Congresul SUA a votat în unanimitate declasificarea informațiilor despre originea COVID-19. Urmează ca Biden să decidă dacă dă curs cererii sau își exercită dreptul de veto.Mute / Unmute
Congresul american a trimis pe data de 10 martie 2023 un proiect de lege președintelui Joe Biden „prin care cere administrației să declasifice toate informațiile deținute de agențiile de informații americane referitoare la potențialele legături dintre Institutul de Virologie din Wuhan din China și COVID-19″, relatează Politico.
Proiectul a fost inițiat de un grup de republicani, fiind anterior adoptat în unanimitate și în Senat.
Proiectul de lege impune Biroului Directorului de Informații Naționale să prezinte Congresului un raport neclasificat „cu redactări doar dacă este necesar pentru a proteja sursele și metodele”, arată Politico.
„Prin adoptarea acestui proiect de lege bipartizan, Congresul a transmis un mesaj clar că este esențial să se ofere o transparență deplină cu privire la ceea ce se știe despre cum a început această pandemie, cum ar fi putut fi cheltuiți dolarii contribuabililor pentru cercetări riscante și dacă laboratoarele care efectuează astfel de cercetări au cele mai înalte standarde de siguranță”, au declarat președintele House Energy and Commerce Committee Cathy McMorris Rodgers (R-Wash.) și președinții subcomisiilor acestei comisii într-o declarație comună după vot.
Ei l-au avertizat pe Biden că revocarea proiectului de lege ar cauza „daune ireparabile capacității noastre de a restabili încrederea publicului în guvern”.
Reacția congresului american vine după ce Departamentul de Energie al SUA și FBI au confirmat că virusul s-a scurs din laborator.
„E secundar dacă virusul s-a scurs accidental din laborator sau a fost lansat intenționat. Toate aceste reacții oficiale confirmă direct sau indirect faptul că virusul a fost făcut în laborator. Or, dacă virusul a fost făcut în laborator, a existat și un antidot sau vaccin dinainte să se fi știut despre el în decembrie 2019? Întrebarea e perfect legitimă, deoarece Moderna a prezentat EMA, pentru a primi autorizație de urgență, studii ale propriului vaccin anti-COVID din 2016. Cum e posibil așa ceva? De asemenea, Pfizer/BioNTech a început testele cu propriul vaccin pe 14 ianuarie 2020, la 3 zile după ce autoritățile chineze au dat publicității o secvență ADN a virusului. Cum poți dezvolta un produs medical «sigur și eficient» în 3 zile? La aceste întrebări vor trebui să răspundă și autoritățile europene”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]