X

Programe UE de recunoștere facială și schimb de baze de date: TELEFI Project și Tratatul de la Prüm

Proiectul finanțat de UE va efectua un studiu privind modul în care recunoșterea facială este folosită în prezent pentru investigarea criminalității în statele membre ale UE.

În prezent, datele ADN, amprentele digitale și datele de înregistrare ale vehiculelor sunt schimbate în cadrul Prüm pentru combaterea criminalității transfrontaliere, terorismului și migrației ilegale. Sistemul Prüm a fost folosit cu succes de mulți ani și a ajuns într-un punct în care se ia în considerare introducerea de noi modalități, inclusiv imagini faciale.

Proiectul TELEFI va aborda următoarele întrebări:

  1. Care sunt practicile și procedurile actuale în statele membre ale UE privind utilizarea imaginilor faciale în investigarea infracțiunii?
  2. Ce organizații naționale și internaționale sunt implicate în activitatea de recunoaștere facială în toată Europa?
  3. Ce baze de date naționale care conțin imagini faciale există în prezent în statele membre ale UE și există noi evoluții potențiale la orizont?
  4. Ce sisteme și programe informatice (baze de date și instrumente de procesare) sunt utilizate în prezent pentru activități de recunoaștere facială în statele membre ale UE?
  5. Ce reglementări legale există în ceea ce privește recunoașterea facială în statele membre ale UE?
  6. Ce standarde de calitate se aplică în prezent pentru captarea și utilizarea imaginilor faciale în statele membre ale UE?
  7. Care sunt viziunile actuale din diferite țări europene cu privire la schimbul transnațional viitor de date de imagine facială?
  8. Ce pași pot fi făcuți pentru armonizarea ulterioară a acestei zone în Europa ?

Proiectul TELEFI este derulat într-un grup de șase instituții europene: Institutul de Științe Legale Estoniene, Consiliul Poliției Estoniene și Garda de Frontieră, Biroul Național de Investigații Finlandez, Biroul de Științe Legale de Stat din Letonia, Institutul de Medicină Legală al Olandei și Centrul Național de Medicină Suedeză.

Cartografierea stării actuale a recunoașterii faciale în statele membre ale UE se va realiza prin diverse abordări: e-mailuri, sondaje pe internet și contacte directe cu persoanele și organizațiile relevante.

Obiectivul principal al proiectului TELEFI va fi utilizarea recunoașterii faciale în investigațiile penale. Cu toate acestea, informații vor fi colectate și despre alte baze de date care conțin imagini faciale (de exemplu, cele referitoare la identitatea personală și conducere) în scopul obținerii unei imagini generale a domeniului. Aceasta va oferi o oportunitate viitoare de a analiza dacă aceste baze de date suplimentare ar putea fi încrucișate în mod legal pentru investigații / proceduri penale și schimburi transnaționale de date.

La sfârșitul proiectului TELEFI va fi publicat un raport care conține o descriere detaliată a stării actuale a recunoașterii faciale în statele membre ale UE, precum și recomandări privind armonizarea domeniului la nivel european. În plus, va avea loc o conferință de diseminare pentru a oferi o platformă de partajare a rezultatelor TELEFI și de stimulare a discuțiilor pe parcurs.

Proiectul TELEFI este în conformitate cu concluziile și Planul de acțiune al Consiliului din iunie 2016 privind calea de urmat în vederea creării unui Spațiu European de Știință Legală pentru a stimula schimbul de date medico-legale prin Prüm și pentru a îmbunătăți calitatea acesteia.

Tratatul de la Prüm

Adoptarea Legii pentru aderarea României la Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Austria privind aprofundarea cooperării transfrontaliere, în special în vederea combaterii terorismului, criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale”, semnat la Prüm, la 27 mai 2005, publicată în Monitorul Oficial nr. 590, din data de 6 august 2008 şi implicit transmiterea declarației României la Depozitarul Tratatului, după ce anterior a fost completată cu coordonatele punctelor naționale de contact.

În cadrul Programului Haga, Consiliul European şi-a exprimat convingerea că este necesar un concept inovator al schimbului transfrontalier de date cu privire la combaterea criminalităţii, pentru a întări zona de libertate, securitate şi justiţie în Uniunea Europeană. Astfel, a fost adoptat principiul disponibilităţii, care se traduce în practică prin crearea unei reţele de informaţii până la 1 ianuarie 2008. Scopul este ca organele de aplicare a legii din fiecare stat membru să poată accesa informaţiile necesare din oricare alt stat pentru a se achita de sarcinile lor.

Tratatul de la Prüm privind intensificarea cooperării transfrontaliere, mai ales în ceea ce priveşte combaterea terorismului, criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale, semnat la 27 mai 2005, de Germania, Austria, Belgia, Olanda, Franţa, Luxemburg şi Spania reprezintă un pas important în această direcţie. Este destinat intensificării cooperării poliţieneşti transfrontaliere, mai ales în ce priveşte lupta împotriva terorismului, criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale. Tratatul are ca obiectiv intensificarea cooperării între statele semnatare în lupta împotriva terorismului, criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale, prin intermediul schimbului de date privind datele genetice (ADN), amprentele digitale, înmatriculările de vehicule şi alte date cu caracter personal. Tratatul prevede, de asemenea, constituirea de patrule comune şi alte forme de intervenţie (însoţitori de securitate la bordul aeronavelor, asistenţă comună la evenimente de mare anvergură, etc.)

Surse:
1. mai.gov.ro 
2. data.consilium.europa.eu
3. telefi-project.eu

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button