Unul dintre cele mai așteptate momente ale Universității de Vară de la Băile Tușnad a avut loc sâmbătă, în ultima zi a celei de-a xxx-a ediție, când pe scena din aer liber și-a făcut prezența premierul Ungariei, Victor Orban. Prelegerea susținută de prim-ministrul Ungariei, în fața a mii de participanți a fost centrată pe creștinism, democrație, liberalism și migrație.
În deschidere taberei, Laszlo Tokes a fost cel care a luat cuvântul și transmis încă de la început că există nevoia de solidaritate și de consolidarea relațiilor maghiare-maghiare, dar și de o consolidarea a dialogului româno-maghiar care a început din ’89, la Băile Tușnad. Acesta a precizat că își încheie mandatul de deputat european cu aceeași dorința de a continua procesul greu de reconciliere româno-maghiar și maghiar-român și a subliniat că trebuie să fim uniți în fața amenințărilor aduse de migrație. Cu toate aceste deziderate, Laszlo Tokes, nu s-a putut abține însă de a nu pune într-o lumină negativă partea română în timpul discursului său:
Noi, maghiarii din Transilvania, de 100 de ani am învățat pe pielea nostră ce înseamnă politica de asimilare post Trianon și omogenizarea național-comunistă. Iar acum, noi apărăm și identitatea națională a celorlalte națiuni europene, printre care vecinii noștri români și spunem «Nu!» zeilor străini ai Canaanului.
În cadrul conferinței, politicianul și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește scăderea numărului maghiarilor din diaspora, inclusiv în Bazinul Carpatic. Tokes a mai spus că a constatat că epoca ceaușistă s-a reîntors, iar că politica românească arată ca un asediu și ca exemplu a menționat situația celor doi ”deținuți politic” Istvan Beke și Zoltan Szocs, dar și ”drama cimitirului militar din Valea Ghimeșului”. Politicianul maghiar acuză că există o continuitate comunistă, vie de 30 de ani, susținută de naționalism și panortodoxie.
Mă simt onorat! M-am simțit onorat de-a lungul celor 30 de ani să fiu alături de dumneavoastră și de asemenea mă simt onorat să preiau cuvântul după domnul episcop Laszlo Tokes. Mulțumesc domnului episcop pentru acest serviciu pe care l-a făcut pentru interesele majore ale maghiarimii în Parlamentul European – așa și-a început prelegerea Vikor Orban, la aniversarea celor trei decenii de la fondarea taberei de la Băile Tușnad.
Rezumatul celor 30 de ani de întâlniri, prim-ministrul Ungariei a ales să-l comenteze într-o frază:
E bine că i-am lăsat pe acești 30 de ani în urma noastră și că nu mai sunt în fața noastră. Și dacă ar fi să ne reamintim de sarcina cea mare pe care am avut-o trasată acum 30 de ani, putem să formulăm așa: cum anume putem reinventa modalitatea de supraviețuire a acestei comunități, care există de 1000 de ani în Bazinul Carpatic? – o întrebare foarte dificilă care ne-a chinuit de-a lungul acestor 30 de ani. Din perspectivă, acești 30 de ani nu au parcurs un proces firesc, e vorba de un miracol.
În calitate de fondator al universității de vară, premierul a analizat pe decade evoluția generație sale și a prezentat misiunea pentru următorii 15 ani, pentru care și-a propus să facă cele mai importante lucruri, după cum a precizat.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Ce tupeu! Dar, de ce mă mai mir?
Și prin bozgorii ăștia ne chinuie diavolul. Mai ales după Creta și venirea papei.