X

Sinaxa inter-ortodoxă din Iordania. Sosirea delegațiilor Bisericilor Locale

Hotelul Fermont, locația întâlnirii inter-ortodoxe de la Amman

Conform informațiilor agenției Romfea, întâlnirea delegațiilor Bisericilor Ortodoxe va avea loc cu ușile închise pentru presă. Dezbaterile vor fi găzduite în sala de ședințe a hotelului Fermont. Se pare că vor fi două sesiuni, dimineață până la amiază și după-masă. Între cele două părți este programată o întrevedere cu regele Iordaniei, Abdulah II. Seara, după încheierea celei de-a doua runde de discuții, va fi emis un Comunicat oficial corespunzător.

„Merită menționat că Sinaxa se desfășoară în mare secret, cu măsuri de securitate care sunt draconice.”

După cum s-a anunțat anterior, astăzi au sosit la Amman delegațiile Bisericilor Ortodoxe Locale. Există câteva relatări de presă cu privire la prezența reprezentanților Bisericii Serbiei, Cehiei și Slovaciei, României și Poloniei. Toate au fost întâmpinate de către Arhiepiscopul Hristofor, epitropul patriarhal al Ierusalimului la Amman.

Biserica Sârbă a trimis o delegație condusă de Patriarhul Irineu, din care face parte și Mitropolitul Amfilohie de Muntenegru și Irineu de Bačka și David de Kruševac.

Delegația sârbă

Mitropolitul și Întâistătătorul Rostislav conduce delegația Bisericii Cehiei și Slovaciei, însoțit de câțiva clerici.

Delegația ceho-slovacă

Biserica Română este reprezentată de Mitropolitul Nifon, episcopul desemnat dintre sinodalii noștri pentru a se ocupa de relațiile externe, dimpreună cu alți clerici români.

Delegația română

Deși au existat speculații și știri false emise de către site-uri afiliate Patriarhiei Ecumenice că Biserica Poloneză este absentă, conform unor informații exclusive oferite de agenția Romfea, aceasta a sosit astăzi în Ierusalim și va ajunge mâine în Iordania. Ea este condusă de Arhiepiscopul Abel de Lublin.

Lista celor 6 Biserici este completată de Patriarhia Ierusalimului, gazda evenimentului, și Biserica Rusă, cea mai interesată de aceste discuții, care cuprinde în componența sa și Mitropolia Ucrainei, al cărei cap este Mitropolitul Onufrie.

Se pare că doar canalul de televiziune de stat iordanian va avea dreptul exclusiv de a relata asupra desfășurării întâlnirii. Unele grupuri de jurnaliști au fost scoase afară din hotel, chiar și două din Rusia. Cele din urmă au încercat să filmeze de pe acoperișul unei clădiri din partea opusă, dar au fost contracarate de către poliție.

Programul va debuta cu o rugăciune de început și o sesiune de dezbateri. Între orele 13 și 16 va avea lor o întâlnire cu regele Abdullah II al Iordaniei, urmată de a doua parte a discuțiilor până spre ora 20:30, când va fi pregătit un Comunicat de presă.

*        *        *

Deși este un Sinod la nivel înalt și inter-ortodox, putem contata preferința de a fi numit întâlnire și se evită să fie numit oficial Sinaxă. Bisericile organizatoare aleg o comunicare corectă, care să nu atingă orgolii, cu menajamente. Mitropolitul Ilarion de Volokalamsk, reprezentantul relațiilor externe al Bisericii Ruse, a declarat că astfel de întruniri ar trebui să fie mai dese și că întâlnirea de la Amman să fie un început. De parcă asemenea consfătuiri au ajuns ceva ieșit din comun și bizare. Ca și cum nu este normal să existe discuții și dialoguri inter-ortodoxe și ele ar leza orgolii, nu ar stabili legături mai strânse. Cam aceasta a ajuns starea lumii ortodoxe al nivel oficial, dar și de rând.

În special Constantinopolul a contestat vehement dreptul altor Biserici Locale de a convoca întruniri inter sau pan-ortodoxe, dar istoria dovedește contrariul, după cum am mai arătat acest lucru. Totuși este în firea Bisericii Ortodoxe sobornicitatea sau universalitatea (catolicitatea) ca opusul primatului papal și al centralizării conducerii. De fapt, probabil că în jurul acestor puncte se învârt disputele pe această temă.

Așadar întâlnirile și dezbaterea problemelor presante este și ar trebui acceptat ca un lucru firesc, dincolo de contrele și disensiunile actuale din Ortodoxie între Biserici. Lipsa dialogului ar însemna un dezastru vădit. De aceea, participarea Bisericii Române nu poate fi considerată drept un pas sau calcul greșit.

În plus, nădăjduim și ne rugăm să apară propuneri și abordări cu adevărat în favoarea bunului mers al credinței ortodoxe. Bineînțeles, un alt aspect important este ca și Bisericile neparticipante să recunoască și să se implice activ la ducerea mai departe a propunerilor care vor fi emise mâine (în caz că vor fi de bun augur).

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

6 comentarii

  1. Război deschis între Rusia și Turcia: „zece soldați turci au fost uciși sau răniți ca urmare a atacurilor aeriene comune ruso-siriene din apropierea orașului Kansafra.”
    https://evz.ro/razboi-deschis-intre-rusia-si-turcia-avioanele-moscovei-au-facut-praf-un-convoi-turcesc.html
    Înalt oficial din Ucraina: „Rusia se află într-o situaţie dificilă. Vom vedea prăbușirea Rusiei.”
    https://evz.ro/inalt-oficial-din-ucraina-despre-rusia-vom-asista-la-prabusirea-acesteia.html

    1. Declarații incendiare ale fostului „cardinal gri” al Kremlinului. „Nu există Ucraina…”
      „La întoarcerea la Kremlin după o scurtă demitere în 2013 am avut o ocazie unică să aleg singur un proiect. Am ales Ucraina. Pur intuitiv. Nimeni nu mi-a spus și nu știam nimic. Nimeni nu știa sigur ce se va întâmpla”a continuat el.

      Surkov a mai spus că:„Am simțit sau mai degrabă am simțit că va fi o afacere mare. Chiar și atunci, când încă nu s-a desfășurat nimic, am intuit că va exista o luptă serioasă cu Occidentul. Cu victime și sancțiuni… sunt mândru că am fost participant”
      https://evz.ro/declaratii-incendiare-ale-fostului-cardinal-gri-al-kremlinului-nu-exista-ucraina.html

  2. Grevă generală în insulele grecești Lesbos, Chios și Samos împotriva taberelor de migranți
    „Suntem în vreme de război. (Poliția) are armele, noi avem inimile și sufletele noastre”, a afirmat un preot local, părintele Stratis.
    „Există o limită a răbdării noastre. Rechiziționează terenuri și aduc forțele speciale ale poliției, folosesc gaze lacrimogene împotriva oamenilor. Suntem în război?”, spune Stratos Paspalas, un măcelar la pensie.
    https://www.hotnews.ro/stiri-international-23686900-video-greva-generala-insulele-grecesti-lesbos-chios-samos-impotriva-taberelor-migranti-preot-suntem-vreme-razboi.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button