Bulgaria trebuie să emită acte de identitate pentru un copil cu două mame care sunt căsătorite între ele, a estimat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) într-o opinie, deşi blocul comunitar nu poate forţa această ţară să recunoască legal căsătoria sau drepturile lor parentale, relatează Reuters.
Opinia avocatului general al CJUE se referă la cazul unui cuplu căsătorit bulgaro-britanic, în care ambele femei sunt recunoscute ca mame pe certificatul de naştere al copilului, documentul fiind emis în Spania, unde acestea locuiesc, scrie agerpres.ro.
Dar Bulgaria, care nu recunoaşte căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, a refuzat să le menţioneze pe amândouă drept mame în certificatul de naştere pe care cuplul a încercat să-l obţină pentru a solicita un document de identitate bulgar, şi deci european, pentru copil.
Deşi Bulgaria nu poate împiedica dreptul valabil în întreaga UE la liberă deplasare pentru cetăţenii săi, poate refuza să emită un certificat de naştere care le numeşte mame pe ambele femei în conformitate cu legile sale, potrivit opiniei.
„Dacă acest copil este cetăţean bulgar… Bulgaria trebuie să emită un document de identitate sau de călătorie în care V.M.A. (femeia bulgară) şi soţia sa să figureze ca părinţi, pentru ca acest copil să poată călători cu fiecare dintre ele individual”, menţionează textul.
„Dimpotrivă, Bulgaria poate justifica refuzul de a recunoaşte drepturile parentale asupra copilului, cum sunt menţionate în certificatul de naştere spaniol, în scopul elaborării mai întâi a unui certificat de naştere care să determine drepturile parentale asupra copilului în cadrul legii interne privind familia”, a adăugat el.
Contradicţia evidenţiază dilema cu care se confruntă multe cupluri formate din persoane de acelaşi sex în blocul Celor 27, unde unele ţări permit căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi le acordă drepturi parentale, iar altele nu.
Practic, acest lucru înseamnă că cuplurile se bucură de drepturi maritale şi parentale depline într-o ţară UE, dar sunt lipsite de ele dacă se deplasează într-o alta.
Executivul comunitar face demersuri pentru recunoaşterea relaţiilor familiale în UE în baza unei noi strategii de a întări drepturile comunităţii LGBT, în contextul unor restricţii tot mai mari faţă de comunităţile gay în ţări ca Polonia şi Ungaria.
Un verdict final al CJUE, care nu este obligatoriu să fie similar, dar în general urmează opinia preliminară, este aşteptat în lunile următoare.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Dictatura „științei” produce paradoxul suprem: obligarea legiferării unei imposibilități biologice!
Daca accepti casatoria homosexual, rahatul (scuzati) vine dupa aia…