X

După NATO, Biden se întoarce cu faţa spre UE pentru a consolida jugul transatlantic

Getty

Preşedintele american Joe Biden declară că  îşi va intensifica marţi eforturile pentru reimpulsionarea relaţiilor transatlantice, urmând ca după summitul NATO din urmă cu o zi să aibă întrevederi cu liderii Uniunii Europene pentru a căuta un armistiţiu la războaiele comerciale şi la disputa ce durează de 17 ani privind subvenţiile pentru avioane, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Văzută ca o nouă oportunitate de a reface legăturile transatlantice după patru ani tensionaţi sub predecesorul lui Biden, Donald Trump, care a impus tarife vamale UE şi a promovat retragerea Marii Britanii din cadrul blocului comunitar, reuniunea SUA-UE urmăreşte să închidă cel mai mare diferend comercial din lume între fabricantul de avioane american Boeing şi cel european Airbus.

Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Biden le-a declarat preşedinţilor ţărilor NATO că ‘America s-a întors’ (‘America is back’) în cadrul unei conferinţe de presă luni seara la Bruxelles. El caută sprijin european pentru a apăra democraţiile liberale occidentale în faţa unei Rusii mai incisive şi a ascensiunii potenţialului militar şi economic al Chinei.

‘Ne confruntăm cu o criză sanitară globală ce se întâmplă o dată într-un secol, în timp ce valorile demografice, care stau la baza (noastră), sunt sub o presiune tot mai mare’, a afirmat Biden, referindu-se la COVID-19. ‘Rusia şi China încearcă ambele să creeze o breşă în solidaritatea transatlantică’, a adăugat el.

Conform proiectului final de declaraţie al summitului SUA-UE, consultat de Reuters, Washingtonul şi Bruxellesul se angajează să închidă diferendele legate de subvenţionarea construcţiei de avioane şi de tarifele punitive la oţel şi aluminiu.

Reprezentanta pentru comerţ a SUA, Katherine Tai, a discutat cu privire la diferendul legat de subvenţiile pentru avioane în prima ei întâlnire faţă în faţă cu omologul său din UE, Valdis Dombrovskis, luni, înainte de summitul de marţi SUA-UE, urmând să aibă o nouă rundă de convorbiri marţi după-amiază.

Îngheţarea conflictului cu privire la subvenţiile pentru avioane, dintre care unele au fost abrogate sau anulate, ar oferi ambelor părţi mai mult timp să se concentreze pe agende mai vaste, cum ar fi îngrijorările legate de modelul economiei de stat din China, au indicat diplomaţi, sub rezerva anonimatului.

De asemenea, Biden urmează să se întâlnească cu regele Belgiei, cu premierul şi ministrul de externe al acestei ţări. Miercuri, preşedintele american are programată o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

Întâlnirea dintre Joe Biden şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă guvernele UE, este menită să afirme totodată solidaritatea Occidentului în faţa provocărilor reprezentate de Rusia şi China.

Un proiect de comunicat care urmează să fie publicat la sfârşitul discuţiilor dintre preşedintele american şi conducerea UE subliniază că aceştia au ‘o oportunitate şi o responsabilitate de a ajuta oamenii să-şi câştige existenţa şi de a le asigura securitatea, de a lupta împotriva schimbărilor climatice şi a susţine democraţia şi drepturile omului’.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button