Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Imagine: s.yimg.com
Teologul Panayiotos Katramados a explicat consecințele pentru Grecia ale problemei bisericii din Ucraina provocate de acțiunile anticanonice ale Patriarhului Bartolomeu.
Problema ucraineană îi privește pe toți, deoarece prin intermediul acesteia puterea a fost dată celui ce a înlocuit prin persoana sa Sinodul Ecumenic, Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, „captivul turcilor și SUA”, și cine îl va controla, va putea conduce întreaga Biserică. Acest lucru este menționat în articolul teologului grec Panayiotos Katramados, care a fost tradus de din chilia Sf. Modest de pe Muntele Athos și publicată pe portalul Pravoslavie.ru.
Teologul a scos în evidență o serie de consecințe ale acțiunilor anticanonice ale Patriarhului Bartolomeu, săvârșite în Ucraina:
1. De acum, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului anulează deciziile altor Biserici, chiar dacă el însuși le-a semnat.
„În cazul ucrainenilor, Constantinopolul nu numai că a anulat unilateral acordul încheiat cu Patriarhia Moscovei, dar a revocat și semnăturile prin care a confirmat condamnarea și anatemizarea schismaticilor”, a explicat teologul. „Astfel, recunoscând privilegiile inexistente ale patriarhului, ierarhia Elenă recunoaște că în orice moment este posibilă desființarea completă a Bisericii Elene și anularea oricărei decizii a acesteia. Oare nu este aceasta începutul a ceea ce se întâmplă acum în Biserica Ciprului, unde are loc o revizuire evidentă a Statutului său? Pe când în Kolymbari Patriarhul a dat cuvântul că nu va cere pământuri noi. Dacă își retrage semnătura de pe documente, oare îi va fi greu să renunțe la obligațiile exprimate oral?”
2. Patriarhul intervine în orice moment în jurisdicția oricărui teritoriu, care consideră că îi aparține.
„Dacă după 300 de ani el a declarat că a luat din nou („după bunul plac”) Ucraina sub jurisdicția sa, ce s-ar întâmpla dacă ar declara că întreaga Oikoumena i-a aparținut cândva Fanarului? Vă amintiți cum a spus că Qatarul îi aparține? Este necesar oare să menționăm întreaga poveste despre „cedarea” Africii Patriarhiei Alexandriei?”, a remarcat teologul.
3. Patriarhul îl va justifica sau condamna pe oricine dorește pentru acuzații de orice comportament canonic sau moral printr-o singură semnătură.
„Dacă l-a restabilit pe pseudo-patriarhul de la Kiev Filaret, care nu doar a fost condamnat pentru schismă și crime morale, dar și – cel mai scandalos – își păstrează demnitatea până și după ieșirea din pseudo-biserică ucraineană (!), atunci înseamnă că nu există nici un fel de măsurătoare: nici morală, nici canonică, nici logică, și singurul criteriu este gradul de favoare din partea Patriarhului Bartolomeu! Apropo, el l-a restabilit pe Macarie Maletici, care nu i-a cerut niciodată cest lucru!”, a subliniat teologul.
4. Patriarhul va stabili cine are preoțime și cine nu, indiferent de hirotonirea canonică.
„În pofida faptului că există dovezi că ambele grupuri schismatice care au constituit noua structură – a lui Filaret Denisenko și Makarie Maletici, au în componența lor episcopi care nu doar sunt destituiți din demnitate, dar și care în genere nu au fost hirotoniți în cinul episcopal, iar patriarhul consideră că toți au Duh Sfânt! Astfel va fi posibilă restabilirea momentană a tuturor bisericile ortodoxe de stil vechi din Grecia dacă ele, bineînțeles, își vor declara ascultarea deplină!”.
5. Patriarhul va lua decizii în numele întregii Biserici, fără să întrebe de nimeni.
„Întrucât Biserica Greacă i-a acordat privilegiul să ofere și să anuleze autocefalia, Patriarhul va decide care Biserică este demnă de a exista și care nu”, a explicat savantul. „Cel mai tragic lucru constă în faptul că Biserica Greacă a recunoscut această superioritate inexistentă, deși Sanctitatea Sa a neglijat-o chiar înainte de luarea deciziei și, de asemenea, după, când a trimis o delegația nu pentru convocarea ședinței, ci pentru o simplă notificare. O astfel de autodistrugere a Bisericii Greciei a avut loc numai sub arhiepiscopul și mitropoliții actuali. Și în următorul caz, cu privire la schismaticii din Skopie, după ce aventura curentă se va încheia, el va lua o decizie fără să se consulte cu Biserica Greacă sau alte Biserici vorbitoare de limbă greacă și cu mitropoliile din apropiere. Nici nu vorbesc despre Patriarhia Sârbă…”.
