X

ROexit – Laureat al premiului Nobel: „România ar trebui să iasă din UE ca să aibă un trai mai bun”

Image result for roexit"

Sir James Mirrlees, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, susține ca Romania este într-o încurcătură destul de mare și singura salvare este sa iasă din Uniunea Europeana.

Economistul a mai spus, într-un interviu pentru Calea europeana, ca „rădăcinile sunt clătinate”, iar măsurile impuse de Germania reflecta dorința de reducere a cheltuielilor fiscale, fără a avea în vedere probleme precum șomajul.

Laureat al premiului Nobel: "România ar trebui să iasă din UE ca să aibă un trai mai bun"„Rădăcinile voastre sunt clătinate, iar acestea nu se pot repara, nu poți repara sursa de putere. Aceste condiții impuse de Germania reflecta dorința de reducere a cheltuielilor fiscale ale tarilor și de reducere cât mai mult posibil a șanselor de default, fara sa își facă griji de alte probleme, precum șomajul.

Oamenii nu vad cu ochi buni rezultatele si vad ca acum este mai rău decât era înainte. Ceva trebuie făcut, însă nu acum”, a avertizat Sir James Mirrlees.

Laureatul Premiului Nobel pentru Economie are ca soluție o masura radicala: „Te poți gândi cum sa schimbi lucrurile, dar e greu sa oferi un sfat, sunteti intr-o incurcatura destul de serioasa. Răspunsul radical ar fi ieșirea din UE”.

„Cred ca este solutia care ar reduce socul cel mai bine.(…) Asa ca acesta este varianta mai buna de ajustare a costului fortei de munca. Se va devaloriza mai mult decat prin taierile date de Guvern, iar asa nu mai trebuie taiate salariile pentru functionarii publici. Asa sunteti si capabili sa va extindeti si sa cresteti ocuparea fortei de munca. Dar imi este greu sa ma gandesc la alte solutii cat timp sunteti in ‘jacheta stramta’ a sistemului euro”, a incheiat Sir James Mirrlees.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

19 comentarii

  1. Romania nu este UK si nu are nicio sansa de supravietuire daca iese din UE. UK va intelege cat are de pierdut cand i se vor pune taxe vamale ca sa intre pe piata UE.

    Germania controlează 20% din comerţul exterior al României, adică 32 de miliarde de euro
    https://www.zf.ro/business-international/germania-controleaza-20-din-comertul-exterior-al-romaniei-adica-32-de-miliarde-de-euro-18119936
    ‘Germania, partenerul comercial numărul unu al României, cu schimburi de 16,7 miliarde de euro în primul semestru’
    https://www.stiripesurse.ro/ahk-romania-germania-partenerul-comercial-numarul-unu-al-romaniei-cu-schimburi-de-16-7-miliarde-de-euro-in-primul-semestru_1386114.html

    1. Romania nu este UK si nu are nicio sansa de supravietuire daca iese din UE.”

      Noi în Dumnezeu nu mai credem? Mai ales cand e vorba să iesim din „sfatul necredincioşilor”, și să nu mai stăm cu dânșii pe „scaunul hulitorilor”. (Psalmul 1,1) Nu mai credem cuvintele Sfântului Duh, care spune: „Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut” (Psalmul 1) sau „Cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” (Luca 18, 27), „Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă.” (Luca 1,37) și „Nu te teme, turmă mică” (Luca 12, 32)

      Poate dacă macar 5 % din popor ar avea credință lucratoare, dar cu adevărat lucrătoare – nu de-alde noi – alta ar fi – zic iar, poate – soarta României („dacă Dumnezeu găsea cinci drepți în cetatea Constantinopolului, n-ai mai fi cucerit-o). Sau poate sunt acești drepți, iar soarta noastra ar fi trebuit să fie mult mai rea, dar pentru aceștia Dumnezeu ne mai ocrotește. Cine știe? Dar ceva știm – cu toții ar trebui să ne pocăim mai ceva decât ninivitenii… ceea ce… nu prea facem… departe este de noi lucrul ăsta…

  2. Papa buuun de la u-e mîncați de vă sătuuurați de Otrăvurile lor….Si de politicile noului imperiu German!!!Nu ies sclavii din u-e niciodată!

