Judecătorii naționali pot lăsa neaplicate, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate – este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CJUE. În plus, CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii.
În esență, CJUE a venit cu următoarele argumente:
* dreptul european are întâietate în fața dreptului național, dacă deciziile CCR contravin dreptului european
* Interesele financiare ale UE nu pot fi lăsate neprotejate care urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european
* Apare riscul de prescripție în dosarele penale ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european
”Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție”, a arătat CJUE.
* instanțele nu pot lăsa neapărate interesele financiare ale Uniunii europene prin aplicarea unor decizii ale unor Curți Constituționale lipsite de independență politică
”Dreptul Uniunii nu se opune ca deciziile Curții Constituționale să fie obligatorii pentru instanțele de drept comun, cu condiția ca independența acestei curți, în special față de puterile legislativă și executivă, să fie garantată. În schimb, acest drept se opune ca răspunderea disciplinară a judecătorilor naționali să fie angajată prin orice nerespectare a unor asemenea decizii”, arată CJUE.
Context. Decizia CJUE vine în contextul mai larg în care Curțiile Constituționale din statele est-europene precum Polonia, Ungaria sau România, dar și din Germania, au decis că deciziile lor au întâietate în fața deciziilor CJUE și a legislației europene.
Astfel, decizia CJUE de astăzi vrea să pună înăbușe tendințele suveraniste ale unor Curți naționale constituționale, mai ales din statele est-europene.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Ce-ar fi ca aceste state sa iasă din UE, sa-si mențină sau sa-si recistige suveranitatea si sa întrețină schimburi comerciale juste cu orice stat doresc!Avem suficienți oameni cu mintea luminată si iubitori de tara care are sa recladeasca economia romaneasca indiferent de condițiile impuse de catre altii!
Adevarat Corina. Ar trebuie sa se întâmple cât mai repede.
RoExit! De urgentza!
ROEXIT!!! Și NATOEXIT!! Dar degeaba,românii au statut de slugi,în tranziție rapidă spre statutul de sclavi…