Potrivit unui studiu australian, adulții tineri care suferă de depresie și al căror stil alimentar este de obicei nesănătos, au prezentat mult mai puține simptome ale depresiei, după ce au urmat o dietă sănătoasă pe o perioadă de trei săptămâni.
Numeroase studii au arătat că dietele sănătoase sunt utile în combaterea depresiei. În acest sens, o meta-analiză publicată în anul 2018, care a analizat 41 de astfel de studii, a constat că o dietă de tip mediteranean, bogată în vitamine, cu fructe, legume, nuci și pește, poate ajuta la prevenirea depresiei.
Alte cercetări au arătat că suplimentele nutritive ajută și ele la prevenirea și gestionarea acestei afecțiuni. Conform acestor studii, suplimentele de magneziu pot fi o alternativă mai eficientă la medicamentele anti-depresive, iar suplimentele de omega 3 pot ajuta în tratarea cazurilor severe de depresie. Există, de asemenea, din ce în ce mai multe dovezi care fac legătura între deficiența de B-uri și depresie.
Astfel, deși numeroase cercetări au evidențiat faptul că persoanele care au o alimentație sănătoasă (bogată în fructe, legume, pește și carne slabă) au un risc redus de a suferi de depresie, au existat foarte puține studii controlate randomizate, care să investigheze în mod direct legătura dintre dietele sănătoase și depresie, cu precădere în rândul adulților tineri. Această categorie de vârstă este important de investigat întrucât, în aceasta etapă a vieții, tinerii își formează tiparele privind un regim de viață sănătos și tot acum aceștia prezintă cel mai mare risc de a suferi de depresie.
În anul 2019, un grup de cercetători condus de Francis H. M. au examinat 76 de studenți, cu vârste cuprinse între 17 și 35 de ani care urmau, conform Ghidului Australian pentru Alimentație sănătoasă, un stil alimentar nesănătos (bogat în alimente procesate, zahăr și grăsimi saturate) și ai căror indicatori ai depresiei variau între moderat și ridicat.
Cercetătorii au împărțit în mod aleatoriu participanții în două grupuri: grupul cu schimbarea dietei și grupul cu dieta obișnuită. Participanții din grupul cu schimbarea dietei au primit scurte instrucțiuni privind îmbunătățirea stilului alimentar precum și 60$ pentru a putea achiziționa alimente mai sănătoase. Grupul cu continuarea dietei obișnuite nu a primit în schimb nicio instrucțiune cu privire la stilul alimentar, ci i s-a cerut doar să revină după o perioadă de trei săptămâni.
Înainte și după intervenție, cercetătorii au evaluat scorurile tuturor participanților la chestionare de depresie, anxietate, starea de spirit generală precum și perfomanța acestora la mai multe sarcini de învățare și raționament.
La sfârșitul celor trei săptămâni, participanții din grupul care și-a schimbat stilul alimentar au reușit să urmeze o dietă sănătoasă, și-au îmbunătățit semnificativ starea de spirit iar indicatorii depresiei au intrat în intervalul normal. În ceea ce privește participanții din grupul care și-a menținut stilul alimentar obișnuit, indicatorii depresiei au rămas stabili în intervalul moderat-ridicat. Mai mult, participanții din grupul cu schimbarea stilului alimentar a avut scoruri mai mici la chestionarul de anxietate, comparativ cu celălalt grup.
Cercetarea a continuat pentru încă 3 luni, cu 33 dintre participanți, iar în acest mic eșantion, s-a descoperit că cei 21% dintre participanți care și-au menținut stilul alimentar sănătos, și-au menținut și îmbunătățirea stării de spirit.
În final, autorii acestui studiu trag următoarele concluzii vizavi de rezultatele obținute : ”În ciuda limitărilor acestui studiu (număr mic de participanti, etc.), rezultatele acestuia dovedesc că ajustările relativ mici și simple în stilul alimentar pot îmbunătăți în mod direct simptomele depresiei iar aceste efecte benefice pot dura până la trei luni. Schimbarea stilului alimentar, în sensul reducerii aportului alimentar procesat și creșterea consumului de fructe, legume, pește și ulei de măsline a ameliorat simptomele depresiei, la adulții tineri. Aceste constatări se adaugă literaturii de specialitate care susține că o mică schimbare a stilului alimentar poate fi o terapie adjuvantă utilă pentru reducerea simptomatologiei depresiei.”
Astfel de studii constituie însă o amenințare de ordin economic asupra industriei farmaceutice întrucât numai medicamentele destinate sănătății mintale, au adus companiilor farmaceutice aproximativ 35 de miliarde de dolari, doar în anul 2015. Pe măsură ce crește conștientizarea publicului cu privire la utilizarea unor metode naturale, sigure, pentru a ține sub control problemele de sănătate mintală, părțile interesate ale ”afacerii cu boala” pot încerca să organizeze campanii de PR menite să dicrediteze și chiar să interzică prin lege promovarea unor astfel de terapii.
Este doar în interesul nostru să ne asigurăm că aceste încercări nu vor avea succes.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Alimente sanatoasa nu exista pe piata si niciunde .
Alimente sanatoase nu mai sint nici in gospodariile taranesti pentru ca atit /pasarile/porcii sint schimbate genetic cit si furajele cu care sint hranite.
La fel semintele si rasadurile nu mai snit romanesti, sanatoase .
Totul este pervertit.
Intradevar in gospodariile simple, unde oamenii nu produc industrial, ci in cantitati mici sint diminuate efectele transformarilor genetice ale plantelor/animalelor dar prea putin.
TOTUL ASTAZI ESTE OTRAVIT.
CULTURILE DE GRIU SI PORUMB sint tratate chimic impotriva buruenilor si daunatorilor. La fel si legumele.
Fructele care sint nestropite, singurele care nu sint otravite, dar sint in cantitati mici si sint consumate in familie nu sint comercializate.
Despre ce vorbim?!
eu in jud Sv am porumb si grau natural 100%, gaini hranite cu porumb(papusoi) natural, miere de albine si nu am cui le da. nu stiu cum putem lua leg.
Citesc acest portal de cel putin 7 ani, de cand se numea Saccsiv. Am scris pt ca spunea dl de mai sus ca nu ar mai fi produse naturale. In privat pot da mai multe detalii
In Noul Testament este undeva o fraza care spune: „Bine este omului care nu mananca(consuma) carne”. Eu am experimentat-o si asa este. Cine doreste vindecare, caci a-ti fi bine cam asa se traduce, acum stie ce sa faca. Deci studiul acesta bazat pe legume este adevarat.
N-am putut trece dintr-odata la acest regim, ci progresiv, adica am folosit mult branzeturile, oale. Nici nu va dati seama ce stare de bine iti aduce un astfel de dieta. Bineinteles ca am tinut legatura cu Dumnezeu mergand la Sfanta Liturghie de duminica. Ti se subtiaza perceperea(intelegerea) lucrurilor, cea ce te transforma cu sau la 180 de grade. De unde credeti ca stiu daca nu din experienta. Va doresc succes in lupta cu orice boala.