X

PE: Rezultatul alegerilor din R.Moldova trebuie să fie un punct de pornire pentru accelerarea reformelor

Timpul.md

Rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova trebuie să fie un punct de pornire pentru ca noul guvern să accelereze reformele reale şi ambiţioase, în special în sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei, a declarat marţi eurodeputatul creştin-democrat german David McAllister, şeful delegaţiei Parlamentului European pentru observarea scrutinului, transmite agerpres.

„Fac apel la toate părţile să dea dovadă de maturitate politică şi responsabilitate şi să acorde prioritate intereselor ţării. Populaţia Republicii Moldova a dat un mandat clar, puternic şi impresionant Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) pentru a începe implementarea agendei ambiţioase a preşedintei Maia Sandu. Rezultatul acestor alegeri ar trebui să fie un punct de pornire pentru ca noul guvern să accelereze reformele reale şi ambiţioase, în special în domenii precum sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, a afirmat, într-o conferinţă de presă online, David McAllister (grupul PPE), care este totodată şi preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a PE.

Citeşte şi: Moscova răspunde la rezultatul alegerilor din R.Moldova: ‘ Vom consolida factorul transnistrean’

„Parlamentul European şi Uniunea Europeană în general vor urmări îndeaproape evoluţiile postelectorale, reamintind politica noastră a condiţionalităţilor stricte. Vom fi pregătiţi să sprijinim Republica Moldova în implementarea reformelor care sunt în centrul Acordului de Asociere cu UE. Uniunea Europeană este nerăbdătoare să lucreze în parteneriat cu acest nou guvern puternic şi stabil şi cu noul parlament pentru a rezolva provocările cu care se confruntă ţara. Poporul Republicii Moldova s-a exprimat duminică, şi a făcut-o foarte clar”, a declarat eurodeputatul, cu ocazia prezentării raportului delegaţiei PE pentru monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, câştigate cu o majoritate confortabilă de PAS, formaţiunea politică din care provine preşedinta Maia Sandu.

David McAllister a atras atenţia că „ce se va întâmpla în următoarele săptămâni şi luni în Republica Moldova va avea un impact major asupra viitorului relaţiilor” cu UE.

La rândul său, eurodeputatul liberal român Siegfried Mureşan (grupul PPE), membru al delegaţiei PE de observare a scrutinului, s-a declarat încântat că Republica Moldova are un parlament „nou şi legitim, ales prin alegeri corecte, cu o majoritate clară, care să susţină în mod transparent un guvern care să reformeze” ţara.

Citeşte şi: UE ameninţă Belarusul cu suspendarea vizelor

„UE a oferit Republicii Moldova un pachet de redresare economică de 600 de milioane de euro, exact pe baza aceloraşi principii ca facilitatea europeană de redresare şi rezilienţă oferită celor 27 de state membre ale UE. Este un pachet de investiţii care vor merge mână în mână cu reforme. Banii sunt meniţi să ajute oamenii, întreprinderile şi regiunile afectate de pandemie, dar şi să întărească sistemele publice din Republica Moldova – educaţia, sănătatea, justiţia -, pentru a face faţă mai bine unor crize viitoare”, a afirmat Siegfried Mureşan, care este totodată preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

„Parlamentul European şi Comisia Europeană vor colabora strâns cu noul guvern de la Chişinău pentru implementarea rapidă a acestui pachet de ajutor economic. Este primul pachet de ajutor economic oferit de UE, ca urmare a pandemiei, unei ţări din afara UE, iar intrarea sa în vigoare este expresia încrederii de care preşedintele Maia Sandu se bucură la nivelul instituţiilor UE. Acest pachet a fost creat ca urmare a discuţiilor avute de preşedinta Maia Sandu cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prima parte a acestui an la Bruxelles. Noi, Parlamentul European, am susţinut de asemenea acest pachet. Aşteptăm o formare rapidă a guvernului pentru a puterea trece împreună la reformele pe care cetăţenii Republicii Moldova le aşteaptă”, a mai declarat eurodeputatul român în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Concluzia generală a delegaţiei PE, potrivit lui David McAllister, este că alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova „au fost bine administrate, competitive, iar libertăţile fundamentale au fost în mare parte respectate”.

