X

Ciucă recidivează. Implică întreaga armată în controlul populației

Scandalul iscat prin introducerea de atribuții ale Poliției Militare în controlul populației l-a determinat pe ministrul Apărării, Nicoale Ciucă, să modifice articolul controversat. În schimb, MApN anunță un alt proiect de lege în care toți militarii vor avea dreptul de a legitima persoanele civile și de a verifica motivul deplasării în afara domiciliului.

Proiectul de lege inițiat de MapN privind atribuțiile, organizarea și funcționarea poliției militare a stârnit extrem de multe controverse în spațiul public. Motivul a fost articolul 14, care includea în sfera atribuțiilor poliției militare, ca, pe timpul stării de urgență, aceasta să îndeplinească misiuni în sprijinul structurilor sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Astfel, polițiștii militari puteau participa la legitimarea și stabilirea identității persoanelor, precum și la verificarea motivului deplasării/circulației persoanelor în afara localității/locuinței/gospodăriei. Totodată, potrivit articolului 14 al proiectului de lege, polițiștii militari puteau asigura avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, pentru încetarea acțiunilor prin care sunt afectater măsurile de limitare a deplasării, de carantinare sau izolare. Printre atribuțiile conferite prin proiectul de act normativ se mai numărau interzicerea temporară a pătrunderii în clădiri, localități, zone geografice carantinate sau izolate, precum și dispunerea evacuării temporare din aceste clădiri, localități sau zone geografice a oricăriei persoane, dacă există un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale, a sa sau a altei persoane. Apariția în dezbatere publică a proiectului de act normativ a iscat un imens scandal, astfel că ministrul Nicoale Ciucă a fost nevoit să iasă public și să nege că poliția militară va fi folosită pentru controlul populației.

Schimbarea schimbării

La sfârșitul săptămânii trecute, după participarea la dezbaterea publică a mai multor ONG-uri, care au cerut prelungirea termenului de discuții pe marginea proiectului și abrogarea controversatului articol 14, ministrul Ciucă a decis să facă modificări în proiect. Astfel, atricolul 14 a fost schimbat în sensul că poliția militară nu va interveni în controlul populației decât dacă va fi solicitată să sprijine forțele din MAI. ”Pe timpul stării de urgență poliția militară continuă să îndeplinească misiunile și să exercite atribuțiile specifice de pe timp de pace, iar numai la solicitare îndeplinește misiuni în sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, conform legislației în vigoare”, se arată în articolul 14, modificat. Evident că schimbarea formulării articolului de lege nu schimbă cu nimic, poliția militară putând fi foarte simplu solicitată de către Guvern sau de MAI.

Armata e pe noi

În Programul legislativ al Guvernului României pentru anul 2021, prezentat în ultima ședință a Executivului, printre prioritățile legislative pentru luna aprilie se află un alt proiect al Ministerului Apărării Naționale chiar mai controversat decât cel al poliției militare. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea     Legii nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea  Ministerului Apărării Naţionale. Scopul declarat al propunerii legislative este ”completarea cu prevederi referitoare la legitimarea şi stabilirea identităţii persoanelor, precum şi verificarea motivului deplasării / circulaţiei persoanelor în afara locuinţei /gospodăriei, interzicerea,  temporară a pătrunderii în clădiri, localităţi sau zone geografice delimitate şi marcate în care sunt dispuse măsuri de limitare a deplasării, de carantinare sau de izolare, într-un  mijloc de transport,  ori  evacuarea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii sau integrităţii corporale, a sa ori a altei persoane, avertizarea persoanelor, prin orice mijloace de comunicare, în vederea încetării acţiunilor prin  care  sunt  afectate  măsurile  de  limitare  a deplasării, de carantinare sau izolare, semnalizarea şi îndrumarea participanţilor la trafic, pe timpul stării de urgenţă,  de  către  personalul  militar  din  MAN  care participă  la  misiunile  de  sprijin  în  domeniul  ordinii publice ori pentru asigurarea pazei şi protecţiei unor obiective/zone”.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

5 comentarii

  1. Pai, nenorocitii astia ajung sa schimbe insusi rolul armatei: din aparatoare a teritoriului national si a populatiei autohtone o vor transforma in bici si control asupra populatiei! Adica de la „armata e cu noi”, ajungem la „armata e pe noi”, cu politie si servicii cu tot! Asta e stat securist-mafiot 100%! Nici bolsevicilor alogeni din anii ’50, nu le-a trecut asa ceva prin minte!

    1. Ba sigur le-a trecut prin cap insa nu erau romanii atata de indobitociti!
      Acuma din pacate sunt, dar usor usor ne vom uni toti romanii liberi si ne vom lua tara inapoi de la alogen!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button