Reuters
Segmentul disciplinar al reformei justiţiei din Polonia ‘nu este conform’ cu dreptul european, a stabilit joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE, cu sediul la Luxemburg), într-o decizie care ar putea declanşa penalităţi financiare împotriva Varşoviei din partea Bruxellesului, transmite AFP, potrivit agerpres.
‘Polonia nu şi-a respectat obligaţiile ce decurg din dreptul UE’, a indicat CJUE, marcând o etapă suplimentară în confruntarea dintre Bruxelles şi Varşovia pe tema reformelor din justiţia poloneză.
Citește și: Peste un sfert dintre bolnavii de COVID-19 au avut simptome și după șase luni de la boală
Sesizată de Comisia Europeană, Curtea de la Luxemburg a declarat că a examinat cauza în ‘contextul global al reformelor majore’ angajate de guvernul conservator naţionalist aflat la putere din 2015 în Polonia.
CJUE a avut în vizor în special camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze, care, potrivit instanţei europene, ‘nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi de independenţă şi, în particular, nu este la adăpost de influenţe directe sau indirecte ale puterilor legislativă şi executivă poloneze’.
Decizia CJUE intervine la o zi după o ordonanţă a aceleiaşi Curţi europene prin care cere Poloniei să înceteze orice activitate a ‘camerei disciplinare’.
Dacă Varşovia nu se va conforma, ar putea să-şi atragă sancţiuni financiare.
Joi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, a reiterat poziţiile Varşoviei, reamintind că ‘organizarea sistemului de justiţie ţine de competenţele statelor membre’.
Această hotărâre ‘dovedeşte o tară a CJUE’ şi marchează o ‘tentativă de a acapara competenţele statele membre (pentru a le aduce) la nivelul UE’, a declarat el la televiziunea TVP1. Guvernul partidului Lege şi Justiţie (PiS) afirmă că reformele sunt necesare pentru a lupta împotriva corupţiei şi a pune capăt moştenirii comuniste în sistemul de justiţie.
Comisia Europeană consideră însă că ele aduc atingere statului de drept, şi încearcă să readucă Polonia, dar şi Ungaria, în conformitate cu ceea ce Bruxellesul consideră drept normele democratice europene.
Citește și: Laurent Simons, copilul geniu care vrea să-i facă pe oameni nemuritori
Miercuri, Curtea Constituţională poloneză a sfidat Bruxellesul printr-o decizie potrivit căreia orice măsură provizorie luată de Curtea europeană împotriva reformelor judiciare poloneze ‘nu este conformă’ Constituţiei ţării.
Criticii guvernului au declarat că decizia constituie o atingere adusă ordinii juridice a UE, calificând-o drept ‘Polexit juridic’.
Fostul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk, aflat acum în fruntea partidului de opoziţie Platforma Civică, a acuzat PiS de ‘părăsirea UE’.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]