X

Mitropolitul fanariot, Emanuel al Franței: Trebuie să căutăm punctele ce ne unesc cu catolicii

Mitropolitul Galiei Emmanuel în Biserica romano-catolică Saint-Germain-l’Auxerrois. Imagine: Orthodox Times

Mitropolitul Galiei Emmanuel i-a îndemnat pe toţi să se roage pentru viitorul unității creștine la slujba ecumenică de la Paris.

Duminică, 6 august 2019, ierarhul Patriarhiei de la Constantinopol, Mitropolitul Galiei Emmanuel (Adamakis) a oficiat la Paris slujba tradițională în cinstea Sfântului Dionisie Areopagitul – ocrotitorului ceresc al orașului. La invitația arhiepiscopului Bisericii Romano-Catolice Michel Aupetit, slujba ecumenică din acest an a avut loc în biserica Saint-Germain-l’Auxerrois din Piața Louvre, relatează Orthodox Тimes.

În predica sa, ierarhul Patriarhiei de la Constantinopol a vorbit despre legăturile dintre Orient și Occident și i-a îndemnat pe toți să se roage „pentru viitorul unității creștine”.

Amintind despre darul Papei Francisc, care vara trecută i-a trimis Patriarhului Bartolomeu de la Constantinopol o parte din moaștele Sfântului Apostol Petru, Mitropolitul Emmanuel a numit acest eveniment un „semn de speranţă pentru toți creștinii”.

„Promovarea dialogului ecumenic și a unității creștine este un rod al muncii noastre. Deși nu trebuie să ignorăm factorii care ne-au dezbinat, trebuie să ne concentrăm asupra momentelor care ne unesc în trecutul nostru milenar comun, care s-a desfășurat în comuniune deplină. Scopul rugăciunii noastre de astăzi este înțelegerea, respectul reciproc, dragostea și calea comună. Ziua cinstirii Sfântului Dionisie Areopagitul servește ca punct de plecare pentru reculegere şi restabilirea acestei memorii colective, pe care mulți au denaturat-o în mod conștient”, a declarat ierarhul Patriarhiei de la Constantinopol.

Este necisar să menționăm că liturghia ecumenică tradițional, cu participarea reprezentanților Patriarhiei Constantinopolului și a Bisericii Romano-Catolice în ajunul zilei de pomenire a Sfântului Dionisie Areopagitul, a avut loc în catedrala Notre-Dame de Paris, care a suferit un incendiu la 15 aprilie 2019. Tradiția de a invita reprezentanții Bisericii Ortodoxe la slujba în cinstea sfântului protector al Parisului a fost instituită de fostul arhiepiscop al Parisului, cardinalul catolic Jean-Marie Lustige.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Mai pe scurt sa cautam ce are lumina in comun cu intunericul, sau ce are in comun Dumnezeu cu diavolul. Absolut nicio legatura.
    ANATHEMA PAPISTASILOR SI „BISERICII LOR”, MAMA TUTUROR EREZIILOR

  2. Cum avanseaza ecumenismul promovat de doxologia.ro , chiar la pelerinajul Sfintei Parascheva.
    https://youtu.be/iy_TE1gBJ1Y
    Explica acolo Mustafa cum el isi pastreaza identitatea de musulman, ca nu e convertit la crestinism, dar face pelerinaje de cativa ani la Sfanta Parascheva. Dă si exemplul Istanbulului in care „crestinii si musulmanii traiesc laolalta” si se duc si unii si altii in lacasele de cult ale celorlalti. El insusi s-a dus in biserici in Istanbul unde a aprins lumanari si „s-a rugat”. Se poate vedea in clip ca e si miruit.

    Pe de-o parte, eu ma bucur ca l-a miluit Dumnezeu prin rugaciunile Cuvioasei Parascheva si a fost izbavit de problemele pe care le avea, asta arata iubirea nemarginita a lui Dumnezeu pentru toti oamenii. Din pacate dupa patru ani in care a fost pelerin la Cuvioasa noastra Parascheva, mintea nu i s-a luminat si isi pastreaza religia islamica. Insa ma rog sa nu moara tot nebotezat si sa ajunga sa cunoasca Adevarul.
    Ce ma tulbura insa este viclenia cu care se intareste spiritul ecumenist ce cu subtilitate batjocoreste Hramul Sfintei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button