Un tribunal german le-a acordat înapoi lui Dirk și Petra Wunderlich custodia copiilor lor minori, care le-a fost luată în 2013, pentru că aceștia au decis să facă homeschooling.
Această victorie în instanța de judecată pentru familia din Darmstadt, Germania, vine la câteva luni după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat împotriva apelului făcut de familia Wunderlich.
În Germania, un nou judecător a decis în favoarea familiei, după ce judecătorul, care a fost implicat în luarea copiilor de acasă în anul 2013, a fost înlocuit pe motiv de părtinire.
„Dreptul părinților de a decide asupra educației copiilor lor și de a-i îndruma în educația lor, este un drept fundamental, protejat în dreptul internațional”, a declarat Robert Clarke, directorul pentru Apărare Europeană al ADF International și consilier principal al familiei Wunderlich la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Ne bucurăm să vedem că instanța germană a decis să respecte acest drept și a recunoscut că, copiilor familiei Wunderlich le merge bine. Așteptăm ca acest caz să ajungă și înaintea Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului, și sperăm că și acolo, drepturile familiei Wunderlich vor fi protejate”, a mai spus Clarke.
Tribunalul german a decis că cei doi copii minori, din cei patru copii ai familiei Wunderlich, vor rămâne cu părinții lor, după ce copiii și-au exprimat dorința de a face homeschooling. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat, de asemenea, că „nivelul de cunoștințe al copiilor nu este alarmant, și că aceștia nu erau opriți din a merge la școală împotriva voinței lor”.
„Nu vreau să merg la o școală publică doar pentru faptul că judecătorii germani nu își pot imagina ca eu să fiu educat într-un mod diferit”, a scris unul din copii într-o scrisoare adresată judecătorului. „Vreau doar să trăiesc și să învăț liniștit alături de familia mea, fără teama constantă că voi fi luat de acasă, ca în 2009 și în 2013. Am mers la o școală publică timp de un an și, cu siguranță, nu mi-a plăcut.”
În anul 2013, poliția a percheziționat locuința familiei Wunderlich și i-a luat de acasă pe cei patru copii. Aceștia au fost înapoiați părinților abia după mai multe proteste internaționale și cu condiția ca, copiii să meargă la școală.
Custodia copiilor a rămas atunci a statului, astfel că, dacă familia ar fi vrut să părăsească Germania, să poată fi urmăriți. „Nu aveți dreptul să faceți acest lucru. Ne smulgeți copiii de acasă, îi trimiteți în plasament și îmi spuneți că acest lucru este spre binele familiei mele? Nu este corect să distrugeți o familie și să spuneți că acest lucru este pentru bunăstarea copiilor”, a fost reacția lui Dirk Wunderlich în 2013.
Copiii Wunderlich au declarat pentru CBN News, că anul pe care l-au petrecut la școala publică a fost o pierdere de timp, într-un mediu aflat în afara controlului, „când atât de mulți copii în clasă vorbesc despre tot felul de lucruri și când este mereu gălăgie”, a spus Joshua. Sora lui, Machsejah a adăugat: „Am simțit că învățând acasă, am putut învăța mai multe într-un timp mai scurt. La școală stai foarte multe ore și înveți mai puțin decât acasă”.
Dirk, tatăl lor, a adăugat: „Nu învață nimic. Li se induce o anumită părere despre realitate și, de asemenea, sunt expuși unui exemplu de comportament negativ.”
Sursa: CBN News
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Profesorul Florian Colceag despre Educație – Partea 1
https://www.youtube.com/watch?v=s1ZGb9vhezY
Eu zic să începem de-acuma…avem de făcut un demers extrem de interesant și de important…îl consider eu, acela de-a dezvolta concepte și de înțelegere pe un domeniu care este extrem de actual, nu numai extrem de actual, extrem de exploziv !
Pentru că una din crizele pe care le traversează omenirea în momentul actual, țara noastră în special, este O CRIZĂ EDUCAȚIONALĂ.
Că să putem discuta despre acest domeniu, este nevoie întâi și-ntâi s-avem o imagine mai clară asupra conceptului de educație pentru că noi trăim acuma în niște vremuri în care conceptele pe care le avem despre educație sunt arhaice, nu mai sunt niște concepte care se potrivesc vremurilor de-acum.
Vedeți…există vârste și vârste ale copiilor când lor li se dezvoltă potențialele și li se deschid pentru adapatarea la societatea și mediul în care trăiesc.
La fiecare vârstă putem discuta despre altceva, în raport cu educația.
CEVA dezvoltăm și educăm la copiii la câteva luni, ALTCEVA la adolescență.
Conceptul variază în funcție de etapă de vârstă, de cultura în care ne aflăm, de istoria pe care o trăim, șamd…
Realitatea este că acest concept ține de noțiunile pe care o cultivăm pe harta mentală a copiilor.
Dacă aceste noțiuni pe care le cultivăm pe harta mentală a copiilor le vor fi utile mai târziu, ele se vor adânci.
Dacă noțiunile pe care le punem acolo nu se vor împiedica de-o realitate care unde nu se pot aplica, atunci este un efort zadarnic pentru că se vor șterge.
Educația în acest sens, trebuie să direcționeze foarte bine, foarte clar…ce noțiuni, ce principii, concepte, ce instrumente de gândire, ce cunoștințe sunt destul de semnificative ca să poată fi aplicate în alte părți, trebuie transmise copiilor astfel încât să le folosească pe parcursul întregii vieți.
Acuma dacă am definit această mică problema, să luăm istoria la rând și să ne gândim ce concepte erau introduse prin educație, în Vechiul Summer.
Când s-a făcut prima școală, s-au descoperit tăblițe de lut în care elevii sumerieni scrijeleau cu caractere cuneiforme ideile pe care le capatasera în școală.
Și unul spunea :
‘’Școală e îngrozitoare. Dacă nu ne facem temele pe care ni le cere profesorul, a două zi vine responsabilul cu biciul și ne bate până când ne facem tema dublă’’.
De ce…pentru că vremea vechiului Summer, conceptele care trebuiau să între în capetele copiilor erau disciplina și obediența.
Ei erau soldați sau țărani. Sau meșteșugari. Al treilea concept care era băgat cu biciul, era muncă bine făcută în standardele sale.
Să nu uităm, că ei nu aveau metal, aveau și săbiile făcute din lut, dacă va imaginați săbii făcute de lut acum 6000 de ani…era caolin pe care puneau un strat de nisip cuarțos și procedau ca japonezii când își faureau propriile lor săbii.
Întindeau acest mixt, îl tăiau în două, îl mai așezau încă-o dată, și făceau prin mai multe îndoiri repetate și aplatizari – o sabie, pe care arzând-o-n foc, ea devenea mai tare că oțelul, așa cum sunt și piesele ceramice din motoarele japoneze la momentul actual, care au fost făcute după tehnologia săbiilor samurailor care semănau cu sabia sumeriană pentru că erau straturi microscopice de caolin care se transformau mai târziu în ceramică, sticlă….ei, astea se puteau face numai cu o muncă bine făcută, în standarde deosebite !
Deci, erau aceste trei principii mari și late. Trecând peste multe, multe veacuri, ne uităm acuma la ce se-ntâmpla-n Singapore, în care principalul scop al educației dpdv al legii educației din Singapore…este cultivarea sensibilității copiilor la ceea ce este fragil și delicat, NU obediență !
Dar, de ce ? De ce cultivarea la ce-i fragil și delicat ?
Pentru că sunt două mari probleme care-au apărut și care identifica direcția de educație locală : odată – problemele legate de mediu care este fragil și delicat, iar a două problemă este legată de dezvoltarea industrială locală din Singapore, care se face cel mai mult, la momentul actual… prin nanotehnologie, la care nu poți pătrunde decât dacă ai o minte antrenată să apreciezi ceea ce e fragil și delicat.
Singapore dealtfel, e lider mondial pe inovare, tehnologie și educație.
Se corelează ! Deci, gândiți-va ce mare distanță e între cele 6 milenii pe conceptul de educație, pe ce punem pe harta mentală a copiilor.
Ne uităm la educația pe care am avut-o eu și pe care am avut-o părinții Dvs.sau cei mai în vârstă – EDUCAȚIA INDUSTRIALĂ, în care oamenii erau învățați să fie alfabetizati funcțional – să scrie, să citească, să socotească, să aibe cunoștințe de cultură generală pe care să le poată aplica acolo unde este nevoie, adaptându-se ulterior, profesiei.
Astea erau de fapt marile chei, după care mai apărea și-nc-o treabă în privința celor pasionati, era o treabă de cultivare a pasiunii printr-o educație extrașcolară în cluburi școlare.
NOI NU MAI AVEM INDUSTRIE…industria a dispărut !
Deci, tot ce-a-nsemnat epocă industrială a României, a dispărut și ea !
Ce-avem acuma, câteva reminiscențe de uzine și fabrici NU pot să hrănească o populație sau să dea locuri de muncă pentru o populație întreagă.
Din cauza aceasta, în toată lumea, educația industrială s-a prăbușit și prăbușindu-se, sistemul asta a fost preluat de un altul, cu alte idealuri educaționale, cu alte scopuri, cu altceva…sistemul american care-a fost prima oară lansat, de către G.Bush.
Acest sistem, ce-nsemna ? Însemna un sistem de cuantificare strictă pe niște indicatori cantitativi, a progresului și succesului.
Eu în SUA, am întâlnit niște cazuri foarte interesante : COPIII ÎNVĂȚAU CĂ ȘI CUM AR FI FOST DRESAȚI !
Ei știau că dacă vor lua note mari, atunci vor primi bursă.
Și dacă vor lua note foarte mari peste un anumit standard, vor fi admiși la Universitățile X, Y și Z.
Sistemul încă funcționează în America, Canada, șamd…dar s-a-mbunătatit un picuț, la normele de admitere : ei sunt admiși la universități nu numai dacă au note foarte mari la concursuri și la școală, ci și dacă au activități sociale, dacă au activități sportive, etc, etc…se-adaugă la portofoliul elevului și la scorul final sunt admiși la universitățile bune.
Profesorul Florian Colceag despre Educație – Partea 2a
https://www.youtube.com/watch?v=RK1G6H5HsN8
Într-un fel, ESTE UN SISTEM DE CONDIȚIONARE AL LOR, CARE LE OMOARĂ ÎNSĂ, PASIUNEA !
Ei nu mai dezvoltă pe pasiune proprie, pentru că TOT TIMPUL LOR LIBER ESTE CONSUMAT DE NEVOIA DE A SE SUPUNE UNOR RIGORI.
Sistemul a fost preluat și la noi și a omorât pasiunea pentru carte a elevilor.
Deci în momentul actual, de la grădiniță-ncepand, copiii au concursuri școlare în care aproape toți rămân în urmă. De ce ?
Pentru că un concurs înseamnă câțiva câștigători de premiul 1, 2, 3…restul sunt perdanți, și-atunci ei se deprimă considerând că nu sunt buni de nimica pentru că n-au luat rezultate deosebite, au relațîi proaste și cu școală și cu familia ulterior, le scade stima de sine și de-aicea urmează rateul școlar, abandonul școlar crescut, și tot soiul de alte fenomene.
Vedeți ?! E foarte important să înțelegem de la bun început ce vrem de la copii.
De ce-au gândit americanii sistemul lor preluat și de noi ?
Ce doreau ? O POPULAȚIE SUPUSĂ NORMELOR care, dacă li se spune să facă ceva, FAC ACEL CEVA, pentru că depind de sistem ! Au fost învățați să depindă de sistem (și noi nu ?) omorându-și libertatea proprie.
Într-un fel, se vede un fel de continuitate cu vechii sumerieni.
Pentru ce în România se practică un sistem relativ asemănător ? Pentru că acei copii vor deveni adulți și vor lucra în continuare, în multinaționale.
Și în multinaționale NU trebuie să ai idei, trebuie să te supui la ce ți se spune ȘI PENTRU CĂ ACUMA, ROMÂNIA ESTE UNA DINTRE ȚĂRILE CARE SE PREDAU MULTINAȚIONALELOR ! Asta este una dintre concluzii…deci, gândiți-va bine…ca educația să NU ajungă un instrument de dresură, este necesar că ea să se dezvolte pe potențialele copiilor, dezvoltarea potențialelor copiilor.
Gândiți-va bine că un copil care intră la 2 ani la grădiniță și stă în școală până-n clasa a 12-a, termină să zicem la 18 ani și mai face pe urmă încă 3-4 ani de facultate, trăiește 20 de ani în școală. TIMP DE 20 DE ANI AI TIMP SĂ-L DRESEZI ASTFEL ÎNCÂT LA SFÂRȘIT, SĂ IASĂ CE VREA SISTEMUL !
Asta este deocamdată realitatea ! Deci, intră copii cu potențial intelectual și de personalitate înalt, și la sfârșitul liceului, marea lor majoritate se pomenesc în pragul șomajului, NEȘTIIND SĂ FACĂ NIMICA CONCRET, FĂRĂ ÎNCREDERE ÎN PUTERILE PROPRII, FĂCÂND ULTERIOR O FACULTATE CARE LI SE DESCHIDE ÎN FAȚă….ȘI DUPĂ FACULTATE, RECALIFICANDU-SE CĂ VÂNZĂTORI la aprozar, că fără diplome nu te primește nici că vânzător la aprozar, nici că frizer…ok ?
Pentru că piața de locuri de muncă, nu-i oferă nimic. Asta e marea problema și e foarte mulțumit când îl prinde o multinațională cu un salariu, din care să poate supraviețui.
Deci, în America a apărut contra-curentul acesta : ‘’niciun copil să nu se plictisească’’.
Iar acest contra-curent începe să câștige teren, că fiind următoarea formă de educație care se relaționează la învățarea individualizată a copilului și la educarea/cultivarea abilităților native pe care le are, la maximul de potențial pe care-l poate atinge, după care – schimbă ei lumea !
Dar avem două curente opuse. Noi nu aparținem nici celui de-al 2-lea curent, va spun de pe-acuma, că să nu avem surprize.
PRIMUL CURENT este un curent DE ENCLAVIZARE A POPULAȚIEI PRIN EDUCAȚIE, AL DOILEA – DELIBERARE PRIN EDUCAȚIE.
Două curente atât de opuse încât NU pot funcționa împreună, dar care pot avea și produse comune, tolerate de primul, promovate de-al doilea. Pare un demers straniu ! Gândiți-va că lumea e-nschimbare.
Gândiți-va de exemplu, ce s-a-ntamplat după apariția internetului. Dacă înainte de apariția internetului, pe vremea lui Ceaușescu toată decizia era centralizată și toată lumea credea în tătuca care dădea ordine superioare, era zeul locului….și ce spunea tătuca, asta era…și se realiza pentru că erau o grămadă de tovarăși în funcțiune ce aranjau că nu cumva să se întâmple altfel, între timp a apărut internetul.
Și, deși în momentul actual sunt o grămadă de tendințe de a se reveni la comunism, etc, ect…nu se mai poate !
De ce nu se mai poate ? AU APĂRUT REȚELE SOCIALE !
Pe rețelele sociale oamenii decid ce să facă și acționează, n-au nevoie de comanda nimănui…este feed-back-ul din partea societății.
Nu numai la noi se întâmplă treaba asta.
În lume, la momentul acesta, marile planuri de manevrare, cucerire, șamd…sunt deseori dejucate de societatea care, pe rețele de socializare iau alte decizii și spun ‘’noi nu vrem asta, nu ne interesează.’’ – a apărut feed-back-ul social !
Au apărut tendințele de a-și alege drumul propriu. Acum 20 de ani, apăruseră câteva firme care au făcut cursurile proprii pe care le predau pe sistemul de calculatoare și internet și aveau examene proprii iar cine câștigă (mai ales pe IT erau acestea…) premiul cel mare, era considerat inginerul pe sistemul IT, pe ceea ce făceau ei.
Microsoft a făcut astfel de cursuri și nu i-a trecut pe copii prin diplomele unor universități, că n-aveau nevoie de ce le dădeau universitatea.
Ei au luat pe o grămadă de abandonați școlari și i-au făcut ingineri de IT ; aia n-aveau 8 clase primare făcute cu diplomă, dar nu le-au păsat !
Diplomele pe care le-au dat ei, erau cele care-i validau !
SISTEMUL CENTRALIZAT ÎN EDUCAȚIE deasemenea, A ÎNCEPUT SĂ CRAPE PE LA COLȚURI, pentru că educația NU se adresează nimănui ! Educația oficială !
N-are în vedere un copil, n-are în vedere un tip de personalitate, n-are în vedere decât niște cunoștințe care trebuiesc transmise cu forță și recuperate ulterior prin toceală cu forță…sau niște numere de circ scoase pe la diversele concursuri, în care îi arată că au fost în stare să parcurgă și să facă anumite chestii de oarecare virtuozitate.
Dar…sensibilitatea copilului NU este admisă, afectivitatea copilului NU este admisă, motivarea copilului NU este admisă, părerea sa despre sine, stima de sine nu este luată în considerație, factorii moțivaționali care-l fac pe copil să fie activ sau să se retragă să nu mai facă nimic toată viață, NU sunt luați în calcul LA NOI !
În alte părți, sunt luați în calcul.
Profesorul Florian Colceag despre Educație – Partea 3a
https://www.youtube.com/watch?v=5cqDc-SztmE
Unde sunt luați în calcul? Peste tot unde au început să apară și s-au dezvoltat rețelele sociale care cer anumite schimbări. Buun..care va mai amintiți despre războiul din Beirut ? Când s-a-ntâmplat războiul din Beirut ?
-Care din ele ?
-Ultimul… când erau milițiile-alea creștine și musulmane care se omorau pe străzi.
-Acum vreo 5 ani..
-5 ani, 15…au fost mai multe evenimente de tipul acesta ; Beirutul fiind Parisul orientului de altfel, un oraș fermecători și cu niște oameni, absolut fermecători ; vreau să va arăt ce s-antamplat din momentul în care rețelele sociale au început să funcționeze…știți în ce țară este Beirutul ?
-În Liban.
-Exact. O colegă de-a mea din Liban a scris un material despre schimbarea produsă de reacția socială, care este imediată.
Spunea așa :‘’indiferent de stilul de învățare, de caracteristici, șamd….există niște piloni de educație care trebuie respectați…de ce ? Pentru că sunt niște semințe care generează alte semințe, ulterior. Intrăm un pic, pe fiecare.
Vedeți, aici avem CEI PATRU PILONI pe care-i putem vedea : PASIUNEA, IDENTITATEA, DIVERSITATEA și ÎNȚELEGEREA. Ea a făcut un studiu foarte interesant și semnificativ.
Mi-a trimis un chestionar mie și altor experți în educație (au fost câteva zeci…) în care noi am completat întrebările, dând idei.
După care a luat cuvintele cheie pe care le-a avut fiecare comentariu în parte, inspirate de acești patru piloni ai educației și-a ajuns la niște concluzii. Care-au fost concluziile ?
1.CHEIA PASIUNII : ce creează pasiunea ? Interes, descoperire, iluminare, experiment, acțiune, obținere, diferența, spațiu, scopuri, forță, curiozitate, învățare, utilitate, etc. Materialele pe care vi le prezint o să le aveți pe mail, toată lumea.
Deci, dacă noi cultivăm pasiunea la copii, din cauza acestui pilon, se dezvoltă alte caracteristici legate de pasiune care practic, conduc la recuperarea potențialelor și la activarea potențialelor. De ce este nevoie de aceasta ?
Pasiunea înseamnă programme de enrichment, programme de îmbogățire în care nu dai note, cercetezi orizonturi de cunoaștere. Mergem împreună să vedem cât de departe ne duce mintea.
Noi acuma putem să le facem una, conform legilor educației la care am contribuit suficient de mult și putem pune pe picioare ce spun….putem face acest lucru pentru că avem programme de ‘școală după școală’…avem ore la decizia școlii care sunt liber alese, nu sunt la impuse.
Nu dai note, doar lucrăm împreună că să facem mai departe PROGRES și să aflăm lucruri noi pe ce ne interesează.
Gândiți-va…copiii se duc la școală și se plictisesc îngrozitor pentru că NU-i interesează nimica din ceea ce se preda, pentru că N-ARE APLICABILITATE, nu pot pune o cunoștință oarecare la lucru pentru un scop anume, pentru că nu există scopul anume !
Am cultivat pasiunea pe niște direcțîi oarecare, avem câteva exemple în țară de oameni care-au cultivat pasiunea copiilor ; este un profesor care este și inspector acuma în Constanța – Ion Barar se numește…care a pasioant pe copii de tehnologii spațiale. Tehnologii spațiale într-un liceu.
Pare absolut demențial însă, după ce termini liceul, copilul este angajat la NASA, elevii lui…ii i-a așa, pe toți !
Nici nu se mai uită, pentru că au o pregătire care i-a învățat să gândească altfel.
Mai e un profesor care tot inspector este în clipA de față, s-a pensionat, nu știu dacă mai este inspector….pe undeva prin Suceava care, la el acasă am făcut un telescop și vin copii din 7 sate la el acasă, să studieze Cerul și constelațiile prin telescopul profesorului.
Deci, pe astronomie. Asta se cheamă cultivarea pasiunii.
Și, deasemenea, rezultatele lui sunt strălucite.
Foarte mulți din ei, deși domeniul este extrem de îngust, se duc în această direcție. Buun…următoarea cheie :
2. PILONUL IDENTITĂȚIi. Adică, cine sunt, de unde vin, încotro mă-ndrept, ce treaba am ! E o mare întrebare asta, pentru că la nivelul copiilor, termină liceul…sunt dezorientați total.
NU ȘTIU LA CE SUNT BUNI…dacă-i întrebi în pubertate ‘ce vrei să te faci că profesie, mai târziu ?’, ridică din umeri și spun ‘nu știu !‘, ‘m-am gândit dar nu m-am hotărât, nu știu ce să mă fac’.
DE CE ? NU SE CUNOSC ! Nu-și cunosc identitatea, nu-și cunosc caracteristicile proprii, nu știu la ce sunt buni, unde pot fi de ajutor ! Au fost învățați să fie egocentrici și din cauza asta problema pe care și-o pun este ‘’unde mi-ar place să fac ceva’’, NU unde aș putea să fiu util !
Și-atunci, dacă nu pleacă pe conceptul de utilitate, ci pleacă pe conceptul de plăcere, evident sunt în confuzie și pe pilonul identității, n-ai ce să construiești !
Dar ce se poate construi ? Calitate, recunoaștere, sinele, haruri…haruri ! Frăție, datorie, da ? Le vedeți pe toate-acolo…nu vi le mai citesc.
Deci, este motivant că în momentul în care ai plecat pe cheia identității și știi cine ești…la mine vin foarte mulți copii și din diverse locuri, și din țară, și din străînătate, că să-i evaluez, să le spun părinților către ce direcție sunt ei buni, mai târziu că să poată dezvoltă, fără să se nege ulterior.
Și le este de ajutor ENORM, IMENS pentru că ei investesc în direcțiile lor naturale de dezvoltare…copiii au succes, și după ce au succes, nu-i mai oprești.
Vedeți..acuma fac o mică paranteză : LA 3 ANI, 80% DINTRE COPII SUNT SUPRADOTAȚI.
La naștere, toți sunt supradotați.
În primul an de viață, copilul își pierde jumătate din neuroni din cauza neutilizarii acesturi potențial.
Părinții NU le antrenează potențiale care sunt deschise la momentul acela și mecanismul pe care îl are organismul de eliminare a redundantelor, face că mitocondriile celor nefolosite să omoare celula, cu ajutorul rizozomilor. Iar celula respectivă, ea dispare…nu mai contează !
Profesorul Florian Colceag despre Educație – Partea 4a
https://www.youtube.com/watch?v=r6oHN892i6A
Deci, dacă îi ignori, nu le foloseșți potențialele, la 3 ani, 20% s-au pierdut și numai au prea multe caracteristici care să le dovedească potențialul inițial.
Dacă te ocupi de copil la 2 ani, el poate să știe o limba străînă, poate să știe să scrie, să citească, să socotească, să cânte la un instrument, să arate pe harta…dacă te ocupi de el, devreme!
De ce?
Pentru că se identifica cu ceva…dacă l-ai uitat acolo într-un colț, îl speli, îl hrăneșți și nimic în plus, el nu se mai identifica cu nimica și-atunci se sub-evaluează, se sub-utilizeaza, NU se dezvoltă în continuare și asta duce la probleme foarte semnificative.
Dar dacă reușeșți să-l faci să știe cine este, de unde vine și-ncotro se-ndreaptă și că are de făcut niște pași că să reușească, și sunt multe condiții în cale că să reușești unde trebuie, cum se dezvoltă toate aceste caracteristici ?
Individualitate, mers înainte, identitate, șamd…putem să recuperăm și la vârste mai târzii ? Da. Răspunsul este da…odată ce-am dat drumul la cheia identitățîi, ei pot să recupereze o mare parte din potențialele pierdute, chiar cu rețelele neuronale cu ajutorul celor stem care refac rețelele neuronale.
Au început studiile pe această direcție cam de prin 1995 și între timp ele s-au consolidat și au demonstrat că acest lucru se poate, și se face !
Dar când ești nimeni și te negi…gândiți-va la reacția copiilor între pubertate și adolescență, când totul este NU ! ‘’Eu nu pot, eu nu vreau, nu mă simt în stare, nu sunt bun, da ?’’
Nu au sentimentul identitățîi, nu se cunosc…și asta este un mare pilon ! Și gândiți-va că acești piloni sunt scoși la suprafață că tendința de educație, în Liban ! De către cine ? De către Haraka Harem care este foarte activă printre altele…pe rețelele de socializare și care PRINDE tendințele și înțelegerea nevoilor oamenilor. Mai departe…
3. DIVERSITATEA, pilonul diversitățîi. Vedeți ? E-o problemă. Există două categorii de copii care au probleme enorme în societate : sunt cei foarte dotați intelectual și cei subdotati intelectual.
Intelectual sau senzorial sau fizic, sau orice fel….dacă nu-i dotat fizic, el este arătat cu degetul; dacă este subdotat fizic, este arătat cu degetul.