      1. Nea nenimenea, unii s-au trezit mai tarziu si au aflat acum ca sunt sclavi, dar suntem sclavi de dupa al doilea razboi mondial, cand ne-a „eliberat” marele licurici. Tara asta a fost vanduta de mult, pe la Yalta si pe la Malta, iar noi ne-am obisnuit sa fim sclavi si sa ne mancam unii pe altii, dar daca ai ajuns capra raioasa, macar nu sta cu coada sculata, ca sa nu ti-o iei si de la altii, ca razboiul si dictatura bat la usa si painea si circul se vor termina!

  3. Romanii sunt ultra-indoctrinati cum ca fara UE nu se poate. In realitate, UE are nevoie de resursele Romaniei ca si combustibil pentru locomotivele UE, Germania-Franta.

    Daca ii intrebi de ce ar fi rau sa iesim din UE, nu sunt capabili sa iti dea un argument solid. Nici macar unul.

    In schim, sunt milioane de argumente pentru a iesi grabnic din acest colos marxist, care atunxi cand se va prabusi, caci e inevitabil, va face un crater in care ar fi bine sa nu fim si noi cuprinsi.

    1. De asemenea,iesirea din satanica nato,urmand ca „vajnica” trupa de ocupatie cacamericaneasca sa fie scoasa din Ro,sa-si caute „prospaturi” de violat la dracu-npraznic,unde e tata lor…

      1. Sa-i cerem ajutor lui Putin sa ne „elibereze”, ca pe ucrainieni!
        Erdogan da ajutor militar Ucrainei in valoare de 33 miliuoane USD, critica Rusia pentru neglijenta in Siria si ii cere ”să-şi asume obligaţiile” în provincia siriană Idleb.
        https://www.news.ro/externe/erdogan-indeamna-rusia-la-kiev-sa-si-asume-obligatiile-in-provincia-siriana-idleb-1922400903002020021819252798
        Armata ucraineană va primi un ajutor financiar de la partenerii turci”, în schimbul căruia Kievul va furniza avioane de tipul An-178a Ankarei”.
        „Turcia nu susţine anexarea ilegală a Crimeei. Turcia sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, din care face parte şi Crimeea”, a afirmat Erdogan.
        https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/02/03/ucraina-si-turcia-isi-extind-relatiile-in-domeniile-militar-si-comercial-erdogan-evoca-anexarea-crimeii–442513
        https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/02/intel-erdogan-ukraine-accuse-russia-idlib-turkey-syria-zelensky.html

  4. OAMENI BUNI, ROMANIA ESTE CEL MAI BOGAT STAT DIN EUROPA IN RESURSE NATURALE ALE SOLULUI SI SUBSOLULUI

    CITITI SI VA CRUCITI!
    In timp ce populația țării moare de foame, România stă pe zăcăminte de 666 de miliarde de euro aproape toate exploatate de firme străine care fac profituri de miliarde de euro. Munții nostri aur poartă, Noi cerşim din poartă-n poartă!

    http://www.fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=334441&title=romania-sta-pe-zacaminte-de-666-de-miliarde-de-euro

  5. Români, țara voastră este cea mai bogată din lume și voi habar nu aveți….
    Posted by justitiarul on 18 septembrie 2018

    Cel mai mare jaf de pe Terra! 6.300 de miliarde de euro este valoarea reală a zăcămintelor de la Roșia Montană!
    Studiul meu va fi un amalgam de simbolistică, cifre exacte, întrebări și semnale de alarmă, fiind în același timp și un denunț penal adresat autorităților statului.

    Roșia Montană este o bibliotecă. Iar o bibliotecă are 3 prețuri:

    1. Prețul hârtiei din care sunt făcute cărțile, atunci când le vindem pentru reciclarea maculaturii. „Puțin, foarte puțin”, așa se spunea într-o reclamă. Atunci nu contează dacă sunt cărți de istorie, de economie, de știință, de filosofie, de bune maniere…

    2. Prețul de achiziție al cărților. Cine a cumpărat vreodată o carte, știe că acestea nu sunt ieftine. Iar ca să-ți faci o bibliotecă, efortul financiar este considerabil.

