Anadolu
În pofida tensiunilor care agită Irlanda de Nord după Brexit, guvernul britanic şi Uniunea Europeană nu au obţinut miercuri niciun progres în privinţa dispoziţiilor comerciale care fragilizează pacea în provincia britanică, relatează AFP, potrivit agerpres.
Cu două zile înaintea summitului G7 la care preşedintele american Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, urmează să evoce subiectul, Londra şi Bruxellesul încearcă să găsească un teren de înţelegere pentru ”protocolul nord-irlandez” negociat în cadrul Brexitului, în timp ce presa britanică se aşteaptă la un viitor ”război al cârnatului”.
Citește și: Captură-record de cocaină în Malta
Într-un comunicat difuzat după discuţia pe care ministrul britanic însărcinat cu Brexitul, David Frost, a avut-o miercuri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, guvernul britanic menţionează că ”va continua să lucreze activ pentru găsirea unor soluţii”, dar a avertizat că va examina ”toate opţiunile disponibile pentru a prezerva pacea, prosperitatea şi stabilitatea în Irlanda de Nord”.
La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a promis în faţa parlamentului de la Londra că va asigura integritatea economică şi teritorială a Regatului Unit. ”Prioritare pentru noi sunt dreptul şi posibilitatea cetăţenilor din Irlanda de Nord de a avea acces, aşa cum trebuie, liber şi neîntrerupt la bunuri şi servicii din întregul Regat Unit”, a subliniat Johnson.
Declaraţii care nu au fost pe placul Bruxellesului, care va riposta ”rapid” şi ”ferm” în cazul unei acţiuni ”unilaterale” a Londrei, a replicat Maros Sefcovic, vorbind despre posibilitatea instituirii unor cote sau taxe vamale ca represalii, plus acţiuni legale. Mai mult, UE nu va renegocia protocolul privind Irlanda de Nord, a adăugat vicepreşedintele Comisiei Europene.
Conform acestui protocol inclus în acordul de Brexit, Irlanda de Nord rămâne atât în teritoriul vamal britanic cât şi în piaţa unică europeană prin aplicarea unui set limitat de norme UE privind piaţa unică a mărfurilor şi uniunea vamală, iar pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze.
Obiectivul acestor clauze este protejarea păcii convenite prin acordul din Vinerea Mare în 1998, după trei decenii de confruntări sângeroase între unioniştii favorabili rămânerii sub coroana britanică şi republicanii susţinătorii ai unirii cu Republica Irlanda.
Însă acest protocol a stârnit nemulţumirea unioniştilor, care acuză crearea unei frontiere de facto între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit. După o serie de violenţe la începutul lunii aprilie, creşte acum teama unor noi incidente în Irlanda de Nord.
În pofida unei perioade de tranziţie menite să permită companiilor să se adapteze, noile dispoziţii comerciale au provocat perturbări în aprovizionare.
Potrivit cotidianului The Telegraph, guvernul de la Londra ia în calcul prelungirea acestei perioade de graţie dincolo de data prevăzută, 30 iunie, pentru carnea refrigerată. Cum importurile de carne dintr-o ţară din afara UE sunt în mod normal interzise, dacă până la acea dată nu se întreprinde nimic, cârnaţii şi pepitele de pui din Marea Britanie riscă să dispară din supermarketurile nord-irlandeze, o ilustrare a absurdităţii respectivelor dispoziţii, conform guvernului condus de Boris Johnson.
Însă în opinia Bruxelleului, Londra trebuie să respecte ceea ce a semnat în cunoştinţă de cauză.
Citește și: Schimbările climatice, pandemia, China şi comerţul sunt incluse în summitul UE-SUA
În faţa protestelor unioniştilor, guvernul britanic a prelungit deja unilateral perioada de adaptare pentru anumite controale în porturile nord-irlandeze, în special pentru produsele agroalimentare, decizie în urma căreia Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, deşi acesta nu mai face parte din UE.
În această dispută Comisia Europeană beneficiază şi de sprijinul preşedintelui Joe Biden, care a ameninţat Londra că dacă nu ajunge la o înţelegere cu Bruxellesul riscă să-şi vadă compromise şansele unui acord de liber schimb cu SUA, acord dorit foarte mult de Boris Johnson. Cei doi se vor întâlni joi înaintea summitului G7, găzduit anul acesta de Regatul Unit.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]