În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. Hirotonia va avea loc la Iaşi în ziua de duminică, 07 martie 2021.
Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul. Hirotonia va avea loc la Deva în ziua de duminică, 07 martie 2021.
În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:
- Declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.
- Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).
- Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.
În acest sens, luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:
1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;
3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.
Alte aprobări:
- Au fost aprobate textele liturgice (slujba, acatistul și paraclisul) pentru cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult;
- A fost aprobat ca, în textul Calendarului creștin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile şi date importante, să fie incluse „Ziua drapelului național” (26 iunie) şi „Ziua imnului național al României” (29 iulie).
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Cam târziu, dar mai bine decât niciodată, sinodalii BOR promit că în 2025(!) vor fi canonizați primii mărturisitori din perioada comunistă. Nu ni se spune dacă vor fi și dintre cei care au fost închiși în temnițele și lagărele de muncă comuniste. Ca de la securist la securist, purtătorul de cuvânt transmite pe surse că vor fi câte 2 persoane din fiecare regiune istorică. Deci ceva simbolic și care să nu deranjeze. Probabil nu vom auzi de Valeriu Gafencu, de Mircea Vulcănescu sau Părintele Justin Pârvu. După ce se va face și aceasta, dacă se va face, subiectul Sfinții închisorilor va fi închis pentru totdeauna, deși incomplet.
De regulă, politicienii promit ceva a cărui îndeplinire nu apucă să mai intre în mandatul lor. Oare cu BOR-ul se va întâmpla altfel?
Gresit. Peste 4 ani vor incepe demersurile de canonizare care pot dura, in functie de interese, ani de zile…deci e un fel de a spune ca aceasta canonizare va fi la…pastele cailor. Jalnic!
Steliane, nu te-ai prins. Odată cu terminarea plandemiei se va termina și cu prosteala pe față, adică BOR-ul va fi primenit. O altă etapă de înflorire a Ortodoxiei va urma. Corona aduce Coroana Ortodoxiei sau cununile ortodocșilor adevărați. Fără cunună nu vei mai fi în BOR. Vezi astăzi vreun voluntar pentru cunună de mărturisitor al adevărului în rândurile BOR? Plandemia este ciurul sau sita prin care toți vom fi cernuți, inclusiv BOR-ul.
…posibil. ia asculta ce zice acest parinte de la min 25
https://www.youtube.com/watch?v=SIJL9GVkMWk
Ei, daca ajunge IPS Teodosie Patriarh, poate nu va trebui sa asteptam 4 ani…
De la o gasca de eretici nu trebuie sa ai asteptari !
Pai, pana atunci este posibil să își facă apariția antihristul. Și atunci, cine să îi mai canonizeze… El?!