Dacă este ăla grasu’ care nu poate să sară peste capra, așa…el e țintă bătăii de joc ! Dacă este Speedy Gonzales cel care este capabil să facă cine știe ce performanțe extraordinare pe teme – sportiv, nu neapărat intelectual, pe orice direcție…el este din nou, țintă poreclelor și-a invidiilor.
Dacă e inteligent, e cap pătrat, e tocilarul, etc, etc….deci, curbă asta de eliminare de pe Curbă lui Gaus, a celor care sunte depărtați de medie, e permanentă și ea dispare numai când toți copiii sunt învățați să accepte, să recunoască, să aprobe și să se bucure de diversitate când se înțelege că echipele se fac cu oameni cu abilități diverse – genul Harap Alb cu echipa lui de ciudați, că nu era niciunul normal, dar toți făceau o echipa fantastică, abilitățile lor fiind deosebite.
Ei, aici este o mare problema pentru că educația, sistemul actual încearcă să aplatizeze sau să separe numai o anumită categorie pe care s-o promoveze și categoria asta este de copii cu abilități înalte care fac eforturi, care trec prin furcile caudine și care pleacă din țară și spun ‘’la revedere’’ pentru că n-au fost tratați bine și asta este o mare problema.
Nu se reîntorc în sistem pentru că-l percep că fiind un sistem punitiv, de la bun început și pe care trebuie să-l infrângi, ca pe un lagăr de concentrare. Aici e marea problema ! Dar ce ne învață diversitatea ?
Expresie, acceptare, diferența, expunere, deschidere, șamd…uitați-va bine, momentul în care îi învățăm pe copii să apropie, nu să elimine, da ?
Să se bucure de diversitate, nu s-o omoare din start….înțeleg universalul, înțeleg conflictul, înțeleg conexiunile, înțeleg variația, personalitatea, diferențele, curiozitatea, libertatea, procesele…deci, practic li se dezvoltă un univers de înțelegere uriaș !
Dar la ce duce înțelegerea asta ? Cât de departe și cum funcționează această înțelegere ? E o problema mare și bine de-nțeles ! Ea se reflectă în programe educative ? Când anume școala poate trata problemele legate de ceva fundamental ? Care, ce produce?
Produce salturi de personalitate al copilului. La noi, se produce așa-ceva, prin școală ? Nu ! Se produce mai degrabă prin gașcă din colțul străzii ? Din păcate, da !
Deci, vedeți o revoluție a educației astfel încât să repotențeze potențialele copilului ? Să le depună, să le expună, să facă ceva cu ele ?
În mod normal ar trebui să-l facă un sistem de educație pentru că în clipă de față, copiii sunt expuși multor surse de educație. CEA MAI SLABĂ ESTE ȘCOALA.
Dar…educația străzii, educația mass-mediei, educația televizorului, educația internetului, etc…sunt multe, și informațîi care curg de peste tot și curg tendențios și lasă niște ștampile pe mintea copiilor, pe harta lor mentală se cultivă o grămadă de lucruri care n-au ce caută, că nu le folosește la nimic.
Un program educativ ținut într-o școală, care să-i învețe și să accepte să înțeleagă că diversitatea este cheia echilibrului, ar fi cu totul și cu totul altă istorie. Mergem mai departe…
4. CHEIA ÎNȚELEGERII, al patrulea pilon. Buuun…ce produce acest al patrulea pilon?
Dragoste, putere, ascultare, învățare, analizare, umanitate, intuiție….le vedeți pe toate, și le puteți citi! Dar, cum le-nțelegem ?
Le înțelegem după niște criterii după anumite instrumente ? Sau le înțelegem printr-un act prin etape ? Știți…înțelegerea este ceva foarte dificil.
Majoritatea oamenilor merge pe recunoașterea peternelor, nu merg pe înțelegerea mecanismelor. Ei intuiesc fenomenele, nu se apropie de ele că să le înțeleagă și ce se întâmplă în interior – care sunt cauzalitatile, care sunt consecințele, cum se leagă, cum se duc mai departe…cine îi poate învață așa-ceva ? Un program educativ !
Profesorul Florian Colceag despre Educație – Partea 5a
https://www.youtube.com/watch?v=N8DF-QsJrDU
Noi toți avem o anatomie proprie!
Avem un corp care are nevoi și care ne ghidează ca să-și satisfacă nevoile.
Noi ne-nțelegem propriul corp ?
Ne-nțelegem propria personalitate ?
Ce spunea Tales din Millet ?
Cel mai greu lucru pentru un om este să se înțeleagă pe sine însuși. Ce minunăție de educație ar putea exista dacă s-ar cultiva această cheie a înțelegerii ?
Dacă s-ar putea merge dincolo de fundul peșterii, înțelegând mecanismele din spate.
Ne uităm la cineva și spunem: “îmi place, e un om frumos.”
Sau, e un om urat, sau este un om interesant, sau nu știu cum….după ce îi judecăm ?
După niște standarde ? Sau după funcționalitatea pe care o are personalitatea respectivă ?
Omul are niște caracteristici perfecte de puber sau adolescent…deseori întreb ‘’fetelor, sunteți frumoase ?’’, Da ?!
Una zice da, altă zice – n-aș fi sigură !
De ce, că nu te conformezi standardelor obișnuite și ai ochelari ?! Da…e mai cool să fii cu ochelari sau să fii cu aparat dentar, șamd…de când a apărut o cântăreața cu aparat dentar, toate au vrut aparat dentar.
Dar eu le întreb altfel : ‘gândești frumos ?’ Se gândește ceva…’mda…’.
Te porți frumos ? ‘Da.’
Privești părțile frumoase ale oamenilor ? Da.
Vorbești frumos ? Da.
Te miști frumos ? Da.
Tratezi frumos pe ceilalți ? Da.
Atunci ești foarte frumoasă.
Dar, că să poți să-nțelegi de fapt conceptul de frumusețe, la ce-l aplici ?
La simetria figurii, sau la frumusețea caracterului ?
Unde se aplică ?
Care este nivelul de aplicabilitate a unui concept ?
Noi acuma avem conceptul de IQ ; poți să măsori cantitativ niște caracteristici care țin de personalitatea și de structura unei persoane și care sunt calitative ?
Nu cumva măsurarea, cu un instrument metric al unor fenomene dinamice nu e potrivită sau unor fenomene complexe ?
Cât de departe merge înțelegerea noastră în clipa în care noi folosim și-acuma, conceptul de produs intern brut sau gdp, care nu face nicio diferența între două țări care au același gdp, același produs intern brut, dar una produce cocaină și prostituție, cealaltă produce tehnologii înalte și ecologie.
Și pe cap de locuitor se constată că există același venit, numai că la cea cu cocaină și prostituția, toată averea e în mâna a 10 bogătani care sunt și cap de mafie, iar ceilalți mor de foame…în timp ce dincolo, este un produs care-i hrănește pe toți și care le da tuturor speranța de viață mai frumoasă, etc…deci, are sens să pui o măsurătoare cantitativă pentru un fenomen calitativ ?
Nu sunt astea parte din cheile de înțelegere ?
Unde se pot face astfel de demersuri ?
ÎNTR-O SOCIETATE ÎN CARE SE DEZBAT LUCRURILE, ÎN CARE SE PĂTRUNDE DINCOLO DE APARENȚĂ, NU SE SUPUN REGULII TOCELII ȘI A REPRODUCERII, CI SE DEZBAT !
Foarte multe sisteme educative se bazează pe dezbatere, pe descoperire, da ? Așa…de ce este atât de important să ai acești piloni ai înțelegerii ?
Pentru că ajută copiii să recupereze din potențialele lor, pierdute anterior.
Este extraordinar că mugurele-acesta de face aripi și de-a zbura, nu se pierde în clipă în care copiii dau de condiții dificile ! Din contra !
Ei se lupta și vor să se ridice, dar la un moment dat cedează….și când cedează, spun…și aici este marele moment îngrozitor în care spun un lucru ‘’mă dau și eu cu ceilalți, că să am cu cine trăi în preajma’’.
Și nu-și mai înfruntă condițiile și-și pierd toate abilitățile înalte, ajung niște oameni comuni care ar fi putut ajunge niște genii !
Și va spun de-acuma, că să nu avem discuții ulterior : programele pe care noi le promovăm sunt destinate tuturor copiilor !
Dar țintă lor este recuperarea abilităților înalte, dezvoltarea personalității, maximizarea potențialelor, nu ensclavizarea copiilor.
Deci, NU SĂ-I FACEM SCLAVI PE BRAZDĂ PENTRU BENEFICIUL SOCIETĂȚII, VREUNEI MAFII, UNOR MULTINAȚIONALE SAU ALTCEVA…COPIII ACEȘTIA VOR SCHIMBA LUMEA ÎN BINE ÎN MOMENTUL ÎN CARE VOR APĂREA POTENȚIALELE DE RECUPERATE ȘI VOR CUNOAȘTE PENTRU CE LUPTĂ!
Acuma va dau pauză. Puneți-va întrebările pe hârtie că ora viitoare începem cu întrebările Dvs. Aici avem foi și pixuri.
Care m-a-ntrebat dacă este potrivit să-și dea copilul la o școală Montessori și ce se va întâmplă după ce termină grădiniță Montessori ?
Unde să dea în continuare…asta ar fi o tema de interes comun pentru foarte mulți, aș vrea să răspund la această întrebare, care este deosebită. Răspunsul este simplu.
Un bonzai dacă este pus într-un pământ fertil, se face copac mare. Dacă e ținut în ghiveci, rămâne bonzai.
Bagă copilul, pe o anumită perioada de vârstă într-un mediu de învățare bun pentru dezvoltarea proprie, el nu mai rămâne bonzai ! Crește, pentru că-i permite mediul de învățare.
Deci, noi trebuie să ne luptăm să schimbăm mediul de învățare.
Nu să căutăm doar oportunitatea unei alte școli la care să duc copilul !
Trebuie să schimbăm sistemul, cel mai clar !
Pentru asta, vor trebui informați profesorii, educați părinții, deci de-acum încolo urmează un efort foarte mare !
Căci altfel, semințele care-au fost puse mai-nainte, Waldorf, Montessori, Renner, Step by Step, șamd…care funcționează net mai bine decât sistemul educativ al Min. Educației formal și care se termină cu o diplomă care are valoarea hartiei pe care e tipărită, nu ne da posibilitatea mai departe să facem prea multe alegeri.
Profesorul Florian Colceag despre Educație – Partea 6a
https://www.youtube.com/watch?v=aPGV1AQJuw0
Deci, va spun de-acuma…noi, va trebui să schimbăm sistemul, să-l umanizăm, să se discute despre educație că despre un forum și despre un templu al cunoașterii, în care copiii pot ajunge niște adulți, cu calități înalte.
Și, înainte să va citesc întrebările și să va răspund la întrebări, aș vrea să va pun o întrebare pe care o pun din timp în timp, și-al cărui răspuns îl știu :
DE CÂTE ORI SOCIETATEA VA CERUT SĂ FIȚI ÎNȚELEPȚI, UMANI, BUNI, GENEROȘI, DECI SĂ AVEȚI ȘI ALTE CALITĂȚi?
Mâna sus !
CÂTE MINUTE DIN VIAȚă DVS. V-A SOLICITAT SERVICIUL DVS., ȘCOALĂ DVS.SĂ FIȚI INTELIGENȚI, SĂ FIȚI ÎNȚELEPȚI, SĂ FIȚI CURAJOȘI, IMPLICAȚI…m-ați înțeles !
Deci, gândiți-va că astea sunt caracteristici care dezvoltă personalitatea și pe care, dacă vi le-a cerut cineva, nu a fost nici serviciul, nici școală…n-a fost societatea de consum !
Au fost rețelele sociale, rețele culturale, au fost prietenii, au fost oamenii din preajma, dar nu ceea ce rodeaza programe oficiale și bani.
Dacă sunteți de acord cu mine, acest lucru trebuie schimbat !
Noi investim într-o educație care umanizează, nu dezumanizează, dezvoltă, nu distruge, eliberează, nu încătușează ! Bun ! Și-acuma, avem întrebări!
-Noi suntem Asociația ‘învață să zbori’ …ea este Ioana, Anda și Consuela și ne dorim să devenim o comunitate educațională și cu ajutorul dvs., suntem 30 de persoane, putem fi mult mai mulți pentru a schimbă sistemul educativ…d-ul profesor este alături de noi, are soluții și avem nevoie de oameni care să implementeze aceste soluții – oamenii că Dvs. și sunt f.mulți care ar putea să ni se alăture…asta am avut să spun ; este o chemare, țineți legătură cu noi pe internet, prin site-ul nostru, pe pagină noastră de face-book, pe mail, avem în continuare un proiect foarte frumos cu d-ul profesor Colceag care va începe peste 2 săptămâni, este o serie de 8 cursuri, 8 module prin care domnul profesor va forma formatori care, la rândul lor vor fi capabili să formeze alți formatori și profesori, educatori, psihologi, couch – care să schimbe mentalitatea, să distribuie această informație.
Să fim cât mai mulți, să putem produce această schimbare.
Aveți informațiile pe caiet și o să-l las pe domn’profesor să continue.
-Ce părere aveți despre sistemul de învățământ din țările nordice care este considerat unul din cele mai bune sisteme educaționale ?
Considerați că dacă România va adopta un astfel de sistem gimnazial, liceal și universitar, copiii vor ieși mai buni, mai reușit ?
-Nu. Răspunsul este clar NU pentru c-avem altă cultură, plecăm de la altă baza.
Avem alte obiceiuri și alte meme culturale !
În țările nordice spre exemplu, dacă te duci la un magazin pus la o intersecție de drumuri, nu găsești niciun vânzător.
Găsești o camera video, găsești marfă, și găsești un loc în care cei care vin acolo, iau ce au nevoie și lasă banii într-o cutie care are-o fanta ; deci, sistemul nordic are alte valori, a crescut altfel, alte tradiții !
O implementare făcută pe un alt fond, nu duce neapărat la un succes !
Pe de altă parte, în Norvegia, la momentul actual există o tendința foarte puternică de învățat copii pe auto-disciplină și muncă bine făcută.
UN SISTEM EDUCAȚIONAL FĂRĂ FEED-BACK ESTE UN SISTEM EȘUAT!
Deci, dacă te duci cu un set de reglementări fără să țîi seama de nevoile reale pe care le are populația, generația de copii, etc…mai ales într-o lume dinamică cum este cea de-acuma, automat, după o vreme…vei întra în șanț ! Eșecul este asigurat !
Un sistem care poate fi într-adevăr implementat, e un sistem cu îmbunătățire continuă în care comunitatea educativă formată în jurul unor programme, reușește să facă fapta miraculoasă !
Adică, să îmbunătățească permanent programele, prin implicarea proprie.
Gândiți-va bine la ceea ce se cheamă gândire colectivă.
Mintea colectivă care preia anumite probleme și-apoi dezbate pe echipe asupra problemelor preluate, căutând să configureze soluții, după care discuta soluțiile găsite și caută pe cea optimă.
MINTEA COLECTIVĂ ESTE MULT MAI PUTERNICĂ DECÂT MINTEA INDIVIDUALĂ ȘI DECÂT SUMA MINȚILOR INDIVIDUALE ÎN GĂSIREA DE SOLUȚII.
Asta în educație, o poate face o minte colectivă.
Adică, o comunitate educativă în care nu doar trimiți copiii la școală, te interesează ce se-ntâmpla, te uiți la copil, vezi cum evoluează, ai discuțiile cu profesorii, îi înveți ce știi tu, în clipa în care dai de unul care nu vrea să învețe, el poate fi eliminat și înlocuit cu cineva care se potrivește rolului pe care trebuie să-l aibe !
Vedeți…răspunsul clar este nu, pentru orice sistem de educație, nu numai pentru țările nordice, nu numai din Finlanda, nu numai de oriunde !
Nu se potrivește mutandis-muntandis, să-l muți de colo, să-l pui dincolo, să-l altoiesti !
Dar, dacă îl învățăm să gândească, se va treci corect, să pună punctul pe ‘i’, să identifice problemele corecte, gândiți-vă bine…se-ntâmpla armonizarea cu nevoile reale.
Bănuiesc că mulți sunteți din zona multinationalului care sunt funcționale. Ce-ar însemna o multinațională care ascultă de criticile consumatorului ? Și care răspunde la aceste critici, spunând ‘mulțumesc pentru aportul Dvs., o să judecăm în așa fel încât să va satisfacem clar necesitățile și să ne adecvăm nevoilor sistemului’.
Sfârșit.
Florin Colceag – Curs Parenting 1 part 1
https://www.youtube.com/watch?v=ablBlDxIqeA
Cea mai mare problema pe care o are o familie cu copiii este de ce copilul asta performeaza, iar copilul celalalt – nu face nimic bun? De ce Viorel e inteligent, iar Marioara e aiurita ?
DE CE-urile astea sunt nesfarsit de multe ! ‘ca doar i-am crescut la fel !’.
Si pe unul, si pe celalalt noi le-am asigurat tot ce-am putut !
Ei eu crescut cum au vrut.
Cum anume pot eu sa ma raportez la copiii mei ?
Am 7 copii, nu seamana unul cu celalalt.
Fiecare e altfel, fiecare e deosebit in felul lui, dar niciunul nu face ce-a facut celalalt.
Sunteti de acord cu mine ca asta este problema cea mai mare la care parintele gaseste foarte greu un raspuns ?
Pentru ca el se implica emotional.
Dar nu se implica si didactic suficient…nu stie sa lucreze cu copiii. Copiii cresc intr-un fel, crescandu-se unii pe altii.
Parintele are putin timp.
Parintele e ocupat de paine, de ziua de maine, el nu intelege etapele dezvoltarii copilului foarte bine, el nu stie cand sa intervina cu picatura pentru a-i dezvolta abilitatile, sa-l ajute cu un gest, c-un cuvant, c-un zambet, cu o incurajare, astfel incat el sa aibe o alta incredere in fortele proprii si sa-si asume un domeniu de pasiune pe care mai departe sa-l dezvolte!
Parintele este preocupat de aducerea de resurse care, dupa Piramida lui Maslow, se gasesc jos.
Resursele zilnice. NUMAI CA UN COPIL ARE NEVOIE DE MAI MULTE TIPURI DE RESURSE.
In afara de hrana, are nevoie de resurse de comunicare, de resurse de protectie personala si merg pana la resurse de auto-dezvoltare.
El are nevoie de resurse de auto-dezvoltare, iar parintele, deseori…nu stie sa-i dea decat un singur fel de resurse care-nseamna : haine, hrana, distractie, bani.
Pe celelalte nevoi ale copilului, parintele deseori nu stie sa actioneze.
Si, nestiind…copilul creste pe ce i se da.
DACĂ EL A FOST CRESCUT PE RESURSELE DE BAZĂ, FĂRĂ SĂ FIE HRĂNIT PE CELELALTE DIRECȚII, EL VA AJUNGE UN PERSONAJ CARE NU SIMTE NEVOIA AUTO-DEZVOLTĂRII.
NU simte nevoia unei comunicari deosebite, NU simte nevoia protectiei mediului social sau mediului biologic pentru ca n-a fost cultivat in zona asta.
Si-atunci parintele trebuie sa invete in primul rand, CINE E COPILUL !
Cum arata copilul, cum se dezvolta copilul, ce nevoi reale are copilul…
Are nevoie copilul doar de hrana, sau de un cuvant de incurajare la un moment dat care-l hraneste mai mult decat nu stiu ce bunatati pe care i le-a adus parintele?
E o problema cum sa spun…oarecum de bun-simt dar care tine seama de structura cea mai fina, cea mai delicata a psihicului uman.
COPILUL ÎNVAȚĂ…EL CÂND PLEACĂ LA DRUM, ARE TOATE MATRICELE DE ÎNVĂȚARE ACTIVE, DAR NU SUNT UMPLUTE.
ACESTE MATRICI SE UMPLU CU CELE BUNE DIN MEDIUL SOCIAL ȘI, ÎN PRIMUL RÂND = FAMILIA !
ȘI CU CE LE PUNE-ACOLO, MAI ALES ÎN PRIMII ANI DE VIAȚĂ, DACĂ…AȘA CUM SPUNEAM MAI ÎNAINTE – ÎN PRIMA PERIOADĂ DE VIAȚĂ INTRA-UTERINĂ, COPILUL ARE O DEZVOLTARE BIOLOGICĂ ULUITOR DE RAPIDĂ ÎN CARE, TOT CE-A PRELUAT BIOCHIMIC ȘI PSHIC DE LA MAMĂ, AJUNGE SĂ SE TRANSFORME ÎN PATERNE GENERATIVE NATURALE, CARE DEZVOLTĂ CALITĂȚILE FIZICE SAU SLĂBICIUNILE FIZICE, MAI TÂRZIU…EL ARE O DEZVOLTARE INTELECTUALĂ FĂRĂ PERECHE. PÂNĂ LA 2-3 ANI, COPILUL VORBEȘTE.
Si vorbeste, intelegand tot ce-i spune adultul.
De fapt, EL ÎNȚELEGE ÎNAINTE DE A VORBI.
Ii explici anumite lucruri si el te-ntelege…chiar daca nu foloseste cuvintele, el stie, intelege si actioneaza pe intelegerea pe care-o are.
El a inteles un limbaj, NU format din cuvinte si comenzi…ci format din fraze si din subtilitati lingvistice.
Si aceasta intelegere o dezvolta intr-o perioada extraordinar de scurta plecand de la nimic, de la niciun cuvant cunoscut !
El in primele luni de viata, el nici nu vede bine, el nu identifica foarte clar cine-i este in fata !
Practic, dezvoltarea vorbirii se face dupa luna 4-a.
Iar de la luna a 4-a, cand un copil iti spune primul cuvant de la luna 7-a sau a 8-a sau a 9-a…pai, in cateva luni copilul ala a identificat cuvinte pe matricea lingvistica, cum nu mai face mai tarziu.
Mai tarziu, ca sa invete o limba straina, ii trebuie o perioada mult mai lunga.
Si oricum n-o prinde la modul exact si subtil, de precis, de rafinat, cum o prinde in perioada 1-3 ani.
IN PERIOADA ASTA, COPILUL CRESTE SUPRADOTAT.
Cat timp este protejat de mama, cat e buricul universului, cat e incurajat in abilitati pentru ca parintele e fericit cand a spus primul cuvant…si copilul ii simte fericirea.
Cand a facut primii pasi, sarbatoreste toata familia.
Se strang neamurile, mananca, petrec…ca s-a-ntamplat marele eveniment – a facut primii pasi !
Copilul simte fericirea si asta il incurajeaza in dezvoltarea mai departe a aptitudinilor.
Daca lucrul asta este ignorat si trecut sub tacere, ”uite c-a plecat si asta la drum” si nu se face niciun fel de stimulare…mai departe, ii gasim cu tot felul de deficiente motorii sau cu alte tipuri de deficiente.
Nu simte reactia afectiva a mamei, nu se implica foarte mult.
In felul asta, nu e stimulat sa mearga mai departe.
In perioada aia exista, ca si mai tarziu, doi factori in cresterea copiilor care, in Gifted Education sunt denumiti ce le-a dat natura – partea biologica si cum sunt hraniti.
Si vreau sa va spun ca, echilibrul dintre-acestea doua, determina mai departe harurile si abilitatile copilului.
Natura ii poate da enorm de mult !
DACĂ NU ESTE HRĂNIT, HRĂNIT SUFLETEȘTE, HRĂNIT PE COMUNICARE, PE DEZVOLTARE PERSONALĂ, PE STIMA DE SINE, PE GĂSIREA UNOR IDEALURI, PE ECHILIBRU SUFLETESC, PE ETICĂ…COPILUL CREȘTE INSUFICIENT, NU-ȘI DEZVOLTĂ TOATE ABILITĂȚILE.
Daca este hranit si daca la toate intrebarile pe care le pune copilul la 2 ani, la 3 ani…parintele sta, si cu migala-i raspunde si-i explica, iar daca nu stie cauta informatia si ii spune cat poate el sa duca, iar la un moment dat pleaca, pentru ca intrebarea e prea complexa, dar si-a preluat cat a putut duce, copilul creste, si creste neasteptat de capabil, de inteligent, de plin de surprize. Copilul iti pune niste intrebari de nu-ti vine sa crezi.
Cum niste copii de 3-4 iti pun niste intrebari pe care tu, ca adult nu ti le pui, atat sunt de profunde si de penetrante.
Pentru ca el chiar gandeste in felul asta.
Si gandeste asa, pentru ca a fost stimulat.
Dependenta de parinti la varsta respectiva e totala.
Exista un cordon ombilical sufletesc care-l mentine in umbra parintilor multa, foarte multa vreme si daca acesta nu-l hraneste cum trebuie, copilul nu dezvolta tot.
D-aia va spuneam ! Marea majoritate, in afara cazurilor cu defectiuni genetice care uneori, nu intotdeauna pun probleme, marea majoritatea a copiilor se nasc uluitor de destepti, ca potential.
DAR E UN MECANISM SOCIAL CARE ESTE ÎNGROZITOR DE EFICIENT ÎN A LE DISTRUGE POTENȚIALELE.
E UN MECANISM SOCIAL CARE, ÎN LOC SĂ LE ÎNCURAJEZE ABILITĂȚILE, LE DESCURAJEAZĂ.
‘’Adica, tu ce vrei mai piciule, ia pleaca si nu ma mai bate la cap ! Toata ziua urzica, urzica…de ce furnica, furnica, de ce pisica, pisica…tu nu-ti dai seama ca numa’ prostii spui ? Ia lasa-ma-n pace, ca eu am treaba !’’
Astea sunt reactii absolut cotidiene, se-ntampla tot timpul ; copilul, in momentul respectiv e clar ca nu este admis la masa adultului, nu este admis sa aiba intrebari inteligente, sau sa aiba cunostinte profunde.
