X

Ion Cristoiu: Întrebări legitime despre vaccinarea Covid

Dacă vaccinarea este gratuită, de ce trebuie să plătim pentru semnătura electronică?

În spatele patriotismului și a grijii pentru sănătatea poporului se ascund și afaceri uriașe. Poate că din această criză unii vor ieși cu cătușe, însă alții, cu siguranță, cu conturi nesperat de mari. Așa a fost și în pandemie, începând de la teste, măști, echipamente medicale, celebrele izolete, carantinarea în hoteluri și multe altele despre care am tot scris. Acum a venit rândul altei afaceri, vaccinul.

Nu spunem că acest virus nu există și nu îndemnăm pe nimeni să nu-și facă vaccinul. Presa are, însă, datoria sfântă de a pune întrebări. Cetățeanul nu are acces la autorități atât de simplu precum au jurnaliștii, de aceea toate nedumeririle, temerile și întrebările lui ar trebui să ajungă acolo unde există răspunsuri prin intermediul presei.

Lansăm această campanie, în paralel cu vaccinarea, și începem cu câteva întrebări și nelămuriri. Dacă dvs, cititorii cristoiublog, aveți și alte întrebări, vă așteptăm.

  1. Consimțământul informat reprezintă acordul în cunoștință de cauză al pacientului în legătură cu intervențiile medicale ce pot avea consecințe imprevizibile. În cazul acestui vaccin, în afară de faptul că este autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, nu se spune nimic concret despre reacțiile adverse care pot să apară.
  2. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid -19, a declarat că pentru informarea populației s-au tipărit un milion de afișe pe care le vor lipi în locuri vizibile. Nu spune nimic despre procedura de tipărire: dacă a fost licitație, cine a câștigat-o, cât au costat și care este impactul preconizat.
  3. Nimeni nu explică de ce se face acest vaccin dacă vom continua să trăim sub aceleași restricții: mască, distanțare, școli închise etc. Deci, pe bună dreptate, lumea se întreabă: De ce să fac vaccinul dacă și după aceea mă pot infecta?
  4. De ce nu și-au făcut vaccinul cei care ar fi putut da un exemplu, de pildă Klaus Iohannis. Au spus specialiștii, citați de Valeriu Gheorghiță, că nu îl lasă pentru că „nu este de dorit” și că „dintr-un gest care se dorește a convinge și a întări încrederea în vaccinare se pot crea alte speculații și nu am dorit acest lucru pentru că se distrug toată credibilitatea noastră și toată munca”.
  5. Înscrierea pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, dezvoltat de STS, cere semnătură electronică. „Vaccinarea pentru coronavirus este gratuită, dar cei care încearcă să se programeze o pot face doar prin intermediul spitalelor unde lucrează sau a instituțiilor medicale de care aparțin și care au nevoie să achite sume de ordinul sutelor de lei pentru o semnătură digitală furnizată cu ajutorul câtorva firme favorite, indicate pe platforma Guvernului”, scrie ziarul Libertatea.
  6. Există persoane care vor să se vaccineze și care nu știu care este procedura. De ce nu au folosit voluntari care să explice oamenilor, pe stradă, așa cum a fost în campania electorală, unde pot face asta?
  7. Ce trebuie să știe femeile însărcinate despre acest vaccin?
  8. Se pot vaccina copiii?
  9. Guvernul a alocat presei o altă tranșă de bani pentru publicitatea la vaccin sau se face în contul celor 50 de milioane de euro dați în pandemie?
  10. În cazul în care apar reacții adverse grave, presa și alți promotori ai vaccinului pot fi trași la răspundere și acuzați de complicitate?
  11. Cât va dura până când va fi vaccinată toată populația României? În țările mai dezvoltate, Germania de exemplu, se preconizează că procesul va dura până în anul 2022.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Întrebările sunt de bun simț, dar cam ating coarda sensibilă și nu cred că vor primi răspuns pentru că răspunsul rămâne și constituie probă incontestabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button