    3. Cunoștințele conținute. Oricine are o bibliotecă acasă, știe că nu a citit toate cărțile pe care și le-a cumpărat. Și aici nu este vorba despre faptul că nu ați reusit să memorați un dicționar sau vreo enciclopedie. Cartea se citește pentru informație, dar mai ales pentru spirit. Iar acesta este neprețuit, este de sorginte divină. Cărțile sunt izvor de cunoaștere, iar suma lor, biblioteca, ne formează ca oameni, și este izvor pentru alte cărti.

    Deci, ce facem cu biblioteca Roșia Montană?

    6.300 de miliarde de $ e o sumă minimă constatată prin calcul matematic simplu. Dacă am împărți suma la numărul de români aflați pe TERRA (aprox 30 de milioane), fiecărui român în parte i-ar reveni 2 milioane de dolari!!!

    Cel mai important e că s-a aflat care-i miza. Acum știm pentru ce luptăm!!!

    Deci, ce facem cu Roşia Montană?

    1. O dăm la „fier vechi”, aşa cum am făcut cu toate combinatele, sistemele de irigaţii, resursele naturale (petrol, păduri s.a.) şi vom încasa câteva miliarde de euro?

    2. O preţuim pentru că o avem şi o valorificăm cu puterile noastre, în interesul nostru? Cred că este motivant să te gândeşti la 6300 de miliarde de dolari.

    3. O punem în valoare şi facem PLUS VALOARE, sau VALOARE ADĂUGATĂ, nu doar taxe pe valoare adăugată? Asta înseamnă că din lemn facem mobilă, din tablă facem maşini, din aur facem bijuterii. Şi nu doar aurul contează. Mai sunt câteva elemente chimice a căror valoare despre care vorbim să fie mult mai mare de 6,3 trilioane de dolari.

    De ce 6,3 trilioane de dolari?( 6300 de miliarde de $!!!!)

    Pentru că în multe declaraţii ale unor persoane implicate în diverse perioade de timp în prospecţiuni geologice asupra zăcămintelor de la Roşia Montană se menţionează şi cantităţile de elemente continute de minereu. Acestea sunt susţinute de inginerul geolog şef Aurel Sântimbrean, de deputatul Mugurel Surupăceanu, de Călin Gabriel Tămaş, lector doctor la Departamentul de Geologie, Facultatea de Biologie şi Geologie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, precum şi de multe ONG-uri. Pe lângă aceste date, mai sunt unele care reies dintr-un buletin de analiză, dar în care nu sunt precizate locurile de recoltare (puţuri, lacuri, ape curgătoare), adâncimea de prelevare şi alte date de identificare.

    Astfel, în urma consultării mai multor surse, mi-am permis să fac o centralizare a acestora.

    Nr. crt. Număr atomic Element Simbol chimic Pret USD / 100 grame Pret USD / 1 gram Cantitate per tona minereu Valoare element per tona minereu
    1 3 Litiu Li 27 0,27 – –
    2 4 Beriliu Be 748 7,48 – –
    3 21 Scandiu Sc 1.400 14 – –
    4 22 Titan Ti 661 6,61 1.000 6.610
    5 23 Vanadiu V 220 2,20 2.500 5.500
    6 24 Crom Cr 32 0,32 50 16
    7 27 Cobalt Co 21 0,21 30 6,30
    8 28 Nichel Ni 7,7 0,07 30 2,31
    9 31 Galiu Ga 220 2,20 300 660
    10 32 Germaniu Ge 360 3,60 20 72
    11 33 Arsen As 320 3,20 5.000 16.000
    12 34 Seleniu Se 61 0,61 – –
    13 37 Rubidiu Rb 1.200 12 – –
    14 38 Strontiu Sr 100 1 – –
    15 39 Ytriu Y 430 4,30 – –
    16 40 Zirconiu Zr 157 1,57 – –
    17 41 Niobiu Nb 18 0,18 – –
    18 42 Molibden Mo 44 0,44 10 4,40
    19 44 Rutheniu Ru 1.400 14 – –
    20 45 Rhodiu Rh 13.000 130 – –
    21 46 Paladiu Pd 5.833 58,33 – –
    22 47 Argint Ag 120 1,20 10 12
    23 48 Cadmiu Cd 46 0,46 – –
    24 55 Cesiu Cs 1.100 11 – –
    25 57 Lantan La 800 8 – –
    26 58 Ceriu Ce 380 3,80 – –
    27 59 Praseodim Pr 470 4,70 – –
    28 60 Neodim Nd 420 4,20 – –
    29 62 Samariu Sm 360 3,60 – –
    30 63 Europiu Eu 135.000 1.350 – –
    31 64 Gadoliniu Gd 450 4,50 – –
    32 65 Terbiu Tb 4.040 50,40 – –
    33 66 Disprosiu Dy 450 4,50 – –
    34 68 Erbiu Er 540 5,40 – –
    35 69 Tuliu Tm 7.000 70 – –
    36 70 Yterbiu Yb 1.400 14 – –
    37 72 Hafniu Hf 120 1,20 – –
    38 73 Tantal Ta 450 4,50 – –
    39 76 Osmiu Os 7.700 77 – –
    40 77 Iridiu Ir 4.200 42 – –
    41 78 Platina Pt 13.000 130 – –
    42 79 Aur Au 5.540 55,40 1,5 83,10
    43 80 Mercur Hg 48 0,48 – –
    44 81 Taliu Tl 48 0,48 – –
    45 83 Bismut Bi 39 0,39 20 7,80
    46 90 Thoriu Th – – – –
    47 92 Uraniu U – – – –
    TOTAL 28.973,91 USD / tona minereu
    TOTAL lipsesc date despre concentraţie sau preţuri (thoriu, uraniu)
    TOTAL lipsesc date despre prezenţă şi concentraţie