El e considerat o creatura de mana a 2-a, care trebuie data un pic deoparte, un pic ignorata, care ne consuma timpul si, vorba aia daca mai intra pe traiect si-o tuiculita si-o tigarica cu vecinii, atunci e clar ca nu mai exista nicio sansa pentru copilul respectiv sa afle vreo informatie relevanta cu un raspuns interesant la intrebarea care poate-l framanta.
Si-atunci, copilul respectiv nu mai poate sa evolueze pe directia pe care ar fi avut tendinta normala, pentru ca n-are din ce !
Nu e hranit cu informatia corespunzatoare.
Si, nu numai atat…nu numai ca nu este hranit cu informatia corespunzatore (asta n-ar fi nimic) dar n-are de unde s-o preia din alta parte, si realitatea nu-i mai place !
NU-i mai place mediul in care traieste, NU-i mai place de familia lui, NU-i mai place de colegii lui, NU-i mai place de oamenii care-l inconjoara, care-l trateaza…americanii au un cuvant foarte interesant, spun ‘’patronizing’’ (infatuat, a avea atitudine superioara) deci, ca un patron pe-o sluga ; il trateaza ca pe-o fiinta de speta a- 5-a care poate fi ignorat, dat de-o parte ca-i un pici !
‘’Pleca mai piciule, de-aicea ! Tu nu existi ! Tu nu contezi ! In jocurile noastre, tu esti ceva nesimnificativ.’’
Si pleaca ! Si-atunci, ce face ?
Are doua sanse : 1. se retrage-n oniric si viseaza, si-si face-o lume-a lui in care se joaca, in care pune valori pe tot soiul de personaje imaginare, lumea reala numai e interesanta, isi face lumea lui imaginara in care, cum necum…devine creativ si dintr-o lingura face-o printesa, dintr-un ciorap face un print, si dintr-o cutie de chibrituri o caleasca, si el zice ca se joaca.
De fapt, este primul act de autism pe care-l are copilul si care e normal, atata timp cat parintele-l ignora.
Copilul se joaca ! De ce se joaca ? Pentru ca in lumea reala, el n-are ce cauta ! Nu-si gaseste locul.
Se retrage undeva, intr-o lume care e personala, in care nu mai intra parintele ca nu stie ce se intampla acolo.
Daca parintele este insistent si intra si-acolo, il poate duce la instabilitati si deficiente nervoase.
Deci, COPILUL ARE NEVOIE DE DRAGOSTE, DE APROPIERE DIRECTĂ, DE ÎNCURAJARE…CÂND COPILUL ÎȚI PUNE O ÎNTREBARE INTELIGENTĂ, TREBUIE APRECIATĂ INTELIGENȚA ÎNTREBĂRII.
TREBUIE SĂ PRIMEASCĂ UN RĂSPUNS INTELIGENT.
-Ce considerati o intrebare inteligenta ?
-O intrebare inteligenta este o intrebare complexa care nu cere doar un raspuns de identificare cantitativa.
O intrebare inteligenta este o intrebare care-ti cere un raspuns calitativ, in care se apreciaza mai multe caracteristici care coreleaza, care scot ceva…dealtfel, experienta arata un lucru – UN COPIL spre exemplu, CARE ÎN PERIOADA MICĂ ASCULTĂ MUZICĂ COMPLEXĂ, DEZVOLTĂ INTELIGENȚĂ COMPLEXĂ.
Daca asculta muzica simpla, dezvolta inteligenta simplista.
Daca un copil – spre exemplu – asculta ‘hai Lelito-n deal la vie’ sau manele…el nu va excela niciodata dpdv intelectual, NU I SE CORELEAZA INFORMATIA COMPLEXA-N MINTE, PRIMESTE NUMAI INFORMATIE SIMPLA…UNIVERSUL LUI DEVINE PE INFORMATIE SIMPLA.
Daca asculta preclasicii italieni sau Motzart, Vivaldi cand e mic, cand incepe sa vorbeasca deja iti pune niste intrebari care evident coreleaza informatiile intre ele – alea sunt intrebari inteligente.
[ 15 trasaturi ale oamenilor aflati in varful PIRAMIDEI LUI MASLOW
Una dintre cele mai cunoscute teorii citate in stiintele sociale este „Ierarhia trebuintelor”, elaborata de catre psihologul Abraham Maslow.
La baza piramidei se afla nevoile primare ale oamenilor: confort, hrana, odihna, grija.
Ce se afla in varful piramidei?
Cine sunt acei oameni echilibrati si frumosi, care reusesc sa isi traiasca viata dupa un set de valori profunde?
Miza pentru fiecare dintre noi in aceasta viata ar trebui sa fie, in opinia psihologului Abraham Maslow, atingerea unei ultime trepte a dezvoltarii individuale, aceea unde fiecare putem sa fim stapani pe noi insine si pe propria viata.
Ierarhia gandita de Maslow nu implica faptul ca cei care se concentreaza acum pe „nevoile superioare” ar fi in vreun fel mai „buni” decat cei care se concentreaza pe nevoile inferioare.
Nu este vorba despre o astfel de ierarhie.
Este o ierarhie care priveste evolutia noastra interioara, in timpul activitatilor si interactiunilor de zi cu zi.
Nevoile superioare nu apar daca nu sunt satisfacute nevoile inferioare.
Maslow considera ca teoriile despre personalitate si motivatie trebuie sa accentueze dezvoltarea santoasa, normala.
Astfel, Maslow a creat o teorie a „autorealizarii”, pe care o expune, pe scurt, Brenda Schaeffer in cartea ei „Dragoste sau dependenta, cum sa recunosti iubirea sanatoasa”.
Aceasta este piramida trebuinetelor umane, gandita de Maslow.
Pentru Maslow, experientele „de varf”, ale oamenilor „autorealizati”, viziunile mistice si autocrearea sunt aspecte naturale ale celor mai inalte preocupari omenesti.
Piramida lui Maslow
Cele 15 trasaturi ale oamenilor aflati aproape de autorealizare
1. Accepta realitatea.
2. Se accepta pe sine, pe ceilalti si lumea asa cum sunt ele.
3. Sunt spontani.
4. Se concentreaza pe solutionarea problemelor si nu asupra propriei persoane.
5. Au un aer detasat si simt nevoia de intimitate.
6. Sunt autonomi si independenti.
7. Au o perspectiva vie asupra oamenilor si lucrurilor, nu una stereotipa.
8. Cei mai multi dintre ei au trait experiente mistice sau spirituale intense, desi nu neaparat de natura religioasa.
9. Se identifica cu umanitatea.
10. Relatiile lor intime cu cativa oameni iubiti si speciali din viata lor, tind sa fie profunde si intens emotionale, nu superficiale.
11. Au valori si atitudini democratice.
12. Nu confunda scopurile cu mijloacele.
13. Au un simt al umorului mai mult filosofic decat ostil.
14. Se opun conformismului cultural.
15. In loc de a se adapta pur si simplu la mediu, il transcend.
La baza – 1. Nevoile fiziologice, 2. nevoia de siguranta, 3. nevoia de dragoste si apartenenta, 4. nevoia de autorespect, 5. autorealizarea. ]
Florin Colceag – Curs Parenting 1 part 2
https://www.youtube.com/watch?v=e6i_HztpwrQ
Exemplu de intrebare inteligenta : ‘’Nu-i asa ca masa e femeie, iar patul e barbat ?’’ – corelarea pe genuri : o masa, doua mese, o femeie, doua femei…patu-i neutru (un pat, doua paturi).
E o deschidere…e o observatie pe care copiii o fac foarte frecvent, la varste foarte mici si asta este o intrebare corelativa care coreleaza informatii laterale, care nu sunt prinse in mod normal, in context.
Copilul si-a dezvoltat puterea de observatie si capacitatea de a corela informatia daca a primit informatii complexe.
N-are informatie complexa, e hranit cu informatie simpla, creste-n mod simplist !
-Dar daca parintele, el nu poate sa vada corelatia si considera ca asta este o intrebare tampita, adica – cum intrebi asa-ceva ?
-Da ! Cand se intampla asa-ceva si parintele nu vede corelatia si-l trimite pe copil la plimbare si se intampla-asa…copilul este atat de descurajat, incat prima reactie este sa se adreseze copiilor. Adultii ies din joc.
Deci, adultii numai sunt interesa(n)ti !
Cauta, din momentul acela, prezenta altor copii.
Daca, ceilalti copii isi bat joc de el spre exemplu, ca pune astfel de intrebari, el ajunge sa se joace singur.
Si, nu numai ca ajunge sa se joace singur, ajunge sa se scufunde in oniric dar refuza contactul la un moment dat cu ceilalti, devine un introvert : nu mai comunica, isi dezvolta pasiuni acolo unde nu-l mai poate atinge nimeni !
Si aicea apare o etapa a 2-a, a cimitirului social de abilitati ! Marea majoritate a copiilor care primesc astfel de frane, nu numai ca nu se dezvolta in continuare, dar pot deveni ASOCIALI.
Statisticile arata ca, jumatate dintre copiii supradotati (deja inca supradotati) inteligenta lor fiind inalta, sunt… in ceea ce se spune in limbaj de specialitate GIFTEDUNERGROUND, isi ascund abilitatile.
Deci, ei isi ascund abilitatile nu si le mai pun in evidenta pentru ca au fost odata descurajati, au fost pedepsiti, cand au pus intrebari destepte…familia, prietenii, scoala – i-au amonestat, (‘de ce esti obraznic ?’) ; pai, ganditi-va la un profesor care este intrebat de catre un elev, CEVA…la care profesorul nu are raspuns.
Dintr-o data profesorul se simte in situatia de a fi pus intr-o postura foarte jenanta fata de ceilalti copii si reactioneaza la modul direct si brutal : il pedepseste pe acel copil pentru c-a pus intrebari la care nu are raspuns.
Asta e clar, un mecanism social de descurajare perpetua a copiilor care au abilitati deosebite, pentru ca profesorii nu sunt inca pregatiti cum sa lucreze cu copiii cu abilitati inalte, nu stiu s-o faca !
Iar daca profesorul este un mentor, un suflet c-o inteligenta si-o cultura deosebita, cu o deschidere extraordinara, atunci profesorul raspunde, copilul devine interesat, pasionat…la fel se-ntampla si la varstele mici : daca parintele este interesat de ce spune copilul, in clipa in care-i arata desenul pe care l-a facut sau plastilina pe care-a modelat-o, (il avem aici pe Andrei care e un mare artist…nu in devenire, chiar devenit ! El e acum capabil sa fie un mare artist, la o varsta foarte mica ) .
Copilul devine interesat de ceea ce face, si-atunci are o dezvoltare asincrona. DPDV intelectual, el poate evolua cu o viteza cu mult mai mare decat colegii de varsta.
Si nu-i de mirare sa vezi un copil cum e Andrei, care are o inteligenta mult mai inalta decat inteligenta unu copil de…(el are acuma 9 ani, dar are inteligenta unui copil de 14-15 ani) iar capacitatea lui de performanta in domeniul artistic, io zic ca este matura, de varsta unui student la Arte Plastice , in momentul actual.
Deci, acolo si-a dezvoltat abilitatile pentru ca a fost incurajat. Parintii l-au incurajat de fiecare data cand l-au vazut ca face ceva, l-au laudat si i-au creat conditii si l-au facut sa se bucure de ceea ce face.
Si-atunci copilul a crescut.
Copilul creste, copilul se dezvolta frumos…dezvolta abilitati !
Vedeti Dvs. ? E UN ECHILIBRU FOARTE FIN ÎNTRE PĂRINTE ȘI COPIL : DIN 100% DINTRE COPIII CARE PORNESC LA DRUM CU ABILITĂȚI DEOSEBITE LA VÂRSTA DE 3 ANI, APROXIMATIV 3-4% AJUNG LA VÂRSTA ADOLESCENȚEI SĂ MAI AIBĂ ABILITĂȚI DEOSEBITE.
Asta este consecinta acestui mecanism de distrugere a abilitatilor pe care creeaza in general familia nerecunoscatoare, societatea nerecunoscatoare a abilitatilor, scoala ignoranta…
Deci, in conditiile-acestea, RĂMÂN CEI CARE SE LUPTĂ CU SISTEMUL, INDIFERENT DE CE FACE SISTEMUL PENTRU CA EI SĂ CEDEZE….EI SUNT ACEIA CARE SUNT CONVINȘI CĂ EI AU UN ROST ȘI-UN ROL, AVÂND O DORINȚĂ ATÂT DE MARE DE A-ȘI ATINGE UN SCOP AL LOR, CARE-I AL LOR…ÎNCÂT NIMIC NU-I POATE DESCURAJA !
Am avut experienta lucrului si cu astfel de copii, dar sunt foarte putini…in general sunt foarte rari !
In general, societatea reuseste sa le taie aripile si, in loc sa ajunga sa fie niste zburatori, abia reusesc sa se tarasca…
Ganditi-va la urmatorul aspect : cati copii au premiul I in clasa 1-a dintr-o clasa de 30 ? 80%
Cati copii mai au medii peste 9 in clasa 8-a, dintr-o clasa ? 2, 3, 5. Dar in clasa a 12-a ? Unu pe ce ? Pe scoala, poate…pe sector !
Deja devine o populatie foarte rarefiata !
Ce i-a facut pe-acesti copii care reprezentau un potential deosebit in clasa 1-a, sa ajunga niste mediocrii in clasa a 12-a ?
E clar, ca abilitatile lor in loc sa fie incurajate, au fost descurajate.
E clar ca sistemul social – familie, societate, prieteni, scoala…le-a taiat aripile !
Problema mare acuma in toate tarile ‘come one else’ este in a gasi metodologiile cele mai eficiente in a recupera copiii pe care i-au franat, alaturi de conditiile sociale, care le-au taiat aripile (factorii de franare) pentru ca 50% dintre copiii supradotati, nu au succes social, nici macar in America.
In tari ca Romania, procentajul este mult mai mare.
In America se fac eforturi foarte mari si tot raman 50% fara succes social pentru ca….desi scoala face eforturi, nu face eforturi si comunitatea, nu face eforturi familia, si asta-i marcheaza.
In conditiile-astea, privind pur din perspectiva economica, tarile ‘come one else’ vad ca au jumatate din potentialul lor intellectual, pierdut!
In loc sa aiba oameni foarte valorosi pusi in locurile de mare raspundere, bine antrenati, jumatate dispar din cauza reactiei sociale.
Si ei inteleg foarte bine care-i rolul persoanei inteligente puse in locul in care poate lua o decizie corecta si unde are nevoie de o expertiza foarte inalta.
Si dezvolta…e o intreaga industrie de dezvoltare a abilitatilor, care-a facut ca aceste tari sa aiba prosperitate economica, multe dintre ele sa aiba fericire sociala, sa aiba conditii de mediu social mult mai bune, conditii de mediu natural, deci – sa micsoreze riscurile cotidiene…pentru ca i-au prins si i-au implicat, i-au adus acolo unde pot face ceva deosebit.
Vedeti…in conditiile-acestea, e o risipa uriasa pe care o face un popor ca Romania, care NU foloseste abilitatile inalte ale tinerilor care s-au luptat cu sistemul ci mai degraba le deschid portile ca sa emigreze, sa plece in alta parte, o risipa uriasa care e facuta de tari tot ca Romania, care NU dezvolta printr-un sistem adecvat abilitatile copiilor, pana la nivelul normal de potential.
Ceea ce pe noi ne-arunca intr-o mediocritate continua, ne-arunca intr-un spatiu valoric gri, fara culoare, ne-arunca in conditiile unui haos perpetuu si-a unei lipse de perspective care din pacate, devin din ce in ce mai limpezi pentru toti ; iesirea la liman de-aici sta in aceasta pretuire a abilitatilor, a inteligentei, a motivatiei, a hotararii pe care o are cineva de a-si atinge-un scop, a creativitatii.
Din cauza-aceasta, in toata lumea in momentul-actual, cu rare exceptii, s-au pornit programe de gifted education.
Putem spune ca si in Romania suntem pe pragul de-a porni deoarece Legea 17/2007 creeaza parte din conditiile necesare, nu toate…eu lucrez la Legea 17 pe cadrul initial si-am constatat ca in partea finala multe programe din gifted education nu mai exista, nu mai exista programul de accelerare care permita copiilor cu dezvoltare asincrona sa stea in mediul lor intellectual, ei fiind fortati inca, sa stea cu colegii lor de varsta ceea ce le franeaza dezvoltarea, nu sa stea intre colegii lor de intellect superior.
Nu exista programul de enrichment care permite deschiderea de orizonturi, mai sunt si alte inadvertente…programul de aprofundare, programul de grupare pe abilitati dar, speram cu timpul…lucrand, sa introducem si aceste programme.
Sansa Romaniei defapt sta, in dezvoltare abilitatilor pentru ca ea e urmatoarea avere.
Daca stam si ne gandim un pic…ce ne-a mai ramas noua, ca avere romanilor?
Mai avem agricultura ?
Mai avem industrie ?
Mai exportam ceva ?
Din ce o sa traim ?
Care resurse naturale in momentul actual, nu sunt preluate de altii ?
Apele, mai sunt ale noastre ?
Pamanturile, mai sunt ale noastre ?
Ce ne-a ramas, de fapt ?
INTELIGENȚA !
Raspunsul corect…daca-o formam si-o dezvoltam, putem s-ajungem o natiune prospera.
Dar, asta presupune eforturi coordonate din partea parintilor la-nceput, din cauza-aceasta pornim acest curs de parenting, parintii trebuie sa fie constienti si primii care actioneaza in dezvoltarea abilitatilor copiilor…
Florin Colceag – Curs Parenting 2 part 1
https://www.youtube.com/watch?v=cP7pwf5sLpc
Astazi o s-avem un subiect foarte interesant…eu incep, care vine pe parcurs…nu-i mai astept ; eu intotdeauna incep exact atunci cand trebuie !
Astazi o sa discutam despre ceva extrem de important –despre cararea pe care-o parcurg oamenii, de la varste foarte mici in dezvoltarea lor psihosomatica, si cum ajung unii sa fie diferiti de altii pentru ca asta este un lucru absolut extraordinar.
Toti oamenii parcurg aceleasi trepte de evolutie personala dar unii stau mai mult pe un punct, in timp ce altii merg repede prin punctul ala si se opresc in alta parte.
Iar unii se grabesc sa mearga prin toate etapele fara sa ramana-ntr-un loc, si aceia se dezvolta foarte, foarte rapid.
As vrea sa incepem expunerea cu partea de dezvoltare initiala a embrionului.
Aici avem niste invarianti foarte interesanti de studiat.
Nu stiu daca aveti cunostinte despre embriologie insa, dupa ce se formeaza morula…din prima celula fertilizata se formeaza morula, ulterior apare blastula si in cadrul blastulei apare asa-numitul tub neural.
Este primodiul sistemului nervos.
Acest primodiu a sistemlui nervos, arata ca de fapt…prima parte care se dezvolta la om sau la orice fiinta, este sistemul de procesare a datelor si de culegere a datelor.
Noi avem niste organisme informationale si, desi la nivelul acela embrionul nu are inca un creier, ceea ce se formeaza inaintea altor organe este creierul.
Creierul se formeaza practic, inaintea tuturor.
Creierul se formeaza inaintea metabolismului, inaintea sistemului digestiv…un creier primar care l-a-nceput arata foarte mic, cu o retea intreaga de nervi dar care ulterior tot creste, pe masura ce se formeaza alte organe, informatia respectiva fiind integrata de catre creier si, tot ceea ce-nseamna coordonarea cresterii embrionului, hranind creierul cu informatii, mai departe !
De ce aduc eu problema in felul acesta ?
Pentru ca la nivelul copilului, mai tarziu…apar probleme in dezvoltarea biologica, oarecum ciclic fata de dezvoltarea embrionului.
Sa va dau niste date mai clare : deci la inceput, dupa ce s-a format tubul neural care ar fi internetul corpului, ar fi primordiul cailor de optimizare a circuitelor de informare, dupa aia se formeaza metabolismul, pe locul 3 se formeaza sistemul circulator – inima si vase de sange…dupa care se formeaza sistemul digestiv complet, dupa care se formeaza sistemul renal, sistemul de eliminare a deseurilor, si ultimul care se formeaza este sistemul genital.
Asta este perioada intrauterina, pana-n luna 4-a ; dupa care, din nou – se dezvolta creierul care, preluand informatiile reformate devine mai mare, mai amplu pentru ca-i creste capacitatea de procesare, si succesiunea pe care v-am prezentat-o anterior, se repeta, organismul concentrandu-si atentia asupra dezvoltarii a ceea ce-a dezvoltat anterior, iar acest ciclu apare si dupa nastere.
In perioada de dupa nastere cand copilul invata o limba, are o dezvoltare extraordinara a creierului, foarte mare….capu-i creste foarte mult…ati vazut ca dupa nastere, cateva luni nu-si poate sustine gatul!
Capul e foarte greu, e foarte mare…fata de restul corpului, e imens !
E o treime din greutatea corpului, din cauza dezvoltarii creierului…dupa care se imbunatateste metabolismul, dupa care sistemul cardiac se-ntareste si, toata succesiunea ulterioara. Sistemul digestiv se-ntareste cand este intarcat.
Iar, mai tarziu, organele genitale au expansiunea cea mai puternica, in pubertate, pubertate-adolescenta.
Si cand se-ntrerupe ciclul adolescentei, din nou se-ntampla acelasi fenomen – se complexifica creierul in perioada tineretii, se imbunatatesc parametrii metabolici, omul devine foarte puternic cu o imunitate foarte serioasa, samd…este acelasi ciclu ; ciclul acesta se tot repeta, se tot repeta !
De ce va spun lucrurile-astea ?
Pentru ca in cursul existentei unui copil, apar etapele de trecere ; pana la o anumita varsta, a crescut foarte mult in dezvoltarea creierului.
Creierul a devenit fabulos de complex.
La varsta de 10 ani, un copil poate avea cam 98% din inteligenta lui finala, formata….deci, se poate intampla ca un copil sa fie la fel de inteligent sau mai inteligent decat parintii lui sau decat adultii din jurul lui.
Dar, pe de alta parte, inteligenta asta foarte puternica nu inseamna ca e corelata cu o vigoare a organismului, cu un metabolism foarte eficient, e sensibil…nu inseamna ca are un sistem vascular puternic, ii ingheata mainile si picioarele…si e sensibil la raceli si schimbari de temperatura, nu inseamna ca sistemul digestiv este foarte bun, foarte eficient chiar daca-ar manca si pietre, are tot soiul de gusturi, e foarte pofticios la una sau la alta, dar organismul lui nu poate procesa orice, cere anumite lucruri si le cere cu incapatanare pentru ca are nevoie de anumite substante si nu de altele….si nu inseamna ca, la etapa finala el are si organe genitale functionale.
Acestea devin functionale, mult mai tarziu.
Dezvoltarea asta, face ca la etapele de trecere, copilul sa aiba probleme.
De exemplu : cand i se imbunatateste puternic metabolismul, dupa ce i s-a dezvoltat foarte mult creierul, energia lui se indreapta in mare masura catre metabolism, si-atunci creierul lui are o perioada relativ mai haotica.
In cazurile cele mai grave spre exemplu, aveti exemple de oameni care au metabolism exceptional dar au o gandire haotica, de-i duci la Spitalul 9.
Puteti gasi acolo nebuni sanatosi tun, din pct.de vedere organic n-au absolut nicio problema, dar mintea-i dusa !
Sau : mintea a stagnat, sta pe loc, numai evolueaza, metabolismul s-a rezolvat, dezvoltandu-se puternic in ei sistemul vascular si organele interne.
Si copilul ala ramane un copil mic, cu un trup voinic = cazurile pubertatii tarzii, a adolescentei cand ei au mintea de copil si trup de om matur brusc, in cateva luni sau intr-un an !
Deci, nu coreleaza suficient de bine aceste etape in asa-fel incat, copiii sa aiba performante egale.
Ei n-au performante egale…ei la un moment dat incep sa alerge foarte bine, sunt foarte solizi, sunt foarte puternici…sunt niste animale viguroase !
In clipa aia, nu faci nimic cu ei…zici ‘n-are nicio sansa, s-a ales prafu’!
Unde e desteptaciunea pe care au avut-o?’
Si, nu-i adevarat!
Se reia ciclu: din nou, mai tarziu creierul expandeaza !
Si omul devine mai destept, mai inteligent !
Si vreau sa spun ca ciclul asta se repeta pana la adanci batraneti. Nu e o limita de existenta care tine ‘’de la varsta de…la varsta de…’’.
Pe de alta parte, de fiecare data cand ciclul asta se repeta, va spun asta pentru ca trebuie sa invatam sa avem rabdare…RABDARE si SPERANTA !
Dau de-un copil de pilda, care e hiperactiv.
Alearga, face, drege, rastoarna pamantul !
E o etapa, e o perioada !
Daca eu folosesc bine perioada respectiva si ii antrenez partea care se dezvolta atunci foarte bine, atunci parametrii pe care ii va avea copilul respectiv la varsta la care se dezvolta urmatorul segment, vor fi mai inalti pe partea aia !
A inceput copilul sa fie filozof !
Sa puna intrebari destepte, sa puna intrebari cheie, sa aiba viziune clara asupra lumii, sa inteleaga multe lucruri…utilizam perioada respectiva, astfel incat sa marim potentialul pana cand intelegerea lui devine atat de coerenta si de bogata, ca sa cuprinda un intreg, bine-nteles cu experienta pe care o are…dar sa aiba o imagine de ansamblu corecta !
Sa-l intuiasca, sa aiba un univers familiar…mai tarziu, in etapa urmatoare, el se va hrani cu informatii pe un creier care s-a dezvoltat.
Daca, asa cum spuneam si data trecuta el arata curiozitate la varsta de 3 ani pentru nu stiu ce…atunci, mergi pe curiozitatea respectiva si cultivi copilul !
Florin Colceag – Curs Parenting 2 part 2
https://www.youtube.com/watch?v=ifjEHfZmb6I
Am vazut pe un site, pe care o sa vi-l spuna Monica – Youtube nu stiu care…un copilas de 3 ani care a facut in 112 secunde, la 3 ani a rezolvat un cub rubic.
