Habertürk
Liderul aşa-numitei ‘Republici Turce a Ciprului de Nord’ (RTCN), Ersin Tatar, a criticat marţi decizia guvernului de la Nicosia de a anula paşapoartele UE ale întregii conduceri politice a RTCN, el afirmând că măsura are drept scop să submineze comunitatea ciprioţilor turci, transmite Reuters, potrivit agerpres.
Guvernul de la Nicosia a anulat luni paşapoartele UE ale întregii conduceri politice a RTCN, entitate recunoscută doar de către Turcia.
Încărcătura virală provocată de varianta Delta este de 300 de ori mai mare faţă de varianta iniţială
”Decizia luată de partea ciprioţilor greci de a revoca unele dintre paşapoartele ciprioţilor turci este încă o dovadă că ‘Republica Cipru’ s-a transformat într-un stat cipriot grec cu totul şi că nu este arătat niciun fel de respect faţă de drepturile legitime ale ciprioţilor turci”, a declarat Tatar pentru Reuters.
Executivul cipriot a explicat că prin măsura respectivă a acţionat împotriva indivizilor care subminează integritatea şi suveranitatea insulei, cu referire în special la o decizie a autorităţilor cipriote turce de a redeschide fosta staţiune Varosha, părăsită de locuitorii ei în 1974 şi înconjurată ulterior cu sârmă ghimpată de armata turcă.
Decizia de luni a autorităţilor de la Nicosia ar viza 14 persoane, printre care Ersin Tatar şi Ersan Saner, ‘prim-ministru’ al RTCN.
Fostul preşedinte al Ciadului, Hissene Habré, a murit într-o închisoare din Senegal
Aproximativ 100.000 de ciprioţi turci au obţinut paşapoarte ale Republicii Cipru după divizarea insulei, în 1974. Paşapoartele respective permit circulaţia liberă în UE şi în majoritatea celorlalte ţări din lume.
Cipru este divizat după invadarea treimii sale de nord de către Turcia în 1974 între Republica Cipru – membră a Uniunii Europene – care îşi exercită autoritatea în sud, şi RTCN, autoproclamată în 1983 şi recunoscută doar de Ankara.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]