X

Ambasada SUA din Ucraina face lobby internațional pentru recunoașterea schismaticilor, iar „patriarhul” Filaret cere în instanță recunoașterea „patriarhiei”

Ambasadorul interimar al SUA, William Taylor, a avut o întrevedere cu primatul „Bisericii” Autocefale din Ucraina, schismaticul „mitropolit” Epifanie.

„Mitropolitul” Epifanie l-a felicitat pentru Ziua Independenței Statelor Unite și au discutat despre procesul de formare a „Bisericii” Ortodoxe din Ucraina, recunoașterea sa, precum și provocările aferente. La întâlnire au participat și vicepreședintele Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii, Arhiepiscopul Evresti (Zorya), și asociații Ambasadei.

„Patriarhia” de la Kiev a depus o cerere în instanţă privind înregistrarea sa

„Patriarhul Kievului şi al întregii Ucraine” Filaret Denisenko. Imagine: UA.Info

BOU-PK a făcut apel la Tribunalul administrativ de circumscripție din Kiev împotriva ordinului Ministerului Culturii din Ucraina privind anularea Patriarhiei de la Kiev.

Tribunalul administrativ de circumscripție din Kiev a primit o cerere de recurs de la BOU-PK împotriva Ministerul Culturii din Ucraina, cu solicitarea de a restabili înregistrarea acestei organizații religioase, informează site-ul instanței.

„Am primit o cerere, în care se menționează că ordinele Ministerului privind înregistrarea noii versiuni a Statutului Organizației Religioase „Patriarhia de la Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucraineene” și a noii versiuni a Statutului de administrare a BOU-PK nu mai sunt valabile. Reclamantul declară Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei de la Kiev”, a fost comentată cererea pe site-ul instanței.

Patriarhia de la Kiev solicită constatarea caracterului ilegal al ordinului Ministerului din 30 ianuarie 2019, prin care BOU-PK este declarată anulată. Împreună cu această cerere, această structură bisericească a depus și o cerere privind suspendarea imediată a ordinului atacat.

Filaret: Fanarul poate revoca Tomosul

„Patriarhul Kievului şi al întregii Ucraine” Filaret Denisenko

Întâistătătorul BOU-PK a descris consecințele posibile pentru Constantinopol dacă acesta va revoca Tomosul, iar Ucraina va emite un document „adevărat” de autocefalie.

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului ar putea revoca Tomosul acordat BOaU, îndeosebi pentru că Fanar a procedat deja în mod similar, a declarat Întâistătătorul Patriarhiei de la Kiev, Filaret Denisenko, într-un interviu acordat postului de televiziune ZIK.

„Totul depinde de Patriarhul Ecumenic. Depinde de el. El poate revoca Tomosul, aşa cum Patriarhul de la Constantinopol a revocat, la un moment dat, Tomosul Bisericii Române, care nu a fost de acord cu faptul că Biserica Română să ia sfântul mir de la Biserica din Constantinopol. Nu a fost de acord. Şi Patriarhul Ecumenic a revocat Tomosul, dar după un timp l-a acordat din nou. E posibil. Patriarhul Ecumenic are o astfel de posibilitate”, – a spus Filaret.

În opinia sa, o astfel de decizie a Fanarului este convenabilă pentru Moscova.

„Dacă face acest lucru, atunci Moscova va triumfa. Şi va spune: „Ei bine, noi ziceam că Tomosul nu trebuie acordat Bisericii Ucrainene, dar nu ne-au ascultat. Şi v-aţi convins că Tomosul de autocefalie nu trebuia acordat Bisericii Ucrainene”, – a presupus „Patriarhul Kievului și al Întregii Rusi-Ucrainei”.

Și a precizat că este posibil un alt scenariu, în care Fanarul va oferi Patriarhiei de la Kiev un „Tomos adevărat”, la fel ca și celorlalte Biserici Ortodoxe locale. După părerea Întâistătătorul Patriarhiei de la Kiev, doar astfel de acțiune a Constantinopolului ar putea uni „toată ortodoxia ucraineană”, deoarece toată lumea va dori imediat să se alăture Patriarhiei de la Kiev.

„Dacă Tomosul va fi acordat adevăratei Patriarhii a Kievului, acest lucru va duce la unificarea Ortodoxiei ucrainene. Pentru că vom deveni o Biserică autocefală legală şi canonică. Și toți cei care nu îi aparțin vor trebui să adere la ea”, – a subliniat Filaret.

Totodată „adevăratul” Tomos trebuie acordat „nu Mitropoliei, ci Patriarhiei”, deoarece „Biserica ucraineană este mare”, este convins „patriarhul Kievului și al întregii Rusi-Ucrainei”.

„Dacă există patriarhii mici, atunci Biserica Ucraineană care este mare are un drept mai mare la patriarhie», – a concluzionat el.

Anterior, Filaret a spus că Patriarhia Constantinopolului i-a încălcat drepturile, iar Tomosul oferit BOaU a provocat dezbinare în Ucraina.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

6 comentarii

  1. Nu sunt expert în probleme teologice, dar ceva nu e în regulă. Mi se pare contrar Sf. Evanghelii ca o Patriarhie să depindă într-o asemenea măsură de bunul plac al unei persoane (Patriarhul Ecumenic). Ce te faci dacă persoana respectivă e captivă unor interese oculte? S-a mai întâmplat de-a lungul istoriei ca,la presiunea sultanului, Patriarhia Ecumenică să ia decizii greșite.
    Treaba asta mă duce cu găndul la întrebarea pe care și-o puneau apostolii, care dintre ei ar fi mai mare.
    Deși nu trebuie să ne temem mai mult de oameni decât de Dumnezeu, încep să înțeleg din ce cauză s-au temut sinodalii noștri când s-au dus în Creta.

  2. Ucraina va semna cu România un acord de cooperare tehnico-militară
    http://nrcu.gov.ua/ro/news.html?newsID=88761

    Rusia a anunţat vineri că ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa
    Jens Stoltenberg a recunoscut că „sistemele defensive actuale nu sunt în măsură să doboare o rachetă de croazieră trasă dinspre Rusia”.
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/rusia-lasa-sa-se-inteleaga-ca-va-desfasura-rachete-nucleare-in-europa-1155837

  3. În legătură cu atitudinea ambasadei, ambasadorul SUA nici măcar nu e creștin-ortodox ca să-și dea cu părerea. Ce treabă are ambasada cu problemele din Biserică?

    1. Raspunsul este in stema SUA, care se vede in poza, care are deasupra steaua in 6 colturi formata din stele in 5 colturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button