X

Indicii că Occidentul sprijină o revoluție în Iran. Trump amenință cu intervenția militară în cazul „unui nou masacru împotriva manifestanților pașnici”

Sunt semne tot mai clare că Occidentul încercă o schimbare spectaculoasă în Iran.

Mai multe evenimente indică hotărârea SUA și a aliaților săi de a trece la acțiune, dar și faptul că la Teheran se întâmplă ceva:

1. uciderea generalului Qassem Soleimani, personaj-cheie al regimului fundamentalist agresiv din Iran;

2. fuga din țară a unei sportive-simbol, Kimia Alizadeh, singura medaliată olimpică a Iranului, refugiată în Olanda (pe „modelul Nadia Comăneci” la sfârșitul lui noiembrie 1989);

3. izbucnirea unor proteste antiguvernamentale la Teheran;

4. relatarea acestor proteste de către Fars, o agenție de presă cvasi-oficială a statului iranian (văzută ca fiind apropiată Gardienilor Revoluţiei, agenția a publicat și imagini cu manifestanții adunați la Teheran și cu un banner rupt reprezentându-l pe „generalul-martir” Qassem Soleimani);

5. reținerea de către poliția iraniană, pentru câteva ore, a ambasadorului britanic pentru „instigarea protestatarilor antiguvernamentali”;

6. avertismentul transmis Iranului de Donald Trump că Statele Unite nu vor permite „un nou masacru împotriva manifestanților pașnici”;

7. recunoașterea bruscă a doborârii avionului ucrainean de către Armata iraniană (după trei zile de negări vehemente) și modul precipitat în care președintele Hassan Rouhani i-a cerut iertare omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și familiilor îndoliate.

Toate acestea se întâmplă pe fundalul afirmării unui parteneriat tot mai solid al SUA cu Arabia Saudită, marele dușman al Iranului în regiune.

„Arestarea” ambasadorului britanic

Ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire, a fost reținut timp de câteva ore, de către poliția iraniană, pentru „incitarea protestatarilor antiguvernamentali”. Acesta a fost ridicat din fața Universității Amirkabir, acolo unde s-au adunat să protesteze circa 1.000 de cetățeni iranieni, majoritatea studenți.

Inițial, agenția Reuters a anunțat, citând agenția iraniană Tasnim, că „un emisar britanic la Teheran” a fost reținut timp de câteva ore pentru „incitarea protestatarilor antiguvernamentali”.

Ulterior, ministrul de Externe de la Londra, Dominic Raab, a precizat că diplomatul britanic care a fost reținut timp de câteva ore de autoritățile din Iran este chiar ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire.

„Arestarea ambasadorului nostru la Teheran, fără niciun fundament sau explicație, este o încălcare flagrantă a legislației internaționale”, a declarat Dominic Raab.

https://youtu.be/E0ps9I_XMYk

Mesajele lui Donald Trump

Președintele american Donald Trump le-a transmis mesaje de susținere protestatarilor iranieni și un avertisment cvasi-războinic autorităților de la Teheran. El a dat de înțeles că SUA nu va permite ca protestatarii să fie „măcelăriți” ca în urmă cu două luni.

Trump și-a expus intențiile prin intermediul unor mesaje postate pe Twitter, atât în limba engleză, cât și persană.

Mesajul pro-manifestanți

„Bravului popor iranian, care suferă de mult timp: sunt alături de voi de la începutul președinției mele și administrația mea va continua să fie alături de voi. Urmărim îndeaproape manifestațiile voastre, iar curajul vostru ne inspiră.”

Mesajul de avertisment

„Guvernul din Iran trebuie să permită grupurilor pentru apărarea drepturilor omului să monitorizeze și să transmită informații de la fața locului cu privire la protestele în desfășurare ale poporului iranian. Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea se uită.”

Când avertizează că „nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici”, Donald Trump se referă la protestele care au avut loc în Iran în noiembrie 2019, pornind de la majorarea preţurilor la carburanţi.

