X

Nu au fost în stare să ducă cerealele din Ucraina în Africa și ele au inundat Europa de Est. Nu mai poate continua așa!

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat UE pentru că, aparent, nu și-a îndeplinit promisiunea de a trimite cereale importate din Ucraina în țările din Orientul Mijlociu și Africa.

Unele dintre exporturile de cereale rămân în țările vecine cu Ucraina, inclusiv în Polonia, iar fermierii s-au plâns că au probleme în a-și vinde propriile cereale din cauza depozitelor pline.

Premierul polonez critică dur UE: Nu au fost în stare să ducă cerealele din Ucraina în Africa și ele au inundat Europa de Est. Nu mai poate continua așa!

Vorbind la o conferință de presă comună cu omologul său român Nicoale Ciucă, la București, marți, după discuțiile interguvernamentale polono-române, Morawiecki a spus că, la ultima ședință a Consiliului European, Polonia și România și-au împărtășit preocupările legate de problema cerealelor ucrainene care sosesc în partea de est a UE.

UE nu a fost în stare să-și țină promisiunea

„Și aici vorbim pe o singură voce: aceste cereale, așa cum a promis Comisia Europeană, ar fi trebuit să meargă în Africa și în Orientul Mijlociu”, a spus el. „Între timp, deficiențele de procedură și întârzierile din anumite zone au dus la situația în care o parte din aceste cereale și alte produse agricole au rămas (în partea de Est a Europei – PAP), conducând astfel la scăderea prețurilor pentru fermieri.

„Nu putem accepta o astfel de acțiune, o astfel de procedură, astfel de tranzacții economice. Prin urmare, în următoarele zile și săptămâni, Polonia va face totul pentru a aborda această problemă în mod corect”, a adăugat el.

Și fermierii bulgari ies pe străzi

Producătorii de cereale încep miercuri un blocaj de 3 zile la granița cu România. Industria cere ca Bulgaria să impună veto cu privire la importul liber de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a confirmat oficial că în Bulgaria, România și Polonia se importă cereale din Ucraina, dar pentru asta Bruxelles-ul a acordat subvenții suplimentare – 56 de milioane de euro în total pentru cele trei țări. Ajutorul pentru Bulgaria este de 16 milioane de euro (32 milioane de leva).

„Protestul va fi în patru puncte din țară – Vidin, Ruse, Kardam și Silistra. În același timp, pe autostrăzi și pe drumurile principale vor fi prezente doar utilaje agricole, fără a bloca traficul. Vrem să fie limitat importul necontrolat de produse agricole din Ucraina. Noi nu cunoaștem proveniența producției, cu ce produse de protecție a plantelor au fost tratate culturile”, a spus președintele asociației de la Vidin, Zechko Andreinski.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Un comentariu

  1. in fapt, au fost deturnate de mafiotii securici (care multi sunt in spatele fermierilor), in incercarea de a le vinde scump in europa ca si cereale din Romania. au amestecat cerealele ucrane cu ale noastre, pentru a le vinde scump in uie. iar acum plang ca vor bani…hehe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button