X

Un nou Cernobîl în Nordul Rusiei? Trump pare să știe mai multe

Nivelul radiaţiilor în oraşul Severodvinsk, aflat la 40 de kilometri de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk, a crescut de patru până la 16 ori peste valorile normale, în urma accidentului produs joia trecută în timpul testării unui rachete, potrivit agenţiei ruse de meteorologie, Rosgidromet.

Administraţia oraşului Severodvinsk, localitatea aflată în apropierea bazei unde a avut loc accidentul nuclear a anunţat că a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp, după care mesajul a fost şters.

Potrivit Greenpeace, nivelul radiaţiilor în zonă a crescut chiar şi de 20 de ori.

Deşi, iniţial, autorităţile ruse au negat că incidentul ar fi unul de tip nuclear, ulterior, agenţia atomică rusă, Rosatom, a confirmat indirect această ipoteză, transmiţând sâmbătă, la două zile după incident, că explozia a fost cauzată de o defecţiune la „sursa de energie pe bază de izotopi a unui motor de rachetă cu combustibil lichid”.

Viaceslav Solovyov, directorul ştiinţific al Centrului Nuclear Federal din Rusia, institut în cadrul căruia lucrau cinci dintre cei şapte oameni decedaţi în cursul testării unei rachete la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, a confirmat că oamenii de ştiinţă studiau surse de energie atomică de mici dimensiuni.

Trump ştie „multe despre misterioasa explozie de la Arhanghelsk”

Preşedintele american Donald Trump a declarat, luni, că ştie „multe” despre explozia misterioasă care s-a produs joi într-o bază militară rusă şi a dat asigurări chiar că SUA au o armă similară, o afirmaţie dezminţită imediat de un expert respectat, scrie AFP.

„SUA au aflat multe despre explozia unei rachete defectuoase în Rusia”, a postat pe Twitter miliardarul republican, menţionând racheta „Skyfall”. Noi avem o tehnologie similară, dar mai avansată”, a scris Trump, pe Twitter.

La rândul său, expertul în arme nucleare, Joe Cirincione a spus că SUA a testat în 1960 o rachetă similară cu cea a ruşilor însă proiectul a fost abandonat, după ce a fost catalogat drept nerealizabil.

„Iată ce este bizar. Noi nu avem un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară. Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar şi pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului rece”, a adăugat Joe Cirincione, preşedintele Fundaţiei Ploughshares Fund, care militează pentru o denuclearizare globală.

Accidentul de săptămâna trecută este probabil legat de testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară pe care Rusia o numeşte 9M730 -Burevestnik, una dintre noile arme „invincibile” despre care Vladimir Putin a vorbit la începutul anului. NATO a dat acestei rachete ruse numele de „SSC-X-9 Skyfall”.

La patru zile după explozie, care s-a soldat cu cel puţin cinci morţi, autorităţile ruse au recunoscut luni că accidentul a fost legat de testarea unor „arme noi”, promiţând să le ducă „până la capăt”.

Baza unde s-a produs accidentul, deschisă în 1954 şi specializată în teste cu rachete ale flotei ruse, în special rachete balistice, este situată în apropiere de satul Nionoska, în regiunea Arhanghelsk.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

2 comentarii

  1. Probabil ca Rusia a testat cea mai periculoasa arma creata vreodata: bomba/focosul cu raze gamma. Omoara tot ce este viu, dar lasa intacta infrastructura si nu produce contaminare radioactiva. SUA lucreaza la ea de multi ani si probabil ca o detine in prezent.

    13 aug. 2003
    Gamma-ray weapons could trigger next arms race
    The explosive works by stimulating the release of energy from the nuclei of certain elements but does not involve nuclear fission or fusion.
    “Such extraordinary energy density has the potential to revolutionise all aspects of warfare.”
    The effect of a nuclear-isomer explosion would be to release high-energy gamma rays capable of killing any living thing in the immediate area. It would cause little fallout compared to a fission explosion,
    Carl Collins and colleagues at the University of Texas at Dallas demonstrated that they could artificially trigger the decay of the hafnium isomer by bombarding it with low-energy X-rays (New Scientist print edition, 3 July 1999). The experiment released 60 times as much energy as was put in, and in theory a much greater energy release could be achieved.
    https://www.newscientist.com/article/dn4049-gamma-ray-weapons-could-trigger-next-arms-race/
    https://www.kurzweilai.net/gamma-ray-weapons-could-trigger-next-arms-race

    1. Agenţia meteorologică de stat din Rusia a apreciat marţi că a fost o creştere de 4-16 ori a nivelului de radiaţii, în baza datelor obţinute după măsurarea dozei de radiaţii gamma în şase puncte din Severodvinsk.
      https://stirileprotv.ro/stiri/international/accident-nuclear-in-rusia-sat-din-apropierea-locului-in-care-s-a-produs-explozia-evacuat.html

      Bomba cu radiatii gamma este „Top Secret” si veti gasi foarte putine referiri la ea pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button