Autorităţile ar putea avea în curând un soft de recunoaştere facială, prin care să îi identifice pe loc pe cei care comit infracţiuni şi apar în poze sau pe imaginile surprinse de camere de supraveghere.
În august, poliţia a dat undă verde la înscrieri pentru firmele de IT care vor să se participe la licitaţie ca să implementeze proiectul în valoare de 7 milioane de lei. În timp ce un astfel de soft ar putea fi de mare folos în cazul persoanelor dispărute sau urmărite, cei care militează pentru drepturile omului aşteaptă asigurări că intimitatea cetăţenilor nu va fi încălcată.
Un piroman care incendiază o maşină şi este suprins de camerele de supraveghere, un hoţ de buzunare sau un violator. Sunt doar câteva exemple de cazuri grave care ar putea fi rezolvate pe loc dacă Poliţia Română ar avea sistem eficient de recunoaştere facială. În acest moment, autorităţile încearcă să pună bazele unuia. Au nevoie de un soft, de o legislaţie permisivă dar şi de oameni instruiţi.
Conceptul de recunoaştere facială se bazează mult şi pe calcule matematice. În momentul în care eşti scanat de un astfel de soft, fața ta devine o hartă. Îţi este măsurată distanţa dintre ochi, distanţa dintre buze şi nas, distanţa dintre mandibulă şi ureche. Sunt aşadar, 60 de parametri prin care se alcătuieşte amprenta ta facială. Este o amprentă unică, la fel cum este amprenta de la deget.
De îndată ce poliţia ar avea această amprentă facială, computerul ar compara modelul matematic cu imaginile din bazele de date.
Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică la Bitdefender:
“Baza de date poate fi creată din pozele de buletin, pozele de paşaport sau alte câte pe care le au autorităţile. Dacă sistemul ar fi integrat şi la camerele de supraveghere din parcuri şi spaţiul public, clar, poliţiei i-ar fi mai uşor să prindă infractorii.”
Este un sistem folosit cu succes în Marea Britanie şi în Statele Unite. În Londra de exemplu, sunt 400.000 de camere de supraveghere, conectate la sistemul de identificare.
Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică la Bitdefender:
„A fost un caz recent, când cineva a pierdut un ghiozdan în Londra, A sunat la poliţie, şi într-o oră a primit notificare de la poliţie că s-a găsit. Au văzut pe camere unde era, i-au făcut şi traseul şi l-au găsit.”
Pe lângă aceste cazuri rezolvate, au apărut şi controversele. De exemplu, în San Francisco, a fost interzisă folosirea sistemului de recunoaştere facială din cauza erorilor de identificare. Şi la noi, asociaţiile care apără drepturile omului aşteaptă de la poliţie un sistem care să nu încalce intimitatea oamenilor.
Cristiana Deca, vicepreşedinte Asociaţia specialiştilor în confidenţialitate şi protecţia datelor:
“Ar trebui folosit atunci când nu mai sunt alte metode, recunoaşterea facială nu ar trebuie să fie folosită oricând de poliţişti pentru că pot exista abuzuri.”
Soluţia informatică aşteptată de poliţiştii români ar trebui să fie capabilă să caute imagini într-o bază de date cu 2 milioane de oameni, în doar cinci secunde. Licitaţia organizată de Poliţia Romană este deschisă până pe 1 octombrie.
Citiți și:
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
“Baza de date poate fi creată din pozele de buletin, pozele de paşaport sau alte câte pe care le au autorităţile” – si le au pentru ca de multi ani TOATE fotografiile sunt biometrice (inclusiv la permisele de conducere).
Cei care se culca pe ureche ca buletinele cu cip vor fi emise doar incepand cu 03 august 2021 si se vor schimba timp de 10 ani pe masura ce vor expira sa se gandeasca inca o data cand vor vota pentru ca pana acum nimeni nu prevede acoperirea deficitului bugetar prin aplicarea unor masuri de fiscalizare corecta a profitului (unii spun ca asa-zisa optimizare fiscala facuta de marile corporatii atinge ametitoarea suma de 16 miliare EUR anual) sau de impiedicare a hemoragiei de capital ci are in vedere mai degraba strangerea curelei. Asta va insemna ca in curand vom fi nevoiti sa facem o reforma administrativa complexa care va duce automat la schimbarea responsabilitatilor administrative la nivel de localitate / judet si, implicit, la schimbarea adresei din documente.
Asadar noi adrese, noi documente cu … cip.
Baza de date poate fi creată din pozele de buletin, pozele de paşaport sau alte câte pe care le au autorităţile
Cazul Caracal e Colectiv2.
E la mintea cocosului, a idiotului oligofren ca sistemul va trage cateva legi de control asupra oilor oligofrene ce belesc ochii cat cepele la teveu
Nu trebuie nici un soft și nici o camera pt recunoaștere facială. Infractorii și interlopii umbla liberi și îi știe toată lumea, au cefe late, tatuați, pensați, se lăfăie în mașini scumpe, umbla mai mult noaptea, nu-i întreabă nimeni de sănătate. Se urmărește doar controlul populației, iar libertatea pe care o au infractorii să comită infracțiuni este oferita de autorități pentru a crea o criza și pt. a propune soluții dorite de autorități, anularea unor libertăți personale, control total, lipsa intimității și combaterea oricărei forme de opozitie fata de politicile antihriste.