X

UE doreşte să dispună de o capacitate rapidă de producţie de vaccinuri

Uniunea Europeană doreşte să-şi perfecţioneze sistemele de avertizare rapidă şi să dispună de o capacitate permanentă de a produce aproximativ 300 de milioane de vaccinuri în primele 6 luni ale oricărei alte noi urgenţe sanitare ce ar putea să apară, pentru ca blocul comunitar să fie pregătit în această „epocă a pandemiilor”, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Executivul european a publicat marţi un set de noi propuneri pentru a întări capacitatea blocului de a reacţiona rapid la noi crize, recunoscând că pandemia cu noul coronavirus a prins Europa nepregătită şi reacţia iniţială a lăsat de dorit.

Serbia şi Kosovo reiau negocierile sub egida UE

„Oamenii de ştiinţă ne spun că aceasta este epoca pandemiilor şi că o altă criză de sănătate poate apărea oricând. Trebuie să ne asigurăm că suntem gata să răspundem în mod eficient”, a declarat într-o conferinţă de presă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

În documentul în care sunt cuprinse zece lecţii pe care blocul european le-a învăţat din această pandemie, Comisia Europeană anunţă că va lansa în cursul acestui an un nou sistem de adunare a informaţiilor pandemice menit să identifice orice nouă ameninţare la adresa sănătăţii cât mai rapid cu putinţă.

Această decizie face parte dintr-un plan pentru îmbunătăţirea nivelului global de pregătire în cazul unor noi urgenţe pandemice. De asemenea, un alt obiectiv urmărit de Bruxelles este de a scădea dependenţa blocului comunitar faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează Reuters.

OMS a fost criticată pentru că ar fi declarat cu întârziere pandemia, ce a apărut în China la sfârşitul anului 2019. OMS a respins această acuzaţie.

După NATO, Biden se întoarce cu faţa spre UE pentru a consolida legăturile transatlantice

Conform acestui plan, UE doreşte şi să devină mai puţin dependentă de lanţurile globale pentru producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri. Blocul european doreşte, conform documentului citat de Reuters, să dispună de o capacitate de producţie de 500 – 700 de milioane de doze de vaccinuri pe an, iar aproximativ jumătate din această capacitate să fie disponibilă încă din primele 6 luni ale unei eventuale noi pandemii.

În cursul pandemiei de COVID-19, UE şi-a extins exponenţial producţia de noi vaccinuri, dar s-a confruntat şi cu probleme de aprovizionare, în special din cauza întârzierilor de producţie şi de livrare acuzate de producătorii de vaccinuri, a nivelului mare al exporturilor şi respectiv din cauza blocajelor apărute în lanţul de aprovizionare.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button