X

Operațiunea „Europa se prăbușește economic”: dolarul ajunge aproape la paritate cu euro și bate vânt de recesiune! Americanii își repatriază dolarii

Curs BNR miercuri, 19 ianuarie 2022. Valorile pentru euro, dolar și  principalele valute - Update - IMPACT.ro

Cererea mare de dolari, pe măsură ce riscurile de recesiune globală cresc, a afectat alte valute, euro într-o măsură mai mare faţă de majoritatea monedelor importante, deoarece creşterea preţurilor gazelor în Europa agravează temerile privind creşterea economică, transmite Reuters.

Analiştii anticipează că moneda unică, care a atins marţi cel mai redus nivel din 2002, va ajunge în curând la paritate cu dolarul american. Moneda euro este văzută ca fiind deosebit de vulnerabilă, având în vedere dependenţa puternică a Germaniei, Italiei şi altor ţări de gazele ruseşti şi temerile că majorările considerabile ale dobânzilor Băncii Centrale Europene (BCE) ar putea declanşa o nouă criză a datoriilor în zona euro.

„Toate acestea înseamnă că euro va scădea în continuare şi pieţele îşi dau seama de asta. Ne aşteptăm la paritate şi întrebarea este dacă aceasta este o mişcare prea mică sau dacă poate scădea şi mai mult. Credem că se poate”, a declarat Jordan Rochester, strateg FX la Nomura Securities.

Euro a pierdut 10% faţă de dolar în acest an şi la nivelul de 1,0238 dolari pe untiate este aproape de punctul de paritate crucial din punct de vedere psihologic, pe care l-a atins ultima dată la mijlocul anului 2002, când avea doar trei ani. De asemenea, euro a atins noi minime de şapte ani faţă de francul elveţian şi a scăzut în raport cu lira sterlină şi yenul, dar puţini observatori sunt dispuşi să afirme că a atins nivelul minim.

Analiştii Nomura şi-au redus ţinta pentru euro/dolar la 0,95 dolari şi au spus că paritatea ar putea fi atinsă cel mai devreme în august. Cu toate acestea, Nomura a spus că nivelul de 0,95 dolari nu a fost atât de important din punct de vedere istoric, menţionând că euro a scăzut de la 1,17 dolari după crearea sa la 0,82 dolari în octombrie 2002. Extrapolând înapoi în timp folosind monedele sale moştenite, euro s-a tranzacţionat la 0,6444 dolari pe unitate în februarie 1985, au adăugat ei.

Creşterea preţurilor la gaze şi avertismentele cu privire la o reducere mare a livrărilor Rusiei provoacă îngrijorarea cu privire la o criză energetică majoră europeană în această iarnă. Preţurile gazelor naturale s-au dublat faţă de minimele din iunie şi au crescut cu 465% în ultimul an. Între Rusia şi Germania a izbucnit o dispută uriaşă pentru întreţinerea conductelor. Zona euro importa aproximativ 40% din necesarul de energie din Rusia chiar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. În plus, lucrătorii norvegieni din sectorul petrolului tocmai au intrat în grevă, ceea ce ar putea scoate de pe piaţă 292.000 de barili echivalent petrol de gazelor naturale.

Economiştii se aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune mai repede decât alte state. Nomura se aşteaptă ca economia euro să cadă în recesiune până în trimestrul al treilea, cu o scădere totală a PIB-ului de 1,7%. O creştere a randamentelor obligaţiunilor alimentează şi mai mult riscurile de recesiune. Costurile împrumuturilor guvernamentale europene au crescut mai rapid în ultimele două săptămâni în comparaţie cu cele ale Statelor Unite, indicând o înăsprire mai rapidă a condiţiilor financiare.

„Riscurile de recesiune şi încetinirea creşterii economice europene pe care le vedem determină aceste mişcări (ale euro)”, a declarat Grace Peters, şefa de strategie de investiţii în regiunea EMEA la JPMorgan Private Bank. Deprecierea monedei euro este nouă problemă pentru Banca Centrală Europeană (BCE), care se confruntă cu o inflaţie record, deoarece o monedă slabă alimentează preţurile importurilor.

