Studiul comun realizat de China și Organizația Mondială a Sănătății cu privire la originea Covid-19 nu a fost, cel puțin se poate spune, convingător. Eschivele OMS și secretomania Beijingului i-au determinat pe specialiști din întreaga lume să furnizeze, într-o scrisoare deschisă, o foaie de parcurs pentru a elucida sursa pandemiei.
„Înțelegerea modului în care virusul SARS-CoV-2 a apărut și s-a răspândit în populația umană este o bază esențială pentru prioritizarea viitoarelor strategii de prevenire și răspuns la pandemie. Cu toate acestea, la mai mult de un an de la izbucnirea pandemiei, nu a fost pus în aplicare un proces solid pentru a examina originile ei, iar datele importante și eșantioanele biologice care ar putea furniza informații esențiale despre originile pandemiei rămân inaccesibile. Aceste lacune reprezintă o amenințare semnificativă pentru toți și pentru generațiile viitoare”, arată semnatarii scrisorii.
Într-o altă scrisoare deschisă precedentă, oamenii de știință și-au expus temerile că echipa comună a comitetului internațional și guvernului chinez „ nu vor avea mandatul, independența sau accesul necesar pentru a efectua o investigație completă și nelimitată asupra tuturor ipotezelor privind originile SARS -CoV-2”.
Temeri „justificate”, după ce OMS a publicat un raport, la sfârșitul lunii trecute, despre originea Covid-19, în care ipoteza unui accident de laborator din China era din start exclusă.
„Echipa comună de studiu a considerat că prioritatea sa este să găsească o origine zoonotică și să nu examineze pe deplin toate sursele posibile ale pandemiei. Termenii de referință ai mandatului său nu menționează nicio posibilă probă de laborator și, dimpotrivă, a indicat în mod explicit de la început o origine zoonotică strictă («identificarea sursei zoonotice a virusului»)”, arată experții semnatari.
Ciorbă chinezească reîncălzită
„Datele publicate în sprijinul raportului misiunii prezintă în mare parte recenzii ale studiilor chineze care nu au fost publicate, partajate sau examinate de comunitatea științifică internațională”.
„La mai mult de un an de la izbucnirea inițială, dosarele și eșantioanele biologice esențiale care ar putea furniza informații critice cu privire la originile pandemiei rămân inaccesibile. Această reținere a resurselor cheie care ar fi putut și ar fi trebuit să fie puse la dispoziție a subminat credibilitatea activității echipei comune de studiu”.
Grupul de studiu comun a folosit diferite standarde de probă pentru cele patru ipoteze originale pe care le-a examinat. Nu se oferă nicio justificare solidă cu privire la motivul pentru care un „accident de laborator” (indiferent dacă este vorba de o scurgere de laborator sau un accident în timpul prelevării de probe) ar trebui considerat „extrem de puțin probabil”. Sau de ce răspândirea naturală printr-o gazdă necunoscută ar trebui considerată „probabilă sau foarte probabilă”.
„În acest stadiu, nu există încă dovezi directe pentru nici una din aceste două ipoteze, nici date suficiente sau dovezi verificate pentru a exclude una, în timp ce exemplele istorice susțin pe larg ambele ipoteze”, arată experții.
În special, una dintre principalele concluzii ale raportului, și anume faptul că SARS-CoV-2 a fost cel mai probabil introdus în populația umană printr-o gazdă intermediară, nu este susținută de rezultatele negative ale tuturor celor 80.000 de probe de animale sălbatice, animale de crescătorie ( 35 de specii) și păsări de curte testate.
„Prin urmare, această cale rămâne în întregime ipotetică, ceea ce demonstrează cel puțin necesitatea de a rămâne deschiși către alte posibilități”.
Accident de laborator, pistă tabu. „O teorie a conspirației”
În continuare, în scrisoarea lor semnatarii arată că „raportul studiului comun alocă doar 440 de cuvinte examinării ipotezei accidentului de laborator – mai puțin de 1% din întregul raport – și face acest lucru într-o manieră distantă și superficială, ignorând toate versiunile posibile ale acestei piste, inclusiv posibila infecție a unui membru al echipei de prelevare a probelor cu un virus care poate să nu fi fost niciodată izolat sau secvențiat”, scrie Le Point.
Raportul nu menționează, de asemenea, cercetarea privind coronavirusul la lilieci, care se desfășura în Wuhan în a doua jumătate a anului 2019.
„În plus, examinarea în 440 de cuvinte a ipotezei accidentului de laborator este completată de anexa D7 a raportului, care califică această pistă drept „teorie a conspirației”, de cinci ori, incluzând în același timp afirmații contestate, incorecte, imprecise și contradictorii”.
