Din cauza deficitului de angajați, care se acutizează de la un an la altul, România s-a transformat din exportator în importator de forță de muncă.
Cu un șomaj la minime istorice și un exod masiv de muncitori peste hotare, România s-a văzut în situația de a apela tot mai mult la forță de muncă din străinătate.
Așa se face că, în prezent, pe piața locală a muncii, găsim angajați din China, Vietnam, Pakistan, Siria, Iran, ba chiar și din Etiopia.
Recent, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului de permise de muncă pentru străinii din afara UE cu încă 10.000, numărul total urmând să ajungă la 30.000. Decizia vine ca urmare a solicitărilor primite de autorități de la angajatorii care nu mai găsesc muncitori pe piața locală.
Potrivit Inspectoratul General pentru Imigrări, comparativ cu anul 2018, în acest an se observă o creştere cu 165% a numărului de avize de muncă/detaşare eliberate.
De asemenea, potrivit datelor oferite de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului, peste 64.000 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind dificil de ocupat.
În aceste condiții, susține Ministerul Muncii în nota de fundamentare a actului normativ, această suplimentare cu 10.000 de lucrători străini în 2019 va contribui la asigurarea forţei de muncă solicitată în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi la prevenirea situațiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.
Pe șantiere se vorbește chineza și vietnameza, iar pe litoral, araba și dialecte africane
Potrivit statisticilor, angajatorii au adus în România câteva zeci de mii de străini din țări non-UE în ultimii ani, care au joburi sezoniere în special în construcții, servicii, HoReCa, retail și industria ușoară.
“Deficitul de angajați în sectoarele cele mai predispuse la importul de lucrători este vizibil și în dinamica de pe OLX Locuri de muncă, unde numărul de anunțuri de angajare în aceste categorii a crescut de la an la an mult mai puternic decât numărul de candidați. În același timp, angajații români arată în continuare un interes crescut pentru locurile de muncă din străinătate, acestea fiind atractive printr-un potențial de câștig salarial mult ridicat față de cele din România. Observăm astfel o schimbare în dinamica import-export de personal, în special în categoriile menționate. România pierde forță de muncă în fața altor țări din Europa, în timp ce angajatorii locali investesc sume semnificative în recrutare pentru a atrage lucrători străini. O potențială soluție ar putea fi ridicarea ofertei salariale pentru categoriile cu un deficit puternic de angajați, pentru a încerca o aliniere din punct de vedere efort – beneficii în comparație cu locurile de muncă din străinătate”, explică Paul Neagoe, Business Manager OLX.
Dacă în anii anteriori, a fost “moda” chinezilor care veneau cu miile pe șantierele românești, în prezent, “noul val” îl reprezintă vietnamezii, indienii, pakistanezii, nigerienii sau chiar etiopienii. Acestora li se adaugă imigranți vorbitori de limba arabă din țările din Golf sau refugiați iranieni, care lucrează în general în hoteluri și restaurante, în sezonul estival.
Pentru facilitarea accesului străinilor pe piața locală a muncii, Guvernul a schimbat legislația privind condițiile în care străinii pot lucra în România și a încheiat acorduri pentru importul de forță de muncă din alte țări, cum ar fi cele cu Vietnam și Pakistan.
Iar muncitorii câștigă și de trei-patru ori mai mult față de țările de origine, chiar dacă sunt plătiți cu salariul minim pe economie. De exemplu, venitul mediu în Vietnam este de circa 150 de dolari pe lună (127 euro), acesta variind în funcție de domeniul de activitate.
În România, companiile care angajează cetățeni străini trebuie să le ofere cel puțin salariul minim pe economie, care în prezent este de 442 euro, pentru studii medii şi, respectiv 500 euro, pentru angajații din construcții.
De asemenea, angajatorul este obligat să le ofere cazare și de cele mai multe ori le plătește și biletul de avion din țara de origine până în România. Pentru fiecare lucrător străin, angajatorul plăteşte în jur de 1.200 de lei pe acte, între 300 şi 600 de euro biletul de avion şi un comision firmei de recrutare care intermediază angajările.
Și deși este o metodă costisitoare, pentru mulți angajatori este singura modalitatea prin care pot ocupa joburile vacante și prin care își pot devolta afacerea.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Aducerea muncitorilor straini este de fapt conditia pentru a putea face proiecte de infrastructura pe bani europeni!
„Cu un șomaj la minime istorice și un exod masiv de muncitori peste hotare, România s-a văzut în situația de a apela tot mai mult la forță de muncă din străinătate.”
Daca șomajul ar fi fost la minime istorice nu ar fi existat un exod masiv de muncitori romani peste hotare! Adevarul este ca tot mai multi oameni din industrie raman someri.
Industria nu și-a revenit în iulie după căderea puternică din iunie
Comenzile noi sunt aproape de contracție – 51 față de 53 în iunie, iar comenzile pentru export nu și-au revenit din contracție – 46 de puncte.
În ceea ce privește forța de muncă, indicatorul arată reducerea numărului de salariați – 47 de puncte.
https://www.profit.ro/stiri/economie/industria-nu-si-a-revenit-in-iulie-dupa-caderea-puternica-din-iunie-19099206
Presupun ca intelege toata lumea ca „un șomaj la minime istorice” este o manipulare grosolana, cei care nu (mai) primesc ajutor de somaj nefiind inclusi in statistici.
Juncker: Salut eforturile guvernului român, privind refugiaţii
https://www.youtube.com/watch?v=HKHpkzBLI-8
Dancila a stabilit un nou record al tradarii, marind cu 50% numarul de muncitori straini, in timp ce romanii sunt nevoiti sa plece in pribegie!