Cum poate un copil de 3 ani sa aiba performanta cu unul de 6 ani si sa rezolve un cub rubic in 40 de secunde !
Si care optimiza : facea 3 miscari/secunda !
Deci, facea pac, pac, pac – aia-i o secunda !
Practic mainile lui nu puteau face mai repede, nu mintea lui ! Mintea lui optimiza : deci, daca facea din 12 mutari, el – tot din 12 mutari revenea la loc, n-o lua pe calea de a pune caramida cu caramida.
Cum se poate intampla asa-ceva ?
Pai, se intampla….in perioada in care le creste capacitatea !
I-ai prins in perioada in care creierul lor practic se formeaza si-si deschide aripile, in perioada asta se hranesc, sunt hraniti.
Daca sunt bine hraniti si inteligenta lor este hranita in perioada respectiva, abilitatile lor cresc extraordinar.
Si ajung la performante din astea, de necrezut precum copilul asta de 3 ani care era si tinut intr-un scaun d-ala de copil mic care avea in fata un colac ca sa nu cada de pe scaun…cu doi adulti – unul in stanga, altul in dreapta care se uitau ca prostii, nu stiau cum sa rezolve !
Sau, un adolescent de varsta mica (14 parca..) un puber care, cu o singura mana, cu mana stanga a rezolvat un cub rubic in 30 de secunde, cu un singur deget.
Se poate intampla asa-ceva ? Da, se poate-ntampla…cand ? Cand nu esti in contratimp cu ei…deci, cand intelegi dezvoltarea normala a copilului, intelegi, iti dai seama ca trece prin aceasta etapa si nu esti in contratimp cu ei ; ei intreaba, cer lamuriri, ei pun o gramada de ‘de ce-uri’, ei vor sa afle !
Pana unde vor sa afle ? Pana intr-un punct…mai departe nu mai vor, se plictisesc, pleaca pe alta cale.
De fapt nu se plictisesc, dar numai pot procesa si, revin – ce e mult, e prea mult !
Dar daca esti in acord cu ei si dansezi cu ei impreuna in timpul in care ei isi dezvolta un tip de abilitati, pe acele tipuri de abilitati se duc, foarte sus !
Mai mult de-atat…ce le facem noi ?
Il crestem pe Gigel halterofil, ca vad ca de-acuma ridica greutati. Nu !
Nu-l las sa ridice greutati, nu vreau sa fie asa mare.
Gigel ridica un timp greutati, dar dupa un timp nu o sa mai ridice. Dupa o vreme, vrea sa joace sah, o sa vrea sa joace Go, gaseste interesant jocul de Go.
Partea cu greutatile tine de-aici, pana aici….daca noi am refuzat copilului ajutorul pe care il merita in perioada in care el chiar se implica in dezvoltare personala, atunci mai departe, nu merge, nu functioneaza copilul, pentru ca etapa e unica !
Eu am gasit copii superinteligenti, cu un IQ extraordinar care habar n-aveam tabla-nmultirii si unii dintre ei se considerau ca sunt foarte prosti…se autoconsiderau a fi foarte prosti pentru ca nu stiau tabla-nmultirii !
De ce nu stiau tabla-nmultirii ?
Pentru ca curiozitatea pe tabla-nmultirii s-a desfasurat la 4 ani. Iar ei au fost invatati tabla-nmultirii la 7 ani cand nu mai aveau apetenta spre tabla-nmultirii.
La 7 ani erau in alta etapa : se ciclicizase dezvoltarea asta in alt punct, nu mai era acolo, era in alta parte.
Culmea este c-am gasit copii superinteligenti cu care nu am putut face matematica plecand de la simplu la complex…pentru ca aveau o minte uluitor de complexa si cu care a trebuit sa fac intai si-ntai eforturi de-ai invata sa utilizeze complexitatea viziunii lor pana ar ajunge la instrumentul mic, al faptului simplu.
Adica, foarte simplu – n-am putut sa-l invat de ce ecuatia aia arata asa, sau de ce operatiile astea sunt asa….pana n-a plecat de la un univers care are foetaje de solutii.
P-astea le-a inteles imediat, cum arata foetaje de solutii, cum sunt ca o placinta si cum fiecare dintre foile placintii iti da un gradient de solutionare egal, pe o anumita directie.
Asta a inteles-o !
Vedea…el vedea acest univers care e inconjurat de solutii pe solutii….asta o percepea imediat ; mintea lui a mers mai departe de instrument.
Iar dupa ce-am ajuns plecand de-acolo, din foetajul de solutii, am inceput sa aplicam local, din ce in ce mai local, pana cand am ajuns la ecuatiile care sunt optime pentru anumite situatii.
Si-atunci a invatat, ca avea o baza.
Copil pe care n-am putut sa-l invat regula semnelor care era normala, pana cand i-am explicat foarte clar ca de fapt semnele plus si minus sunt niste simboluri ale organelor genitale masculin/feminin.
Si ca de fapt, initial, adunarea aia insemna modul in care faceai intr-o grupare umana perechile, familiile – sotul, sotia care se retrageau dintr-o parte ; si-acuma cand stie tot, din timp in timp are momente sau perioade de nesiguranta in care n-are incredere-n el ‘ca, daca nu stiu?’…vedeti ?
Aici e marea problema !
Ce se-ntampla cu un copil care nu e hranit la timp cu informatii?
El a avut mare apetenta dar n-a avut pe nimeni sa-i explice.
Nu-i dam ce trebuie, cand ii trebuie…in dezvoltarea lui psihosomatica !
Mergem pe componenta psihica si pe componenta somatica.
Are nevoi !
Noi nu suntem sensibili la nevoi, am trecut pe langa…nu ne-am dat seama de acele nevoi si nu-i dam la timp.
In primul rand lui, nevoia i se pare atat de naturala, incat lipsa de naturalete a raspunsului mediului social din jur…il face sa-si piarda increderea in propriile perceptii, si-atuncea el nu mai stie daca-i bine sau nu-i bine cum face !
Deseori cade intr-un respect orb, fata de regulile sistemului social, pe care le urmeaza, ca fiind validate – ‘’Daca toata lumea face asa, inseamna ca e bine’’ si asta, in loc sa-i permita o dezvoltare a personalitatii mai departe, il aplatizeaza, il turteste si-l face praf !
Deci, daca nu-l hranim la timp si nu-l incurajam ca sa sparga el granitele, ca sa-si depaseasca singur limitarile, ca sa gaseasca el solutiile, ca sa descopere el noutatea….stiti ?!
Aici e mare problema a copilului – poate pierde STARTUL !
Intra in etapa urmatoare sa spunem…cu un creier, cu o inima sau cu un sistem digestiv sau cu o musculatura, sau un sistem genital ori altceva…care n-au evoluat pana la capat ! Deci, nu sunt sufiecient de dezvoltate.
N-au crescut, nu s-au maturizat la nivelul la care ar fi trebuit s-ajunga. N-a functionat !
Au vrut, dar n-au functionat. Si-atunci, unde functioneaza copilul totusi, ca el are nevoie sa se bazeze pe ceva. El, undeva, trebuie sa-si continue evolutia.
Daca nu-si poate continua evolutia fizica bine, si vedem….unii sunt mai mici, altii mai dezvoltati, unii mai voinici, altii mai slabanogi, unii cu handicapuri, altii cu probleme de sanatate, samd…daca stam si sapam un pic mai adanc, vedem istoricul, de unde-a provenit. Pe undeva, ceva, le-a afectat evolutia.
Ce face un copil, spre exemplu…caruia i s-a afectat evolutia dramatic, in perioada de dezvoltare a creierului, el fiind lasat uitat undeva….neavand un dialog permanent si dezvoltand din cauza asta, sindrom Dawn ?
Stiti ce face ? Isi dezvolta partea de creier pe care o poate dezvolta !
Nu s-a discutat cu el, nu i s-au adus informatii, nu au vorbit parintii cu el cand el nu stia sa vorbeasca, dezvoltand un anumit tip de perceptibilitate, el devenind atat de sensibil, de hipersensibil la tot ce-nseamna mediul social din jur incat, iti simte gandurile !
Daca tu gandesti negativ despre el, incepe sa planga. Este extraordinar !
Chiar daca-l lasi sa zaca singur intr-un fotoliu toata ziua pentru ca n-are nimic dezvoltat, e totalmente molusca…are o sensibilitate atat de mare asupra a ceea ce cred ceilalti despre el, ce gandesc ceilalti, cum il simt ceilalti…e ca un jupuit de viu, atat de dezvoltata are partea aia de creier pe care a putut s-o dezvolte.
-Ca un animal, nu ?
-Mai rau ! Deci, e absolut incredibil.
Copilul se dezvolta, dar in ce directie se dezvolta ?
Daca el isi dezvolta creierul pe o directie corecta, atunci creierul lui se dezvolta echilibrat, frumos…daca nu, creierul lui se dezvolta acolo unde poate, acolo unde are acces !
Am intalnit de exemplu, am intalnit, am lucrat, am facut recuperare cu fata respectiva.
Acuma-i mai mica, samd….am adus-o la un moment dat si la televiziune.
O fata care…acuma numai e fata !
A parasit liceul de muzica, tatal era profesor universitar de fizica, ea era pianista in liceul de muzica….au plecat impreuna la tara, si ea si taica-su au parasit catedra ; ea compune si creste capre ! Compune ca Bach !
Are o muzica de o profunzime absolut uluitoare.
Pe de alta parte, problema ei nr.1, e ca a avut un creier care s-a dezvoltat asimetric ca functionalitate. In ce sens ? Ea vede istorii. Daca cineva ii spune doua cuvinte… ‘’cainele musca’’ sau ‘’fluturele zboara’’ (sa zicem…), din clipa aceea mintea ei, incepe sa dezvolte un scenariu.
Si, plecand de la un fapt anonim oarecare, dintr-o data, nu poate stapani fenomenul respectiv. Mintea Cristinei incepe sa dezvolte scenarii, scenarii, scenarii…pe care, daca le-ar scrie…ar iesi niste romane fluviu – cu multe personaje…si le vede !
Personajul devine vizibil, ce face, unde se duce, cum misca, are viziunea personajului. Dupa care ii ramane in minte, memoria a ceea ce-a trait, de parca-ar fi avut un tunel al timpului si-ar fi intrat in zona aia, apoi transcriind totul, in muzica !
Florin Colceag – Curs Parenting 2 part 3
https://www.youtube.com/watch?v=vhc9TA9ZaF8
Nu pe note, pe orga ! Uneori, compune in timp ce are viziunea. Se-aseaza la orga si mainile ii merg in timp ce ea vede, ce vede ! Si orga electronica are memorie si retine tot !
-Deci, e o binecuvantare, nu e un blestem…
-Da, dar pentru ea, e un blestem pentru ca, in primul rand, ea nu-si stapaneste acest har, in al doilea rand e o ciudatenie a naturii fata de toti ceilalti oameni, ea nu poate face o facultate pentru ca nu are memoria reproductiva, ea are o gandire productiva, descoperitoare… dar nu poate reproduce nici macar ce-a cantat o data ; din ea curge muzica, dar nimeni nu-i cere aceasta muzica…deci, n-are un stimulent de motivatie personala, in care sa stie ca face ceva util si bun….si-atunci, creste capre ca sa-si tina zilele ! Iar taica-su, cultiva albine…creste stupi, fizician !
-Care-i motivul pentru care a facut asta ?
-Taica-su s-a retras pentru fata! Pentru ca fata a avut aceasta evolutie totalmente atipica fata de alti copii si numai putea sa traiasca in societatea scolii unde nimeni n-o intelegea. Nimeni n-o-ntelegea, ea era o ciudatenie.
S-a retras ca sa-si dezvolte abilitatile care cresteau in ea, intr-un mediu in care n-avea niciun fel de presiune negativa. Caprele n-o criticau pentru ca-i compozitor. Iar taica-su era cu stupii, n-avea niciun fel de treaba.
Mintea-i lucra cu o viteza cu mult mai mare decat a celorlalti oameni, si lucra in etape : intai avea o viziune vaga, dupa care incepea sa se aseze detaliile, pana cand iesea produsul.
Daca mama Cristinei pe care-o cunosc iarasi foarte bine, care e foarte secventiala, e genul de neamt, tipicar…care pune totul acolo la locul lor, si totul e sters de praf si mileurile-alea sunt scrobite…ei, genul asta de nemtoaica tipicara , fara imaginatie dar niciun pic…ar fi putut s-o incurajeze pe Cristina, sa o sustina in clipa in care ea, avea dezvoltarea asta atipica a creierului, atunci Cristina poate ar fi putut sa termine un Conservator, poate ar fi devenit un compozitor renumit, poate ca…
Ei, nu s-a-ntamplat ! La un moment dat, mintea Cristinei nu a fost suficient de bine hranita. Eu am recuperat-o pe Cristina intr-un moment in care, ea era intr-un hal de distrugere a personalitatii, incat numai stia de ea…era totalmente dusa, cand discutai cu ea ! Intre timp s-a indreptat, totul e ok, ea lucra vreo 2 ani, era stabila, voia sa-si termine o facultate, dar a terminat liceul.
Mai imi scrie un mail cand e prin Timisoara, ca ei traiesc intr-un sat de pe langa Lugoj, unde n-au internet si nici telefon…au semnal, pe deal ! Asta-i Cristina !
S-a si maritat, are si-un copilas, a gasit pe cineva care seamana cu ea bucatica rupta, amandoi arata ca 2 extraterestrii. Sunt interesanti. Foarte frumos…si produce in ….continua sa scrie, sa compuna ! Dar ganditi-va ca si Bach a patit la fel. Bach, la 100 de ani dupa ce-a murit, a ajuns si el sa ‘traiasca bine’, cum sa zic ! Dupa ce a fost publicat catalogul compozitiei, pana atunci a fost nu ‘a’ mic.
Deci, haideti sa ne intoarcem la problema noastra. Copilul va spune intr-un fel oarecare cand el are nevoie sa fie hranit cu un tip de ceva….va cere afectiune, va cere informatie, va intreaba diverse lucruri, vrea sa va introduca in universul propriu ?
Bine, nu cu forta ! Nu se poate cu forta…sa va introduca asa, usurel…ca acolo e locul intim, universul propriu. Daca intri cu boncancii, s-ar putea sa calci pe flori si, sa distrugi ceva important. Dar, de cateori o face, el stie ce cere. Cere delicatete ! Va cere delicatete ? Ii dati delicatete? Va cere empatie? Ii dati empatie ? E foarte important. Corect ? Tu ce zici ? Care-i parerea ta desprea ceea ce-am spus eu, acuma ?
-Frumos…nu stiu ce sa zic.
-Da…ia zi-mi ! Lumea ar fi, dupa parerea ta extraordinar de buna ?
-Da.
-Cum ar trebui oamenii sa se poarte unii cu altii, ca lumea sa fie mult mai buna decat e acuma ?
-Sa nu se mai certe, sa intrebe, fie totul in ordine, curat…
– Dar cand se cearta, de ce crezi ca se cearta ? Cand se bat, de ce crezi ca se bat ? Au ceva de-mpartit, sau sunt prea puternici si vor sa-si mai scape de puterea pe care o au si care e prea mare ?
-Au ceva de-mpartit.
-Si ce-au de-mpartit, in general ?
-Nu stiu.
-Pai, hai sa ne gandim pe ce se bat si se cearta oamenii ? (copilul vorbeste neinteligibil). Deci, e o chestie de simt de proprietate – asta e-al meu, asta-i al tau… daca tu iei ce-i al meu sau eu iau ce-i al tau, inseamna ca iese cu conflict. Dar tu crezi ca oamenii chiar au ceva al lor ?
-Da.
-De exemplu, tu ce ai al tau?
-Pot sa zic ca am jucarii….
-Sunt ale tale? In ce sens sunt ale tale?
-Ca omul respectiv mi le-a dat mie…
-Aaaa…ti le-a daruit. Tu esti posesorul sau pastratorul lor ?
-Pastratorul.
-Deci, nu sunt ale tale. Ele au trecut acuma pe la tine, dar tu le vei da la altii, mai tarziu. Cand tu mai cresti si numai ai nevoie de jucarii, le dai altui copil. Inseamna ca, ele au un rol si tu esti doar pastratorul jucariilor, nu ?
-Da.
-Dar, parintele are copil sau este pastratorul copilului ?
-Are copil.
-Deci, e aceeasi relatie intre jucarie si copil ca relatia dintre copil si parinte ?
-Nu.
-Nu. Esti mai legata de parinte decat e jucaria de copil ?
-Da.
-Da. Si copilul are parinte ?
-Da.
-Care pe care, are ?
-Are parintele copilul sau are copilul, parintele?
-Parintele, copilul…
-Deci copilul n-are parinte!
-Ba da.
-Poti sa spui ‘parintele asta e al meu, e-al meu, e pentru mine’, da ?
-Da, dar in caz ca mai ai un frate…
-Aaaa…zice si-ala ‘e al meu !’ si ce faci cu fratele ? Te certi ? ‘Ba e-al meu, ba e-al meu…’ ?! Poa’sa fie si-al unuia si-al altuia ?
-Da.
-Da. Deci, poate fi si-o jucarie…si-a unuia, si-a altuia ?
-Da.
-Aaaa….
-Putem sa-l impartim…
-‘putem sa-l impartiimm…’ dar poate fi si casa si-a unuia, si-a altuia?
-Da.
-Poate fi contul din banca, si-al unuia, si-al altuia ?
-Aaaa…da !
-Da ? Deci, lumea n-ar avea de ce sa se bata, nu ?
-Nu.
-Daca ar imparti ceea ce au cu ceilalti…
-Nu s-ar mai certa…
-Tu stii ca ai dreptate ? Hai sa-ti spun cum gandeau indienii navaco. Tu ai auzit de indienii navaco ?
-Nu.
-Indienii navaco…tu ai citit Winnetow ?
-Poftim ?
-Ai citit Winnetow ? Ia sa te duci la biblioteca sa citesti Winnetow al lui Karl May…sunt o gramada de carti scrise de Karl May, cu indieni din America de Nord, cu amerindieni unde Karl May nu discuta despre indienii navaco, vorbeste despre alte triburi, vorbeste despre apasi – apasii mescaleros ! Dar la indienii navaco care fac parte tot dintr-un triburile puebro, era un obicei : daca cineva fura un obiect, da ? Si spunea ‘asta-i al meu !’, stii cum il pedepseau ?
-Cum ?
-Toti indienii ii faceau daruri. Ei erau foarte saraci, nu erau bogati. Dar ziceau ‘’da, tu ai furat un arc, vaaai…n-ai avut arc ! Trebuia sa ne spui ca-ti faceam unul…uite, eu iti dau arcul meu, si mai venea inca unul ‘ia si arcul meu’…si toate arcurile tribului ajungeau la acela.
Si veneau si-i ziceau : ‘uite si calul meu, iti dau si cortul meu, iti dau si hainele mele, iti dau toate obiectele mele…si toti faceau un morman asa maaare de obiecte in fata usii cortului celui care-a furat.
Si aia ramaneau in pielea goala si fara nimica, ca-si dadeau si hainele de pe ei, si astalaltul avea asa in fata cortului o herghelie de cai si-o gramada mare de obiecte si saracu’ intra-n pamant de rusine. ‘ce-am facut, de ce-am furat ?’. Si era obligat moral…ca nu era nicio lege care sa-l oblige ! Putea sa zica ‘da, multumesc ca mi le-ati dat’ si-n clipa aia ar fi fost dispretuit de toti.
Adica, eu sa fiu cu toate astea si restul sa fie goi, flamanzi si fara mijloace de trai ? Si-atunci, el era moral obligat sa dea inapoi toate obiectele, toate animalele si pe-ale lui pe care le-avea…si ramanea el in pielea goala si fara niciun obiect – daruind tot ! Intelegi ?
Si dupa ce facea treaba asta, toti membrii tribului il ajutau sa-si confectioneze alte obiecte. Din clipa aia, omul ala numai fura niciodata. Cum ti se pare ?
-Ciudat !
-Pai de ce este ciudat, nu ti se pare natural ? Nu spuneai tu ca putem avea….da, asa…a fost fara scandal, fara violenta, nu s-au batut, nu si-au scos ochii, nu s-au jignit..
-Toate lucrurile ?
-Toate ! Ramaneau si fara sosete-n picioare, intelegi ? Nici chiloti pe ei numai aveau…de fapt, n-aveau oricum ! Intelegi ? Asa ! Deci, erau cat se poate de saraci, iar ala – cat se poate de bogat ! Ce zici tu, daca ar faca oamenii asa-ceva c-un hot de la noi, ce-ar face hotul ala ? Ar darui inapoi sau ar luat tot si-ar fugi ?
-Ar lua totu’si-ar fugi !
Florin Colceag – Curs Parenting 1 part 3
https://www.youtube.com/watch?v=rwMqXSgtRBM
apoi scoala, ulterior – mediul social.
Scoala care trebuie sa aiba programe de instruire a profesorilor care trebuie sa se specializeze pe tehnologia, pe metodologia gifted education care, vreau sa spun…sunt cele mai studiate din toate in practica mondiala de 40 de ani de studii, cantitatea si calitatea studiului fiind impresionanta.
E uriasa! Puteam exersa prin Min.Ed.cu studii facute de gifted education de o extraordinar de mare valoare doar ca este foarte profunda si stiintifica.
Sa vedem ce se-ntampla cu copiii in primii ani de viata, al dezvoltarii lor.
Cat timp este copilul foarte puternic atasat de mama ?
Cat timp suge…cat timp mama il alapteaza.
Dupa ce a terminat cu alaptatul, mecanismul social incepe sa indeparteze incet, incet, mama de copil.
Care-i reactia copilului in momentul in care contactul cu parintele care l-a hranit pe toate caile (si sufleteste, nu numai fizic, dar si intelectual…cine a vorbit cu copilul, tot timpul ? Mama ! )
Ce se-ntampla cu copilul respectiv ?
Incepe sa devina clar, vizibil, nelinistit !
Sunteti de acord cu mine ?
Incepe sa-si piarda rabdarea, echilibrul, controlul, incepe sa faca – zic adultii – prostii !
E corect ? Spun drept ?
E o miscare de protest din partea copilului care vrea sa atraga atentia parintelui ca el exista si ca are nevoie sa fie hranit.
In ce fel hranit ? Numai cu hrana ?
Sau, cu atentie, comunicare, protectiei si dezvoltare personala ?
E o intrebare cu raspuns clar si categoric.
Toti copiii sunt nelinistiti, sau sunt unii care devin deosebiti, linistiti si care-si vad de treaba ?
Stiti ca la 2 ani, un copil care este bine hranit sufleteste, intelectual si motivational, poate sa stie sa scrie si sa citeasca ?
Eu am doi fosti elevi, matematicieni, profesori universitari care, in clipa in care au avut-o pe fetita (Ana…), au facut un experiment absolut extraordinar : mama Ancuta a cumparat niste litere d-astea cu magneti care se lipeau de frigider…iar Ana a invatat inainte sa vorbeasca…nu stia sa vorbeasca,dar stia literele.
Stia literele, stia cifrele si stia sa faca adunari.
Mergea de-a busilea, si Anca ii spunea : ‘’ Ana, ada la mama, litera ‘m’ !’’ Bine-nteles ca Ana era foarte adorata, si Ana se ducea pana la frigider si lua litera ‘m’ si o aducea mamei.
Si mama o lauda, o mangaia si-o giugiulea….apoi ii spunea : ‘’Ana, ada la mama, cifra 5 ’ si Ana nu stia sa vorbeasca si inca mergea de-a busilea !
Si se ducea si-i aducea cifra 5.
Si-i spunea Ancuta : ‘’cat fac 5 + 2, Ana ?’’ si venea Ana cu cifra 7. Da…au investit in copil, in primul rand atentie, dragoste !
Mai tarziu, la varsta de 1 an si jumatate, Ana a avut parte de niste experimente : i-au adus intr-un borcan, cateva omizi.
Iar Ana a hranit omizile, cu frunze.
In fiecare zi se ducea in parc, culegea frunzele preferate de omizi, le puntea in borcan si le observa…iar omizile s-au impupat si au devenit fluturi !
Si fluturii a zburat prin camera spre bucuria Anei care, a deschis geamul si le-a spus ca-s liberi sa plece spre orizontul lor.
Asta a fost o experienta care i-a potentat sensibilitatea si inteligenta.
Vedeti Dvs…din gesturi mici, creezi lucruri mari !
IN COPIL NU TREBUIE SA BAGI ENCICLOPEDII, DAR TREBUIE SA BAGI ATENTIE SI SUFLET !
El nu este o memorie ambulanta.
El insa retine ceea ce sufleteste este aproape de el, la ce vibreaza copilul.
Aici, avem de fata pe Andrei si pe familia lui Andrei care au vazut ca are placerea sa lucreze cu plastilina si care l-au incurajat ; iar la 7 ani Andrei, modela…cum modeleaza si-acuma !
Acuma-i mai bun, mult mai bun…si picteaza extraordinar ! DE ce ? Au vazut ca are abilitati si i-au cultivat abilitatile.
Daca-l invatau sa scrie si sa citeasca pe Andrei la 2 ani, Andrei poate-ar fi scris carti acuma…
Eu cunosc copii care scriu si citesc la 2 ani, socotesc la 2 ani si stiu si o limba straina, proveniti din familii foarte iubitoare, foarte afectuoase si care-si pun timpul la dispozitie fata de copil si au rabdare infinita.
In marea majoritate a copiilor dotati pe care-i am in organizatie, au niste parinti care s-au devotat lor – umbla dupa ei, cauta sa le gaseasca resursele necesare, sa-i trimita la concursuri, la concerte, la tot ceea ce pot…uneori, traiesc in privatiuni ca sa faca lucrul asta.
Si copilul ii rasplateste in felul lui, dezvoltand niste abilitati la un nivel extraordinar de inalt.
Familia s-a devotat copilului si-l vede ca-i deosebit si asta face – isi i-a in serios rolul si de devoteaza !
Vedeti…copilul creste !
