Cei doi lideri vor discuta despre „aprofundarea” „cooperării lor strategice”, pe fond de criză cu Occidentul, scrie Le Figaro.
Președintele chinez Xi Jinping va călători săptămâna viitoare în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, prima vizită de stat în aproape patru ani în țara care a invadat Ucraina. China se prezintă în esenţă ca o parte neutră în conflictul din Ucraina, întărindu-şi în acelaşi timp legăturile cu Moscova.
„La invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, președintele Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Rusia în perioada 20-22 martie”, a declarat vineri Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. Xi Jinping „va avea un schimb aprofundat de opinii cu președintele Putin privind relațiile bilaterale și problemele internaționale și regionale majore de interes comun”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomatiei chinez Wang Wenbin, la o conferință de presă.
O prietenie „fără margini”.
În cadrul acestei vizite, cei doi lideri „vor discuta despre aprofundarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice dintre Rusia și China „în special „ pe scena internațională”, a spus Kremlinul într-un comunicat, adăugând că „se vor semna documente acorduri bilaterale importante”.
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit în septembrie în marja unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) din Uzbekistan. Pentru prima lor întâlnire de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, ei și-au arătat dorința de a se sprijini reciproc și de a-și întări legăturile în mijlocul unei crize cu occidentalii. Cu câteva luni în urmă, președintele rus vizitase Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Atunci își proclamaseră prietenia „fără limită”. La scurt timp după aceea, Vladimir Putin și-a lansat trupele împotriva Ucrainei.
China se teme că criza se înrăutățește și scăpa de sub control, spune Qin Gang, ministrul chinez de externe
Anunțul vizitei lui Xi Jinping în Rusia vine a doua zi după o conversație telefonică între miniștrii de externe chinezi și ucraineni. „China se teme că criza se va agrava și va scăpa de sub control”, a spus ministrul chinez Qin Gang interlocutorului său, potrivit unui comunicat emis de ministerul său. „Ea speră că toate părțile vor păstra calmul, vor exercita reținerea, vor relua discuțiile de pace cât mai curând posibil și vor reveni pe calea unui acord politic”
Cele douăsprezece puncte ale Beijingului
China a lansat luna trecută un document în 12 puncte prin care îndeamnă Moscova și Kievul să poarte discuții de pace. De asemenea, textul se opune oricărei recurgeri la arme nucleare și solicită respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, implicând și pe cea a Ucrainei, o parte a cărei teritoriu se află sub controlul Rusiei. De la începutul conflictului, președintele chinez nu a vorbit niciodată cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky.
Potrivit cotidianului american The Wall Street Journal, o conversație ar putea avea loc după vizita lui Xi Jinping la Moscova. Luna trecută, președintele ucrainean și-a exprimat dorința de a comunica cu omologul său chinez. „Intenționez să-l cunosc pe Xi Jinping. Acest lucru va fi important pentru securitatea globală. China respectă integritatea teritorială și trebuie să facă totul pentru a se asigura că Rusia părăsește teritoriul Ucrainei”, a spus Volodymyr Zelensky.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]