„Votanţii au avut un spectru larg de opţiuni, iar cadrul legal a fost o bază solidă ca alegerile să se desfăşoare în mod democratic. Ziua alegerilor a fost calmă şi transparentă. Procesul a fost în mod covârşitor unul pozitiv, în ciuda unor cazuri izolate de aglomerare (la secţiile de vot). Am fost impresionaţi cu toţii de rolul vital jucat de femei în gestionarea procesului electoral”, a afirmat eurodeputatul german.

Totuşi, potrivit acestuia, delegaţia PE a observat mişcări sistematice a unor votanţi din regiunea separatistă Transnistria, transportaţi cu maşini spre secţii de votare. „Ne exprimăm regretul că Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a reuşit să reglementeze această chestiune”, a spus McAllister, adăugând că una din echipele delegaţiei PE a observat încercări de cumpărare de voturi.

Un alt motiv de îngrijorare au fost controversele în legătură cu deciziile CEC cu privire la numărul şi amplasarea secţiilor de vot din străinătate, pentru diaspora, precum şi pentru votanţii din Transnistria, a subliniat el.

Delegaţia îţi exprimă de asemenea regretul că guvernul din Republica Moldova nu a luat din timp o decizie de a oferi finanţarea necesară pentru alegeri din cauza blocajului unor membri ai cabinetului.

„În al patrulea rând, deplângem cazurile multiple de presiune asupra primarilor şi autorităţilor locale prin plângeri la autorităţile anticorupţie fără a oferi vreo dovadă”, a mai spus şeful delegaţiei PE.

„Media au jucat un rol important în timpul campaniei. Numeroase dezbateri televizate transmise la nivelul întregii ţări au permis tuturor partidelor să îşi comunice politicile şi să le ofere informaţii votanţilor. Cu toate acestea, poziţia părtinitoare a principalelor organizaţii media din cauza afilierii lor la partide a slăbit protecţia media pentru pluralism politic”, a tras el atenţia.

David McAllister a spus că UE este pregătită să ajute Republica Moldova să remedieze aceste deficienţe şi să implementeze toate recomandările organismelor internaţionale.

La rândul său, Siegfried Mureşan a declarat că, în viitor, trebuie asigurat un acces egal la mass-media pentru toţi candidaţii şi toate partidele şi a făcut apel la transparenţă în privinţa finanţării campaniilor electorale şi a partidelor politice. „Aşteptăm ca viitorul parlament al Republicii Moldova să ia decizii în acest sens”, a afirmat el.

Citeşte şi: RISC CRESCUT al vaccinului Johnson & Johnson de a dezvolta o boală neurologică rară

Eurodeputatul român a cerut de asemenea o îmbunătăţire a legislaţiei privind votul din diaspora. „Republica Moldova este o ţară unde o parte importantă a populaţiei trăieşte în afara graniţelor. Peste 200.000 de cetăţeni au votat în diaspora la aceste alegeri. Este clar că este nevoie de o îmbunătăţire a legislaţiei pentru ca cetăţeni Republicii Moldova să poată vota nestingherit, fără cozi, indiferent unde se află în ziua alegerilor”, a declarat el.

Misiunea PE de la scrutinul din Republica Moldova, din care au făcut parte şase eurodeputaţi, a fost prima misiune a legislativului comunitar de observare a unor alegeri de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

După procesarea tuturor voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, PAS a obţinut 52,8% din voturi şi va avea 63 de mandate în viitorul parlament, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BeCS) – 27,17% (32 de mandate), iar Partidul Şor – 5,74% din voturi (6 mandate). 

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button