    Cantitatea ce vrea RMGC-ul să fie exploatată e de 218 milioane de tone….ori 28.973,91 $ = 6300 MILIARDE $!!!! …însă la foarte multe elemente lipsesc date despre concentrație, date despre prețuri, dar și date despre prezență!

    Sunt elemente de care nu ştiaţi? Şi eu am păţit chestia asta şi a trebuit să le verific în Sistemul Periodic al lui Mendeleev pe unele dintre ele. Şi pentru mai multă claritate, am întocmit un tabel cu utilizări ale acestor elemente.

    Element Utilizari
    Litiu – aliaje de lagăre (împreună cu sodiul și calciul)
    – dezoxidant, desulfurizant și degazant pentru cupru

    – prepararea tritiului 3H, intră în compoziţia agenţilor de răcire din reactoarele nucleare

    – baterii și acumulatori electrici

    – lubrifianţi pentru temperaturi înalte

    Beriliu – transparenţa la raze X îl recomandă pentru fabricarea ferestrelor şi a tuburilor pentru radiaţii X
    – în industria aerospaţială pentru sateliţi şi vehicule spaţiale

    – în reactoarele nucleare, ca moderator, agent absorbant sau reflector pentru neutroni

    – aliaje speciale de Cu pentru scule, proiectile

    Scandiu – aliaje de aluminiu-scandiu pentru componente din industria aerospaţiala, echipamente sportive şi de pescuit
    – în rafinarea petrolului (izotopul 45Sc ca agent de urmărire)

    – ca îngrăşământ

    Titan – aliaje de Fe, V, Mo pentru aliaje puternice şi uşoare în industria aerospaţiala (motoare cu reacţie, proiectile, nave spaţiale)
    – costume de scafandru autonome pentru adâncimi mari

    – uz militar

    – procese industriale (chimie şi petro-chimie, uzine de desalinizare, hârtie)

    – medicină (proteze şi implanturi ortopedice şi dentare, instrumentar)

    – bijuterii, telefoane mobile, automobile, industria agro-alimentară

    – pigment TiO2 pentru vopsea albă

    Vanadiu – aliaje de oţel şi titan pentru scule de mare viteză, motoare de avion, aeronautică
    – aliaje cu galiu pentru magneţi şi superconductori

    – catalizator pentru anumite reacţii chimice

    Crom – îmbunătăţeşte proprietăţile oţelului la coroziune, duritate şi rezistenţa la rupere
    – galvanizare, catalizator pentru anumite reacţii chimice, coloranţi, colorarea verzuie a sticlei, detergenţi

    Cobalt – izotopul radioactiv 60Co este utilizat la radioterapia cu raze gamma
    – îmbunătăţeşte proprietăţile oţelului, componente pentru aeronautică şi motoare, galvanizare