6. Patriarhul va decide în persoană dacă va convoca Sinodul panortodox sau nu.
„De la bun început, odată cu apariţia problemei ucrainene, toate Bisericile au fost de părere că pentru a preveni conflictele este necesar să fie convocat Sinodul Ecumenic. Chiar și acea întâlnire promițătoare a celor trei Patriarhii Antice în Cipru a fost anulată, deoarece, după cum a declarat Primatul Ciprului, „nu a binevoit Patriarhul ecumenic”. Sanctitatea Sa anulează intenţiile primaților, anulează voința patriarhilor, anulează cererea recent depusă de cei patru mitropoliți ai Bisericii Greciei, anulează totul! Astfel, Ortodoxia este legată de voința unei persoane doar pentru că ierarhii noștri nu au logica elementară de a privi puțin mai departe decât interesele lor personale. Dacă brusc mâine o să apară altă problemă, toată lumea va aștepta hotărârea Constantinopolului, chiar dacă va fi o problemă serioasă, cum în prezent este criza ucraineană”, a adăugat el.
7. Toate Bisericile vor fi nevoite să coordoneze cu el orice decizie.
„Acest lucru era de neconceput până în prezent, dar a devenit o realitate când, de exemplu, Patriarhul Alexandriei, care în repetate rânduri şi-a exprimat sprijinul pentru canonicul Mitropolit al Kievului Prefericitul Onufrie, și-a schimbat vectorul cu 180 de grade! Dacă o persoană cedează, fie şi cu abţinere personale, din moment ce Alexandria și-a pierdut autoritatea, aceasta înseamnă că există „mijloace” la care se va recurhe în fiecare caz. A fost făcută oare o prorocire declarația Patriarhului Bartolomeu făcută cu câteva luni în urmă că „că prima care o va recunoaștere va fi Biserica Greciei”, sau totul a fost aranjat cu Arhiepiscopul Atenei, care conduce întreaga ierarhie?”.
După ce a evidenţiat toate aceste probleme, Panayiotos Katramados a subliniat că astfel „Ortodoxia a ajuns într-un impas: cel care îl va controla pe Patriarhul Fanarului, va putea conduce prin el întreaga Biserică!”.
„Captivul turcilor și al SUA va determina cursul Bisericii, întrucât păstorii greci fără condiții și rezistență (!) i-au acordat cârma. Calea spre o pseudo-uniune cu papistașii este deja un fapt înregistrat, deoarece la 14 octombrie 2019 la Kiev pseudo-mitropolitul Kievului Epifanie a slujit împreună cu clericul papal. Am înlocuit Sinodul Ecumenic cu Patriarhul Constantinopolului, iar acest lucru a dus la consecințe dezastruoase. Prin urmare, problema ucraineană îi privește pe toți, pentru că prin ea și în numele naționalismului „toată puterea din cer și de pe pământ” i-a fost acordată patriarhului înrobit, care va lua decizii pentru toată lumea și în numele Bisericii cu privire la succesiunea apostolică, jurisdicții, aplicarea sau neaplicarea principiului sobornicității, justificarea nelegiuirilor îngrozitoare, etc., și în orice moment va putea schimba deciziile pe care le-a luat de curând! Dar Domnul nostru Iisus Hristos își va îndeplini profeția Sa: „Iată, casa voastră a rămas goală (Luca 13:35)!”, a încheiat teologul.
UJO a informat că la Fanar Patriarhul Bartolomeu a fost numit „Providenţa și conducătorul” Bisericii.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Bartolomeu =”papa” de Constantinopol…
Bietul patriarh e de plâns, dar nu vede asta! Se bucură de puterea lumească pe care o are! Hristos a refuzat momeala diavolului de a primi putere lumească, iar bietul Bartolomeu a acceptat-o! Dumnezeu să-l ajute să-și vadă greseala! Necuratul i-a insuflat o mândrie luciferică nespecifică unui ortodox. Se comportă ca un papă.
Eu as spune romaneste:”Interesul poarta fesul”, caci in cazul lui Bartolomeu nu-i nicio urma de credinta ortodoxa.
Sau altfel spus: Danseaza(Bartolomeu) cum i se canta!!!?