Un membru al consiliului guvernatorilor BCE, Francois Villeroy de Galhau, a declarat înainte de scăderea de marţi a euro că slăbiciunea monedei europene face mai dificilă atingerea ţintei de inflaţie de 2%. Este de aşteptat ca BCE să înceapă să crească dobânzile în această lună, prima sa creştere efectuată din 2011. Cu toate acestea, creşterea preţurilor energiei amplifică riscurile de recesiune, aşa că pieţele monetare au redus aşteptările privind o majorare agresivă a dobânzilor.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

7 comentarii

  1. E clar ca avem de a face cu o sinucidere ritualica, economico-financiara a statelor UE, pusa la cale de papusarii Marii Resetari prin intermediul slugoilor lor din fruntea Uniunii si din fruntea statelor-Colonii europene! Se vede asta si din atitudinea total pasiva a BCE, care ar fi trebuit demult sa mareasca substantial dobanda-cheie la Euro, dar nu a facut-o pt ca are ordine exprese legate de devalorizarea accelerata a monedei europene si cresterea exponentiala a inflatiei! Este foarte probabil, ca la sfarsitul anului, paritatea Euro/Dolar sa fie de 0.5!

    1. Scoaterea Masoneriei ,,in afara Legii” ar rezolva rapid TOATE crizele Lumii (mai putin pe cele existentiale!), fie acestea Economice, Spirituale sau de Razboi/Belice! In plus, daca am reinstaura in România faimosul art. 13 (cel despre averile dobândite ilicit!) țara noastră ar deveni cu adevărat ,,o gură de Rai”… Politicienii Masonii trebuiesc inlăturați din ,,viața publică” Urgent și Definitiv!!!
      Un popor Ortodox nu poate și nu trebuie să accepte organizații Satanice la sânul său căci ce are in comun Dumnezeu cu Mammona (Baphomet)?!?! Și când te gândești că Masoneria a fost declarată la Noi ,,de Utilitate Publică”!!! Ar fi de râs de n-ar fi de plâns…

    2. e fascinant ca pe vremea lui trump, cand dolarul crestea pana pe la 1.06, acum e 1.02 … nu era o chestie satanica, trump facea bine :)) in plus cel mai prost curs a fost de 0.8 prin 2000 , atunci nu era sinucidere ? nu era in colaps ue ? 🙂

      1. Altele erau atunci situatiile de care pomenesti! Dar, o sa te convingi chiar tu de contrariu, la iarna, cand vei vedea ce valoare mai au banii tai si ce mai poti sa cumperi cu ei. Mai nimic!

  2. O ştire uriaşă – dar care nu ştiu dacă a fost dată pe undeva la noi – este că Rusia a oprit orice livrare de bunuri esenţiale către ”ţările neprietenoase”. Conform lui Hal Turner, Vladimir Putin ar fi semnat pe 4 iulie un decret conform căruia se opreşte orice livrare de bunuri esenţiale către ”ţările neprietenoase”, indiferent în ce monedă plătesc şi chiar dacă plătesc în ruble. Exemple de bunuri esenţiale oprite de la tranzacţionare: gaz, petrol, grâu, orz, neon (gaz rar folosit în industria semiconductorilor, n.n.). Conform aceluiaşi Hal Turner (într-o ştire de acum o lună) Rusia a oprit exportul de titan către Europa. Titanul e un material de importanţă critică în industria militară, din el se fac armurile tancurilor. Deci dacă izbucneşte un război, Europa nu poate fabrica tancuri. Colac peste pupăză, Volodimir Zelensky cere şi tancuri (printre alte lucruri).

    Cotaţiile monedei euro se prăbuşesc în raport cu dolarul SUA

    articol de Hal Turner, 5 iulie 2022

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/euro-currency-plunging-against-u-s-dollar

    Moneda euro s-a prăbuşit în valoare faţă de dolarul SUA, în tot cursul zilei de marţi (5 iulie), pe măsură ce lumea îşi dă seama ce se va întâmpla după anunţul Rusiei că nu vor mai vinde produse vitale către ”ţările neprietenoase”.
    La începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, cursul euro/dolar era de 92 eurocenţi pentru un dolar. Spre finalul zilei, valoarea euro s-a prăbuşit până la nivelul de 105 eurocenţi pe dolar. Asta e o reducere de 14,47 % într-o zi.
    Motivul pentru care se întâmplă asta ar putea avea legătură cu un decret semnat de preşedintele rus Vladimir Putin în data de 4 iulie (luni). Conform acestui decret, Rusia nu va mai vinde resurse vitale către ”ţările neprietenoase”.