    – pigmenţi albastru şi galben pentru colorarea ceramicii şi a sticlei

    – aliaje cu Samariu pentru magneţi permanenţi

    Nichel – aliaje de oţel inoxidabile
    – baterii NiCd şi acumulatori Ni-MH

    – magneţi permanenţi

    Galiu – termometre medicale (din cauza toxicităţii mercurului)
    – spectacole de ”magicieni” (linguri care se topesc în palmă)

    – semiconductori, leduri şi diode laser, panouri fotovoltaice, oglinzi

    Germaniu – semiconductori, tranzistori şi circuite integrate
    – spectroscopie şi detecţie infraroşie

    – catalizatori şi aliaje

    Arsen – semiconductori, leduri şi diode laser, fotoconductori
    – ignifugarea lemnului, insecticide, tăbăcărie

    – măreşte duritatea aliajelor, muniţia de vânătoare (plumbul pentru alice)

    – pirotehnie (focuri albe – indian), coloranţi (galben regal pentru vopsele de ulei)

    Seleniu – catalizator pentru multe reacţii chimice
    – industria sticlei, pentru decolorarea ei sau colorarea în roşu

    – celule solare şi fotoelectrice, toner fotografic, camere de filmat, redresarea curentului electric, copiatoare, luxmetre, explozibili

    – îmbunătăţeşte lucrabilitatea aliajelor de Cu şi oţel

    – şampoane anti-mătreaţă

    – medicamente pentru creştere şi disfuncţii reproducătoare

    Rubidiu – fotocelule, tehnica vacuumului
    – artificii (culoare roşie)

    – sticlărie şi ceramică

    – datarea rocilor cu 87Ru

    Strontiu – pirotehnie (culoare roşu aprins) şi rachete de semnalizare
    – ceasuri atomice

    – producerea tuburilor catodice pentru televiziunea color

    – pasta de dinţi, terapia cancerului cu 90Sr care este radioactiv

    Ytriu – pietre zirconia, monitoare pentru computere, lentile foto şi video, becuri economice
    – îmbunătăţeşte duritatea aliajelor de aluminiu şi magneziu

    – izotopul radioactiv 90Y (produs în reactoarele nucleare de uraniu) se foloseşte la tratarea diferitelor tipuri de cancer

    – fabricarea superconductorului YBCO (la – 178 OC)

    – filtre pentru microunde, comunicaţii pentru sateliţi

    – fabricarea televizoarelor color (culoarea roşie)

    – camere de ardere pentru motoarele de rachetă

    Zirconiu – stomatologie şi implantologie, bijuterii
    – moderator pentru reactoarele de fisiune

    – catalizator în multe reacţii chimice

    – în aliaj cu Li se foloseşte pentru absorbţia CO2

    Niobiu – obţinerea oţelurilor inoxidabile, criogenice şi refractare
    – motoare de avion şi echipamente rezistente la temperaturi înalte

    – obtinerea de superconductori

    – bijuterii

    Molibden – creşte duritatea şi elasticitatea oţelului, rezistenţa termică şi la coroziune
    – fabricarea avioanelor şi rachetelor, lubrifianţi pentru temperaturi ridicate

    – catalizator în industria petrolieră

    – fabricarea tranzistoarelor, lampi cu halogeni, medicină nucleară şi lămpi röntgen

    Rutheniu – este folosit pentru creşterea durităţii platinei şi paladiului
    – în aliajele de titan, un adaus de 0,1 % măreşte considerabil rezistenţa la coroziune

    – un aliaj de Ru-Mo are proprietăţi de supraconductor

    – este folosit la contactele electrice din întrerupătoarele de Pt şi Pd

    – catalizator pentru multe reacţii chimice

    – bijuterii, computere

    – izotopul radioactiv 106Ru este folosit în tratamentele cu citostatice a bolilor tumorale

    Rodiu – element de aliere pentru platină
    – catalizator pentru anumite reacţii chimice

    – strat de acoperire prin galvanizare sau vaporizare pentru instrumente optice şi bijuterii

    – contacte electrice

    Paladiu – catalizatori pentru automobile şi pentru industria petrolieră
    – instrumente chirurgicale, contacte electrice, bijuterii, ceasuri

    – purificarea hidrogenului (absoarbe de până la 900 de ori volumul propriu de hidrogen)

