Asociația Bankwatch din România, finanțată de Ministerul Mediului din Germania a reușit să dea încă o lovitură sistemului energetic din țara noastră. La termenul de judecare a plângerii ONG-ului, care a dus la suspendarea autorizației de mediu pentru cea mai mare carieră de cărbune din România, dar și din Europa, instanța a constatat lipsa dovezilor de comunicare, prelungind, astfel, închiderea carierei până la 15 septembrie, fapt care va duce la oprirea Termocentralei de la Rovinari.
Termocentrala de la Rovinari, care face parte din Complexul Energetic Oltenia, un segment vital al Sistemului Energetic Național, ar putea fi închisă în următoarele zile. Avocații Asociației Bankwatch România, ONG-ul finanțat de Ministerul Mediului din Germania, au obținut o amânare a judecării procesului prin care exploatarea de la Cariera minieră Roșia din Gorj a fost oprită, pentru lipsa dovezilor de comunicare. Astfel, procesul s-a amânat pentru data de 15 septembrie, perioadă în care cariera, care aproviziona cu lignit Termocentrala Rovinari, va rămâne închisă. În 17 iunie 2022, Tribunalul București a admis cererea asociației Bankwatch de suspendare a acordului de mediu al Carierei Roșia.
Decizia a fost atacată în instanță de Agenția de Protecție a Mediului Gorj și de Complexul Energetic Oltenia, urmând ca judecătorii să decidă în acest dosar în data de 2 august. Asociația Bankwatch România a cerut anularea acordului de mediu pentru Cariera Roșia, din Gorj, pe motiv că în apropierea carierei ar exista 18 habitate naturale, cu 13 specii de pești, 13 nevertebrate, 5 specii de reptile și 5 specii de mamifere. De precizat că exploatarea la Cariera Roșie a început în anul 1973, aceasta fiind cea mai mare carieră minieră de lignit din țară, dar și din Europa.
Se lucrează pe avarie
Sindicaliștii de la Cartel Alfa Gorj susțin că amânarea deciziei instanței până în 15 septembrie va afecta foarte grav activitatea Complexului Energetic Oltenia, pentru că nu s-au mai făcut decopertări și se lucrează doar în interiorul carierei, unde mai este foarte puțin lignit. ”În foarte scurt timp o să se oprească termocentrala de la Rovinari, care are trei grupuri cu o capacitate totală de 990 MWh. Chiar dacă instanța va da o decizie favorabilă pentru Complexul Energetic Oltenia, în toată această perioadă s-a pierdut și se pierde foarte mult timp, pentru că durează să dai pământul la o parte și să ajungi la cărbune. Și nu se știe ce decizie va da instanța, pentru că poate da amânare sau chiar să dea câștig de cauză Bankwatch și atunci se va închide definitiv cea mai mare carieră minieră din Europa. O să fie probleme mari la iarnă cu energia, și dacă scoți un grup din producție, nu trei grupuri. De fapt, și acum sunt dificultăți, uitați-vă și la hidrocentrale, care produc mai puțin din cauza secetei. Între timp, Germania tot deschide cariere și termocentrale. Vă dați seama ce conservare s-a făcut acolo, dacă după ani de zile au reușit să le dea drumul. La noi Mintia este închisă de un an, dar nu o mai poți porni”, ne-a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.
CE Oltenia, terorizată de Bankwatch
De peste opt ani, Complexul Energetic Oltenia a fost ținta atacturilor ONG-urilor, care au încercat, prin tot felul de procese intentate, să oprească activitatea unuia dintre cei mai importanți producători de energie din România. În 2015, conducerea Complexului Energetic Oltenia preciza că, până la acel moment, 16 acțiuni ale Bankwatch si Greenpeace inițiate în instanță împotriva CE Oltenia au avut soluții definitive și irevocabile în favoarea societății.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]