    Scurt istoric

    Începând cu luna martie, Rusia a decis că va permite ţărilor europene să depoziteze euro la Gazprom Bank, apoi banca ar urma să convertească banii în ruble (moneda naţională a Rusiei), iar acele ruble ar urma să fie trimise în Rusia pentru a plăti pentru bunuri şi servicii. Motivul pentru care Rusia a făcut aşa este deoarece Europa a confiscat până la 285 miliarde de dolari din Fondurile Suverane ale Rusiei, care erau depozitate în băncile europene. Banii au fost luaţi de Europa ca ”sancţiuni” împotriva Rusiei pentru că au acţionat militar în Ucraina.
    Vorbind pe şleau, Europa a furat bani aparţinând Rusiei. Ruşii, nevrând să fie jefuiţi din nou, au stabilit procedura comercială descrisă mai sus. Prin această metodă, Europa nu mai putea confisca banii ruşilor.
    În lunile care au trecut de atunci, europenii practic au dublat sancţiunile, punând mâna pe yacht-urile oligarhilor ruşi şi oprind tranzitul de bunuri din Rusia către Statul rusesc Kaliningrad.
    Prin urmare, acum Rusia a decretat că nu vor mai vinde deloc resurse vitale către ”ţările neprietenoase”. Asta înseamnă – printre alte lucruri – fără gaz, fără petrol, fără grâu, fără orz, fără neon etc pentru Europa.

    Europa are nevoie de acele lucruri. Fără petrolul şi gazul rusesc, industria europeană nu va putea funcţiona. Fabricile se vor închide. Locurile de muncă vor fi anulate. Nu vor mai fi produse bunuri.
    Fără gaz, centralele europene nu vor mai putea genera suficientă electricitate pentru ca afacerile să funcţioneze; nu va fi suficient gaz pentru cetăţenii europeni să-şi încălzească locuinţele în iarna următoare.
    Fără grâul şi alte produse agricole ale rusiei, europenii vor suferi de foame.
    Acesta e viitorul europei: înfriguraţi, flămânzi, fără locuri de muncă, fără industrie.

    Europa a crezut că poate distruge economia Rusiei prin sancţiuni, pe motivul invaziei din Ucraina. În loc de asta, ce s-a întâmplat în realitate e că economia Rusiei a suferit o lovitură puternică şi a supravieţuit, dar acum economia Europei e cea care e distrusă, prin propriile lor sancţiuni.
    Deoarece clasa bogaţilor vede că Europa nu poate supravieţui economic sau agricol, ei îşi dau seama că moneda europeană probabil va colapsa şi va deveni fără valoare. Prin urmare, ei vând euro, pentru a scăpa de ei câtă vreme mai au încă valoare.

    Dacă Europa va cădea, vor cădea şi Statele Unite două sau trei săptămâni mai târziu.
    Desigur, SUA au propria extracţie de petrol şi gaze naturale, deci deşi vor fi uimitor de scumpe, vom putea în continuare să facem rost. SUA este un mare producător în zona agricolă, în ciuda eforturilor maxime ale guvernului federal de a ordona fermierilor să-şi distrugă culturile – pe motive de ”gaze cu efect de seră”, emisii de carbon, şi probleme de mediu. Deci, deşi mâncarea va deveni uimitor de scumpă, va fi în continuare mâncare în America.
    Dar în Europa s-ar putea să nu fie.

    Impactul real asupra SUA se va simţi atunci când industria europeană va cădea. Acest lucru va lovi industria SUA foarte greu, şi este o întrebare pertinentă dacă industria SUA va supravieţui.
    La momentul actual se poate vedea că ceea ce Europa va suferi cu siguranţă, fără nici o îndoială, ar putea fi comparat cu Marea Recesiune şi condiţiile din al doilea război mondial. Europenii (presupunem n.n.) vor suferi aceste lucruri până la sfârşitul lui 2022.

    Ceea ce va suferi SUA va fi undeva între marea recesiune şi criza financiară din 2008, dar mai aproape totuşi de marea recesiune. Fără produsele şi serviciile din Europa, SUA va vedea bucăţi mari din industria sa cum sunt incapacitate.
    Trebuie să mulţumiţi celor care au promovat ”comerţul liber” în anii 90 şi începutul anilor 2000. Aceştia au externalizat atâta producţie către entităţi străine, pentru a băga în buzunar profiturile obţinute din reducerea costului cu forţa de muncă pe pământ străin, în timp ce au păstrat preţul produselor la fel ca înainte.