    Argint – este folosit în electrotehnică şi electronică
    – numismatică, bijuterii, industria fotografică, oglinzi

    – stomatologie, instrumente medicale, proteze, utilizare germicidă

    Cadmiu – baterii NiCd
    – aliaje pentru lagăre

    – electroplacare

    – pigmenţi, televizoare alb-negru şi color

    – celule fotovoltaice (împreună cu Te)

    Cesiu – izotopul radioactiv 133Ce este folosit ca oscilator cuantic pentru ceasuri atomice, fiind etalon pentru Sistemul Internaţional de Unităţi la baza definirii etalonului pentru secundă
    – substanţă de umplutură pentru lichidele de forat folosite pentru a atenua găurirea din timpul forării

    – izotopul radioactiv 133Ce este folosit în medicină, măsurători şi hidrologie

    – generatoare termoionice cu vapori de cesiu care convertesc energia termică în energie electrică

    – aparate pentru recunoaşterea optică a caracterelor, fotomultiplicatori, camere video, materiale fotosensibile, detectoare de radiaţii gama şi raze X, magnetometre, lasere de mare energie, lămpi fluorescente, redresoare cu vapori

    – utilizări în biologia moleculară, catalizatori în chimie

    – izotopul radioactiv 133Ce poate fi folosit în dispozitive de dispersie radiologică (”bombe murdare”) – atenţionare de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

    Lantan – este folosit pentru acumulatorii NiMH utilizaţi la automobilele hibride ( o baterie pentru Toyota Prius necesită aproximativ 10 kg de La)
    – catalizator în cracarea petrolului

    – ochelari pentru infraroşu, lentile pentru telescoape

    Ceriu – aliaje de aluminiu, amnare, pietre de brichete
    – catalizatori pentru automobile

    – medicamente pentru tratarea şi prevenirea infecţiilor celor arşi şi imunosupresive

    Praseodim – este folosit la fabricarea magneţilor permanenţi de mare intensitate pentru motoare şi generatoare electrice folosite la maşinile hibride şi turbine eoliene
    – este folosit pentru acumulatorii NiMH folosiţi la automobilele hibride

    – aliaje pentru motoare de avion

    – ochelari pentru sudori şi suflătorii de sticlă

    – aliaje pentru amnare şi pietre de brichetă

    – pigmenţi pentru sticlă şi emailuri

    – stroboscoape

    Neodim – magneţi permanenţi pentru computere, telefoane mobile, echipamente medicale, jucării, motoare, turbine eoliene, sisteme audio
    – lasere pentru tratarea cancerului şi epilare, pentru tăierea şi sudarea oţelurilor

    – ochelari de protecţie pentru suflătorii de sticlă

    – pigmenţi pentru sticlă şi emailuri

    – aliaje pentru amnare şi pietre de brichetă

    Samariu – magneţi permanenţi pentru microelectronică, generatoare eoliene, radare
    – catalizator pentru unele reacţii chimice

    – lasere cu raze X

    – datare radioactivă

    – izotopul 149Sm este adăugat în barele de siguranţă din reactoarele nucleare

    – izotopul radioactiv 153Sm este folosit în tratarea mai multor tipuri de cancer

    – superconductori

    Europiu – tuburi fluorescente, monitoare
    – absorbant în reactoarele nucleare

    – elemente de siguranţă fosforescente pentru eurobancnote

    Gadoliniu – îmbunătăţeşte rezistenţa la temperaturi înalte şi la oxidare a oţelurilor
    – aplicaţii în domeniul microundelor, monitoarelor

    – substanţe de contrast pentru imagistica de rezonanţă magnetică

    Terbiu – monitoare TV şi display-uri pentru smartphone
    – substanţe de contrast pentru lumina ultravioletă

    – elemente de siguranţă fosforescente pentru eurobacnote

    – filme pentru înregistrări magneto-optice

    – magneţi pentru motoare electrice folosite la maşinile hibride şi generatoare eoliene

    – microfoane, fibră optică

    Disprosiu – materiale absorbante pentru reactoare nucleare
    – senzori, microfoane, traductori

