X

Renumit teolog grec: „Nu mă voi împărtăși din același potir cu arhiep. Ieronim al Greciei”

Image result for ieronim al greciei bartolomeu

Savantul și teologul grec s-a opus nedreptății față de Preafericitul Mitropolit Onufrie și Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Omul de știință și teologul grec (doctor în fizică și teolog al Universității din Atena) Vasile Eustafiu în scrisoarea sa către Primatul Bisericii Ortodoxe a Greciei a declarat că nu se va mai ruga și nu se va mai împărtăși în bisericile unde va săvârși slujbele Primatuil BOG. Scrisoarea lui Vasile Eustafiu a fost publicată integral de resursa informațională greacă „Romfea„.

Teologul scrie că regretă profund pentru „situația creată în biserica ucraineană, care a afectat plinătatea întregii Ortodoxii iubitoare de Hristos”, în special după participarea Preafericitului Ieronim la liturghia din Salonic împreună cu Patriarhul Bartolomeu, când Epifanie Dumenko a fost pomenit în rând cu Întâistătătorii Bisericilor Locale.

Profesorul i-a amintit Preafericitului Ieronim că „până în acest moment Dumenko nu a fost pomenit de nici un alt Întâistătător, nici dintre cei dintre ce se află înaintea voastră în dipticuri și cu atât mai mult dintre cei care urmează după Preafericirea Voastră”.

Vasile Eustafiu a subliniat că „nu s-a luat prin vot hotărârea asupra acestei probleme importante, iar dreptul de a decide asupra aceastei probleme a fost acordat Arhiepiscopului Ieronim printr-un comunicat de presă prezentat ca o decizia Sinodului Arhieresc” și „mulți ierarhi au aflat despre această „decizie” după ce s-a încheiat ședința Sinodului”.

Teologul grec consideră că astfel de acțiuni au un substrat „de natură anti-canonică și anti-sinodală”.

În plus, se subliniază că „Comisia pentru probleme panortodoxe și inter-creștine nici nu a prezentat concluziile sale” și „nu a fost făcută nici cea mai mică analiză a problemei legate de valabilitatea hirotonisirilor și a succesiunii apostolice a schismaticilor excomunicați și autosfințiți, care datorită Tomosului au obținut autocefalia”.

Teologul a accentuat, de asemenea, că „Biserica canonică ucraineană a Mitropolitului Onufrie a fost complet ignorată, deși canonicitatea sa până în prezent este recunoscută de majoritatea Ortodoxiei mondiale, și suportă persecuție dureroasă în multe regiuni ale Ucrainei din partea turmei „Mitropolitului Epifanie, pe care astăzi l-ați pomenit”.

Totodată, Vasile Eustafiu i-a amintit Arhiepiscopului Ieronim că „nu a fost luată în considerare decizia Bisericii Ruse care, dorind să protejeze turma canonică din Ucraina, v-a avertizat despre încetarea comuniunii bisericești cu dvs. și despre extinderea și aprofundarea ulterioară a schismei la nivel panortodox”.

Anume din acest motiv, afirmă teologul, „după toate aceste evenimente triste și dureroase pentru Biserica noastră și unitatea ei am ajuns la concluzia că, din punct de vedere eclesiastic sau omenesc, conștiința nu-mi va permite să coslujesc cu Dvs. sau în eparhiile din jurisdicția Dvs. din Atena sau în alte locuri unde, probabil, veți sluji sau veți fi la o coslujire arhierească și unde veți fi pomenit împreună cu Mitropolitul Epifanie”.

Vasile Eustafiu susține că nu-și va schimba poziția „până când Ortodoxia Universală nu va găsi o soluție pentru „problema ucraineană” și nu vor mai exista obstacole pentru comunicarea între Bisericile Ortodoxe, care au fost create prin contribuția și atitudinea Dvs. actuală, iar comuniunea va fi pe deplin restabilită”.

Astfel, profesorul insistă: „Protestez ca un fiu credincios al Bisericii, împotriva nedreptății față de mitropolitul Onufrie și față de Biserica canonică suferindă din Ucraina, pe care Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a umilit-o prin decizia sa din 11 octombrie 2018, și la care ați luat parte și Dvs. prin ultimele voastre acțiuni”.

Mai mult, potrivit lui Vasile Eustafiu, „dacă situația se înrăutățește, ceea nu doresc cu profuzime, dar, din păcate, acest lucru se va întâmpla după momentul pomenirii lui Epifanie la liturghia comună de astăzi, deci, dacă se va ajunge la dezbinare și dificultăți serioase în ierarhia Greciei, voi urma cu fidelitate orice inițiativă ale celor zece ierarhi venerabili care, în timpul ședinței extraordinare a Sinodului Arhieresc din 12 octombrie 2019, au susținut și exprimat adevărul ecleziastic, regulamentul sfintelor canoane și structura sinodală a Bisericii Ortodoxe, dar au fost în totalitate ignorați. Opiniile lor trebuie să fie considerate ortodoxe și patristice”.

Recent, UJO a menționat că Epifanie a fost pomenit la liturghia Bisericii Elene din Salonic.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

3 comentarii

  1. „În orașul Kiev niciodată nu a fost patriarh. Patriarhii au trăit la Moscova. Să vă păziţi de grupa (biserica) autocefalilor ucraineni şi de uniaţie”.

    Locţiitorul Lavrei Peşterilor din Kiev, părintele Cronid a replicat spunând că autocefalii şi uniaţii au dispărut din Ucraina. Părintele a răspuns cu tristeţe şi amărăciune:
    „Demonul va intra în ei şi cu o răutate satanica se vor năpusti împotriva credinţei şi a Bisericii Ortodoxe, dar vor avea un sfârşit infamant, iar urmaşii lor vor primi pedeapsa cerească de la Domnul şi Împăratul puterilor”.
    Părintele a prevăzut şi a ştiut dinainte totul. Acum a aparut un arhiereu ucrainean autocefal, numindu-se patriarhul Kievului. Dar unde? În America. Dar el nu ştie sau a uitat că la Kiev nu a fost niciodată patriarh… Trebuie să fim atenţi, de unde poate fi în America un patriarh al Kievului?! Iar unii spre moartea lor veşnică şi spre ruşinea lor strigă: „patriarhul nostru”.
    Părintele ne avertiza să fim credincioşi Patriarhiei de la Moscova şi să nu intrăm în niciun fel de schismă.
    „Feriţi-vă de aşa numita biserică de peste hotare şi să ştiţi că ea nu este amintită în dipticele Bisericilor Ortodoxe. Ea nu este o biserică [separată], ci o parte a Bisericii Ruse. Multpătimitoarea noastră Biserica a rezistat într-un stat ateu. (…) Se duc la eretici şi la schismatici doar cei nevrednici de mila lui Dumnezeu şi marii păcătosi care nu vor să ştie ,,Cred într-una Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică’’ şi că Biserica Ortodoxă este Trupul lui Hristos, care nu poate fi împărţit. Biserica este cămaşa lui Hristos, care nu poate fi ruptă în bucăţi. Nu îşi amintesc că este un Domn, o credinţă şi un botez. Domnul Iisus Hristos a zidit o singură Biserică (nu biserici), pe care nu o vor birui nici porţile iadului. Este o singură Biserică Sfântă, Sobornicească şi Apostolească. Celelalte, care se numesc biserici, nu sunt biserici, ci neghinele din grâu şi adunătura diavolului”.
    Sursa:
    https://ortodoxinfo.ro/2018/09/09/profetia-sfantului-lavrentie-de-cernigov-despre-schismaticii-ucraineni-de-azi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button