Time Magazine
Anticorpii produşi după vaccinarea cu serul anti-COVID-19 chinezesc CoronaVac, utilizat pe scară largă în Brazilia, sunt mai puţin eficienţi împotriva variantei Gamma decât împotriva precedentei tulpini a virusului care a fost prezentă în această ţară, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP, potrivit agerpres.
Varianta Gamma, detectată prima dată în Brazilia, poate deci „să circule în rândul indivizilor vaccinaţi, chiar şi în locurile în care acoperirea vaccinală este ridicată”, au avertizat autorii acestui studiu brazilian, prezentat la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase (ECCMID) şi publicat în paralel în revista medicală The Lancet Microbe.
Citeşte şi: Un COMANDO de străini l-a asasinat pe preşedintele haitian – Black News
Cercetătorii brazilieni au realizat teste în laborator pe plasmă prelevată de la 53 de persoane care au primit acest vaccin bazat pe un virus inactivat.
Anticorpii produşi de persoanele care primiseră o singură doză de CoronaVac cu 20-23 de zile în urmă sau ambele doze cu 134-260 de zile în urmă nu aveau „niciun efect detectabil asupra variantei Gamma”.
În schimb, această variantă era sensibilă la anticorpii persoanelor complet imunizate cu mai puţin timp în urmă (a doua doză administrată cu 17-38 de zile în urmă), dar într-o mai mică măsură decât precedenta tulpina virală dominantă în Brazilia.
Autorii cercetării subliniază totuşi faptul că acest gen de studiu axat pe anticorpi nu ţine cont de cealaltă componentă a reacţiei imunitare, imunitatea celulară (asigurată de limfocitele T), care joacă la rândul ei un rol protector după vaccinare.
Fabricat de laboratorul chinez Sinovac şi aprobat în procedură accelerată în circa 20 de ţări, vaccinul CoronaVac a beneficiat la începutul lunii iunie de o omologare în regim de urgenţă din partea OMS, care i-a permis să fie adăugat în dispozitivul internaţional COVAX de distribuire a vaccinurilor anti-COVID-19 în ţările defavorizate.
În plus, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a lansat la începutul lunii mai o procedură de „evaluare continuă” a acestui vaccin, care deschide calea spre o eventuală cerere de autorizare în viitorul apropiat în Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, eficacitatea serului rămâne subiectul unor întrebări. În momentul autorizării, OMS a anunţat că eficacitatea vaccinului CoronaVac era de 51% pentru prevenirea cazurilor de COVID-19 simptomatice şi de 100% pentru prevenirea cazurilor grave şi a spitalizărilor.
Un al doilea studiu, publicat vineri în The Lancet şi prezentat la rândul său în cadrul ECCMID, a evidenţiat o serie nouă de date medicale. Ele sunt primele rezultate ale studiului clinic de fază 3 realizat cu acest vaccin în Turcia, pe un eşantion de peste 10.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 59 de ani, în perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021.
Citeşte şi: Pfizer/BioNTech vrea să ceară autorizare pentru a treia doză de vaccin – Black News
Studiul a arătat că eficacitatea CoronaVac „este de 83,5% împotriva formelor simptomatice de COVID-19”.
Totuşi, acel studiu clinic prezintă o limitare importantă, recunoscută de înşişi autorii lui: el a fost realizat „înainte de apariţia variantelor îngrijorătoare”, fapt care poate să sugereze că eficacitatea serului chinezesc ar putea fi mai mică în prezent.
În plus, studiul din Turcia a fost realizat „pe participanţi relativ tineri şi cu puţine riscuri”.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]