X

Comisia Trilaterală a denumit 2023 „Anul UNU al Noii Ordini Globale!”

În timp ce miniștri de externe, ambasadori, directori executivi, bancheri și academicieni pensionați s-au adunat la prima reuniune plenară globală a Comisiei Trilaterale, organizată în India, probabil cea mai influentă persoană a stat liniștită, ascultând, relatează Nikkei Asia, citată de activenews.ro.

James Baker, directorul Biroului de Evaluare a Rețelei de la Pentagon, nici măcar nu se afla pe lista participanților la Taj Palace Hotel din New Delhi. Dar concluziile sale de la reuniune ar putea ajunge în politicile care modelează lumea.

Baker este succesorul legendarului strateg al apărării Andrew Marshall, care a condus biroul timp de 42 de ani. El este responsabil de furnizarea către secretarul Apărării a unei evaluări a capacităților militare ale SUA în raport cu alți actori în următorii 20 sau 30 de ani.

Este posibil ca un discurs anume să fi atras atenția lui Baker, pentru că a surprins esența discuției de trei zile, care a avut loc de vineri până duminică. „Administrația Biden încearcă să convingă lumea că există o luptă titanică între autocrații și democrații. Sunt sceptic în această privință”, a declarat un vorbitor. În schimb, lumea este fragmentată, cu țări – inclusiv SUA – care își urmăresc propriile interese, a adăugat vorbitorul.

Comisia Trilaterală este o organizație neguvernamentală care încearcă să aprofundeze înțelegerea între SUA, Europa și Asia.

Vorbitorul, care nu poate fi identificat în conformitate cu regulile comisiei, a continuat: „Trei decenii de globalizare – definită ca fiind integrată, bazată pe piața liberă și deflaționistă – au fost înlocuite de ceea ce va fi o perioadă de mai multe decenii de globalizare definită ca fiind fragmentată, nu bazată pe piața liberă, ci pe politica industrială și structural inflaționistă. Anul acesta, 2023, este Anul 1 al acestei noi ordini globale.”

În centrul acestei schimbări se află SUA. În loc să se angajeze într-o economie neoliberală, de piață liberă, guvernul american conduce economia și industriile cheie către un set de obiective, cum ar fi echitatea internă în țară și concurența cu China, a spus vorbitorul.

Într-o astfel de lume, puterile de mijloc, precum India, Arabia Saudită și Turcia, își vor croi propriile căi, cântărind interesele economice, strategice și de apărare, a spus vorbitorul.

În mod ironic, în timp ce Comisia Trilaterală se întrunea, Arabia Saudită și Iranul au convenit să normalizeze relațiile, spulberând speranțele Israelului de a izola Teheranul. Acordul a fost intermediat de China, SUA neavând niciun rol în strângerea de mână.

Creată de filantropul David Rockefeller în 1973, comisia a încercat să aducă economia în creștere a Japoniei în Occident. În prezent, comisia s-a extins pentru a include membri din Coreea de Sud, India și Asia de Sud-Est.

Proaspăt depășită de China ca fiind cea mai populată țară din lume și cu un nou „apetit pentru lume”, după cum spunea un participant, India a fost un subiect important al discuțiilor. Reprezentanții acestei țări au participat la o dezbatere animată cu omologii lor chinezi.

Atunci când un fost diplomat chinez a sugerat ca cele două națiuni „să se întâlnească la jumătatea drumului” în ceea ce privește problema frontierei lor din Himalaya și să găsească o modalitate de a rezolva diferendele, un oficial guvernamental indian a respins categoric modul în care chinezii formulau problema.

„Partea chineză trebuie să înțeleagă că nu poți submina pacea și liniștea și apoi să spui „lăsați restul relației să fie normală””, a declarat oficialul indian. „Nu poți avea violență la graniță și afaceri în interiorul țării. Nu funcționează”.

Însă membrii comisiei și-au exprimat speranța că China va juca un rol în încheierea războiului din Ucraina. „Dacă Rusia va opri războiul depinde de rolul Chinei. Dacă China decide să ajute Rusia [să se sustragă] sancțiunilor, dacă China decide să furnizeze arme Rusiei, acest război poate continua foarte mult timp”, a declarat un analist european.

De asemenea, deputații sunt îngrijorați de modul în care războiul a perturbat eforturile de a ajunge la emisii nete zero. „Noul conflict care este perceput în multe circumscripții este între securitatea energetică, pe de o parte, și transformarea energetică, pe de altă parte, ca urmare a Ucrainei”, a declarat un membru. „Cel puțin pe termen scurt, unele dintre aceste priorități par să se fi schimbat. Acum trebuie să reordonăm aceste priorități în așa fel încât transformarea energetică să aibă loc și să devină principalul motor al direcției în care trebuie să se îndrepte investițiile.”

Un alt subiect fierbinte a fost inteligența artificială. „Un sondaj de anul trecut a arătat că 49% dintre cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale au declarat că aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru omenire, aproape la nivelul unui dezastru de tip nuclear la scara umanității”, a declarat un membru. Mulți dintre cei prezenți în sală au cerut un sistem de reglementare global care să guverneze IA.

Cu toate acestea, participanții au fost, în general, pozitivi în ceea ce privește foarte popularul ChatGPT și, mai târziu, i-au cerut în glumă robotului să scrie un poem despre Comisia Trilaterală.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button