X

Apartenența la NATO ne costă tot mai mult: Investiție de 2,5 miliarde de euro pentru un ”mini-orășel” în Baza americană de la Mihail Kogălniceanu

Un document semnat de Ministrul Apărării, Gabriel Leș, prevede ca România să aloce 2,5 miliarde de euro pentru o investiție de mari proporții în Baza militară americană din Mihail Kogălniceanu, care ar putea fi realizată în următorii 20 de ani. Proiectul presupune investiții majore în infrastructura bazei militare, dar și construirea unui ”mini-orășel” în interiorul acesteia, cu creșă, grădiniță, școală, locuri de joacă, centru comercial, hotel și terenuri de sport.

Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, a declarat că a purtat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Apărării care au venit în localitate pentru a identifica terenurile care urmează să fie expropriate și că, în prezent, se pun la punct pașii care urmează să fie făcuți:

”Au existat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Apărării care au venit în Mihail Kogălniceanu ca urmare a acțiunii de identificare a terenurilor care urmează să fie expropriate. Ulterior urmează cadastrarea și intabularea. Am discutat despre pașii care urmează să fie făcuți de-a lungul procesului de expropriere”, a declarat primarul Ancuța Belu.

Finanțarea proiectului ”Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu” va fi suportată de Ministerul Apărării, care este și responsabil de modul în care vor fi cheltuite sumele de bani, așa cum se arată în hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului.

Acest document a fost atașat notei de fundamentare întocmite de ministrul Leș și ambele au fost publicate pe site-ul Guvernului în a doua jumătate a lunii septembrie, însă pe hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici apare doar numele Vioricăi Dăncilă, nu și semnătura acesteia. La fel, pe nota de fundamentare a Ministerului Apărării apar numele lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, și al lui Daniel Suciu, vicepremier și ministrul Dezvoltării, dar nu și semnăturile acestora.

În nota de fundamentare, ministrul Gabriel Leș susține că investiția este ”imperios necesară” ținând cont de ”prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul de la Mihail Kogălniceanu”. Ministrul mai spune și că aeroportul este degradat și că baza aeriană este subdimensionată:

”Ținând seama de infrastructura, personalul și tehnica existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe Aeroportul civil Mihail Kogălniceanu, precum și de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul de la Mihail Kogălniceanu și care urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate sau inexistente având în vedere că pista actuala deservește concomitent atât zborurile civile, cât și cele militare, se consideră că acest proiect este imperios necesar”.

Totodată, ministrul Apărării argumentează necesitatea investiției trecând în revistă o serie de ”deficiențe”, de la insuficiența capacității de depozitare a combustibilului la starea avansată de degradare a aeroportului civil ”care nu corespunde unui aeroport militar”:

”  – Platforma existentă destinată staționării navelor grele este subdimensionată (…) iar calea de rulaj ce leagă pista de decolare-aterizare de această platformă nu permite rulajul aeronavelor grele în cazul încărcării acestora la capacitate maximă;

– Aerodromul nu dispune de spații destinate adăpostirii aeronavelor, mijloacelor de aerodrom și de deservire;

– Aerodromul nu dispune de locuri special amenajate și utilate destinate verificării la sol a motoarelor;”, se arată în nota de fundamentare a ministrului Leș, la Capitolul ”Motivul emiterii proiectului de act normativ”.

Gabriel Leș mai arată în nota de fundamentare înaintată Guvernului că investiția va presupune atât modernizarea și extinderea actualei infrastructuri, cât și construirea unor clădiri noi:

”Investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici”, mai notează ministrul Apărării.

Investiția propriu-zisă este structurată în 25 de obiective, de la ”Zona Operațională, Staționare aeronave și mentenanță aviație” la ”Instruire Forțe Terestre, Bilndate, Tancuri” și ”Hot Cargo”. Fiecare dintre aceste 25 de zone este structurată în alte obiective.

Spre exemplu, Zona Socială și Administrativă cuprinde 30 de astfel de obiective propuse spre construire, printre care terenuri de fotbal, tenis, volei, sală de sport polivalentă, o clădire pentru Poliția Militară, locuințe de serviciu, un complex comercial, un hotel militar, locuri de joacă, vile de protocol și un hotel militar, dar și o creșă, o grădiniță și o școală primară.

 

 

Documentul poate fi citit integral aici.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

6 comentarii

  1. Inseamna Viorica Vasilica si Orlando au lasat din pret pentru gazele din Marea Neagra, iar americanii vin sa-si protejeze „resursele”.

  2. Noi vesti proaste pentru Trump: US Navy este praf!
    Portavionul american Ronald Reagan, înconjurat de nave de război chineze VIDEO
    https://www.dcbusiness.ro/portavion-american-inconjurat-de-nave-de-razboi-chineze-video_607761.html
    Livrarea portavionului USS Gerald R. Ford, cea mai scumpă navă de război, amânată din nou
    Portavionul are deja o întârziere de doi ani. Dacă inițial costul portavionului era estimat la 10,5 miliarde de dolari, în prezent acesta a ajuns la 13,27 de miliarde de dolari.
    https://www.defenseromania.ro/livrarea-portavionului-uss-gerald-r-ford-cea-mai-scumpa-nava-de-razboi-amanata-din-nou_596565.html

  3. Viorica Vasilica si Orlando au bagat tara in faliment, iar Teleormanul lui Dragnea conduce detasat!
    Numărul firmelor radiate a crescut în primele opt luni ale anului cu peste 46%, comparativ cu perioada similară din 2018. Numărul de radieri a crescut în toate judeţele, avansul cel mai semnificativ fiind consemnat în judeţele Teleorman (plus 149,40%), Maramureş (plus 119,09%) şi Vaslui 115,07%.
    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23322291-jumatate-dintre-dintre-romanii-emigrati-isi-doresc-reintoarca-romania-dar-numarul-lor-10-mai-mic-decat-2017.htm

    1. De la venirea lui Basescu la putere Romania este intr un declin total.Tot ce a urmat au dus aceiasi politica dezastruasa prin care Romania a ajuns o subcolonie a strainilor.Acestia se lafaie pe teritoriul tarii ca la ei acasa si culmea si pe banii nostrii,pentru ca ai nostri guvernanti sunt presurile lor.89 a fost lovitura de gratie data de straini poporului roman cu ajutorul alogenilor infiltrati in PCR si SRI.

  4. Hai să vedem acum dacă auzim corul „vrem şcoli, spitale etc.” Ceva investiții în zonele defavorizate, cu sărăcie cruntă, nimic?

  5. Vesti proaste pentru Iohannis si Dancila: s-au dus degeaba sa-i pupe pantofii lui Trump, „protectorul” lor este in buda si tot acolo sunt si ei!
    Fostul procuror general al Ucrainei, Yuriy Lutsenko a declarat că nu există vreo bază legală pentru a investiga familia democratului american Joe Biden, rivalul politic al republicanului Donald Trump.
    https://www.europafm.ro/lutsenko-nu-exista-vreo-baza-legala-pentru-ca-ucraina-sa-il-ancheteze-pe-joe-biden/
    Nazar Kholodnitski, şeful Procuraturii Anticorupţie din Ucraina, a declarat că Biden şi fiul său nu au făcut obiectul niciunei anchete.
    https://www.mediafax.ro/externe/procurorul-sef-anticoruptie-din-ucraina-spune-ca-nu-exista-nicio-ancheta-pe-numele-lui-biden-18416873

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button