Mii de enoriaşi ai Bisericii ortodoxe sârbe s-au adunat sâmbătă în Muntenegru pentru a protesta față de un proiect de lege controversat care va duce, susţin ei, la spolierea mănăstirilor şi bisericilor, relatează AFP.
Această lege privind „libertatea religioasă” care va fi discutată în Parlament până la sfârşitul anului ilustrează tensiunile între Biserica ortodoxă sârbă, principala instituţie religioasă a ţării, şi Guvernul muntenegrean. Textul prevede naţionalizarea bunurilor pe care bisericile nu pot dovedi că le deţineau înainte de 1918. La acea dată, Muntenegru şi-a pierdut independenţa şi a fost integrat în Regatul sârbo-croato-sloven.
Biserica ortodoxă sârbă deţine sute de mănăstiri şi mii de metri pătraţi de teren în acest mic stat balcanic în care 72% din cei 620.000 de locuitori sunt ortodocşi.
Instituţia acuză guvernul că vrea „să spolieze” aceste bunuri, denunţând o lege „răuvoitoare”, acuzaţie dezminţită în această săptămână de prim-ministrul Dusko Markovic, care a dat asigurări că legea îşi propune să facă lumină asupra a ceea ce aparţine bisericii şi respectiv statului.
„Nu vom alunga preoţii din siturile ortodoxe sârbe”, a dat el asigurări.
Înfruntând o ploaie persistentă, în jur de 6.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat la Niksic, în vestul ţării, pentru un consiliu ortodox sârb. „Ne-am adunat pentru a ne uni”, a declarat episcopul Joanikije în timpul slujbei. „Dacă se atacă biserica, se atacă totul”, a adăugat el.
Un preot a dat citire declaraţiei care acuză guvernul preşedintelui Milo Djukanovic, omul forte al ţării din 1991, că urmăreşte „scopuri ideologice nerezonabile”. Printre credincioşii prezenţi, Vukasin Milutinovic, pensionar de 60 de ani, acuză faptul că s-a putea încerca să li se ia biserica şi religia. Filip Mikic, economist de 28 de ani, a promis „apărarea bisericii cu viaţa sa”.
Vineri, preşedintele Djukanovic a denunţat „politizarea” evenimentului şi a avertizat biserica sârbă în privința „unei ingerinţe inadecvate în viaţa politică din Muntenegru”. Partidele opoziţiei pro-sârbe au sărit în ajutorul instituţiei religioase şi au anunţat o manifestaţie pentru 26 decembrie.
Subiectul este cu atât mai delicat cu cât preşedintele Muntenegrului şi-a exprimat susţinerea pentru biserica autocefală ortodoxă din Muntenegru, care încearcă să se refondeze din 1993, dar care nu este recunoscută de bisericile ortodoxe.
Muntenegru este o fostă republică din fosta Iugoslavie devenită independentă de Serbia în 2006.
Proiectul de lege provoacă, de asemenea, reacţii ostile la Belgrad. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat vineri că nu este „nici satisfăcut, nici fericit” de situaţia din Muntenegru. „Este vorba despre interese vitale pentru poporul nostru şi Biserica ortodoxă sârbă”, a spus el, făcând apel la „compromis”.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
72% ortodocși? De ce promovați reducerea ortodocșilor la niște numere? Dreapta credinta nu inseamna cifre la fel cum nici omul nu inseamna Cnp sau număr. Chiar si un singur ortodox Adevarat de ar rămâne, este suficient!
Muntenegru a intrat in NATO acum doi ani, iar Biserica Ortodoxa Sarba o va pati in Muntenegru mai rau decat Biserica Ortodoxa Rusa in Ucraina.
Ethnic Montenegrins are divided between the Serbian Orthodox Church and the independent Montenegrin Orthodox Church (which is a schismatic church, non-canonical and unrecognized).
https://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Montenegro#Eastern_Orthodoxy
Papa Francisc „a binecuvantat” legea prin care Muntenegru va confisca proprietatile BOS
Papa Francisc va vizita Muntenegru în 2020 în urma unei întâlniri cu premierul muntenegrean Dusko Markovic. Vizita lui Markovic la Sfântul Scaun are loc la doar câteva zile după publicarea răspunsului papei Francisc la o scrisoare a şefului Bisericii Ortodoxe Sârbe în care Patriarhul Irinej îşi exprimă îngrijorarea cu privire la planul Muntenegrului de a adopta, până la sfârşitul anului, o lege privind libertatea spovedaniei.
Legea este contestată în special de Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru, care deţine aproape 700 de clădiri religioase în ţară.
Papa Francisc a răspuns în scrisoarea sa către Patriarhul Irinej că Muntenegru trebuie să aprobe legea privind libertăţile religioase în conformitate cu principiile democratice şi că legea trebuia să fie acceptată de toate comunităţile religioase.
Acest subiect a fost discutat sâmbătă de premierul Markovic şi de secretarul de stat al Sfântului Scaun, cardinalul Pietro Parolin.
https://www.agerpres.ro/politica-externa/2019/12/14/papa-francisc-va-vizita-muntenegru-in-2020–420135