X

Ursula von der Leyen: Cazul spyware-ului Pegasus este ‘inacceptabil’ dacă se confirmă

dpa

Cazul Pegasus, un software fabricat de o companie israeliană, la care guverne au recurs pentru a spiona militanţi, jurnalişti, opozanţi din lumea întreagă este ‘complet inacceptabil’ dacă informaţiile se confirmă, a reacţionat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.  

‘Acest lucru trebuie să fie verificat’, dar dacă ‘se adevereşte’ atunci este ‘complet inacceptabil’, a subliniat Ursula von der Leyen într-o declaraţie făcută presei la Praga.

Aviaţia militară americană a efectuat un raid aerian în estul Siriei împotriva unui grup islamist proiranian

‘Libertatea presei este o valoare centrală a Uniunii Europene’, a avertizat şefa executivului european, care a prezentat în capitala cehă planul de redresare şi rezilienţă al Republicii Cehe (PNRR), în valoarea de 7 miliarde de euro.

Potrivit unei investigaţii publicate duminică de un consorţiu format din 17 media internaţionale, software-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, ar fi permis spionarea a cel puţin 180 de jurnalişti, a 600 de oameni politici, a 85 de militanţi pentru drepturile omului şi a 65 de şefi de companii.

Pe această listă figurează numărul de telefon al jurnalistului mexican Cecilio Pineda Birto, împuşcat la câteva săptămâni după apariţia sa pe acest document, precum şi cele ale corespondenţilor străini ai mai multor mass-media, între care Wall Street Journal, CNN, France 24, Mediapart, El Pais sau AFP.

Programul spion Pegasus, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri şi contacte ale proprietarului dispozitivului.

NSO, acuzată cu regularitate că face jocurile regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este destinat să fie utilizat doar pentru a obţine informaţii împotriva reţelelor criminale sau teroriste.

Indonezia a raportat mai multe cazuri zilnice de Covid-19 decât India şi Brazilia

Ancheta efectuată de 17 media, între care ziarul francez Le Monde, publicaţiile britanică The Guardian şi americană The Washington Post, se bazează pe o listă obţinută de reţeaua franceză Forbidden Stories şi de organizaţia neguvernamentală Amnesty International. Lista ar conţine, potrivit lor, circa 50.000 de numere de telefon selectate de către clienţi ai NSO din 2016 pentru o supraveghere potenţială.

Analiza efectuată de grupul media de anchetă a localizat numeroase numere de telefon în Maroc, Arabia Saudită sau Mexic

 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button