Al doilea referendum pentru independența Scoției de Regatul Unit al Marii Britanii trebuie să aibă loc anul viitor, a anunțat premierul țării Nicola Sturgeon.
Potrivit BBC News, Nicola Sturgeon a declarat, la o conferință a Partidului Național Scoțian, că va cere, până la finalul anului, acordul formal guvernului central pentru organizarea consultării populare.
Ea a adăugat că guvernul de la Londra “nu are niciun drept” să blocheze cererea, iar opoziția pentru un nou referendum pentru independența Scoției “nu este sustenabilă”.
Sturgeon a adăugat însă că este obligatoriu ca referendumul să fie organizat legal, pentru a fi recunoscut la nivel internațional, iar principala ei preocupare nu este doar să organizeze o consultare populară, ci se realizeze independența față de Regatul Unit.
“Vreau ca acest referendum să aibă loc anul viitor și pe pregătim pentru acest lucru. Până la sfârșitul anului, vom finaliza pregătirile legislative, lucrăm deja la planul pentru independență. Și pot confirma că, până la finele anului, vom cere acordul pentru ca acest referendum să fie legal, fără nicio urmă de îndoială”, a spus Sturgeon colegilor de partid.
Scoția a mai organizat un refrendum pentru independență în 2014, în urma căruia 55% dintre cetățeni au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. După referendumul pentru Brexit din 2016 – la care majoritatea scoțienilor au votat pentru rămânerea în UE, susținerea pentru independența Scoției a devenit din ce în ce mai puternică.
Potrivit celui mai recent sondaj dat publicității, numărul scoțienilor care vor ca țara lor să se rupă de Regatul Unit al Marii Britanii, după Brexit, a ajuns la 52%. Potrivit sondajului publicat de ziarul scoțian Holyrood Magazine, majoritatea scoțienilor ar vota pentru independența de Regatul Unit și vor organizarea unui referendum până în 2021.
Numărul celor care susțin independența este în creștere în ultimele luni, după demisia Theresei May și preluarea funcției de premier de către Boris Johnson. Acesta a declarat că va scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie 2019, indiferent dacă va exista un acord cu blocul comunitar sau nu.
Ieșirea Marii Britanii din UE nu a activat mișcarea secesionistă doar în Scoția. Și premierul irlandez Leo Varadkar declara recent că un Brexit fără acord ar putea readuce în discuţie o reunificare a Irlandei şi ar pune în situaţie dificilă Regatul Unit.
La referendumul din iunie 2016, 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană. Un sondaj realizat în timpul alegerlor europarlamentare din luna mai arată faptul că o mare majoritate din cetăţenii Republicii Irlanda ar vota pentru unificarea cu Irlanda de Nord, dacă s-ar vota „mâine” pe acest subiect.
Luna trecută, un sondaj realizat de YouGov arăta că și susţinerea pentru independenţa Ţării Galilor a crescut până la un procent-record.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]