Coaliția de guvernare va demara procedura de numire a Avocatului Poporului, singura propunere fiind făcută de UDMR, reprezentând nominalizarea lui Fabian Gyula, fost procuror despre care presa locală scrie că a fost cercetat de CSM, în 2007, pentru participarea la un eveniment controversat.
După demiterea Renatei Weber din funcția Avocatul Poporului, coaliția de guvarnare se pregătește să inițieze procedura pentru o nouă numire.
Anunțul a fost făcut, marți, de președintele PNL, Ludovic Orban, după ședința coaliției de guvernare.
Liderul PNL a anunțat că singura propunere a fost făcută de UDMR și a confirmat că persoane nominalizată, respectiv Fabian Gyula, are susținerea coaliției de guvernare.
„Am hotărât în cadrul coaliţiei să demarăm procedura de numire a Avocatului Poporului. Mâine, la ora 9,30, vom convoca Birourile permanente reunite. A fost depusă o singură candidatură şi vom demara procedura. Procedura presupune audiere în Comisiile juridice reunite, urmate de plen. Mâine vom convoca un plen. De asemenea, va fi necesar un vot pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului. CNA trebuie să se întrunească în plenul său să aleagă un preşedinte care urmează să fie validat. Cel mai probabil o să avem plenul la care se va face votul şi pe Avocatul Poporului şi pe CNA luni”, a anunțat Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă propunerea pentru Avocatul Poporului, Fabian Gyula, are susţinerea întregii coaliţii, Orban a spus: „Cu siguranţă. Cei de la USR au declarat că nu au nimic împotriva candidatului”.
Propunea este mai mult decât surprinzătoare, în contextul în care, presa locală scrie despre Fabian Gyula că a intrat în atenția Consiliului Superior al Magistraturii, în 2007, după ce a participat la un eveniment controversat.
Potrivit publicației „Ziarul Făclia”, fostul procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Fabian Gyula, în prezent cadru didactic la Universitatea „Babeș-Bolyai”.
Fabian Gyula a avut o experiență de peste 20 de ani în procuratură. El a activat în ultimii ani ca procuror anchetator în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Anul trecut a fost numit în funcția de procuror general adjunct al instituției, însă în decembrie a ieșit din magistratură prin pensionare.
Conform sursei citate, Fabyian Gyula a intrat în atenția Consiliului Superior al Magistraturii în luna mai 2007 după ce a participat la conferința „Ungaria și Ardealul: două țări – o singura națiune în Uniunea Europeană“, pregătită, scrie sursa citată, „de una dintre cele mai active organizații neoiredentiste maghiare”, anume „Tinerii Maghiari din Ardeal“.
CSM s-a autosesizat în urma articolelor din presa locală și centrală legate de participarea, în cursul zilei de 25 mai 2007 a procurorului, alături de cei mai radicali ideologi ai mișcării autonomiste la dezbaterea de la Cluj-Napoca organizată sub egida politicianului ungar Kinga Gal, membru al partidului FIDESZ, condus de Viktor Orban.
„Conform articolului 30 din Legea 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii, o echipă de inspectori a făcut verificări în legatură cu respectarea de către procurorul Fabian Gyula a normelor deontologice specifice profesiei de magistrat“, a declarat atunci pentru Făclia purtătorul de cuvânt al CSM, magistratul Cecilia Morariu.
În expunerea sa, Fabian Gyula, pe atunci procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a vorbit despre autonomie din perspectiva dreptului international, scrie sursa citată.
Rămâne de văzut dacă această propunere controversată va trece de Parlamentul
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
https://www.stiripesurse.ro/florin-citu-se-dedubleaza-una-voteaza-ca-senator-si-alta-decide-in-calitate-de-premier-video_1859394.html