„Procesul final utilizat de echipa de studiu comun pentru a evalua probabilitatea unui accident de laborator – în esență, votul cu mâna ridicată de către membrii echipei pe baza unui examen extrem de superficial – nu a îndeplinit cele mai elementare norme de analiză și evaluare credibile”.
În plus, nu este sigur dacă membrii echipei chineze au avut libertatea de a-și exprima corect evaluarea cu privire la toate ipotezele, în prezența observatorilor guvernului chinez.
Curajul tardiv al lui Tedros Adhanom Ghebreyesus
„În fața acestor limitări semnificative și a eșecurilor procedurale care pun sub semnul întrebării concluziile raportului de studiu comun China-OMS, susținem pe deplin declarația din 30 martie 2021 a directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit căreia toate ipotezele cu privire la originile nu au fost încă investigate, inclusiv posibilitatea unui accident de laborator”, se arată în document.
„Susținem și faptul că China trebuie să fie mai deschisă în schimbul de date esențiale și eșantioane biologice și că OMS este gata să trimită misiuni și experți suplimentari în China pentru a examina cu atenție toate ipotezele despre originea SARS-CoV-2”.
Revizuirea termenilor de referință ai mandatului anchetatorilor
„Având în vedere limitele extreme ale acestui studiu comun și în conformitate cu declarația lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, nu credem că s-a întreprins până acum un studiu complet al originilor SARS-CoV-2. Prin urmare, cel mai logic pas următor ar fi ca termenii de referință existenți între OMS și China să fie revizuiți în acest sens”, se arată în scrisoare.
Acești termeni revizuiți ar trebui:
Să înlocuiască dreptul de veto al oricărui guvern asupra componenței echipei internaționale de experți cu o dispoziție care impune ca deciziile finale cu privire la componența grupului internațional de experți să fie luate de către Comitetul executiv al OMS.
Să garanteze încorporarea unei game mai largi de competențe în echipa de experți internaționali, inclusiv experți în biosecuritate și siguranță biologică, analiști de date biologice și anchetatori experimentați.
Să garanteze o selecție transparentă a echipei de experți, susținută de un proces consolidat suplimentar pentru a face față posibilelor conflicte de interese. Un astfel de proces ar trebui să prevină orice conflict de interese care implică asocierea profesională anterioară cu laboratoarele și instituțiile vizate de anchetă.
Să garanteze furnizarea unui mandat oficial care să permită experților internaționali să solicite acces complet sau semnificativ la toate siturile, dosarele și eșantioanele de interes și să intervieveze persoanele în cauză fără prezența autorităților guvernamentale și cu asistența traducătorilor oferiți de OMS.
O nouă rezoluție a Adunării Mondiale a Sănătății
Dacă aceste revizuiri nu pot fi convenite și puse în aplicare pe termen foarte scurt, o a doua opțiune ar fi ca guvernele interesate să propună o nouă rezoluție la Adunarea Mondială a Sănătății din luna mai, consideră semnatarii scrisorii.
Această rezoluție ar trebui, printre altele, să solicite o investigație științifică internațională fără restricții asupra originilor pandemiei, examinând pe deplin toate ipotezele referitoare la originile Covid-19, cu acces deplin la toate dosarele, eșantioanele și personalul relevant pentru anchetă, indiferent de loc.
Anchetă internațională paralelă, cu sau fără cooperarea Beijingului
În cazul în care se va dovedi imposibil să se revizuiască rapid termenii de referință ai mandatului sau să se adopte o nouă rezoluție suficientă în timpul următoarei sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății, cea mai bună soluție rămasă ar fi ca guvernele care doresc o examinare completă și credibilă a originilor a pandemiei să se reunească pentru a înființa o anchetă internațională paralelă, „cu sau fără cooperarea Chinei”.
„Solicitarea unei investigații complete cu privire la originile pandemiei prin cele mai bune mijloace disponibile nu este menită să arate cu degetul către nici o țară în special. Scopul său este să nu neglijeze nici o cale, pentru a înțelege cum a început această catastrofă. Aceasta pentru a putea acorda prioritate eforturilor de a remedia cele mai mari lacune ale noastre în beneficiul tuturor popoarelor și națiunilor”, concluzionează experții.
Scrisoarea a fost semnată de experți din mai multe domenii de cercetare, medicină, sănătate publică, biologie, chimie, neurobiologie, fizică etc, din țări precum Franța, SUA, Australia, Belgia, Spania, Noua-Zeelandă, Japonia, Marea Britanie, Australia, India, Austria și Germania.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]