Mișcarea populară din urmă cu două luni a fost reprimată violent, iar bilanțul a fost tragic: peste 300 de manifestanți uciși de forțele de ordine (potrivit Amnesty International) și 7.000 de persoane arestate. La proteste au participat circa 200.000 de oameni.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

13 comentarii

  1. Sarut mina, SFINTE PARINTE, Duhul Capitanului, binecuvintati !
    Astept cu sufletul la gura decizia „URSULUI” UNS de DUHUL SFINT !
    De fapt imi dau seama ca am facut o previziune cu m
    ceva ani in urma, spunind ca lumea se va scimba radical atunci cind RUSII vor iesii din hibernare.
    Probabil ca ACUM fac incalzirea,si sint la joc de glezne!
    Oricum eu nu ma pot abtine sa spun ca il iubesc sincer pe TARUL VLADIMIR PUTIN care de citeva zile este si pentru mine PRESEDINTELE MEU, eu roman get-beget! .
    Sint extrem de mindru de el!
    Tine-L DOAMNE SANATOS SI LUMINOS!
    AMIN!
    Va multumesc, Sfinte Parinte, pentru ca existati si ne scrieti pe acest site.
    Doamne ajuta-ne!
    Amin!

      1. Incurcate sint caile DOMNULUI !
        Si sa STITI ca nu ma înșel.
        E bine sa-l priviti cu atentie.seioasa la maxim de acum înainte pe UNSUL PUTIN !
        DOAMNE APARA-L DE RAU !
        AMIN !
        IERTATI-MA ,va rog !

      1. @marius niclescu
        esti bolnav de invidie sau esti timpit?!
        de cind previziunea (care este o analiza logica urmata de o concluzie evident tot logica) este sininima cu o PROOROCIE care intotdeauna este de natura divina?

  2. Cine a scris acest articol? E o greseala sau o manipulare aici. Nu in Iran au fost ucisi peste 300 de manifestanti in toamna lui 2019, ci in Irak!
    Trump la acele masacre se refera, probabil pt ca ii considera vinovati tot pe iranieni, caci Gardienii revolutiei sunt apropiati de guvernul siit irakian. Au fost si in Iran proteste, dar fara morti.
    A se vedea aici:
    https://www.podul.ro/articol/toamna-marilor-proteste-in-orientul-apropiat-manifestatii-masive-in-irak-iran-si-liban-8073.html
    https://newsweek.ro/international/irak-stare-de-asediu-din-cauza-revoltelor-antiguvernamentale-53-protestatari-ucisi

    1. Au fost si in Irak, nu e nimic imposibil, dar si in Iran:

      https://www.aljazeera.com/news/2019/12/crackdown-iran-protest-death-toll-304-amnesty-191216091026260.html
      unii vorbesc de mai multi, pana la 1500
      https://www.reuters.com/article/us-iran-protests-toll/opposition-website-says-at-least-631-killed-in-iran-unrest-idUSKBN1Z1152

      https://www.aljazeera.com/news/2019/11/amnesty-208-killed-iran-protests-191130151227593.html

      Eu inteleg ca e vorba de terorism de stat in cazul SUA, dar nici nu am incredere in satanistii de musulmani radicali care sunt la putere in Iran
      Intereseaza-te cum e cu discriminarea religioasa in Iran si ce patesc crestinii si apoi vorbeste de manipulare

      1. Atunci, e posibil sa ma fi inselat eu. Desi numarul mortilor, daca chiar exista (nu am vazut nicaieri vreo fotografie a unui cadavru), probail ca e exagerat.
        Si e destul de ciudat ca numarul mortilor, in jur de 300 este dat si pentru Irak si pentru Iran.
        N-are treaba discriminarea religioasa cu protestele de strada.
        Manipulare oricum exista, caci atunci cand dai ca numar probabil 1500 de morti, fara sa ai date sigure si dovezi, e clar ca vrei sa supraestimezi conflictul pentru a sesibiliza opinia publica. Manipularea se poate transmite si neintentionat, daca pretinzi ca te-am acuzat de asta.
        Dupa un masacru cu 1500 de victime, ma indoiesc ca poporul iranian ar mai fi sustinut regimul ayatolahilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button