Devenit „Lombardia României” în urmă cu un an, județul din Moldova înregistrează în aceste zile cea mai mică incidență de infectare din țară. Ce spune un expert despre posibilitatea atingerii imunității de turmă aici.
Pe o hartă a țării sub asaltul noului valul, doar trei județe se mai află în scenariul verde, cu rata de infectare sub 1,5: Vrancea – 1,22, Harghita – 1,21 și Suceava, care se află în cea cea mai bună situație: 1,05.
Exact în urmă cu un an, în Suceava a explodat cel mai mare focar de COVID din țară, contaminarea în masă a cadrelor medicale și a pacienților din Spitalul Județean de Urgență din oraș determinând autoritățile să carantineze zona.
La sfârșitul primului val al pandemiei, conform declarațiilor oficiale, 80% din angajații spitalului trecuseră deja prin boală.
Acum, la ultima raportare au fost depistate 55 de cazuri noi în urma a 653 de teste efectuate. De la începutul pandemiei, 22.882 de suceveni au fost confirmați cu COVID. Pe lângă cifrele oficiale, care nu sunt concludente datorită faptului că nu s-a testat în masă, foarte multe persoane au trecut prin Covid fără simptome sau tratându-se acasă, având forme mici și medii.
Libertatea l-a întrebat pe expertului în sănătate publică Răzvan Cherecheș cum se explică rata scăzută de infectare înregistrată în județul Suceava.
„Fiind un județ lovit greu de COVID la începutul pandemiei, există posibilitatea ca aici să fie dobândită o imunitate de masă. Suceava reprezintă o curiozitate pe care autoritățile și noi, specialiștii, ar trebui să o studiem.
Răzvan Cherecheș:
Studiaza pe masa, n-o sa studieze nimic
Jos vaccinarea anticovrig!
Eu cred ca trecand prin urgie, oamenii au devenit mai intelepti, nu au mai luat virusul ca pe ceva care „nu mi se intampla tocmai mie” si s-au pazit. Vad ca asta se intampla in familia mea unde toti au facut forme medii sau grave in afara de mine care am scapat uluitor de ieftin si sunt pana acum singurul adult care s-a vindecat. Mentionez ca nimeni nu e vaccinat si toata lumea cu exceptia mea e categoric impotriva
Si la Suceava nu e nevoie de prea mult studiu ca sa detectezi imunitatatea de turma. Ar trebui testati aleator daca au anticorpi vreo 40 de oameni pe strada, ce mare lucru?
La mine in familie din 6 bolnavi, numai 2 am fost testati. Nu e statistic relevant dar ce-ar fi sa inmultim cifrele oficiale cu 3?