X

A început goana după cărbune. Polonia și Ucraina cresc puternic producția de cărbune termic. La noi, în cadrul guvernului există un grup infracțional organizat mână în mână cu furnizori și producători de energie!

kazahstan rusia carbune

Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune termic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile mai reci, în timp ce Europa se confruntă cu o criză de securitate energetică exacerbată de războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Utilizarea cărbunelui termic drept combustibil pentru centralele electrice va trebui să scadă dacă lumea doreşte să-şi atingă obiectivele de a atinge emisiile nete zero până la jumătatea secolului. Dar, pe măsură ce fluxurile de gaze ruseşti către Europa au scăzut după invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile Europei asupra Moscovei, continentul se luptă pentru surse de aprovizionare alternative, relatează news.ro.

În ciuda angajamentelor larg răspândite de a elimina treptat cărbunele din sectorul electric, ţări precum Germania, Austria şi Ţările de Jos se pregătesc să crească producţia de energie pe bază de cărbune, ca măsură de urgenţă.

Polonia intenţionează ”să crească producţia de cărbune termic din minele existente în acest an cu maximum 1,5 milioane de tone”, a declarat Janusz Olszowski, preşedintele Camerei de Industrie şi Comerţ Minieră din Polonia, într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Compania minieră PGG a spus că îşi va închide treptat toate minele până în 2049.

„Anul trecut, minele de cărbune poloneze au fost incluse în planul de reducere a potenţialului minier. Prin urmare, nu putem creşte brusc producţia în acest an într-un mod semnificativ”, a spus Olszowski.

Polonia, care se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din generarea sa de electricitate, a introdus la începutul acestei luni şi măsuri care vor subvenţiona cărbunele pentru gospodăriile care îl folosesc drept combustibil pentru încălzire, pentru a atenua creşterea preţurilor.

”Ne-am păstrat capacitatea de generare a energiei pe bază de cărbune şi dorim să creştem producţia de cărbune – aceasta este o necesitate pentru a fi siguri pentru toamnă şi iarnă”, a declarat vineri prim-ministrul Mateusz Morawiecki reporterilor, la Bruxelles.

DTEK, cel mai mare investitor în energie din Ucraina, a mai spus într-o declaraţie trimisă prin e-mail că ţara intenţionează să crească stocurile interne de cărbune termic de la 2 milioane de tone la 3 milioane de tone, înainte de iarnă.

DTEK Energy, care operează minele de cărbune, încearcă să asigure nivelurile de dinainte de război ale producţiei de cărbune, a adăugat acesta, fără a dezvălui date din motive de securitate.

Acuzații grave privind legea decarbonizării: La nivelul guvernului un grup infracţional organizat mână în mână cu furnizori și producători de energie!

Acuzații grave privind legea decarbonizării: La nivelul guvernului un grup infracţional organizat mână în mână furnizori și producători de energie!
    Sindicaliștii reuniți în BNS Cartel Alfa au trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, în care avertizează că intrarea în vigoare imediată a legii decarbonizării ar rezulta într-un dezastru energetic pentru România. Ei se întreabă cum este posibil să închizi termocentrale și alte instalații producătoare de energie în plină criză energetică, fără să pui nimic în loc.Într-un pasaj realmente grav, sindicaliștii afirmă că „lipsa de dialog real şi insistenţa cu care se merge înainte cu acest proiect sinucigaş, dau impresia că la nivelul guvernului avem de-a face cu un grup infracţional organizat, mână în mână cu anumiți furnizori de energie şi anumiti producători de energie, care doresc existența crizei în energie şi creşterea prețurilor pentru propriile interese”. Reamintim că Ministerul Energiei (foto stânga) și-a asumat o lege a decarbonizării, care urmărește să închidă definitiv și ireversibil toate capacitățile energetice ale României pe bază de cărbune, pentru a ne conforma Green Deal.

    În atenţia domnului Nicolae Ionel Ciucă, Prim Ministru

    Domnule Prim Ministru,

    În plină criză a energiei, Ministerul Energiei merge orbeşte înainte cu închiderea de capacităţi de producţie. Mai sunt câteva zile până la termenul din PNRR pentru finalizarea Legii decarbonizării, care se doreşte promulgată prin OUG (deci aplicabilă imediat), prin care guvernul a stabilit închiderea termocentralelor pe cărbune, fără a avea nimic pus în funcțiune în locul lor.

    În 2021 s-au închis 1.700 MW capacităţi de producţie şi s-au tăiat la fier vechi. In anul acesta, în baza angajamentelor iresponsabile din PNRR, se opresc încă 600 MW. Acest lucru în condiţiile în care deja în orele de vârf România importă în jur de 3.000 MW, la preţuri foarte mari.

    Toate statele membre ale UE care în prezent au capacități de producere a energiei electrice pe bază de cărbune au decalat termenele pentru oprirea acestor capacități. Mai mult, Polonia și Germania au stabilit că vor continua să producă energie electrică pe bază de combustibili solizi până în 2040, respectiv 2049.

    Înţelegem şi susţinem necesitatea eliminării treptate a utilizării combustibililor fosili pentru combaterea crizei climatice.

    Însă modul acesta heirupist şi fără niciun fel de planificare strategică pentru asigurarea energiei necesare pentru economie şi populaţie de care avem parte în Romania, adânceşte cu premeditare criza economică şi socială. Simplele promisiuni că vor fi deschise sau construite noi capacităţi nu au nicio legătură cu o abodare strategică. O abodare raţională, responsabilă față de cetățeni şi agenții economici, ar fi aceea în care programul de închidere este corelat cu punerea în funcţiune a unor capacităţi noi, spre exemplu prin introducerea unei prevederi legislative care să permită închiderea numai după un interval de două sau trei luni de la intrarea în funcțiune a noilor capacităţi.

    Toate aceste acţiuni ale guvernului, lipsa de dialog real şi insistenţa cu care se merge înainte cu acest proiect sinucigaş, dau impresia că la nivelul guvernului avem de-a face cu un grup infracţional organizat, mână în mână cu anumiți furnizori de energie şi anumiti producători de energie, care doresc existența crizei în energie şi creşterea prețurilor pentru propriile interese.

    CNS Cartel ALFA solicită public modificarea de urgenţă a proiectului de ordonanţă privind decarbonizarea, modificarea termenelor şi adoptarea unui calendar clar de închidere treptată a capacităţilor în corelaţie strictă cu pornirea efectivă a altor capacităţi de producere de energie, care să lucreze în bandă cu cel puțin aceeaşi capacitate ca a celor ce se doresc închise.

    In caz contrar, CNS Cartel ALFA va formula o plângere penală împotriva membrilor guvernului care vor semna OUG de decarbonizare, pentru subminarea economiei naţionale şi lezarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor.

    Bogdan Iuliu Hossu,
    Președinte CNS Cartel ALFA

    [dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

    Un comentariu

    1. Ar fi făcut și ai noștri precum Germania, și Polonia, dar ai noștri încă n-au primit „de sus”, de la tăticul lor care i-a uns, acest accept. Românii noștri au înțeles bine că în fruntea țării este un grup infracțional care subminează economia națională, dar ei, cei din acest grup, „trebuie înțeleși” fiindcă nu fac voia proprie, ci voia șefilor lor externi!!!?
      România, trezește-te!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Back to top button