    – fabricarea CD-urilor şi a hard-disk-urilor

    – lămpi de mare putere pentru cinematografie

    – laseri

    Erbiu – bare de control în reactoare nucleare
    – pigmenţi pentru sticlărie

    – filtre fotografice absorbante pentru lumina infraroşie

    – lasere medicale

    Tuliu – surse portabile de raze X
    – lasere, aliaje speciale cu alte metale rare

    – elemente de siguranţă fosforescente pentru eurobancnote

    Yterbiu – surse portabile de raze X
    – îmbunătăţeşte proprietăţile oţelului inoxidabil

    – laseri

    – catalizatori în industria chimică

    – detectori seismici

    Hafniu – bare de control pentru reactoare nucleare folosite la submarine
    – lămpi stroboscopice, catozi pentru echipamente electronice

    – aliaje speciale pentru aplicaţii aerospaţiale, motoare de rachetă

    – procesoare pentru computere

    Tantal – filamente pentru tuburi vidate
    – condensatoare şi rezistenţe de mare putere

    – instrumente şi implanturi chirurgicale şi dentare

    – oţeluri refractare

    Osmiu – aliaje foarte dure împreună cu alte metale platinice
    – implanturi cardiace, scanări de amprente, vârfuri de peniţe

    Iridiu – fabricarea creuzetelor
    – aliajele IrPt sunt folosite la confecţionarea termoelementelor

    – aliajele IrOs sunt folosite la fabricarea vârfurilor de peniţe

    – contacte electrice de mare putere

    – izotopii radioactivi sunt folosiţi în radioterapia cancerului

    Platina – confecţionarea bijuteriilor
    – echipamente de laborator, medicină dentară

    – contacte electrice, magneţi permanenţi

    – catalizatoare pentru autovehicule şi alte procese din chimie

    Aur – bijuterii, numismatică, broderii, coroane dentare
    – preparate culinare extravagante

    – scuturi pentru sateliţi, acoperiri pentru vizierele costumelor spaţiale

    – microelectronică, tehnică fotografică

    – izotopul radioactiv 198Au este folosit în tratarea anumitor forme de cancer

    Mercur – termometre, barometre, manometre, tensiometre, filtre acusto-optice
    – cercetări ştiinţifice, stomatologie, electrochimie, amalgame, cosmetică, fungicide

    – explozibili brizanţi

    – pigmenţi, semiconductori

    – extragerea aurului, argintului şi a platinei

    – lămpi redresoare de curent alternativ, lămpi pentru raze ultraviolete

    Taliu – raticide şi insecticide
    – semiconductori, sticlă optică pentru infraroşii, celule fotovoltaice

    – detectoare de radiaţie gamma

    Bismut – medicină, cosmetică
    – detectoare şi sisteme de stingere a incendiilor

    – muniţie

    Thoriu – combustibil pentru reactoare nucleare
    – ThO2 este folosit pentru materiale ceramice rezistente la temperaturi înalte

    – lentile şi echipamente ştiinţifice

    Uraniu – uraniul sărăcit se foloseşte la blindaje şi proiectile de uraniu sărăcit, ecrane pentru radiaţii, containere de transport pentru materiale radioactive
    – combustibil pentru reactoare nucleare

    – bombe nucleare de diferite tipuri

    În 1985 se punea problema exploatării a 30 de milioane de tone din zăcământul de la Roşia Montană. De când cu implicarea RMGC, cantitatea ce va fi exploatată a crescut la 218 milioane de tone. Cel puţin aşa reiese din planul exploatării prezentat în tabelul de mai jos.