Dar ca sa-ntelegem cum creste, trebuie sa avem o idée foarte buna despre ce se-ntampla-n mintea lui, in cutiuta neagra ! Da ? Buun…
Ce-nseamna mintea unui copil ?
Inseamna 3 etaje de creier :
1. e un creier reptilian care este format din trunchiul cerebral si bulb, continand bulbul, bine-nteles…
2. e un creier mamarian, de mamifer care este format din sistemul limbic si
3. mai este uncreier uman care este specific neocortexului.
Pe creierul reptilian, se dezvolta instincte (instincte, reflexe).
Pe creierul mamarian se dezvolta trairi, sentimente, motivatii, intuitii…
Pe creierul uman se dezvolta ganduri, perceptii, corelatii, analize, sinteze, concluzii !
Dar, sentimentele cresc pe instincte, si inteligenta creste pe sentimente.
Hai sa luam cazul in care un parinte, isi pedepseste fizic copilul. Ce fel de instincte activeaza parintele, in clipa in care pune mana pe curea sau pe bat, si incepe sa-l bata ? FRICA !
Sentiment bazal, frica !
Pai, sentimentul de frica, ce fel de inteligenta va creste ? Inteligenta auto-apararii.
Cum sa ma feresc de parinte ?
Cum sa ma feresc de mediul care ma loveste, ma face sa sufar ? Mesajul este foarte clar.
Dar daca parintele hraneste copilul dpdv intelectual, sufletesc…ce fel de sentiment se formeaza pe acest parinte?
Emotie, de tip incredere !
Vom avea un copil care poate va avea naivitate in privinta mediului social, el va avea incredere in mediul social, crescut in incredere…vreau sa spun ca, in general copii supradotati au aceasta naivitate in privinta oamenilor.
Pentru ca daca n-ar fi crescut pe incredere, n-ar fi dezvoltat inteligenta inalta.
Si au ramas…nu-i nimic !
Scapa de naivitate-n timp…trag concluziile corecte dar si-au dezvoltat calitatile intelectuale, pentru c-au ajuns sa creada intr-o lume, care poate fi in familia lor doar…in care meriti sa cultivi increderea, in care poti avea incredere in ceilalti ca nu te tradeaza, ca nu te lovesc, nu-si bat joc de tine, ca nu iti franeaza eforturile, ca te sprijina, ca te-ajuta sa-ti gasesti drumul, ca ceea ce-ti spun e corect, nu te mint….
-Chiar e nevoie ? (vorbeste cu cineva, dar nu se aude acela…). Hai sa luam un caz concret. Mda…trebuia sa-i spuneti adevarul.Minciuna are picioare scurte.
Trebuia sa-i spuneti adevarul de la bun inceput, ar fi admis, ar fi acceptat (cred ca e vorba de un tatuaj pe pleoape, ceva..) si ar fi mers mai departe.
Nu e bine sa-i minti pentru ca sunt 2 consecinte : pierde increderea ca le vei spune intotdeauna adevarul, invata ca-i profitabil sa minti.
Da, ma rog…sa stiti ca, in dezvoltarea unui copil, orice experienta de viata, ramane !
Deci, NU UITA !
Daca are o experienta de viata negativa, ei pot construi experiente pozitive peste…dar cea negativa nu se uita, ramane undeva acolo in subconstient.
O poarta cu ei, isi poarta istoria cu ei, si la un moment dat vezi ca au niste reactii pe care nu ti le explici si care pot fi cauzate de niste evenimente de care-ai uitat, in care ai fost coparticipant sau care ai fost cauza evenimentului.
-Chiar si la gradinita, in cazul pacalelilor…nu ar trebui sa existe notiunea de pacaleala in relatia parinte-copil.
-Da, n-ar trebui sa se-ajunga la pacaleala si la lipsa de incredere. COPILUL CRESTE DIN INCREDEREA PARINTILOR.
Daca parintii dezvolta neincredere, vreau sa va spun ca….daca la un moment dat…sa zicem tatal, n-are incredere ce-i spune copilul, care-i aduce argumente privind carnetul de note in care el nu este vinovat ca a luat nota 4 si ca e un accident, dar tatal are mai degraba incredere in scoala…si e prima oara cand n-are incredere in copil, pana atunci fiind vorba de incredere…mai departe copilul, nu va mai lua note bune !
Florin Colceag – Curs Parenting 1 part 4
https://www.youtube.com/watch?v=qVxxkCXMgho
Nu va mai avea stilul sufletesc de-a munci, de a da satisfactie, parintelui ! Copilul are o mare dorinta de a fi vazut bine de catre parinti si-atunci, chiar daca a facut eforturi si n-au fost incununate de succes, este principiul celor 3 incercari : in Gifted Education se spune ca un copil tratat este ca un ghepard ; ataca de 3 ori, a 4-a oara numai ataca.
Daca n-a avut succes de 3 ori intr-o directie, a 4-a oara, nu se mai baga…daca de 3 ori a avut o experienta negativa cu cineva, a 4-a oara si-a pierdut increderea in acea persoana. DA ?! Asa….
Deci, foarte mare atentie ! La un moment dat ai gresit…o data, te feresti sa gresesti si-a doua oara.
Ca a 3-a oara, deja devine batuta-n cuie !
Problema-i urmatorea : dezvoltarea abilitatilor copilului, se face de la etajele de jos pana la etajele de sus ; daca la inceput, in perioada post-natala imediata, el n-are emotivitate, n-are inteligenta, dar are instincte foarte clare…plecand de la dezvoltarea creierului trunchiului cerebral catre neocortex, aceasta dezvoltare se face etapizat.
Deci, la momentul initial, copilul poate…daca nu e incurajat sa dezvolte toate abilitatile superioare, poate decadea in abilitati instinctuale, si poate cadea in abilitati instinctuale, cu mare usurinta.
Un copil pedepsit, spre exemplu – se va apuca dupa-aia, sa rupa aripile la muste ca sa vada cum se descurca mustele, sau sa le rupa picioarele…deci, sa provoace durere pentru ca a ajuns sa creada ca durerea e o normalitate.
Si-atunci, dezvolta comportamente care amplificate, ar putea fi considerate animalice, chiar bestiale !
Strang pisica de gat pana cand o omoara, chiar fiind la varste mici, chiar inainte de a invata sa vorbeasca…pentru ca li se pare normal sa faca asa !
Creierul lor functional este trunchiul cerebral, atunci !
Nu poti apela la inteligenta lor, nu s-a format inca…nici partea lor afectiva, este doar in stare incipienta.
Degeaba ii spui ‘n-a fost frumos sau..’, NU PRINDE !
Trebuie sa lucrezi pe acest creier instinctual, sa lucrezi corect. Sa le dezvolti instinctele pozitive, nu pe cele negative.
Daca reusesti sa le dezvolti instinctele pozitive de incredere (spre exemplu…), de echilibru interior, de satisfactie, de frumos….frumosul sa stiti ca-i instinctiv !
Daca iei un copil de cateva luni si-l pui pe un scaun, iar in fata lui pui doua poze – una cu o fata foarte frumoasa si cu una foarte eleganta dar nu foarte frumoasa…experiment facut – copilul se uita de 50 de ori mai mult la fata frumoasa decat la cea eleganta !
ARE INSTINTCTUL FRUMOSULUI, se naste cu instinctul frumosului…depinde ce-i dai !
EL ARE SIMTUL ARMONIEI !
Daca i-ai dat posibilitatea sa creasca in armonie, el dezvolta pachetul de instincte pozitive.
Iar mai departe acestea, pe creierul mamarian se dezvolta sentimentele pozitive.
Iar, mai departe pe sentimentele pozitive, dezvolta o inteligenta extraordinara.
Deci, acuma cred ca intelegeti mai bine ceea ce spun – ca socieatatea, luata-n ansamblu – e un mare distrugator de abilitati. Nu e un promotor de abilitati, e un distrugator de abilitati.
Si asta ne loveste pe toti, practic…noi ne taiem creanga, necultivand abilitatile !
– Am un copil care face 14 ani, este orientat practic mai mult…trebuie sa-l dau la liceu dar sistemul educational este mai mult pe teorie, nu pe practica. Ce putem face in cazul asta ?
– Am nevoie de niste date specifice din partea Dvs.si, in functie de aceste date, va dau raspunsul. Copilul a avut otita cand era mic ?
– Nu.
– Niciodata ?
– Nu.
– N-a avut probleme de hipoacuzie niciodata, nu ?
– Niciodata. A fost un copil perfect sanatos, doar bolile copilariei si vreo raceala de 2 ori/an. N-a avut nicio operatie, decat o unghie incarnata la picior…
– Bunn…am inteles ! Inseamna ca-i nativ, el e din ce mi-ati explicat Dvs.pana acuma, un vizual-spatial si vom incerca sa determinam…Dvs.veti raspunde prin DA sau NU, daca corespunde profilului. 1. Ei scriu oribil, insa lucreaza cu placere si bine pe calculator.
– Da.
– Vede usor harti…insa, nu lucreza pas cu pas, lucreaza haotic!
– Da.
– La el in camera e un haos total, insa stie exact fiecare obiect unde se afla si descurca perfect in el, in plac animalele si natura, mai putin oamenii…comunica numai cu un grup restrans de oameni si mai greu….il obosesc oamenii si se odihneste usor in natura, e foarte creativ, are abilitati manuale bune, foarte bune…se pare ca deja-l cunosc, nu ? (rade…)
Mai departe – spune ca nu-i plac limbile straine dar daca asculta o limba straina, o invata din mers…nu suporta sa faca teme care spun acelasi lucru, deci sa repete un exercitiu de mai multe ori.
Clar nu suporta autoritatea, asta este in profilul creativilor, pe de alta parte se plictiseste foarte usor in clipa in care i se dau lucruri repetitive, si are tendinta sa treaca la altceva imediat…vreau sa spun ca un vizual-spatial poate sa aiba si o inteligenta foarte buna, dar e caracterizat ca unul care infloreste tarziu, el nu va obtine note bune decat la materiile care-l pasioneaza ; daca are pasiuni colaterale care nu tin de scoala…ei, in general sunt mult mai inteligenti decat ceilalti copii….
CEI MAI INTELIGENTI DIN GRUPA DE GIFTED CU ABILITATI SPECIALE, SUNT VIZUAL-SPATIALII !
Ii place muzica si are abilitati pe desen, arte plastice, chestii d-astea…culoare !
Copilul Dvs.lucreaza in principal cu emisfera dreapta, emisfera stanga este mult mai putin formata, structurata…dar emisfera dreapta lucreaza excellent si, copilul Dvs.lucreaza in imagini, nu in cuvinte.
El nu e capabil sa repete texte pentru ca nu gandese in cuvinte !
Insa, transfera textele-n imagini si-apoi, imaginile le reproduce cand e nevoie, cu alte cuvinte.
Copilul Dvs.gandeste extrem de rapid insa, are 2 momente care-l scot din ciclul performantei : un moment in care transfera cuvintele-n imagini, gandeste-n imagini…foaarte rapid gandeste-n imagini, apoi inca-o gramada de timp ii i-a, ca sa transfere imaginile in cuvintele potrivite. Din cauza asta, nu-i spontan si probabil profesorii il considera a fi prost, pentru ca nu le da replica imediat, in cuvinte.
-Chiar asta mi-a spus astazi ca ‘mama, n-a avut rabdare profesorul sa formulez raspunsul’ si, ‘hai, hai…’ in momentul acela, se blocheaza.
-Copilul Dvs. are nevoie de un antrenament foarte specific acuma, plecand de la abilitatile lui pe lucrul in imagini. El trebuie sa invete sa vizualizeze din ce in ce mai bine lucrurile si sa transfere din ce in ce mai usor din cuvinte in partea vizuala si din partea vizuala, in cuvinte. Daca-i dati un cub rubic, il face repede ?
-DA, imediat le potriveste.
-Bun…deci, trebuie sa stiti ca aveti un copil cu o inteligenta deosebita. Si aicea apare paradoxul : 40% dintre copiii din scoala, sunt vizual-spatiali si sunt cu o inteligenta deosebita.
P-astia scoala ii rateaza. Se intampla, ce s-a-ntamplat cu copilul Dvs. Arhitectura…
-Atata timp cat la liceu se intra pe baza mediei notelor de la clasele 5-8….
-Da, eu lucrez deocamdata la modificarea tuturor acestor norme care-s absurde si care sunt totalmente daunatoare copiilor supradotati. Dar, nu pot spune ca reusesc foarte usor. Nu-i usor. E o inertie in sistem atat de mare, incat…deci, el e-acum a 8-a!
-E a7-a!
-Slava Domnlui! Deci, mai e un an…buun ! Am avut un caz de care m-am ocupat cu multa atentie…pe Matei (copil de profesor universitar si de director de multinationala), cu o inteligenta deosebita – gifted-underground – care stia ca-i ‘prost’ !
Ca toti profesorii i-au explicat ca-i prost.
Din clasa I-a pana-acuma, era ‘prost’.
Matei nu comunica…si maica-sa a venit disperata la mine sa-mi spuna ca Matei refuza sa mai mearga la scoala.
Si ca ‘ce-o sa fac cu el, domn’profesor ?
Il fac cizmar, ce sa fac ?’
Intrebandu-l pe Matei ce vrea s-ajunga, cu greu i-am smuls raspunsul ca vrea sa ajunga lacatus-mecanic.
Si-am inceput sa-l demontez pe Matei, sa-i ung subansamblele cu vaselina pentru a-si veni in sine…Matei acuma este la liceu si e cel mai bun din clasa !
Matei comunica, vorbeste, are umor iar desteptul, preferatul familiei care era inainte (fratele sau…) a devenit o problema in familie acuma…
Florin Colceag – Curs Parenting 1 part 5
https://www.youtube.com/watch?v=Oy8hMzFaU8k
-Cat a trecut de la clasa I pana cand ati dat de el ?
-Deci, cand l-am luat pe Matei, nu stia tabla-nmultirii.
Eu l-am prin in clasa 8-a, dupa ce repetase inca-o data clasa 8-a. Asta e…trebuie sa lucreze cu un specialist care sa cunoasca cum se lucreaza in astfel de cazuri, cu vizualii-spatiali.
Metodologiile sunt totalmente diferite decat fata de secventiali.
In primul rand, ii dezvolti vederea interna – asta e marea problema !
Sa inchida ochii si sa vada obiectul, sa-l poata manevra, sa poata vedea detalii, sa tina minte in continuare ce-a vazut anterior….sa poata proiecta o imagine in minte, sa vada totul in minte, dupa care sa transfere in realitate.
Se poate vedea cu grade de complexitate extraordinar de mari. Andrei, tu vezi in minte ceea ce lucrezi ?
Daca tu inchizi ochii, tu poti sa-ti imaginezi o sculptura ?
-Da.
-Asta e esential.
Ce va sfatuiesc sa faceti…in primul rand, sa nu urmeze manualul ! El daca va merge pas cu pas pe manual, se va urca pe tavan, nu pe pereti si de-acolo, va face buum !
Deci, nu are niciun fel de sanse.
Sa mearga pe idei, sa mearga pe principii generale ; tineti minte ! Baiatul Dvs.pleaca de complex la simplu, nu de la simplu la complex. El trebuie sa aiba vederea generala, sa priceapa bine ansamblurile ca apoi, sa se poata concentra pe detalii.
Daca-l iei din detaliu-n detaliu ca sa ajungi la ansamblu, l-ai facut praf !
La vizualii spatiali – ei sunt ca vulturii !
Se-nalta sus, vad harta…si pe urma-si aleg o carare pe care sa poata evolua daca coboara pe pamant !
Deci, trebuie un antrenament absolut specific.
Daca el va incepe sa invete comentarii la limba romana, l-ati terminat !
El va trebui sa citeasca cartile, de placere !
Nu pentru examen, pentru propria-i placere…si lasat sa fie creativ in dezvoltarea unui comentariu ; ca daca el va merge pe reproducere, va face praf – nu se intampla nimic bun.
Cand va face matematica, el trebuie sa vizualizeze ce ce face.
El trebuie sa mearga sa inteleaga filozofia matematicii, nu va face reproducere.
El trebuie sa-i inteleaga filozofia : ‘de ce au aparut acele formule ?
De ce s-a dezvoltat acea teorie ?
De la ce experiente a plecat ?
Cum se poate aplica in practica ?
IN CE FEL MODELEAZA MATEMATICA, REALITATEA ? (buna intrebare…
Atunci se va descura minunat, absolut minunat.
Dar el trebuie sa lucreze cu totul altfel.
Nu va face ecuatii…va face o ecuatie si va-ntelege principiul, dupa care ‘la revedere’ !
Nu le va face pentru ca sunt redundante.
El daca le-a inteles din prima clipa, mai departe…ca sa repete ceva, ii miscoreaza stima de sine, ajunge sa nu se mai pretuiasca. Lui ii trebuie foarte multa deschidere in continuare…va face pasiune pentru matematica daca va lucra, vizualizand si intelegand partea de context practic.
Deci, eu va cunosc copilul pentru ca cunosc cum functioneaza mintea lor !
Asta-i cu totul alta poveste – asta inseamna Gifted Education.
-Exista in Bucuresti o unitate de invatamant de felul acesta?
-Ceea ce sper sa reusesc…pentru ca acuma intra in Hot.de Guvern ‘’Centrul National pentru Instruire Diferentiata’’.
Eu am scos legea, eu am scos regulamentele, eu am scos tot…Ministerul a mai taiat, a mai trunchiat, a mai modificat pe-acolo cat s-a priceput ; Parlamentul mai-nainte a facut la fel, deci ce este acum este relativ functional, dar oricum mai bine, decat deloc…institutia va exista, daca eu o voi hrani, va creste…dar nu-nseamna ca eu o s-o conduc !
E foarte posibil sa fie pus un om politic fara nicio experienta, cum e si ministrul nostru, un om politic fara niciun pic de experienta….aici, parintii pot actiona, nu eu, ca asta-i situatia !
-E aceeasi situatie : guvernantii-tara, parintii-copiii !
-Da, dar deocamdata ce mi-a stat in putere ca sa lansez o astfel de institutie, am lansat-o.
Pe partea pe care am actionat pana acuma, am actionat, mai departe…vom vedea de se va confirma, nu stiu…nu va pot da un raspuns in clipa asta.
Daca se va intampla miracolul si vom avea scoli cu parte de instruire suficient de buna ca profesorii sa-i trateze pe acesti copii, iar cu timpul prgramul se va duce in toate scolile.
Avem un oaspete…Moni, haideti incoace ! Hehehe…ce placere ! Noi ne cunoastem…cum a fost in Italia ? Vrei sa ne canti ceva ? Vreau sa te intreb ceva : aici este o piesa foarte narativa care povesteste foarte mult. Unde se petrece, ziua sau noaptea ?
-Ziua…
-Dar daca este noaptea, sub o luna puternica ? In ce loc se petrece – intr-un orasel german, francez, ce natie? Ia gandeste-te….
-Intr-un oras francez !
-Sau intr-un oras, la granita ? Imagineaza-ti cantand prima parte…ca este noapte, dupa 12, nu ? Asa, cu o luna foarte mare…imensa, care tocmai a rasarit si ai o margine de oras in care se vad si campurile, padurile se zaresc sub clar de luna, si niste pisici pe acoperis care alearga de colo pana dincolo, incearca…(incepe pustoaica iar sa cante la vioara)
Florin Colceag – Curs Parenting 1 part 6
https://www.youtube.com/watch?v=FoG6F18LLjc
-Tie, la interpretare nu prea iti place la faza cu indragostitii…iubeste oamenii asa cum sunt, fara sa-i privesti critic ! Lasa-i sa se bucure asa, in felul lor. (o pune sa repete pasajul ). Multumim, foarte frumos…ai evoluat dar sa tii minte : foloseste-ti si nasul, tu trebuie sa simti mirosurile. Cand mananci, mananca intai mirosind. Invata sa adulmeci aerul, ok ? O sa canti mai bine, mult mai bine. Buun…haideti sa continuam. Deci, vedeti Dvs. – dezvoltarea unui copil inseamna dezvoltarea calitatilor complementare.
S-au dezvoltat intr-o directie, la un moment dat trebuiesc recuperate alte directii complementare.
Daca la nivel de instincte s-au dezvoltat vizual, trebuie recuperata partea auditiva, trebuie invatat s-auda.
Pustiul Dvs. trebuie invatat nu sa asculte, nu sa se supuna, ci sa auda – sa-si formeze o hiper-auditie !
Sa fie capabil sa asculte mediul sau sa miroasa, sa-l ‘guste’…trebuie sa aiba un program de dezvoltare a abilitatilor senzitive, la un nivel mai sus, pentru ca el proceseaza numai vizual. Pe alalalte, nu le primeste.
El aude cand ii spuneti ceva, dar deseori, nu va aude….vorbiti, si el nu va aude. Corect ? Si asta se poate face, numai cu concursul lui ; daca el doreste sa creasca, sa se dezvolte in directia respectiva, va avea succes, mare succes.
Acuma….pe tine te-am pus sa vizualizezi. Si e foarte important in muzica, sa vezi ce-a vazut autorul. Simti, ce-a simtit el, inclusiv parfumul, linistea aia pura din noapte, tulburata doar de soapte si de tarait de greieri.
Si muzica lunii, care e muta, da-i prezenta. Stii, vibratia asta a lunii care umple totul de farmec. Da ? Asa…tu daca recuperezi sensibilitatea, gama aceasta a autorului, nu trebuie sa mai umbli dupa interpretare, mainile tale stiu sa cante !
Ele te urmeza. Stiu foarte bine sa cante, dar trebuie aicea sa simti…tu canti ‘’Seara-n sate ?’’ DA ? Ce stii de ‘’seara-n sate ?’’ Aaaaa…deci nu canti, dar ai auzit. Mai stii piesa cantata de Frantz Kreisler (violonist si compozitor de renume), ia sa vedem !
-As spune ca la inceputul piesei era treaz (spune fata) iar pe masura cantecului, incepe sa halucineze…
-De fapt, era un tip pilit, de la-nceput. De la inceput Kreisler are sentimentul ala pe care-l are betivul cand il doboara amintirile, cand ii vine-n minte intoxicatia alcoolica, tot soiul tensiuni, de intamplari pe care le-a avut, de caderi, de compromisuri….muzica extraordinara !
Kreisler a fost foarte framantat.
El a vrut sa fie ca Bach, dar n-a apucat, n-a putut.
El l-a invidiat pe Bach, a dorit sa fie Bach.
Si tot timpul a simtit ca n-are destule aripi…si din cauza asta cadea asa in depresii adanci, se imbata, facea toate alea…dar avea atata talent, incat descria ce citea, ce simtea.
Da ?!
Ia gandeste-te la asta cand canti…(canta iar pustoaica).
-Ai vazut ? La un moment dat, isi plange de mila.
Si dupa ce-si plange de mila, incepe sa zica : ‘’da, dom’le dar totusi viata merge si ne descurcam…hai ca nu-i asa de rau, nu’’.
Ia mai repeta bucatica in care-si plange de mila ! (incepe iar sa cante)
Cât de importantă este armonia în familie? Publicat pe 10 iul. 2014
Prof. dr. Florin Colceag, mentor Academia Creativității și Talentului, considerat unul dintre părinţîi spirituali ai multor copii supradotaţi din ţară.
Doctor în economie, autor al unor teorii pe complexitate, specialist în modelare matematică, membru al Clubului de la Roma alături de cei mai mulţi laureaţi Nobel şi preşedinte al Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate Gifted Education, matematicianul Florin Colceag e, la origine, ţăran. Mai multe detalii pe http:///www.giftedacademy.ro
https://www.youtube.com/watch?v=DIHET1e_jkI
Copiii văd reacții în jur: dacă el zâmbește un pic, toți adulții din jurul lui care-s ditamai dinozaurii, nu știu cum să se bucure, sar în sus de fericire că “uite, asta micu’ a zâmbit”.
Urlă un picuț…toată trupa din jurul lui se agită; se dau cap în cap “ce s-a-ntâmplat cu ăsta mic…”.
Interestul copilului este foarte clar; el are un interes…să nu fie abandonat de părinți, să fie în continuare îngrijit de părinți și, vrând nevrând…îi condiționează pe părinți să-l îngrijească, nu?
Ei…așa se-ntâmpla și-aici, în continuare..se-ntâmpla pentru că…vedeți DVs. – copilul are niște interese, adultul are niște interese; deci, acuma când nu se uită la el însuși, se uită la familie, el trebuie să ocupe niște nișe că să meargă bine familia.
Dacă e o scorpie în casă care taie, spânzură…e destul una, două – sunt prea multe!
Iar una s-ar putea să fie insuficient.
El are apărare – familia, și-atunci ocupă o nișă liberă; nișă asta se raportează la familie.
Bine-nțeles că asta va conduce la disensiuni în familie.
Niciodată nu-i pace pe pământul asta, în familie nu se vor împaca întotdeauna unii cu alții și, uitați-vă cum nu se împacă unii cu alții uitându-vă aici, pe harta mea: cum nu se împacă COORDONATUL cu ăla CREATIVUL.
Se opun CLAR!
Ce-i unul, ce-i altul… sau, cum se împacă ăla DISCIPLINATUL cu ăla MOTIVATUL.
Ăla motivatul zice “hai să facem…să pornim, să troznim..”, “nuuu…tu trebuie să stai la ordine, să faci cum s-a zis, eu nu mișc până nu primesc ordine”.
Este exact CE NU FACE UNUL, FACE ĂLĂLALTUL!
E clar că aici apar situații de ordin conflictual.
Dar, conflictul ăsta, îl asumăm…vrând, nevrând și trebuie să-l înțelegem.
E pe funcționarea familiei.
Părintele e mai intelligent decât părintele pentru că ocupă nișă liberă în așa fel încât să existe totuși o coeziune a întregului, să funcționeze familia; copilul știe să-și vadă de interes!
Cât timp familia funcționează, are și el resurse că să crească, să ajungă mare, șamd…de ce se ‘prostesc’ când ajung mari, oare?
Că-s așa de deștepți când sunt mici…(se întreabă rhetoric, zâmbind.).
N-am dreptate?
