X

ANCHETĂ – Identitatea digitală a fost implementată în Ucraina

Săpând si cercetând ca de obicei, am aflat ceva cu totul uluitor care ne arată o față cu totul diferită a Ucrainei: Țara care a implementat deja identitatea digitală sub tutela lui Klaus Schwab. De parcă nu erau suficiente dezvăluirile despre laboratoarele de cercetare în biotehnologie, sau prezența grupărilor naziste în armata ucraineană și în politica ucraineană.

Concret, guvernul ucrainean a lansat în 2020 o aplicație numită “Diia” (“Statul intr-un smartphone”) care reunește buletinul de identitate, pașaportul, permisul, certificatul de vaccinare, istoricul bancar, asigurările de sănătate, prestațiile sociale și nu numai. Un model pe care l-am mai vazut până acum doar în China cu celebrul “sistem de credit social”.
Zelensky la lansarea aplicatiei DIIA.

Ucraina este campioana identității digitale cu aplicația “Diia” Acest lucru a fost menționat de mult timp, apoi a fost urgentat, în mod convenabil, de criza COVID. Este un SCOP explicat pe larg chiar de către UE și de Forumul Economic Mondial că guvernele vor să treacă spre o digitalizare totală a vieții de zi cu zi prin adunarea tuturor serviciilor de stat într-un smartphone într-o aplicație.

În total, aproape 50 de servicii pot fi accesate din aplicație și 9 documente oficiale care au aceeași valoare ca cele fizice. În cele din urmă, va fi imposibil să faci o cerere oficială către stat, sau către administrația publică locală, fără să ai această aplicație. Mai mult, odată cu COVID-19, guvernul a anunțat chiar că plata indemnizațiilor va fi condiționată de prezența unui certificat de vaccinare. In plus, aplicatia contine si programul denumit „cash for vaccines”, lansat de Volodimir Zelensky anul trecut, menit „să încurajeze oamenii să se vaccineze împotriva Covid-19 și să sprijine sectoarele economiei care au suferit cel mai mult de pe urma restricțiilor carantinei”. De la vârsta de 14 ani, fiecare persoană cu program complet de vaccinare în aplicație a primit 1000 de grivne (aproximativ 30 de euro). La începutul anului 2021 aveau deja peste 4,5 milioane de utilizatori activi. Dar aruncând o privire mai atentă la ceea ce se intamplă în prezent, aflăm că si Polonia are o aplicație similară cu cea a Ucrainei, care a fost lansată la sfârșitul anului 2019.
Big Brother în Rada Supremă a Ucrainei:

La începutul anului 2021, Volodymyr Zelensky a decis chiar să guverneze țara și să-și monitorizeze parlamentarii prin astfel de aplicații. Deși partidul său avea majoritatea locurilor în parlament, mulți membri nu votau la fel, adica nu votau dupa cum le dicta seful de grup, ceea ce a făcut ca partidul să piardă voturile pentru diferite proiecte de lege. Soluția lui Zelensky a fost de a-i obliga pe membrii grupului sau parlamentar să descarce o aplicație pe smartphone-urile lor, care le-a înregistrat prezența și cât de des au votat la unison cu partidul. Aplicația a generat apoi un rating similar cu cel al Uber pentru fiecare parlamentar. Presa ucraineană a numit aplicația „Big Brother-ul din smartphone”.
Cine s-a ocupat de operaționalizarea dezideratelor Forumului Economic Mondial în Ucraina prin implementarea acestui sistem de credit social și de monitorizare? Păi, chiar un membru al Forumului Economic Mondial, Mykhailo Federov.

Mykhailo Federov este viceprim-ministru și Ministru al Transformării Digitale al Ucrainei. Cel mai tânăr ministru din istoria politicii ucrainene, la doar 30 de ani a reușit să-și deschidă propriile afaceri, precum și să conducă “revoluția digitală a țării”. Cel mai important proiect al său este „Diia – statul într-un smartphone”, care își propune până în 2024 să aibă 100% din toate serviciile guvernamentale disponibile online, cu 20% dintre servicii furnizate automat, fără intervenția unui funcționar. Mykhailo Fedorov, viceprim-ministru, ministrul transformării digitale al Ucrainei, a participat la sesiunea Forumului Economic Mondial (WEF) „Scaling Up Digital Identity Systems”. El a împărtășit progresul Ucrainei în digitalizarea serviciilor guvernamentale: „Scopul nostru este să permitem folosim acest ID digital peste tot in viața de zi cu zi”.

Vorbind în cadrul aceleiași discuții, Mykhailo Fedorov a spus că scopul guvernului său a fost să creeze un sistem de identificare digitală care, în termen de trei ani, să facă din Ucraina cel mai “accesibil” si “digitalizat” stat din lume, funcționând ca un furnizor de servicii digitale.

“Experții” nu au discutat la WEF despre modul în care sistemele de identitate digitală ar putea fi abuzate de guverne și corporații. Cu toate acestea, participanții au fost de acord că cel mai mare obstacol în calea adoptării identității digitale, cel puțin în SUA, a fost lipsa de încredere în guvern. Încredere care, ce să vezi, se zdruncină pe zi ce trece, cu cât aflăm mai multe astfel de “mizerii băgate sub preș”, ignorate din cauza războiului. Tocmai de asta, atunci când vine vorba de câștigarea încrederii în aplicatiile pentru identitate digitală administrate de guvern, Fedorov consideră că “dacă le oferi oamenilor o cantitate copleșitoare de confort, care este însoțită de o securitate cibernetică puternică, atunci nu vor avea de ales decât să aibă încredere în tehnologie”.

Tot Feodorov recunoaște, exact ca și șeful său, Klaus Schwab, “oportunitatea uriașă” oferită de pandemie pentru a implementa Big Brother-ul la nivel internațional: „Pandemia ne-a accelerat progresul. În primul rând, oamenii chiar solicită acum servicii digitale online. Oamenii nu au de ales decât să aibă încredere în tehnologie. Vedem ce fel de afacere se dezvoltă și această afacere influențează dezvoltarea serviciilor noastre. Când permitem unei persoane să înregistreze o afacere în trei clicuri; când le permitem să-și plătească taxele în două clicuri – indiferent cât de sceptic este o persoană cu privire la tehnologie, va începe să folosească serviciile noastre.”

În încheiere, să ne amintim anunțul de acum câteva zile al lui Klaus Schwab prin care spunea că „Forumul Economic Mondial a rupt toate legăturile cu Rusia din cauza agresiunii împotriva Ucrainei”. Cred și eu. Tocmai ce s-a aflat de unde începea „Marea Resetare”.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

9 comentarii

  1. Iata cum se intampla ca tot raul sa fie spre bine! Caci, desi suna cinic, bombele si rachetele rusilor au distrus practic camere video de supraveghere, senzori, antene 5G si aproape orice tine de infrastructura legata de controlul digital al ucrainienilor de rand!

  2. Treaba asta e veche.Nu a aparut ieri.
    Initial au vrut sa foloseasca rfid.Primul implant al unui chip rfid l-au facut in 1997 iar primul pasaport cu rfid a aparut in 1998.
    Doar ca aceasta tehnologie avea numeroase probleme si au ales sa foloseasca telefoane mobile.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Radio-frequency_identification
    https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/09/how-i-learned-to-stop-worrying-and-love-the-microchip/570946/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button