Romania’s government increased quotas for non-EU foreign workers in 2019 by 50 percent up to 30,000 work permits, an all-time high number
http://business-review.eu/business/romanian-government-raises-to-30000-the-number-of-work-permits-for-foreign-workers-in-2019-204294
Mai simplu ar fi sa se plateasca salarii decente romanilor, ca sa nu mai plece, pentru ca se poate, dar nu se doreste.
Dezvolt:
O familie cu doi copii, o masina si o locuinta proprietate personala, au nevoie de 1200 de euro pe luna in Romania (sau 1400-1500 daca locuinta e chirie), adica 40 (50 pentru chiriasi) de euro pe zi. Chiar asa efort urias este pentru o firma sa plateasca acesti bani unui intretinator de familie ? Ma foarte indoiesc.
La fel cum ma foarte indoiesc, ca forta de munca nou venita din republicile bananiere este superioara celei romanesti.
In realitate avem deaface cu planul de metisare si globalizare, numit Kalergi.
Efectele, daca forta de munca nou venita in Romania va decide sa ramana in Romania, sunt faptul ca vom avea ghetouri. O familie normala nu poate trai chiar si cu doua salarii minime pe economie. E insuficient. Prin urmare, vom observa o acutizare a paturii populatiei ce traieste la limita pragului existential, care mai departe rezulta in infractionalitate ridicata, scaderea indicelui de pregatire si civilizatie al populatiei, o acutizare a problemelor sociale.
Cineva parca planteaza germenii anarhiei, se va ajunge la razboi civil. Clanuri infractionale de provenienta afro-asiatica, rapiri, violuri, trafic de carne vie si organe, trafic de droguri, arme, etc etc.
Cu atat mai multi romani vor parasi tara, scarbiti de ceea ce se petrece. Acum muncitorii romani activi care mai sunt in tara, au posibilitatea sa ceara marirea salariilor. E vremea cand cartile se intorc pe masa. Dar se pare ca acest lucru nu place stapanilor si atunci se aduce forta de munca muult mai saraca, care va accepta sa lucreze pe nimic.
Intrebarea care se ridica e, ce vor face acesti nou veniti, cum isi inchipuie ca va fi mai bine sa traiasca intro tara unde o familie are nevoie de minim 40 de euro pe zi, fata de tarile lor unde castigau, cum spune articolul 127 euro pe luna, adica un trai de 4 euro pe zi pe familie ?
Simplificand, acesti oameni vin de la un trai de zece ori mai ieftin decat in Romania, ca sa castige de 3 ori mai mult decat in tara de origine ? Mie personal calculele nu imi ies a bine. Ceva e putred la mijloc.
Cine le va plati chiria, utilitatile, hrana ?
Cred ca romanii nu sunt constienti cu ce se mananca ceea ce are sa vina peste noi.
Sa ne fereasca bunul Dumnezeu si sa dea bunul Dumnezeu ca acesti nefericiti ce vor sa vina la munca in Romania, sa plece mai departe spre west.
Cum se face că nimeni nu vrea să discute despre planul Kalergi?
Intr-o transmisiune live pe Facebook, Cătălin Maricus, întrebat fiind de către cineva despre planul Kalergi, s-a grăbit să declare că “treaba asta este o aberație”, că “nu există așa ceva”…. Iar mai apoi a urlat ca un apucat când l-am întrebat dacă evreii aduc sistematic sub-oameni în Europa pentru a destabiliza continentul și a crea panică și atacuri teroriste false cu scopul final de a crea armata UE și de a instaura un regim totalitar. Dar probabil că trebuie sa își asculte stăpânii si sa evite discuții despre evrei, altfel cum si-ar mai face concediile prin Israel acest Tommy Robinson de Romania?
Niciodată nu o să auziți opoziția controlată să vorbească despre Planul Kalergi sau problema evreiască, ei vor nega orice lucru rău făcut de către evrei și vor plasa vina în alte părți.
https://www.incorectpolitic.com/planul-kalergi-si-noua-ordine-mondiala/
Un comentariu excelent! Ar trebui ca bărbatul să poată să-și întrețină familia!
Cu tehnologia din zilele noastre productivitatea este enormă, deci bani sunt!
Marile corporatii sunt pe marginea prapastiei, iar fondurile de pensii care au investit in actiunile lor se vor prabusi! Warren Buffet si alti magnati si-au vandut actiunile si stau pe sute de miliarde in ca$h.
UNITED STATES COLLAPSE!!! EVERYTHING ABOUT TO GO DARK!
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6OihCLHMvOs
Corporate Debt Is at Risk of a Flash Crash
Today’s “investment-grade” universe contains a higher proportion of riskier companies. The lowest investment grade tier, BBB, now constitutes half of all issuers. All these are just one downgrade away from being high-yield “junk bonds.”
The best data I can find shows that there are roughly $3 trillion worth of BBB bonds and another roughly $1 trillion worth of lower-rated bonds that would still be called “high-yield.”
If it happens like last time, the ratings agencies will wait until their fate is already sealed before they cut ratings on these zombies.
Falling Apart Quickly When the recession hits, we will see junk bonds—and the riskier end of corporate debt generally—go into surplus.
We talked about that $3 trillion worth of BBB bonds. Any that are downgraded by merely one grade will no longer qualify as “investment grade.”
That means that many pension funds, insurance funds, and other regulated entities by law won’t be able to hold them. They have a very short time to sell them back into the market.
https://moneymaven.io/mishtalk/economics/corporate-debt-is-at-risk-of-a-flash-crash-the-world-is-awash-in-debt-while-some-countries-are–RL-Vbp61UiCYyQb21bjBw/
„Divide e impera!” Illuminatti știu mai bine ca oricine acest vechi dicton latin și îl aplica romanilor.