Cam, am…Acuma..vedeți că și pisoiul condiționează pisica! Umblă săracă de colo, colo că n-are mâncare la copii, șamd…
Dar ce se întâmplă cu corpul nostru superior, corpul uman?
Vedem creierul…avem un creier uriaș!
Un creier are între 20 miliarde și 200 de miliarde de neuroni! După ce ne-am pierdut la început jumătate din neuroni în primul an de viață, și-apoi am mai pierdut prin neutilizare…pierdem în fiecare zi între 100 și 300 de mii de neuroni/zi.
Bine…îl mai ‘ajutăm’ cu o țuiculiță, cu o tigarică, cu diverse alte chestii, e ‘bună’ și poluarea– mai scăpăm din creier…și-așa e prea mult
Apropos…și telefonul mobil să știți că este un distrugător de neuroni.
Mă rog…știți câți neuroni are o muscă?
O muscă are 1000 de neuroni…1000 de neuroni!
Iar eu sunt un mare fan al muștelor.
Nu există aparate de zbor pe lumea asta mai perfecte că muscă…v-ați uitat vara prin camera când sunt muște?
Fac niște mișcări dacă ești atent sit e uiți…absolut incredibile! Zboară-n linie dreapta, apoi – în unghi!
Și zboară uite-așa în zig-zag…ați remarcat?
Da…dar n-ați remarcat când muscă are un amorez care tropăie după ea prin aer…s-a măsurat cu lasserul: amorezul fuge după muscă, păstrând exact aceeași traiectorie că a muștei, aceeași distanță față de muscă, și nu frânează la întoarcerea în unghi!
E ceva ce niciun aparat de zbor inventat nu poate visa!
Ca perfecțiune – dacă bagi o muscă într-o cutie de carton și faci o găurică mică, o fantă…cât este corpul mustii, un pic mai mare cât ar fi o muscă cu aripile întinse și începi să agiți cutia de carton; știți ce se întâmplă cu muscă?
Zboară prin fantă!
Țâșnește prin fanta aia și zboară…niciun avion de pe pământul asta, nicio rachetă, niciun aparat de zbor n-are perfecțiunea de a putea să se poziționeze într-o mișcare haotică, să zboare printr-o fantă!
Închipuiți-va că un avion mic (monoplan) ar putea să zboare printre doi stâlpi.
E…muscă zboară, n-are nicio problema!
Sau, prin Arcul de Triumf…
Muscă are 1000 de neuroni, noi ce facem cu neuronii noștri? Aaaa…că îi distrugem noi, este problema noastră dar hai să dăm o șansă copiilor pentru că ei…ei vor primi toate problemele pe care noi le-am creat într-un mediu haotic, în crize multiple, măcar să-i înțelegem și să nu-i inhibăm, să nu le punem bêțe-n roate!
Măcar să le dăm posibilitatea să crească natural!
E foarte greu…pentru că acuma societatea îi termină, părinții îi termină, profesorii îi termină, toată lumea tot ce poate să-i facă, să-i ajute să ajungă din niște genii, niște șmecherași.
Ei, aicea-i treaba mare!
Știți ce-ascunde creierul uman?
Uitați-vă deasupra creativitățîi…ce scrie?
Până acum m-ați înțeles…de-acuma-ncolo o să vorbesc chinezește pentru Dvs.
Este o GÂNDIRE TOPOLOGICĂ, adică o gândire care sistematizează informațiile și le pune pe asemănări, pe căprării – cine cu cine seamănă și, de ce seamănă…
Iar, peste gândirea topologică avem GÂNDIREA VERTICAL-CAUZALĂ; adică, pe mine mă interesează o situație din ce motive se produce și ce derivate îi scoate ulterior, ce consecințe de ordinul 2, 3, va scoate în continuare…câinele nu știe să facă așa-ceva!
Dacă te uiți la copii, niciodată familia, societatea n-a dezvoltat așa-ceva la copii…poate, un olimpic la matematică (știu și eu…) să-și fi atins parametrii!
OAMENII NU PREȚUIES VALOAREA, EI PREȚUIESC PE CEI CA EI…
Mai departe! Peste gândirea cauzală, avem GÂNDIREA LATERALĂ.
Ce-i aia gândire laterală?
Înseamnă că sunt în stare să asemăn omul cu pomul, de pildă!
Să spun că omul e că pomul.
Că uite…se dezvoltă 2-3 foițe termale, că organele interne de la om de fapt sunt externe la pom, că frunzele sunt organe externe la pom dar sunt interne la om…ele sunt în loc de ficat!
Rădăcinile sugatoare sunt externe la om…sunt papilele intestinale, șamd…se poate aduce argumente că omu-i ca un pom – asta-i gândire laterală!
Că omu-i ca pomu’cu capul înfipt în jos și cu picioarele-n sus; noi avem organele genitale orientate-n jos, în timp ce pomul (sau plantă) le are orientate-n sus!
Florile sunt orientate-n sus, unde e Soare!
În timp ce gura noastră este sus, în timp ce ale pomului sunt în jos…oooo, stai o clipă, înseamnă că pomul gândește?
Nu gândește, dar are alte celule care sunt în scoarță.
Peste gândirea asta laterală, avem GÂNDIREA COMPLEX-DINAMICĂ.
Cum adică – complexă și dinamică?
Gândul nu-i complex?
Nuuuu…știți cum gândim noi?
Simplu și prostește!
Noi gândim în frumos/urat, în bine/rău, în adevărat/fals, în drept/nedrept, în profitabil/neprofitabil.
Gândim completamente liniar!
Sfârșit.
Interviu Realitatea Tv – Prof Dr Florin Colceag – Despre Dumnezeu
https://www.youtube.com/watch?v=4eAA2uhFKwQ
-Ati afirmat ca Dumnezeu exista; la acea data am avut afirmatia dar n-am vazut si modul prin care ati realizat acest lucru. Asa ca, iata-ne astazi incercand sa va smulgem aceasta…
-Exista doua cai: exista o cale empirica si o cale structurata mathematic. Calea empirica este data de observatie, si…orice om de stiinta care s-a dus pana la limitele cunoasterii, va fi de acord cu mine. Daca te duci intr-o celula vie si urmaresti ceea ce s-a observat cu microscopul electronic in dinamica celulei, se observa in primul rand ca exista o incredibila mare complexitate perfect ordonata…sunt cunoscute cam 30 de mii de celule bio-chimie celulara, peste!
Modul in care ele se agrega intre ele, modul in care ele functioneaza. Organismele celulare arata o foarte mare ordine. O singura celula – daca te indepartezi foarte mult si pleci in macrocosmos si iei toate datele care-au fost culese de telescopul Hubble asupra sistemelor cosmice si iei harta generala la cu totul alt nivel de granulatie, descoperi ca, de fapt, Cosmosul per-total are un aspect de retea, lafel ca reteaua neuronala in care se vad foarte bine si caile de transmisie a informatiei care sunt nor de gaze si striguri de energie date de forma celulei…spre exemplu Gaurile Negre sau altele! Daca intri ca biochimist de pilda…complexitatea alcatuirii biochimiei la nivel celular sau la nivel tisular – gasesti aceeasi uriasa ordine, aceeasi incredibila inteligenta!
Toate solutile tehnice pe care le-a facut natura, sunt mult superioare la orice fel de solutii a gandit omul. Aceeasi poveste o intalnesti la atom..daca iei particulele elementare si vezi cum s-au format din cuart si care sunt particule elementare, altele decat cuart si cum s-au legat intre ele, gasesti algebrele E8 care sunt algebre LI – cele mai complexe la modul actual din matematica cunoscuta, pe care matematicienii se straduiesc sa le observe; acesta ce este un nivel empiric…as putea continua mult fie ecosistemic, relatiile dintre componente ale sistemului si modul de intrajutorare pe care-l au, cum isi ofera serviciile reciproce, gasesti deasemenea, structuri de o foarte inalta ordine si de o inteligenta extreme de mare…noi invatam acuma, de la natura! S-a scos stiinta BIONICA in care observam ca nu exista aparat de zbor mai capabil decat musca …sa zicem (rade…); sunt studii care dureaza de ceva zeci de ani dar in cazul stiintelor inalte exista acest mare miracol permanent ca Universul este extrem de ordonat si extrem de intelligent…cand spun extrem de inteligent, spun cu mult peste inteligenta umana.
Acuma…dpdv matematic, demonstratia pe care eu am facut-o si am si prezentat-o in colectivitati restranse – materialul este filmat si poate fi vazut pe site-ul Centrul pentru studii complexe. Este data de teoria fractarelor algebrici si-a automatoceal si-a validatilor fractale (nu stiu daca am inteles si scris exact…).
E o teorie care nu se face pe logica liniara ci pe o logica exavalenta care pleaca de la feed-back-uri, euteria spatiului communicatiilor care se potriveste foarte bine cu alte teorii de dimensionalitate care sunt scoase mai recent in lume si, suprapunerea fiind perfecta..arata ca Universul in care traim este un Univers informational si ca totul este legat de comunicarea dintre componente.
La nivelul acela, universul nostru este intelligent. Iar pentru mine, un univers inteligent, sensibil, cu capacitatea de-a discerne niste hotarari e echivalent cu parerea noastra traditionala despre Dumnezeu. Doar ca Dumnezeu numai este un batran cu barba cum e reprezentat in iconografia crestina, e mult mai mare! Daca luam teoria Gaia, a planetei vii care pleaca de la metabolismul planetar, gasim o alta forma de suprainteligenta! Faptul ca coloniile de bacterii puse intr-un labirint dintr-un mediu de cultura, gasesc calea optima de-a strabate labirintul dintr-un punct in altul…cu aceeasi solutie pe care o gasesc calculatoarele programate…inteligenta nu este numai umana, este generala!
Noi traim intr-un univers intelligent si orice creatie a acestui univers are inteligenta proprie. Trebuie doar sa stim unde sa ne uitam ca sa ne dam seama de mecanisme. Sunt diverse! Se descopera acuma ca plantele sunt inteligente, ca au un nivel de inteligenta neasteptat, ca organele de gandire sunt in radacini, modul de comunicare se face prin radacini si prin fungi.
Sunt, in toate directiie unde te uiti, te loveste (inca o data spun…sunt cercetari recente…) te loveste aceasta uriasa ordine, incredibila gasita in univers…pe de alta parte, si cu abilitatea incredibila de a putea sa se adapteze la schimbari noi. Pentru ca aicea, nu mai sunt functii…sunt niste relatii in care factorii cauzali sunt multiplii si nu mai este o singura solutie, apar multiple solutii, dar nu este haotic.
-Da. Dar pentru ca ati vorbit totusi de o etapa si anume etapa perspective iconografice pentru ca nevoia umana este intotdeauna de a vizualiza, de a-si reprezenta modelul…putem vorbi in acest moment de o evolutie spirituala?
-Categoric, e evolutie spirituala…si conceptuala.
-Inclusiv Dvs.aveti o icoana in casa…iata ca…
-E data cadoul de la un calugar maistru budist (?!) deasupra ferestrei care, mi-a fost oferit in dar (zambeste…); toate religiile au fost pana la urma, creuzetele prin care s-a faurit spiritualitatea umana si, rolul ei istoric este incredibil!
Noi, ne umanizam datorita contactului cu Universul, prin diverse maniere: meditatie, credinta…e foarte interesant – sunt descoperiri relativ recente, care arata ca lobul frontal drept contine niste arii corticale care, stimulate electric sau chimic, dau omului trairi paradoxale: il vad pe Dumnezeu, aud coruri de ingeri, fara sa fie cu probleme mintale. Se dezvolta organe de spiritualitate, arii corticale specifice pentru spiritualitate, probabil datorita acumularii de evolutie pe temeiul respectiv. Omul se schimba. Se schimba cu viteza destul de mare. Asta este evident.
-Daca privim din aceasta perspectiva a evolutiei ca sfantul – asa cum este el recunoscut de-a lungul istoriei este o persoana evoluata? Pentru ca iata…de sfinti vorbind de 2000 de ani. Si-atunci…
-Foarte interesanta abordarea, pentru ca au fost intotdeauna oameni cu un foarte inalt nivel de constienta. In momentul in care Hristos spunea ca este Fiul lui Dumnezeu, El déjà se universalizase, nu mai avea doar traditia umana, El avea perceptia intregului. Vedeti…in clipa in care Steven Hopkins spune ca ii multumeste lui Dumnezeu pentru ca i-a luat puterea de a se misca si i-a dat puterea de a intelege Universul…n-ar schimba cu nimic, niciodata aceasta putere pe care o are.
Totdeauna, au exista oameni cu abilitati inalte, care s-au orientat catre universal, au iesit din local, au trait bine in preajma infinitatii si, de fapt au condus omenirea, ei au fost pionierii omenirii. Si-acuma exista…mai ales in momentele de cumpana in care omenirea trece prin crize mari, acesti oameni au un rol deosebit printr-un auto-sacrificiu pentru a-si duce rolul la indeplinire, sa creeze solutie.
-Care este legatura dintre aceasta ratiune matematica si componenta materiala pentru ca, in cadrul unui sfant spre exemplu…el ramane pe undeva…
-Se dematerializeaza, nu? Da…ganditi-va ca acuma, societatea are tendinta de dematerializare.
-In cazul sfantului…el ramane material?
-El ramane, dar spiritul lui se dematerializeaza. Poti sa pui mana si pe societate, dar se indreapta catre societatea bazata pe cunoastere in care, nu exploatarea mediului este pe primul plan ci, exploatarea potentialului intelectual si sufletesc. E o cu totul alta orientare. Si este pe piata, este un ideal la care se tinde, e una dintre utopiile moderne de model economic si de stat, pe o societate bazata pe cunoastere.
-Asta mi-aduce-aminte de ceea ce spunea Lev Tolstoi: “placerea matematicianului nu consta in a afla adevarul ci, in a-l cauta”.
-Da, e-adevarat numai ca, pentru a adauga la ce spuneti, cel mai mare mathematician care s-a stins recent din viata si care-a trait vreodata pe pamant – Alexandre Grothendieck – vorbea despre ‘trairea matematica’. Cautarea se face prin traire…intai traiesti, pe urma observi detaliile, pe urma conceptualizezi, iar la urma – transmiti. Aceasta conectare cu trairea, este spirituala, nu este o problema materiala, este deocamdata – inefabila, greu de perceput si de atins.
Dar este esentiala. Mari savanti au gasit solutii nu muncind ci, visand si traind! Inclusiv Tabelul lui Mendeleev…recunostea ca mai intai l-a visat si pe urma l-a scris
-Daca tot ramanem in zona matematicii si, e fascinant acest subiect…Dumnezeu este Treime!
-Intram intr-o numerologie foarte fina! In orice caz, intrand pe aceasta numerologie observam ca exista niste peternuri in istorie pe care eu le regasesc in validatile fractale de care va povesteam inainte…validati fractale triangulate (aici, s-a rupt filmul cu mine…): apar numerele 3, 6, 7 (apasa pe consoana); acest 7 – tine de cele 7 hexagoane care se afla-ntr-un hexagon, toate fiind categorii triangulate.
N-are nicio noima din alt punct de vedere sa asociezi genul acesta; 4 apare la o complexitatea mai mare, dar nu orice numar apare…apar ANUMITE NUMERE!
Si, interesant este ca aceste numere care apar, sunt numerele noastre traditionale: avem 7zile/saptamana, 4 saptamani/luna, samd…ele sunt in permanenta asociate. E foarte probabil ca omenirea sa fie mai bogata decat o stim noi acuma si, ca anumite fenomene sa se repete, trebuie sa fi fost si o catastrofa mare inainte, iar restul de cultura sa fi patruns la cei care-au supravietuit si au generat istoria.
Astea sunt lucruri pe care le poate vede, intelege si explica – un ramanujan de exemplu…Ramanujan a fost considerat cel mai mare mathematician amator!
El n-a fost profesionist niciodata, a fost amator in ultimul an de viata, a scris 3.900 de formule, de-o mare finete, de o mare complexitate….matematicienii si fizicienii se straduiesc sa vada ce inseamna in acest moment – gasesc constante cosmice despre care nu stiau, gaseste nr. (pi) de pilda scris ca fractie cu serii de puteri la numitor si numarator, dar numarul (pi) cu 300.000 de zecimale exacte…dincolo, clar! Dincolo de inteligenta obisnuita, umana…el spunea ca toate aceste formule i le sopteste o zeita, la ureche!
Noi inca n-avem cunostere a ceea ce inseamna acest spatiul spiritual; abia recent incepe sa se studieze despre subconstientul colectiv planetar – e studiat de mai multe programe; unul dintre ele foarte bine definit este la M.I.T. si arata ca atunci cand oamenii toti se gandesc la un eveniment, si se-ntampla din timp in timp istoric…spre exemplu bomba de la Bagdad a fost un eveniment la care toata lumea s-a gandit…si-atunci apar niste deviatii peste deviatia standard, de peste 2 ori deviatia standard statistica, la parametrii fizici – cum ar fi presiunea atmosferica, cum ar fi campul electromagnetic, temperatura, etc…deci, practic mintea umana unita intr-un gand produce evenimente care sunt distorsionate din punctul de vedere fizic.
Asta se face prin subconstientul colectiv. Programul a fost condus multa vreme de Nelson care acuma este emerit si s-a pensionat. Dar, el continua…
-Dar, in aceasta situtatie putem vorbi de o manipulare colectiva?
-Se-ncearca si manipulare colectiva la un momentul actual, cu ajutorul teoriei retelelor care este reprezentata ca sa zic asa..de Lszlo Barabas – ungur de origine romana care traieste in America si in care se incearca controlul internetului ca inteligenta colectiva reprezentata undeva prin recunoastere depeternuri (nu stiu daca exista termenul, daca este exact dar auditiv, asa l-am perceput). Exista grupuri de interese care-ar vrea sa puna mana pe spatiul liber al constiintei umane si s-o controleze.
-Daca-am conveni ca Dumnezeu este Marele mathematician, cum se explica pana la urma modul in care natura este denaturata…cum se explica razboaiele, cum se explica conflictele, e o deficienta de calcul in aceasta poveste? (ce invaluitor si logic, dar totusi viclean ii pune intrebarea punandu-l intr-o aparenta dificultate).
-Nu. Este un model prin care se face selectarea genetica a populatiilor care raman. [prof.dr.psihopedagog Colceag concluzioneaza lumeste aceasta chestiune majora, in timp ce ea (problema pusa….) tine mai mult de partea moral-duhovniceasca a populatiilor, fiindca aceste nenorociri succesive si de mai multe feluri, reprezinta efectul starii lor de sanatate morala, spirituala care a atins un punct critic ce a condus/dus de la evolutie la involutie, ( privita si in sens lumesc, si duhovnicesc); depinde si de cat timp si-au alocat din generatie in generatie ca sa se insanatoseasca moral…deci, daca profesorul vede aici numai o selectie de ordin natural, ca la orice regn animal, sistem vegetal sau mineral in care trebuie sa ramana doar exemplarele cele mai viguroase, cele mai puternice, apte pentru ducerea pe mai departe a existentei lor prin urmasi sanatosi …Dumnezeu aplica lectii si corectii populatiilor, popoarelor…reechilibrand talerele balantei printr-o selectie de o asemenea exigenta, intransigenta, ramanand in general oameni capabili de jertfa care s-o ia de la inceput fara mofturi sau cartire – necesari pentru insanatosirea celor nerapusi total (moralmente vorbind…) si capabili sa invete lectiile istoriei, El cautand mai degraba la sanatatea moral-spirituala, hotarand cine va trebui sa ramana…]. Deci, spre exemplu…populatiile care sunt din cale-afara de violente, se autodistrug intr-un razboi. E o ‘evolutie’ fortata si, daca ne uitam la echilibrul si sustenabilitatea mediului, mediul, daca numai suporta presiunea umana, are puterea de a modifica parametrii.
De altfel, exista o ciclicitate in istorie – razboaiele apar cam la 25 de ani si pot deveni globale. Pot fi extreme de virulente sau pot fi attenuate prin ceea ce se cheama razboaie reci. Crizele economice apar cam la 12 ani.
La aproximativ 50 de ani se schimba masiv tehnologiile si modul social de gandire al oamenilor. Exista niste bioritmuri ale organismului colectiv, la fel cum sunt bioritmurile ale organismului biologic.
E firesc sa vedem la fel si la animale – cresc, descresc…in functie de echilibrul de mediu.
Noi acuma ne-am pus intr-o postura foarte proasta, datorita faptului ca am consumat foarte mult din mediu si, in metamorfoza noastra umana catre o a 3-de dimensiune, dimensiune spirituala inalta, suntem adusi in fata paradigmei ca secolul 21 va fi un secol spiritual sau nu va mai fi deloc din cauza nivelului de inarmare si din cauza gradului scazut de constienta umana pe care il au in acest moment…
-Si daca vorbim de acest secol 21, discutam inainte de emisiune si faceati o prezentare extrem de interesanta asupra modului in care in ultima suta de ani a evoluat umanitatea din punct de vedere al acestor etape, chiar conflictuale…razboaie, samd…si-ajunsesem cu discutia in punctul in care evenimentele din Ucraina nu sunt chiar intamplatoare.
-Nimic nu e intamplator. In momentul actual, faptul ca China a cumparat 150.000 de hectare in Ucraina, inainte de izbucnirea conflictului, nu e intamplator… mai departe – faptul ca China are un IQ mediu mai inalt decat restul populatiei si numarul de oameni cu capacitati inalte, reprezinta 66% fata de populatia obisnuita…nu 2% cat e media mondiala, nu e intamplatoare…oamenii care au capacitatea de a proteja mediul, au capacitatea de a scoate tehnologii cu feed-back la mediu care sa permita sustenabilizarea ansamblului, incep sa aiba din ce in ce mai mult cuvant greu de spus in luarea deciziilor! Din nefericire, modelele noastre de lidership sunt invechite.
Modelul democratic asa cum e el practicat in momentul actual, sunt cel putin 20 de modele de democratie in lume, NU ESTE FUNCTIONAL. Niciodata omul inteligent si omul lipsit de inteligenta nu pot fi egali in decizii (bestial!). ACUM SE MANIPULEAZA FOARTE MULT, DECIZIILE…prin diverse mijloace – de-aceea SI suntem in situatia economica in care suntem…si-ajungem sa fim COLONIE fiind cumparati si vanduti! Urmaream de dimineata intervenita FMI-lui care pune piciorul in prag ‘sa se aia, sa se ailalta…’ CE TREABA ARE FMI IN EVOLUTIA UNEI TARI? In afara de faptul ca face o camata sinistra si ca, pe unde ajunge nu mai creste iarba! Doar sa corupa, sa puna politicienii ‘capabili’..
– Cum poate fi contracarat acest fenomen?
-Nu uitati un lucru – noi suntem popor crestin, care avem radacini foarte vechi, foarte vechi. Noi avem o spiritualitate dinainte de crestinism care s-a continuat cu crestinismul, cu niste valori extraordinar de inalte, si care trebuie sa se mentina…radacina-acesta nu trebuie niciodata taiata, iar noi nu suntem stapanii acestui pamant, suntem oamenii acestui pamant (foarte frumos spus…). Apartinem acestui pamant.
Ce fel de spiritualitate a fost pe acest pamant – il citim pe Pitagora si, problemele pe care le avem acuma, sunt vechi, se recicleaza totdeauna. Acuma, trebuie sa intelegem un lucru – studiile de etologie animala arata ca animalele au doua dimensiuni comportamentale: inmultirea si cautarea de hrana.
Inmultirea inseamna transmiterea genelor, cautarea de hrana – marirea teritoriului de hrana. Omul mai are si-a treia dimensiune…CAND O ARE! (buuun…) – dimensiunea spiritualitatii in care el evolueaza in raport cu infinitatea. Ce se intampla in momentul actual si se intampla si pe vremea lui Pitagora…arata o contradictie si o lupta permanenta intre cele doua sau trei dimensiuni.
Dimensiunea spirituala inseamna ca noi nu mai suntem animale, c-am ajuns sa ne redimensionam, avem o dimensiune in plus si vedem lumea, altfel! E o continuitate in istorie pe directia aceasta care a mers de la marii discipoli si s-a dus mai departe, creand geniile si marile spirite care au luminat istoria.
-Si-atunci, se pune o intrebare fireasca: este matematica o stiinta descoperita sau matematica este o stiinta inspirata?
-Ambele…pentru ca mintea noastra este in stare sa proceseze informatiile care intra pe harta noastra mental. Informatiile primare, sunt senzoriale. De pilda…si sistemele axiomatice pe care noi le folosim in matematica, unele sunt vizuale (spre ex.axioma marimii sau ordinii astea sunt vizuale; marimea si ordinea ti le da ochiul).
-Da, dar stiti ca daca mergem pe acest rationament, matematica descoperita, atunci ajungi sa concluzionezi ca Dumnezeu exista, dar daca mergi pe ideea ca matematica este inventata de om, atunci, pe undeva…il excluzi pe Dumnezeu.
-Omul nu inventeaza. Omul este un miner care sapa un filon – el descopera ceea ce exista (genial!). Fac o afirmatie care n-o sa convina multora: omul traieste, nu gandeste! Deci, eu n-am vazut pana acuma, nici macar la marii matematicieni ai lumii, pe cineva, care din rationament sa fi obtinut o concluzie. (pam-pam!).
Intai a trait-o, cum va spuneam…cum spunea Goethe, Manning si Consevici, samd…omul intai le traieste! Dupa ce are revelatia descoperirii, i se lumineaza mintea, gaseste si limbajul specific prin care poate aduce acea traire, acea intelegere, la un model de transmitere catre altii care sa poata face transmisia prin informatie.
-Si-atuncea, inseamna ca prin explicatie matematica, oferiti un argument pentru ceea ce spuneau Sfintii Parinti: “Cinsteste Taina in tacere”.