    Bonus

    A fost oprit orice flux de gaz natural prin conducta Yamal

    Informare de Hal Turner, 5 iulie 2022

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/all-natural-gas-flow-on-yamal-europe-pipeline-halted

    Rusia a oprit complet orice flux de gaz natural prin conducta Yamal-Europa. După decretul preşedintelui Putin de pe 4 iulie, care a ordonat să nu se mai comercializeze nici o resursă vitală cu ”ţările neprietenoase” – indiferent de preţ sau de moneda de tranzacţionare – livrarea de gaz către majoritatea Europei a fost oprită.
    În ultima lună, Europa a făcut eforturi să îşi umple rezervele de gaz, astfel că unele ţări au ajuns la un procent de 57 % din necesarul de iarnă deja stocat. Nu ştim cât au mai adunat după cei 57 % în ultima luna, şi nu ştim cât vor rezista aceste rezerve dacă vor începe să umble la ele.
    Mai multe informaţii pe măsură ce le primesc.

    Actualizare pe 6 iulie, la 02:17 AM ora României
    La nivelul lui 5 mai 2022, rezervoarele de gaz natural ale Poloniei erau umplute la 81 % din capacitate, şi sunt zvonuri că astăzi au ajuns la 98 % din capacitate.
    În Polonia, compania responsabilă de stocarea gazului este Gas Storage Poland. Cele şapte rezervoare de gaz natural lichefiat au o capacitate totală de 3,18 milioane metri cubi. Putem confirma că aceste rezervoare erau umplute în mai la o capacitate de 81 % (2,58 miliarde metri cubi). Consumul de gaz natural al Poloniei s-a situat la 21 miliarde metri cubi în 2021, majoritatea fiind utilizat în lunile mai reci din toamnă şi iarnă. Deci presupunând că rezervoarele sunt pline, Polonia poate stoca numai 17 % din necesarul anual de gaz, conform consumului de anul trecut. Asta înseamnă aproximativ 2 luni.
    Totuşi, ţineţi cont că deşi ei pot stoca 3,18 miliarde metri cubi pentru necesarul de iarnă, până acum ei primeau în timpul iernii gaz şi prin conductă. Iar acum că fluxul normal a fost oprit, înseamnă că acoperă mai puţin de două luni din necesarul de gaz ?
    De asemenea, mi s-a spus că în Germania, sobele pe lemne s-au vândut până la epuizarea stocurilor. Zvonul este că nu se mai găseşte nici una, la nici un preţ, nicăieri în ţară.

    Actualizare pe 6 iulie, la 02:28 ora României
    Germania are, de departe, cele mai mari rezervoare pentru stocarea gazului natural din zona Central şi Vest Europeană (24 miliarde metri cubi capacitatea), care pot asigura necesarul Germaniei pentru două-trei luni dintr-o iarnă normală. Dar la nivelul lunii martie 2022, rezervoarele Germaniei erau pline mai puţin de 60 %. În continuare încerc să obţin informaţii mai exacte, dar mai spun o dată: aceste stocuri pentru două sau trei luni la temperaturile normale de iarnă … erau folosite în timp ce venea gaz din exterior prin conducte, 24 din 24. Dar acum că livrarea prin conducta Yamal e oprită, Germania trebuie să se bazeze pe conducta Nordstream 1 (tot de la ruşi, n.n.), care în ultima lună a scăzut fluxul de la 130 milioane metri cubi pe zi, la 100 milioane; iar astăzi a scăzut de la 100 milioane pe zi la 58 milioane. Deci vorbind realist, Germania ar putea avea gaz, pentru toată ţara, numai pentru două luni !

    Colac peste pupăză, americanii umblă la rezervele strategice de petrol, pe care le exportă

    Rezerva strategică de petrol a SUA este exportată. Suntem săpaţi din interior

    Informare de Hal TUrner, 5 iulie 2022

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/u-s-strategic-petroleum-reserve-being-exported-we-are-being-sold-out

    Producţia europeană de tancuri … oprită. Lipsă de titan … din Rusia

    Depeşă de Hal Turner, 9 iunie 2022

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/nato-just-got-the-bad-news-european-tank-production-halted-lack-of-titanium-from-russia

    Se pare că Europa nu mai nici un pic de titan, material esenţial pentru producerea tancurilor. Până acum, Europa cumpăra titanul … din Rusia.
    Producţia de tancuri din Germania a fost oprită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button