe care parțial tot el a creat- o de multiple ori .
    Pe care acum o distruge din nou din temelii pentru a o putea încă o dată recrea. Ordo ab chaos .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button