Curtea de Apel Ploiești a pronunțat astăzi, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita, anunță George Lazăr, prefectul județului Neamț pe pagina sa de socializare. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.
Impreuna cu Dl.Primar de Bicaz Chei, Gheorghita Oniga si cu Dl Simion Stancel seful OCPI Neamt, am dus o batalie extrem de grea dar si de maxima importanta pentru judetul Neamt.Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului au ”revenit” administrativ în județul Neamt
Curtea de Apel Ploiești a pronunțat ieri, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.
Decizia Tribunalului Prahova a fost atacată la Curtea de Apel Ploiești, unde reprezentanții instituțiilor din Neamț au fost prezente la fiecare termen și au depus concluzii scrise. Din argumentația Prefecturii rezultă că procesul ar fi trebuit să se încheie cu respingerea acțiunii, ca fiind tardivă, pentru că Municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani. În al doilea rând, Prefectura Neamț a cerut instanței să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunțat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluționeze: ”stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (D.N. 1) – Lacul Roşu – limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000”.
Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Județen Harghita, a reacţionat imediat după aflarea deciziei pronunţate pe 12 iunie 2019, proclamînd victoria: „Am cîştigat! După aproape 10 ani de litigii, se soluţionează o dispută la graniţă. strîmtorii Békás (Cheile Bicazului, n.r.) de către judeţul Neamţ nu a fost tolerată de Consiliul judeţean Harghita“, a susţinut şeful CJ Harghita printr-o postare (video) din Facebook, şi pe blogul său (detalii aici).
FOTO: monitorulneamt.ro
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Romani contra romani! Numai ca unii romani mai tin si cu Ungaria. Ungaria nu va mai fi ceea ce a fost candva, caci s-au desteptat romanii. Asa ca nu va mai osteniti cei care tineti cu ungurii. Candva toti acestia vor trebui sa se lipeasca de adevarata lor tara, caci nu se va mai putea si in caruta, si in teleguta. Credem ca Voda Tepes e pe drum deja.
Dacă la E de “Cheile Bicazului” avem satul “Bicaz Ardeal” înseamnă că geografic o parte din V Vrancei e în Ardeal.
Scuzați: înseamnă că V județului Neamț e în Ardeal.
Pe de o parte istoric e așa pentru că sașii au fost acolo deja din secolul XIV pe de altă parte de aceea orașul se numește Piatra Neamț.
Pai mai, stramtoarea e la mare / intre mari, nu intre munti! Intre munti sunt chei / defileu / pas. Ce titlu e asta?