Recent, au apărut mai multe informații despre cartea electronică de identitate, pe care autoritățile statului doresc să o implementeze pentru cetățenii români. Una dintre informațiile vehiculate de mai multe organizații media a fost aceea că „Până în 2031, toți românii vor trece la cartea de identitate electronică”.
Media precum Economedia.ro (deținut de patronii G4 Media, Tăpălagă și Pantazi), Kanal D, Antena 3 sau Digi24 au lansat această informație.
Având în vedere reticența multor români în a-și lăsa datele biometrice în administrarea statului, R3media a luat legătura cu Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) pentru a face lumină în acest.
Astfel, conform informațiilor trimise în exclusivitate către R3media, DEPABD a specificat, clar, că noua carte de identitate electronică nu va fi obligatorie pentru cetățenii români. În răspunsul semnat de dl Chestor de Poliție Aurel-Cătălin Giulescu, DEPABD afirmă că acest buletin electronic (cu cip) va fi eliberat NUMAI persoanelor interesate de această opțiune. Cine dorește buletine electronice, le poate solicita până pe 2 august 2031.După această dată, vor rămâne cu buletine normale, simple.
Pe de altă parte, cei care doresc să rămână cu buletine normale, fără cip, vor putea călători în țările UE cu ajutorul unui pașaport.
„Astfel, în sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărțile electronice de identitate numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie) și nu pentru toți cetățenii români. În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spațiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărți de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune.
Rețin atenția dispozițiile art.16 alin.3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora „De la data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cetățenii români pot opta pentru eliberarea:
a)unei cărți electronice de identitate în una dintre variantele prevăzute la art.17 alin(6)
b)unei cărți de identitate simple”, arată DEPABD în răspunsul trimis R3media.
O altă problemă care a indignat societatea din România a fost faptul că, inițial, autoritățile au prevăzut ca de pe noile buletine să fie scos tricolorul și înlocuit cu steagul Uniunii Europene. De altfel, R3media a fost prima instituție de presă care a atras atenția asupra dispariției tricolorului de pe actul de identitate al românilor.
Pentru că, între timp, în mass-media au apărut mai multe variante privind noile buletine, am solicitat DEPABD să clarifice lucrurile. Veștile sunt bune: protestele din societate nu au rămas fără ecou și autoritățile au luat decizia să reintroducă steagul României pe noile buletine.
„Astfel, în ceea ce privește însemnele naționale, s-a stabilit introducerea stemei naționale și a steagului României, atât pe cartea electronică de identitate, cât și pe cartea de identitate simplă”, sună răspunsul DEPABD pentru R3media.
O altă problemă discutată a fost apariția, în premieră, a „genului” persoanei, în loc de „sexul”, așa cum era până acum. Criticii măsurii au atras atenția că pot exista interpretări, din cauza ideologiei LGBT, care susține că poți fi de orice gen, indiferent de sexul biologic obiectiv.
Din păcate, din răspunsul DEPABD rezultă că pe noile buletine, va apărea în continuare „genul” persoanei.
„Referitor la terminologia utilizată, precizăm că au fost avute în vedere dispozițiile anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr.295/2021, unde sunt stabilite expres doar două opțiuni: F pentru feminin, respectiv M pentru masculin”, afirmă DEPABD.
HG 295/2021, prevede la anexa 5 că pe noile acte de identitate va apărea „genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin)”.
În ceea ce privește datele biometrice ale persoanei, acestea vor fi stocate de fiecare stat membru al UE în parte.
Conform răspunsului DEPABD, datele biometrice vor fi șterse „imediat prin procedură automată și ireversibilă”, imediat după ridicarea cărții electronice de identitate sau „dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia”.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Slava Domnului! O gura de aer proaspăt!
Deci ca sa intelegem mai bine, cei care nu au pasaport (pentru ca si ala tot cu cip este), si au carte de identitate simpla, nu mai pot iesi din tara?
Exista pasaport simplu, fara cip.
Deocamdată