SUA trimit mai devreme noi bombe nucleare în bazele NATO din Europa. Washington și Moscova, pregătite de încleștarea finală?
Statele Unite au accelerat trimiterea în bazele NATO din Europa a unei versiuni mai precise a bombei nucleare B61-12, potrivit unei cablograme diplomatice americane și a două persoane familiarizate cu această chestiune.
Sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie a acestui an, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri cu ușile închise la Bruxelles în această lună, arată cablograma.
Pentagonul: „Nu are legătură cu evenimentele din Ucraina”
Măsura, care presupune înlocuirea armelor mai vechi cu versiunea mai nouă în diferite depozite din Europa pentru o potențială utilizare de către bombardierele și avioanele de luptă americane și aliate, vine pe fondul tensiunilor crescute din cauza amenințărilor Rusiei de a folosi o armă nucleară în Ucraina și a preocupărilor tot mai mari că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a descuraja Moscova să treacă această linie.
Modernizarea programului B61 a fost discutată în mod deschis în documente bugetare și declarații publice de ani de zile, iar oficialii Pentagonului au declarat că modernizările sunt necesare pentru a se asigura că stocul este adus la zi și sigur.
Solicitat să comenteze, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a răspuns prin e-mail că „deși nu vom discuta detalii despre arsenalul nostru nuclear, modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile, iar planurile de a schimba în siguranță și în mod responsabil armele mai vechi cu versiunile actualizate B61-12 fac parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp. Acesta nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel”, scrie Politico.
Modificarea calendarului a fost o surpriză pentru unii observatori, care se tem că ar putea alimenta și mai mult o situație deja periculoasă în Europa. Anunțul de la reuniunea de la Bruxelles a fost făcut cu câteva zile înainte ca NATO să dea startul exercițiului nuclear anual, cunoscut sub numele de Steadfast Noon. Exercițiul de două săptămâni se încheie duminică și include aproximativ 70 de aeronave. Iar miercuri, Rusia a desfășurat un exercițiu nuclear pe l-a descris ca simulând un „atac nuclear masiv” ca represalii la un atac nuclear asupra Rusiei, potrivit Kremlinului.
Asigurarea aliaților
Mesajul din spatele trimiterii primelor bombe în decembrie ar putea fi îndreptat mai mult către aliații europeni care se simt deosebit de vulnerabili în fața Moscovei. „Părerea mea este că vizează mai mult NATO decât Rusia”, a declarat Tom Collina, director de politici la Ploughshares Fund, un grup pentru dezarmare. „Există deja bombe B61 (mai vechi) acolo. Rușii știu asta. Ele funcționează foarte bine. Cele noi vor fi mai actualizate, dar nu este o diferență atât de mare. Dar poate fi o modalitate de a-i asigura pe aliați atunci când se simt deosebit de amenințați de Rusia”.
Două persoane familiarizate cu chestiunea viitoarei expedieri către Europa au confirmat calendarul accelerat raportat în cablograma diplomatică. Acestea au cerut să nu fie numite din cauza sensibilității subiectului.
Cablograma, care nu a fost făcută publică anterior și a fost scrisă pentru a fi distribuită în cadrul Pentagonului și al Departamentului de Stat pentru a le oferi factorilor de decizie politică un rezumat a ceea ce s-a discutat între miniștrii apărării la reuniunea NATO, indică în mod clar faptul că aliații sunt agitați. Documentul spune că, în timpul reuniunilor, 15 aliați NATO și-au exprimat îngrijorarea că alianța „nu trebuie să cedeze în fața șantajului nuclear al lui Putin”.
Un program nuclear de 10 miliarde de dolari
B61 este o familie de bombe nucleare dezvoltată la începutul anilor 1960 și demonstrată inițial în cadrul unor teste nucleare subterane în Nevada. De-a lungul deceniilor au fost dezvoltate o duzină de versiuni, iar cele mai multe dintre ele au fost între timp retrase din uz.
Programul de prelungire a duratei de viață a bombelor B61-12, în valoare de 10 miliarde de dolari, este gestionat de Departamentul pentru Energie și este destinat să înlocuiască mai multe versiuni anterioare, inclusiv aproximativ 100 de bombe stocate în baze aeriene din Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia.
Modernizările se referă toate la aspectele non-nucleare ale designului bombei neghidate și implică eliminarea unei parașute și instalarea unui nou kit și alte îmbunătățiri pentru „o precizie semnificativ mai mare”. Noua versiune este, de asemenea, proiectată astfel încât avioanele de bombardament și avioanele de luptă americane și aliate – inclusiv bombardierele B-2 și B-21 și avioanele de luptă F-15, F-16, F-35 și Tornado – să poată transporta arma, spre deosebire de cele câteva versiuni mai vechi ale B61 care au fost stocate de ani de zile.
Focosul în sine este unul dintre cele mai versatile din arsenalul american, deoarece puterea sa explozivă poate fi ajustată în sus sau în jos în funcție de țintă, făcându-l o armă cu randament scăzut sau mediu. Noul termen de sosire este un semn că Pentagonul a stabilit că arma este gata mai devreme decât era planificat, potrivit observtorilor.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]