-E-adevarat…ofer un argument imediat: ce spunea Sf.Ioan ca la inceput a fost Cuvantul si Cuvantul s-a facut Lumina! E un sens adanc aici…
-Vom continua exact din acest punct…plecam de la prologul Sf.Ioan – La inceput era Cuvantul si Cuvantul era Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul! Intram cumva intr-o zona a lingvisticii mai degraba…decat a matematicii…
-Nu…intram in spatiul complexitatii. Pentru ca in acest spatiu al complexitatii, avem spatiu fazelor si spatiul fazelor determina un spatiu de tip lingvistic. Este vorba de spatiul informatiilor.
Pe acest spatiu al informatiilor incep sa se formeze fenomene fizice. In momentul actual, din ce in ce mai mult, din ce in ce mai puternic, se judeca fenomenele fizice la fel cum se judeca limbile: pe o gramatica, pe o semantica, pe-o semiotica si, cei care se ocupa de fizica atomica inalta (de pilda..), lucreaza spre exemplu cu Bosonul lui Higgs…ca-i mai la moda acuma…reusesc sa avanseze in intelegerea fenomenului, utilizand genul acesta de abordare – genul de abordare holografica care, de asemenea – duce la acelasi tip de concluzii!
E abordarea asta calitativa care creste din ce in ce mai mult in sec.21 care in sec.20 a fost numai pe abordare cantitativa si pe logica dihotomica si care-a mers in permanenta, pe sistemul reductionist – caut singura cauza care produce urmatoarele efecte. Acuma se vad cauzalitati complexe, efectele sunt complexe, iar ceea ce obtinem e o permanenta revelare a structurilor extraordinar de inteligente pe care le are Universul.
-Sa fie intamplator faptul ca in l-ba romana exista niste dublete: comunicare-comuniune, cuminecare?!
-Nu. Sunt ramasite dintr-o foarte adanca si foarte profunda intelegere pe care cultura noastra mostenita si transmisa mai departe mediului taranesc…le-a conservat, le-a pastrat! Si care inca sunt active…noi avem acuma, ceea ce afirma Teoria stringurilor – avem comunicare cu tot Universul…deci, orice 2 puncte in Universul asta, sunt in relatie de comunicare. E formidabil! Stiinta a luat-o atat de mult inainte, incat a ajuns din urma, religia – care-i mult mai veche. (rade sugubat..)
-Bine, dar atuncea…inevitabil, nu pot sa nu ma intreb: Cand a fost omul mai inteligent? Atunci cand STIA fara sa cunoasca, dar sa inteleaga… sau acuma cand CUNOASTE dar isi pune intrebarea daca intelege, sau?!
-Parerea mea este ca omul a fost inteligent intotdeauna, intelept n-a fost intotdeauna…acuma trebuie sa dam dovada de multa intelepciune, ca sa putem rezolva situatiile conflictuale in care ne aflam fiindca avem conflict cu toata lumea: conflict intre noi, oameni intre oameni, economii intre economii, tehnologii intre tehnologii, conflict cu mediul natural, conflict cu propria persoana! Oamenii numai stiu cine sunt, incotro se duc, cine , ce treaba au pe lumea-aceasta…si asta creeaza niste distorisiuni incredibil de mari care au consecinte…
-Aicea nu suntem in acea faza in care vorbim masinarie versus creierul uman?
-Aaaa…de doar o faza! Modelul uman a fost intotdeauna schimbat. Pe vremea lui Newton, modelul uman era considerat ca fiind legat de parghii si scripeti! Mai tarziu a fost gandit un model uman cybernetic. Acuma, e un model uman un pic mai complex dar…in mod evident este legat de ultimele teorii informatice.
Cum se schimba filozofia de gandire, se schimba si modelul uman. Insa, niciun model de pana acuma…nu a putut sa descrie omul.
Cel mai greu lucru…sa te-apuci sa definesti ce inseamna omul. Multidimensionalitatea este uriasa. Iar, ca sa folosesti potentialul uman, sa-l integralizezi astfel incat sa-si maximizeze posibilitatea de a se manifesta si exprma…E CEA MAI MARE AVENTURA pe care o poate avea un om!
-Si, plecand de la acest lucru…ce-ar trebui sa vedem? Complexitatea lui Dumnezeu sau maretia creatiei lui Dumnezeu, omul?!
-Si…dar in primul rand, POTENTIALUL ASCUNS DE UMANITATE care sta ascuns in fiecare persoana, pe acesta trebuie sa-l apreciem…sa il promovam, sa-l cultivam, CA SA PUTEM AVEA O LUME MAI BUNA.
-Dar, ma duc tot la inceputul Scripturii pentru ca iata…vorbim de evolutie. Spune acolo: la inceput a facut Dumnezeu Cerul si Pamantul… si spune in continare “a facut pe om dupa Chipul si Asemanarea Sa..”nemaispecificand in urmatorul fragment ca l-a facut si dupa Asemanare, ci doar dupa Chip…dar i-a dat veacul in schimb, pentru ca in acest veac, omul sa devina dupa Asemanare?!
-Bine… daca judecam Biblia ca un document istoric de foarte mare importanta, vedem cu s-a modificat si filozofia de gandire de-a lungul secolelor pentru ca nu este un document scris de o singura mana…clar e un document scris de-a lungul timpului de multi ganditori. Dar…cum ar insemna Chipul si Asemanarea Sa? Depinde iarasi, la ce nivel de granulatie te duci…un univers inteligent si sensibil da omului inteligenta si sensibilitate…e dupa Chipul si Asemanarea Sa…nu inseamna ca Dumnezeu avea gat, nas, urechi si ochi!
-Nu! Ratiune, vointa si afectivitate…
-Exact. Ne referim la marile calitati pe care le are Universul si pe care le are si omul pe undeva, daca si le descopera, in primul rand! Daca el considera ca este un sclav, ajunge sclav…daca el considera ca este un tezaur de bani, ajunge tezaur de bani…daca el considera ca este un copac, ajunge copac…
-Si-atuncea acesta a fost motivul pentru care a venit Hristos, sa devina model? A devenit un model?
-Eee…pentru asta, trebuie sa luati un interviu cu Hristos. (se rade de ambele parti..); Eu nu-mi permit sa vorbesc in Numele Lui insa…dupa fapte se cunoaste si intentia, dupa roade se cunoaste si calitatea copacului…
-As ramane totusi in zona cifrelor…si nu orice fel de cifre ci, la Sirul lui Fibonaccie (În sirul de numere al lui Fibonacci, fiecare număr reprezintă suma a două numere anterioare, începând cu 0 si 1. Astfel, sirul incepe cu 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 etc…cu cât este mai mare valoarea unui număr din cadrul acestui sir, cu atât mai mult se apropie de corelația supremă două „numere Fibonacci” consecutive din sir, numere care se împart prin ele însele (aproximativ 1 : 1,618 sau 0,618 : 1).Corelatia supremă a fost folosită pe scară largă în timpul Renasterii, în picturi).! A trebuit sa existe acel secol 13 care practic imparte lumea-n doua! Haideti sa le explicam pe undeva telespectatorilor ce inseamna acest sir, cat de complex este si cum se regaseste practic el, in intreaga natura…
-As vrea sa iau Sirul lui Fibonaccii, altfel! Calitate peste calitate care genereaza o noua calitate. Pentru ca dpdv spiritual, nu numerele sunt cele importante ci partea calitativa – faptul ca experientele mai vechi se cumuleaza in etapele anterioare, ultimele doua etape, ca sa creeze orizonturile etapei urmatoare… si, daca vreti sa ne uitam un pic la ce se va intampla in viitor, trebuie sa luam in primul rand, orizontul rezolvarii problemelor din ultimele doua etape.
De exemplu, din ultimele doua mandate politice. Noi acuma ne aflam intr-o situatie foarte interesanta – o schimbare radicala, care e sistemica!
Acumularile din doua mandate produc o cu totul alta miscare in mandatul urmator…din doua etape istorice, din doua cicluri dintre razboaie, produc UN SALT (pe creste de val sau in gol, as intreba eu…) care este de fapt datorat, cui? Cumularii problemelor si gasirii noilor solutii pentru etapa urmatoare… este la fel principiului Fibonaccii – noi ne dezvoltam nu numai cantitativ ci si calitativ, tot dupa Sirul Fibonacci…
-Da..dar interesant cum acest Sir al lui Fibonaccii se gaseste in natura, in cochilia melcului…
-Da, e foarte interesant…se gaseste si in structurile noastre fizice: de la formele corporale pe care le-avem pana la cele functionale pe care le avem…nu numai melcul din afara, ci si melcul din ureche!
E doar una dintre…cum sa zic..micile secrete pe care noi le descifram in acest Univers care este plin de inteligenta materializata. Dar, ne aflam acuma in alta paradigma – Paradigma lui Platon care spunea la un moment dat, un lucru interesant: un ignorant are o sfera a cunoasterii foarte mica, din cauza aceasta si suprafata de contact cu necunoscutul este foarte mica…asa ca el – daca crede ca mai cunoaste cateva lucruri care sunt pe coaja necunoscutului, atunci va stii totul!
Un om care cunoaste foarte mult are o sfera a cunoasterii foarte mare, dar si suprafata necunoscuta este foarte mare. Din cauza aceasta, cu cat cunoastem mai mult, cu atat ne dam seama cat de putin cunoastem.
-Asta este motivul pentru care geniul ramane aproape intotdeauna…
-Modest…
-Traitor, intrinsec…
-E-adevarat! Totdeauna geniile sunt modeste.
-Asta este motivul pentru care in Romania, genii sau geniile nu sunt cunoscute?
-E un motiv foarte bun, pentru ca in felul acesta sunt si protejate. Altfel, reactia omenirii fata de genii, poate fi extrem de dura. Ii impusca, ii bat pe cruce, fac diverse lucruri ca sa scape de ei…geniile deranjeaza! In perioadele cand nu sunt crize majore, si-n acele perioade, singurii oameni pe care se poate baza – sunt geniile care pot gasi aceste solutii pentru aceste crize!
-Lucrati cu copiii genii, aproape in fiecare zi…
-Da, lucrez in permanenta.
-Sunteti unul dintre putinii oameni care sunteti interesat cu adevarat de acest domeniu, de acest subiect care, din pacate…poate nu este numai perceptia mea, dar nu creeaza interes! La nivel de politic…
-Niciodata n-au creat interes la nivel de politic.
-Dar sunt o sursa de exploatare. Si o spun in sensul de frumos…adica pot fi valorificati!
-Sigur, acolo unde pot fi valorificati, lucrurile stau altfel…de fiecare data cand o cultura, o tara, un sistem administrativ valorifica geniile, atunci se stabilizeaza si totul devine sustenabil, numai apar probleme legate de puncte critice, dar pe de alta parte – nici nu se mai fura in halul in care s-a furat pana acuma…deci, nu se mai distruge..totul devine echilibrat…
-Dac-ar fi s-o luam mathematic, in Romania ultimilor 25 de ani, cat s-a furat?
-Pai…niste calcule s-au facut si, se ajunsese la niste sume de aproximativ o mie cinci sute de miliarde de euro! Cred ca cifra este mica…s-a depasit cu mult…dar, ma rog…pana la urma prostia, este o chestiune de optiune!
-Cat de greu va este sa rezistati in aceasta conjuctura, in acest context? Cu munca pe care-o depuneti zi de zi cu acesti copii care…
-Romania mea e foarte frumoasa, domnul meu…oamenii care ma inconjoara, sunt oameni cu potential inalt! Romania mea este minunata!
-Si cu toate astea, Romania ramane neexploatata…sau nu este vizibila!
-Depinde de situatie, depinde de context…depinde de viziunea celor care conduc! De cate ori apare un conducator luminat, se lumineaza si viitorul…
-Ce-nseamna sa gandesti, din perspectiva aceasta?
-E un act de pietate. Gandirea e un act de respect.
-Exista respect in sistemul educational romanesc?
-Puteti intreba pe oricine si va da raspunsul aici…dar eu consider ca lucrurile se pot indrepta.
-Trebuie schimbat modul de gandire?
-In primul rand! Modul de gandire dihotomic si liniar in care totul e bazat pe avere si putere, ne-a dus la acesta nenorocire care se intampla acum, si care este in curs de desfasurare si, la crizele pe care le avem acum, ele sunt in curs de amplificare si inmultire. DACA NU NE SCHIMBAM MODUL DE GANDIRE, S-AR PUTEA SA NU MAI MAI AVEM PRILEJUL IN VIITOR SA MAI SCHIMBAM CEVA, PENTRU CA NU VOM MAI AVEA LIBERTATI DE A MAI FACE CEVA…
– Cat de bune sunt rezultatele bune la scoala?
– Pai daca ne uitam la statistici, ele sunt concludente…se vede bine ca rata de success a celor care au rezultate extraordinar de bune la scoala este in general, extreme de mica. Rezultatele scolare nu arata nimic din dinamica gandirii sau dinamica evolutiei elevului. Si, pana acuma scoala a fost un instrument care nu a fost directionat catre dezvoltarea personalitatii copilului, ci catre dezvoltarea memoriei, supuseniei, unor ‘calitati’ care mai degraba le-a omorat creativitatea, le-a distrus imaginatia si i-a pregatit sa fie piese intr-o masinarie.
-Einstein spunea ca educatia este ceea ce ramane dupa ce am inchis manualul…ar trebui sa schimbam metoda?
-Sigur ca da…educatia ar trebui sa fie de fapt legata de dezvoltarea potentialelor cu care un copil se naste…si-acestea, imbunatatite, aduse la maximizarea nivelului de succes care sa-i permita sa fie un om activ in societate.
-Timpul nostru este limitat in timp ce timpul lui Dumnezeu este nelimitat…ne asteapta de fiecare data cu o dorinta de-a schimba; credeti ca atunci cand a planificat sau a gandit lumea…compozitia, a fost aceea a iubirii?
– A iubirii si-a liberului arbitru! Noi ne facem soarta cu mana noastra dintr-un numar de optiuni, din care o alegem pe cea pe care o consideram a fi cea mai buna. Deocamdata, oamenii invata din incercare, eroare, corectare, modificarea drumului…inca n-au ajuns la modelul de intelepciune care sa ee permita sa vada drumul correct de la inceput.
-Daca-ar fi sa-L surprindeti intr-o cifra pe Dumnezeu, in ce cifra l-ati incadra? Am vorbit de iconografie mai devreme…
-Dumnezeu nu poate fi prins intr-o cifra.
-Dar Romania?
-Nici Romania…(da din cap a negare ca si cum s-ar scutura de o asa idee). NUMERELE COMPLEXE nu se cuprind in factori cantitativi pentru ca ele tin de relational extraordinar de fin ! Cifrele sunt doar descriptive…
-Asadar pana la urma, si matematica este limitata…
-Are limitele ei, sigur…dar are valabilitate in limitele ei si de-acolo face, tot ce poate face…dar, cunoastere suprema este inca departe de noi!
-Si-atunci ramanem la ideea lui Voltaire?
-Depinde de fiecare om…fiecare are ideile proprii…
-As incheia cu doua citate; ce spunea studentilor, matematicianul Euclid care a trait inainte de Hristos: “Legile naturii sunt doar ganduri matematice ale lui Dumnezeu”; mult mai tarziu, in sec.17 Galileo Galilei – parintele stiintei moderne ne-a lasat ca testament citatul “matematica este limba prin care Dumnezeu a scris Universul”. Este drept ca avea sa fie condamnat de Inchizitie insa, marturia sa a ramas peste veacuri. Einstein a definit poate cel mai bine acest raport intre religie si stiinta. A spus-o simplu “Stiinta fara religie este neconvingatoare, iar religia fara stiinta, este oarba”.
Sfarsit.
Ce zic eu:
Acuma…’judecandu-l’ dupa vorba, dupa fapte, pe acest extraordinar om – Florin Colceag – fara a-i scade cumva din personalitatea, genialitatea sa….nu pot sa nu observ la el, pe masura ce-l ‘citesc’, un singur NEAJUNS de care este constient (cred…) dar care nu-i face/creeaza probleme de constiinta:
1. n-a experimentat/nu experimenteaza SI dpdv duhovnicesc, relatia sa cu Dumnezeu! Cred ca face confuzie (neintentionata) intre esenta, inteligenta cuprinsa in Universul in care traim, cu Dumnezeu Insusi.
2. Daca pentru el, inteligentele inalte reprezinta doar stadiul de adolescenta in procesul maturizarii omului, iar genialitatea reprezinta stadiul ultim de dezvoltare al omului – constient si profund, il uita pe cel de-al 3-lea – comuniunea directa NU NUMAI cu fapturile Sale, care duc pana hat, departe…in spatiile necercetate din Univers ci, cu Insasi Dumnezeu care il poate lumina pe om si-i poate da cunoasterea exacta pana acolo unde poate duce omul imbracat si limitat de natura hainelor sale de piele (trupul), mai abitir decat toate formele de cunoastere experimentate de alti ganditori, ori din natura…
Indraznesc sa spun despre dansul ca, in ciuda personalitatii sale extraordinare, a discursului simplu, calm, asezat, condensat si foarte interesant, se opreste (din pacate) numai la stadiul de uimire in fata creatiei Lui Dumnezeu (cam cum fac si inteligentele inalte fara a experimenta comuniunea cu Dumnezeu prin asceza (experimentand Tainele, rugandu-ne…) si care da adevarata intelepciune cu smerire (nu doar facand vorbire despre ea, care-i altceva);
Prof.dr.psihopedagog – Florin Colceag – este inca un COPIL MARE si MINUNAT care transmite altor copii (ca varsta), stiinta de a se juca cu leggo-ul, cubul si toate celelalte alte jucarii, facandu-i pe cei alesi (mai deosebiti) sa ajunga sa joace la maturitate alte jocuri ce implica si altfel de jucarii…din ce in ce mai complexe!
Drept pentru care, acest om – a ramas deocamdata la stadiul uimirii in fata creatiei lui Dumnezeu (e-adevarat…fara efuziuni sau purtari copilaresti), asa cum spune Psalmistul “Minunate sunt lucrurile Tale, TOATE cu Intelepciune le-ai facut…”.
Daca ar merge mai departe, nelimitandu-se numai la uimire (prin descoperirea continua si din ce in ce mai in profunzime a lucrurilor inconjuratoare) experimentand si viata duhovniceasca – am avea un om superb, complet SI dpdv intelectual, si duhovnicesc…facand sa renasca orice pasare de curte limitata si descurajata (pana la un anumit nivel..), intr-o pasare Phoenix care renaste din propria-i cenusa: edificata, stiindu-si rolul, rostul si scopul ultim de reintoarcere, ca si urmasii lui Adam si Eva…la Acela care a facut-o/i-a facut…pentru ca el a descoperit ca in Romania sunt multi cai boieresti, in curti tiganesti!
Am mai observat ca foloseste des termenul ‘constienta’ si foarte putin termenul ‘constiinta’; probabil, dansul realizand (auto)limitarea intelectuala la romani care este indusa si promovata/provocata de sistemul de invatamant deficitar, foloseste des acest termen in discutii pentru a-l arata ca fiind pasul important care duce la contiinta, care este glasul lui Dumnezeu in om si care, este adesea acoperita din pricina lipsei de constienta, nu?!
PENTRU CEI CARE VOR SĂ SE EDIFICE ASUPRA PROFILULUI PERSONALITĂȚII COPILULUI LOR ȘI SĂ SE DUMIREASCĂ ÎN PRIVINȚA ”APUCĂTURILOR” COPIILOR LOR, continui cu descoperitorul de genii, Florian Colceag:
Florin Colceag – Profilul de personalitate al copilului part 1, tabara de excelenta
https://www.youtube.com/watch?v=3o1QrIaPr5s
Americanii au simtit in 1984 criza – referitor la competitia internationala tehnologica Gift Education din 1984, australienii au pornit cu 20 de ani mai inainte; cand americanii au pornit-o si ei, australienii aveau déjà traditie – adica 40 de ani in acest domeniu si au strans o experienta foarte bogata pe alt tip de criza!
Problema lor a fost criza ecomonica…australienii care au un continent desertic, sarac, care traieste din marea bariera de corali, in care practic nu existau resurse ca sa poata face o dezvoltare fara a face compromis la resursele lor, un continent cucerit de japonezi…bogatiile nu prea mai apartinandu-le, bogatiile minerale si care totusi, au ajuns sa fie in top in lume, pe cercetare stiintifica de varf si care a adus prosperitate intr-o zona in care nu se putea crede ca poate aduce prosperitate!
Prin cultivarea abilitatilor inalte, printr-o incercare foarte temerara in care americanii doar au preluat-o atuncea…fiind aproape gata facuta, era impachetata!
La fel au facut Israelul, Japonia, China (China a inceput acu’15 ani, dupa Piata Tianamen si a fost datorat lui Gao – care-a fost marele consilier si marele ganditor al politicilor de dezvoltare chineze, om tinut in arest la domiciliu pana anul trecut cand a murit…era sfetnicul de taina al imparatilor chinezi… ); cei care-au participat la studiu s-au intors in tara punandu-i in cele mai inalte posturi de decizie, drept care China are acest avant economic extraordinar, pentru ca l-a facut!
De ce managementul crizelor impinge lumea-acuma catre Gifted Education?
Pentru ca e nevoie acum de oameni de-o calitate absolut exceptionala care sa poata face fata la cele mai puternice crize, cele care sunt puse de sec.21. țAvem crize de mediu pe care le simtim cu totii, nu mai tarziu de ieri…la Mamaia vantul a suflat cu o forta atat de tare, incat plaja s-a golit cu 20 m, apa s-a retras 40 de m, plaja s-a vazut cu 40 de m, mai incolo…in Bucuresti acum 3 saptamani, a batut un vant cu 200 km/h…si problemele datorate incalzirii globale, nu se pot rezolva decât datorita unor oameni pusi in structuri de lidersphip pe criterii de reprezentare!
Trebuie sa fie profesionisti!
Trebuie sa fie oameni cu abilitati dezvoltate, cu abilitati antrenate, oameni care-au trecut printr-un sistem Gifted Education!
In toata lumea acest sistem se dezvolta din cauza crizelor!
Incepe lumea sa aiba nevoie de din ce in ce mai multi ganditori liberi, de oameni cu o capacitate intelectuala absolut fulminanta care pot gasi solutii la problemele mari, de oameni care sa aibe o creativitate atat de profunda incat sa poata ajunge la solutii atat de ingenioase care nu stau in traditia noastra, incat nu i-ar trece nimanui altcuiva prin cap acea solutie.
Trebuie sa intelegem ca noi suntem, in momentul actual, tributarii unor traditii.
Traditiile noastre merg din neolitic.
Si, desi cantitativ, calitativ, n-am reusit sa facem progrese, nu am parasit linia traditionala.
Ganditi-va spre exemplu, la armele pe care le folosesc oamenii in momentul actual: cat sunt de sophisticate, cat sunt de complexe.
Imaginati-va ca primele arme pe care le-au folosit oamenii, au fost batul si piatra: piatra pe care o aruncau si batul cu care loveau.
Exact de aceleasi principii se folosesc si armele moderne.
Racheta este o piatra mult mai sofisticata, care se arunca, cu tinta! Armele albe sunt bête mult mai sofisticate.
De ce pastram traditiile? N-am avut nevoie pana acuma sa ne departam de traditii.
Intr-un fel sau altul, am avut o relatie fata de mediu, care ne-a permis sa avem continuitate.
In perioada care urmeaza insa, putem avea suprize.
Am reusit, prin pastrarea traditiilor sa creeam un dezechilibru si-o criza atat de profunda, incat avem nevoie de oameni absolut deosebiti care sa aiba destul de multa creativitate pentru a gasi solutii care nu mai sunt traditionale si care pot sa salveze situatia.
Deci, tradita (intr-un fel sau altu…) trebuie depasita!
Intr-un fel sau altu, trebuie programe care sa emancipeze gandirea umana, care te scoate din sabloane, care sa le permita o dezvoltare naturala a abilitatilor pana la maximum de potential.
Acesta este scopul propus de programul international Gifted Education peste tot, si…daca vedem (spre exemplu) urma lasata in timp de astfel de programe, se poate constata existenta de rezultate, chiar la oameni obisnuiti. Nu la oameni geniali, nu la supradotati, la oameni obisniuiti…
Pentru ca vorbeam de Australia, Dvs. e clar ca va uitati pe Animal Plannet din timp in timp si vedeti acolo tot soiul de emisiuni australiene despre animale, unele dintre ele fiind pentru noi, de-a dreptul stranii…cum se opreste sa ia sarpele cu coada rupta de la marginea drumului sa-l duca la spital, ca sa-l opereze de coloana, apoi sa-i dea drumul in mediu!
O astfel de atitudine e greu de presupus c-ar exista!
La noi, lumea trece indiferenta…trece indiferenta pe langa suferinta unui alt om.
Cum de-au ajuns australienii sa nu treaca indiferenti pe langa suferinta unui animal?
E contributia programului Gifted Education care acuma, ruleaza la ei, in toate scolile, nu intr-o singura scoala.
Pentru ca acest program – Gifted Education – nu cultiva doar inteligenta, cultiva sufletul, omenia, cultiva capacitatile sociale, capacitatile de comunicare, cultiva creativitatea, inventivitatea si protectia fata de mediu, deci – nu creezi lucruri care sa strice!
E o foarte mare preocupare acum, in Australia pentru problemele de mediu si, cand le moare cate-o specie de broasca, din cauza incalzirii globale, e alerta nationala!
Faptul ca nu mai miroase oceanul, oceanul si-a pierdut mirosul…numai miroase a nimic, din cauza faptului ca recifii de corali mor, e o mare alerta nationala!
OAMENII AU DEVENIT SENSIBILI…la probleme!
Devenind sensibili la probleme, isi bat capul sa gaseasca solutii.
Si asta le favorizeaza cresterea inteligentei.
Programele de crestere a inteligentei din scoli si din afara scolilor se fac pana la nivel de parinti, sau de mediu social, ajuta…ajuta foarte mult!
Defapt, atitudinea australienilor e cea corecta!
Marea Neagra mai miroase?
Care sunteti din Constanta?
Vedeti Marea Neagra, mereu!
Mai miroase Marea Neagra, cum mirosea inainte?
-Cum?