    Planul exploatării miniere pe cariere (milioane tone)
    Anul Cariera Cetate Cariera Cîrnic Cariera Orlea Cariera Jig Total
    Minereu Steril Minereu Steril Minereu Steril Minereu Steril Minereu Steril
    0 1,3 7,0 0,3 0,1 – – – – 1,6 7,1
    1 4,2 6,1 15,0 7,2 – – – – 19,2 14,5
    2 3,2 6,2 17,2 8,5 – – – – 20,4 14,6
    3 5,0 6,4 13,5 10,1 – – – – 18,5 16,5
    4 11,0 9,9 4,9 9,2 – – – – 15,9 19,1
    5 0,5 0,2 15,3 19,0 – – – – 15,8 19,2
    6 – – 14,5 20,5 – – – – 14,5 20,5
    7 – – 13,1 21,9 – – – – 13,1 21,9
    8 1,0 6,0 5,3 7,1 4,1 2,2 3,2 6,3 13,5 21,5
    9 1,5 6,3 11,1 16,2 – – – – 12,5 22,5
    10 2,7 15,2 3,5 2,1 3,4 0,3 4,3 3,6 13,9 21,1
    11 11,9 15,3 – – 0,2 5,9 0,8 0,8 12,9 22,1
    12 2,3 2,9 – – 13,1 14,1 – – 15,4 17,0
    13 4,1 3,3 – – 11,4 4,3 – – 15,6 7,6
    14 15,1 16,2 – – – – – – 15,1 16,2
    Total 63,9 102,0 113,6 121,9 32,2 26,8 8,3 10,7 218,0 261,5
    Notă: Valorile totale sunt rotunjite.
    Sunt prezentate şi date estimative privind cantităţile de aur şi argint. Aici nu sunt incluse situaţiile în care se vor găsi filoane de aur şi argint, care ar putea creşte de câteva ori (de 7-8 ori !!!) cantităţile de aur şi argint obţinute.

    Rezerve exploatabile
    Zăcământ Minereu (milioane tone) Conţinuturi de metal Metal recuperabil Raport
    steril:util

    Au
    g/t

    Ag
    g/t

    Au
    t

    Ag
    t

    Cetate 63,9 1,49 5,66 95,1 361,7 1,60
    Cîrnic 113,6 1,62 9,74 184,0 1106,5 1,07
    Orlea 32,2 1,18 2,23 38,0 71,8 0,83
    Jig 8,3 1,62 10,65 13,4 88,4 1,29
    Total 218,0 1,52 7,47 330,5 1628,4 1,20
    Şi acum să facem o scurtă recapitulare a tabelelor pe care vi le-am prezentat. În tabelul 1, valoarea elementelor extrase dintr-o tonă de minereu ajunge la 28.973,91 USD. Din aceasta, valoarea aurului şi a argintului însumată ajunge la doar 95,10 USD, din care statului român îi revin doar 6 % (adică aproape 6 dolari la fiecare tonă prelucrată). Bineînţeles, vor fi unii care vor spune că nu am menţionat nimic despre costurile de extracţie, de prelucrare, carburanţi, energie electrică, costul cianurilor şi al explozibililor, salarii şi tot felul de impozite etc. Cu toate acestea, raportul între valoarea elementelor şi valoarea încasată de stat este de aproape 4.829 : 1. Adică din acei 6 dolari, statul roman va plăti costurile necesare mentenantei exploatării dupa închiderea minelor, costurile care ar decurge dintr-un posibil dezastru ecologic, costurile aferente spitalizării oamenilor afectaţi de cianurile folosite şi metalele grele rezultate etc.

    Proiectul Roşia Montană valorează 6,3 trilioane de dolari!!! Şi asta nu este tot. Nu am calculat valoarea elementelor la care lipsesc date de prezență și concentrație (Tabelul 1) . Este foarte posibil să se poată extrage multe tone din fiecare element care nu a participat la precedentul calcul. Şi poate s-ar dubla sau tripla această valoare. Dar astea sunt doar speculaţii. În schimb, 6300 de miliarde de $ e o sumă minimă constatată prin calcul matematic simplu.

    Ing. Doru APOSTOL

    https://www.justitiarul.ro/romani-tara-voastra-este-cea-mai-bogata-din-lume-si-voi-habar-nu-aveti-va-jefuiesc-strainii-si-voi-stati-ca-mamaligile/

  6. Bine, bine iesim din UE, si cine ne conduce Tara? Dragnea si comunisti lui.. care ne-au ingropat de tot.. suntem de peste 75 de ani in communism, nu ne-am saturat de caini astia rosi… ne-au distrust credinta ne-au luat pamantirile, ne-au bagat la inchisoare pe cei din neam care nu au crezut in ei. Doamne fereste de asa ceva… atat timp cat nu avem un iubitor de neam cu frica de Dumnezeu… ca sa-l alegem Lider, nu vad nici o rezolvare, nici unul nu este pt. aceasta tara, nu facem nimic, pierdem timpul cu toate cele de netrebuinta si de nefolos, ne indepartam de scopul nostru final, de mantuirea noastra… Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button