-S-a schimbat mult mirosul…
-Dar, inca mai miroase…ei, trebuie sa avem grija ca mai avem un pic, pana cand nu mai miroase!
Si, in clipa in care numai miroase, inseamna ca multe specii de vietati, nu mai exista, cum s-a intamplat in foarte multe locuri.
Deci…astea sunt motivele pentru care e nevoie de Gifted Education.
Sa nu va inchipuiti ca Gifted Education este un produs recent, ca omenirea a inceput sa practice Gifted Education, acum cativa ani. Gifted Education, intr-o forma sau alta…a fost practicata totdeauna.
In toate culturile au existat programe de emancipare a celor mai inteligenti.
Grecii antici obisnuiau sa spuna ca un om care a descoperit o teorema de matematica, e iubit de zei.
Pentru ca numai inspiratia si lumina pe care o trimit zeii in mintea omului, il pot face sa descopere secretele Universului si Scoala pitagoreica e un exemplu clar…sau Scoala socratica – un alt exemplu clar de Gifted Education, in lumea antica!
Daca ne uitam in istorie, si Hristos a trecut printr-o scoala de Gifted Education, El fiind examinat de cei mai inalti preoti – e scris in Biblie, in Noul Testament!
[aici face o confuzie impardonabila, intre stiinta lumeasca, (cu sclipiri si revelatii date de Sus) si detinatorul sau sursa tuturor Stiintelor, secretelor lumii (in particular) si-a Universului (in general) – El fiind Unicul Creator si Datator a toate! Confuzia deliberata, cu iz de blasfemie prin inducerea/deducerea si intarirea ideii conform careia Hristos Iisus avea nevoie sa fie ‘scolit’ (cand El era/este nascut supra-scolit) iar ca ‘examinarea’ din partea preotilor (celor mai ‘inalti’) a fost o necessitate pentru ridicarea Sa spirituala, 1. ii scapa pe carturarii farisei de-atunci, de pedepsa uciderii lui Dumnezeu, iar prin stiinta lor de ‘carte’…2. ii situeaza NET deasupra Lui….DOVADA istorica de pe urma unei atari ‘scoliri’ aratand un alt gen de ‘performanta’ obtinuta in raport cu El…preferand sa fie scuipat, batut, batjocorit si rastignit!]
Daca ne uitam la orice cultura, absolut orice cultura…gasim Gifted Education!
Cea mai veche universitate din lume, a fost Universitatea din Alexandria, in Egipt.
Ulterior, in Era noastra a fost o alta Universitate Africana – Timbuktu (universitatea araba) unde se stransese cei mai reputati savanti ai vremii, ca sa invete pe cei mai doritori tineri.
In Franta, Sorbona s-a infiintat cu 3 secole mai tarziu decat cea din Timbuktu dar, oriunde ne ducem si in orice parte a lumii, si in orice epoca istorica, vom vedea tendinta de formare a unor persoane cu abilitati foarte inalte. Dar mai vedem si o reactie sociala care, de fiecare data arata la fel: acesti oameni erau buni si folosibili in momentul in care, lucrurile erau in CRIZA; cum trecea criza, intr-un fel sau altul…erau exterminati. Ganditi-va la marile crime ale umanitatii! Ganditi-va la crimele nazismului in care, cu prioritate au fost asasinati intelectuali, ganditi-va la Canal, la Canalul Dunare- Marea Neagra din Romania in care au fost asasinati cu prioritate, intelectuali…ganditi-va la Gulagul Sovietic,….
Urmeaza partea 2-a imediat, in continuare Florin Colceag – Profilul de personalitate al copilului part 2, tabara de excelenta
: https://www.youtube.com/watch?v=Zfbre7VIxZc
Ganditi-va la exterminarea armenilor de catre turci mai in secolul trecut…dar ganditi-va si la Noaptea Sf.Bartolomeu, ganditi-va la incendierea Bibliotecii din Alexandria, ganditi-va la Inchizitie care a actionat intotdeauna ca un factor distructiv pentru cei care gandeau prea mult…un om – spre exemplu – care putea face calcule cu numere mai mari decat 1000, era considerat vrajitor si exterminate (ars pe rug).
Deci, au exista mijloace permanente de lupta impotriva oamenilor cu abilitati foarte inalte pentru ca acestia erau considerate ca strica stabilitatea Sitemului (pam, pam!).
Si era adevarat – strica stabilitatea sitemului…ganditi-va cum Davincii a inventat cu secole-nainte tehnologia sec.19-20.
Ganditi-va ca Jules Verne a gandit tehnologia secolului urmator…dar ganditi-va ca Arhimede a reusit sa descopere matematici si tehnologii care au fost descoperite dupa doua milenii…deci oamenii aceia puteau sa accelereze TOTUL, extraordinar de mult!
Factorii de putere n-au dorit niciodata aceasta accelerare…interesul lor era ca oamenii sa stea linistiti, intr-o formula gestionabila, in care ei sa-si conserve puterea!
Numai crizele recente, au adus la situatia in care persoanele cu abilitati foarte inalte sunt acceptate!
Ba sunt chiar cautate pentru ca e nevoie de solutii.
Cat timp omenirea a trait fara a avea nevoie de salturi, solutii, tehnologie noua si deosebita, nu era mare nevoie de acesti oameni, erau considerati mai mult sau mai putin periculosi si exterminati.
Sa vedem un pic la mecanism.
Va dau cateva exemple: BILLY SIDIS A FOST CONSIDERAT CEL MAI INTELIGENT OM AL SEC.20; INTELIGENȚA LUI (MĂSURATĂ PE TESTE IQ) DUCEA LA 280 IQ/WEXLER!
E o inteligenta atat de imensa incat masurabilitatea ei, e la limita posibilului! (3.02) In mod normal, duce la 160-180….280 apare datorita vitezei reactiilor vitezei de calcul, vitezei de procesare…
Billy Sidis la varsta de 2 ani scria, citea, stia 3 limbi straine, socotea, facea calcule…la 2 ani!
La varsta de 7 ani terminase liceul. La varsta de 12 ani, terminase facultatea.
Stia 100 de limbi, din care traducea in mod spontan, din una-ntralta! Billy Sidis reusea sa descopere teorii noi, cu zeci de ani inaintea altor oameni de stiinta!
Spre exemplu, a descoperit Gaurile Negre cu 30 de ani inaintea fizicienilor si astronomilor, a descoperit cum…logic existenta necesitatii Gaurilor Negre fara sa aibe niciun fel de experiente de tip illogic (spun eu…); a murit pe la 40 si ceva de ani de embolie cerebrala, cea mai inalta functie pe care a putut s-o capete in cursul vietii sale a fost de bibliotecar intr-o Biblioteca publica, a avut un singur prieten – un taximetrist alcoolic care era, aproape la fel de intelligent, ca el!
Asta este un caz singular…
Dar daca va uitati intr-un Larousse, intr-o Enciclopedie, de curiozitate…uitati-va cat au trait oamenii pe care-i gasiti acolo si care, au lasat o urma.
EVARISTE GOLOIS a murit la 21 de ani.
Pe umerii lui Galois s-a construit toata algebra moderna si toata stiinta actuala.
Stiu si eu…va dau niste exemple (am prea multe…) – VIVALDII a murit la 30 si ceva de ani; a compus 3.000 de piese…practic, el a compus o piesa/zi.
Si piesele lui sunt (in general) piese de concert, simfonii…
BACH a murit batran, e-adevarat, a murit dupa ce si-a facut o gramada de copii, a invatat sa scape de presiunea mediului social, insa a murit necunoscut.
El a fost redescoperit dupa 100 de ani.
Contemporanii nici n-au stiut ca Bach exista…si era asa…cunoscut in satul lui, un pic cand era organistul Bisericii.
Lista daca e s-o continui, va tin toata ziua.
Societatea in general, nu i-a incurajat pe oamenii pe oamenii deosebit sa iasa la suprafata.
Familia nu i-a incurajat, scoala nu i-a incurajat, societatea nu i-a incurajat…cei care nu s-au descurajat de nimic, au luptat din rasputeri si au lasat o urma!
Si urmele lor, inseamna istoria noastra.
Acum insa, s-a schimbat total paradigma. De ce?
Pentru ca am trecut la alta etapa istorica.
Cum as caracteriza ETAPELE ISTORICE?
Au fost urmatoarele:
Etapa 1 – omul era dominat foarte puternic de catre mediul natural. Era foarte perisabil.
Etapa 2 – omul si-a faurit unelte cu care a inceput sa lupte in mod eficient cu mediul natural.
Etapa 3 – omul stapaneste mediul natural.
Etapa 4 – omul domina mediul natural.
Etapa 5 – omul distruge mediul natural.
Etapa 6 – omul trebuie sa protejeze mediul natural.
Ei bine, etapa 6-a..nu se mai poate face fara oameni care au aceasta chemare.
Oameni care au un profil psihologic si intellectual care sa permita acest lucru.
Cum arata profilul unui copil sau a unui tanar, sau persoana gifted?!
In afara de testele psihologice, copiii gifted sunt recunoscuti dupa profilul lor de personalitate care este cat se poate de bine definit.
Va dau unele caracteristici: e foarte curios, e doritor de cunoastere, e capabil sa formuleze intrebari inteligente, penetrante, deranjante…este capabil sa rezolve probleme in mod nou-standard, este atata de avid de cunoastere, incat ii secatuieste pe cei din jurul lui; nu se opreste la suprafata lucrurilor, vrea sa afle CAUZE!
Merge pe-ntrebari pe tip “cum” si “de ce”.
Niciodata nu se multumeste cu raspunsuri la intrebari de tipul “ce?”. Este plin de umor, creativ, inventiv, are opinii excelente despre alti oameni, deseori e naiv in opiniile lor despre ceilalti, increzator, este capabil sa mearga pana la auto-sacrificiu ca sa-si duca pana la capat o idée, face eforturi cat de mari – e pasional…in domeniul lui de interes, e in stare sa reformuleze probleme vechi altfel si sa descopere alte solutii, e original in gandire, deseori….foarte des, cu frecventa foarte mare e un challenger pentru autoritate, e foarte etic, foarte moral, nu suporta nedreptatile si nu suporta autoritatea abuziva.
E deranjant! E hiperactiv, de cele mai multe ori e hiperactiv, foarte sensibil sufleteste, poate sa sufere pentru probleme pentru care altii nu au niciun fel de teama, de exemplu sarpele cu varful cozii, rupt…
Au crize emotionale serioase cand arde padurea din Sidney sau se prabuseste un avion cu 60 de pasageri…sunt foarte puternic marcati de evenimente de genul acesta, fragili social, fragili emotional, deseori deranjeaza foarte tare pe ceilalti pentru ca nu-i lasa sa stea in stare letargica! Vor sa-i activeze…
Pe teme scurte si pe nevoi esentiale sunt lideri, altfel sunt niste persoane modeste. Nu cauta sa se pozitioneze pe pozitii foarte inalte, cauta locul optim in care pot fi productivi!
Aceste caracteristici le gasim, aproape pe toate la varste tinere, la aproape toti copiii. Va rog sa le cititi si spuneti-mi un copil de 2 ani – care dintre acestea nu le are?!
Florin Colceag – Profilul de personalitate al copilului part 3, tabara de excelenta
https://www.youtube.com/watch?v=7MikHNwGJMA
Recititi-le, va rog…care dintre aceste caracteristici nu le regasiti la copilul de 2 ani?
Bine…acuma depinde de copil si de ceea ce i s-a intamplat inainte! Formula umana cam asta este…dar la 12 ani, cati mai sunt asa?!
Dar la 20 de ani? De ce?
E un process de blocare a abilitatilor inalte!
Da…exista un process de blocare!
Majoritatea copiilor pleaca la drum, cu tendinta de a deveni gifted! Marea lor majoritate!
Dar aceasta tendinta este inhibata in timp de diversi factori: primul factor care actioneaza este FAMILIA!
FAMILIA ESTE CEL MAI MARE FACTOR DE DISTRUGATOR DE ABILITATI!
Urmatorul MAAARE, urias DISTRUGATOR DE ABILITATI este SCOALA!
Sa vedem care sunt mecanismele.
Iar al 3-lea este SOCIETATEA!
Sa vedem de ce un copil nu ajunge sa fie gifted!
Cum se-ntampla aceasta drama…pentru ca este o drama!
Dar inainte sa vedem DE CE…hai sa ne imaginam o societate de oameni gifted!
Va rog plasati aceste caltiati, aceste insusiri care potential sunt ale oricarui om, da?!
Plasati-le intr-o societatea virtuala!
Sau intr-o societate antrenata de 40 de ani de gifted education.
Faceti un exercitiu mental.
Care este reactia unui professor care are in clasa un copil care se fataie in banca, care denota dezinteres la ora, se uita pe fereastra si nu te mai asculta in clipa in care tu te straduiesti si vorbesti…care stii ca este un copil foarte intelligent!
Ca iti da niste raspunsuri cateodata de ramai PAF…dar e foarte inconstant!
Nu te poti baza pe el ca i-a 10, ca el i-a 10 numai la ce vrea el si cand vrea el…in rest, nu-i pasa de nimic, dar iti sare-n cap in clipa in care i-ai dat o nota mai mica unui coleg si care-ti face scandal…
Care-i societatea copiilor cand dau de cineva care are un grad de cunoastere mult superior lor sau unui professor care da la un moment dat de un copil care are un grad de cunoastere mut superior, lor? Care..pe materia lor, a profesoarei/profesorului stie mai mult decat ei si incep sa faca pe desteptii in clasa, dand lectii si solutii corecte!
Ii incurajeaza sau se simt frustrati si ii pun la punct, ii marginalizeaza?
Dar colegii? Ce atitudine au? “Ce ma, te dai destept? Faci pe nebunu’?” “Tocilarule!”
Da…ii umple de porecle, nu?
Au multi prieteni, copiii astia?
Cati intr-o clasa sunt cu astfel de caracteristici?
Cam doi…unu, doi – correct!
Sa stiti ca asa e in toata lumea!
De fapt…REAL, COPIII GIFTED AJUNG SĂ FIE CAM 2% DIN POPULAȚIE, ADULȚII GIFTED -2% DIN POPULAȚIE.
Si atentie! Pana unde li se incurajeaza dezvoltarea inteligentei?
Pai, pana la un punct.
Si acest punct este extraordinar.
Aproximativ 2-3% din populatie….la chinezi e 6% – e procentul cel mai extroardinar!
Deci, aproximativ 2-3% din populatie au IQ peste 130 si pot fi considerati ca fiind gifted…din acestia, cam 2-3% au IQ peste 150… si acestia pot fi oameni cu capacitati de lidership. Dintre cei cu IQ peste 150, in general cam 2-3 % ajung sa aiba un IQ peste 180 – acestia tind sa aiba o cultura foarte vasta si foarte profunda si foarte specializata. Dintre acestia, cam 2-3% tind sa aiba IQ peste 200.
La un IQ peste 200 sunt oameni care sunt in stare sa descopere lucruri care nu sunt deloc evidente, care sunt greu de descoperit…in spate, sunt legile necunoscute ale Universului.
Dintre acestia (mai, sa fie…), cam 2-3% au IQ peste 220 – acestia au inteligenta integratoare!
Sunt in stare sa coreleze descoperiri, fapte, cunoastere, stiinta…sa le puna impreuna si sa aiba VIZIIUNE si sa inteleaga cum functioneaza sisteme complexe si dinamice!
Acumaa…luati va rog, o populatie de 6 miliarde de oameni si puneti 3% (ca sa fim generosi) si 3% din ce ramane…si vom vedea ca de fapt, ceea ce ramane la sfarsit – inteligenta realmente capabila sa rezolve problemele care sunt critice, de criza…un numar de cativa oameni, statistic vorbind!
Gifted Education a reusit sa schimbe procentajul, iar pe Curba (“Clopotul”) lui Gauss de reprezentare (Carl Friedrich Gauss (1777-1855), astronom, matematician şi fizician german. A făcut descoperiri importante în materie de mecanică celestă, electromagnetism, optică. A dezvoltat teoria numerelor. A pus premisele geometriei hiperbolice noneuclidiene.) a probabilitatii existentei unui anumit tip de inteligenta…de la inteligentele foarte inalte apar uite-asa (arata curbe in aer, ca pe val…) niste cocoase, apar salturi!
Cei cu IQ peste un anumit parametru, nu sunt cat ar trebui, sunt de sute de ori mai multi…sau sunt de 1000 de ori, mai multi! De ce?
Pentru ca Gifted Education a reusit sa creeze un loc de hranire adecvat.
Scoli de tip Gifted Education si programe de tip Gifted Education au hranit inteligentele-acestea, care au avut posibilitatea sa se dezvolte. Cei care in mod normal se dezvoltau sau erau hraniti foarte bine, provenind din niste familii extraordinare sau dintr-un mediu social uluitor SAU…aveau atata forta interioara incat nu era posibil sa fie opriti de nimeni.
Exista ambele categorii.
Sa va dau exemple: 1. Oiler – „Princeps mathematicorum”: a fost un copil nascut si crescut intr-un satuc german, cred ca in Bavaria…pe vremea in care statele germane erau numeroase ca frunzele-n copac, cand puteai sa arunci cu piatra si nimereai peste un alt regat, inainte de unirea Germaniei si in care prusacii incercau sa cucereasca toata Germania, s-o unifice.
La un moment dat, prusacii au intrat si peste statul lor, stat, sat…ce-o fi fost, mama lui l-a luat pe copilul Oiler si s-a dus in padure, s-au ascuns sub frunze, sub frunzele copacilor.
Iar un soldat prusac a trecut pe-acolo in pas de defilare si-a calcat copilul pe cap, provocandu-i un traumatism cranian ingrozitor!
Maica-sa, l-a lins pe cap, cum isi lingea cateaua puii, ca sa-i vindece rana. Dupa care, a fugit in Franta.
Oiler, din cauza acelei sparturi a capului, a orbit in faza finala a vietii.
A avut 8 copii, si a scris 8 volume mari de matematica.
El a fost un om pe care nu l-a favorizat mediul.
A crescut din forta lui uluitoare dar…daca luam de pilda pe linie ascendenta marii muzicieni, vom descoperi lucruri uluitoare; vom descoperi ca Menuhin (Sir Yehudi Menuhin a fost un celebru violonist și dirijor american, descendent al unei familii de evrei emigrați din Rusia) a fost elevul lui Enescu; ca Enescu a fost elevul lui Bartok (Béla Viktor János Bartók a fost un compozitor și pianist maghiar, unul din reprezentanții de seamă ai muzicii moderne.); ca Bartok a fost elevul lui Beethoven (Ludwig van Beethoven a fost un compozitor german, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii.
Este considerat un compozitor de tranziție între perioadele clasică și romantică ale muzicii.), ca Beethoven a fost elevul lui…samd….
E O FILIATIE de la MAESTRU la DISCOPOL.
Au avut un mediu de hranire extraordinar.
Asta nu s-a petrecut numai la artisti…s-a petrecut si la oameni de stiinta.
Marele maestru care a reusit sa creeze discipoli care l-au egalat si l-au intrecut…mediul de “hranire” conteaza.
Acesta este cel care inmulteste cu 1.000 cazurile statistice astfel incat, noi vom avea…speram, ne rugam la Dumnezeu s-avem…suficient de multi oameni, suficient de capabili, ca sa poata rezolva problemele si crizele in care hedonismul nostru actual a aruncat Pamantul, planeta…si revin de unde am plecat: Raportul de la Paris, ne mai da un secol pana la viitoarea glaciatiune.
Deci, NU ca peste 100 de ani…ci, in urmatoarea suta de ani.
Studiile climatice care se fac in aceasta perioada, arata ca nivelul de dioxid de carbon in atmosfera (CO 2), in acest moment…este de doua ori mai mare decat a fost in ultimii 50 de mil.de ani si ca va creste la 50 de ori mai mare decat a fost in ultimii 50 de mil.de ani, in urmatorii 50 de ani. Ceea ce ne pune in situatia unei catastrofe globale.
Mor 20 de specii de vietati pe planeta, pe zi!
Asta este rata de extinctie a speciilor.
Noi traim momentul actual, intr-o situatie care n-a fost niciodata in istorie, nu avem experiente pentru asemenea situatii.
Atat de teribile…atat de incredibile, atat de socante…atat de ultimative!
Florin Colceag – Profilul de personalitate al copilului part 4, tabara de excelenta
https://www.youtube.com/watch?v=7lm8XVcsKtI
Noi nu ne mai putem permite in momentul actual sa pierdem o inteligenta potentiala.
Eforturile pe care trebuie sa le facem acuma pentru cultivarea inteligentelor la nivelul cel mai inalt pe care il pot atinge…trebuie sa fie TOTAL!
Cu abnegatie, cu profesionalism, cu absolut orice!
Efortul nostru trebuie sa fie TOTAL!
O dedicatie infinita…in speranta ca acesti copii vor ajunge mai tarziu, sa descopere solutii pe care noi acum nu le putem descoperi.
Sa va dau exemple: Pamantul si-a pierdut dioxidul de carbon din atmosfera din cauza unei reactii de reducere a dioxidului pe care-au facut-o cu ajutorul fierului – in momentul in care Pamantul avea foarte mult fier in apa.
Apa a fost ruginoasa la inceput.
Era viata pe Pamant, dar in forme foarte primitive. Viata a aparut abia dupa ce s-a redus fierul si dioxidul de carbon din atmosfera, printr-o reactie chimica.
Noi am putea acuma spre exemplu…sa punem la poli, in zone in care se topesc ghetarii, sa punem cateva sute de mii de cantitati de tone de fier atomic – sa-l imprastii!
Acesta ar crea o reactie de reducere a dioxidului de carbon din atmosfera care ar dispare…acolo spunem ca nu e prea multa viata, ca s-ar putea sacrifica orice alta specie sau altceva…dar nu cunoastem consecintele celelalte.
Cum ar putea actiona fierul asupra vietii marine?
Ce fel de specii s-ar inmulti, ce fel de specii ar disparea?
Ca sa iei o masura dramatica pentru rezolvarea unei crize dramatice, e foarte complicat de calculat!
Pasii urmatori…feed-back-rile pe pasii urmatori, sa-ti dai seama care vor fi consecintele secundare, tertiare…de ce nu putem?
Stii de ce nu putem? P
entru ca MINTEA NOASTRĂ NU E CAPABILĂ SĂ PROCESEZE DECÂT 3 PAȘI LOGICI, MAXIM 5 PAȘI LOGICI.
Un copil gifted antrenat, ajunge sa poata procesa sute de pasi logici.
Un astfel de om ar putea intr-adevar, sa gandeasca-n consecinte – sute de pasi in continuare, ceea ce-ar putea valida CEVA!
Noi daca ne-apucam acuma si luam niste masuri pe genunchi…facem asa, facem asa…schimbam o catastrofa cu alta catastrofa.
Si nu suntem constienti de ce se poate intampla.
Nu ne permitem, habar nu avem. Suntem slabi.
Am vrea sa schimbam, spre exemplu tehnologiile actuale.
Stiti de ce nu se trece pe tehnologia pe apa in loc de petrol?
Ca-i nepoluanta apa, nu?!
Este extraordinar de poluant, producerea catalizatorilor!
Ca sa catalizezi apa, s-o disociezi (hydrogen, oxigen) , sa folosesti amestecul asta ca gaz de ardere intr-un motor, se poate face cu ajutorul unor catalizatori.
Dar producerea catalizatorilor este extraordinar de poluant.
Schimbam o poluare cu o alta poluare.
Deci, noi acuma trebuie sa ajungem sa intelegem, sa admitem faptul ca suntem depasiti de situatie, ca generatiille noastre sunt incapabile de a gasi solutii optime si sa ne punem toata nadejdea in generatiile viitoare pe care le vom cultiva.
Si pe care trebuie sa le cultivam ca sa ajunga la un nivel absolut extraordinar!
Avand insa, un challenge uluitor…traditia noastra neolitica, noi printr-un neolitic tarziu, social ramanand cu aceleasi organizari, cu aceleasi naravuri, cu aceleasi dogme, nu s-a schimbat mai nimic…mergeti in orice sat – aici, in Dobrogea sau oriunde in alta parte si daca urmariti ce se intampla in satul respectiv, veti gasi organizarea neolitica. Noi nu ne-am schimbat.
Ei, bine…trebuie sa ne schimbam. Trebuie sa ne schimbam mentalitatile, trebuie sa schimbam modul de a privi lucrurile, trebuie sa ajungem SA CRESTEM si SA PROMOVAM OAMENI care AU VALOARE EXTRAORDINARA, nu sa-i franam… nu sa le punem bête-n roate!
Nu sa ne simtim noi ofensati ca ni se subrezeste pozitia la catedra, cand apare un copil atat de extraordinar care ne pune intr-o situatie dificila…
Foarte bine..suntem intr-o situatie dificila, dar s-o recunoastem!
Si spunem aici “m-ai prins!
Nu stiu, dar am sa ma interesez…Interesati-va si voi copii, sa vedem care poate fi raspunsul?” Avem foarte multe de schimbat! Foarte multe…buun!
Deci, pana acuma a fost preambulul a ceea ce vom face in continuare!
Acum, sa va spun structural: vom avea cursuri de dimineata, si cursuri dupa pranz.
Programul cred ca-l stiti…care este cel de dimineata? 09-12.00 si dupa-amiza – 14.00-16.30, nu?!
Vom avea aceste cursuri pan ape 16 inclusiv.
Veti continua pe urma, cu alte cursuri dar nu cu mine; acuma eu va vorbesc ce vom face impreuna. La fiecare curs, prima parte va fi data de o TEMA.
E o anumita tema – TEMA DE ASTĂZI PE CARE O VOM VALORIFICA COMPLET, PÂNĂ LA CAPĂT, VA ȚINE DE PROFILUL DE PERSONALITATE AL COPILULUI GIFTED ȘI-A ADULTULUI GIFTED pe care il vom completa cu caracteristici bune sau rele si din experientea Dvs., pentru ca trebuie sa invatati sa le identificati, fara sa aveti la indemana teste IQ.
Testele IQ exista in momentul actual in Romania, dar nu s-au cumparat licentele si nu pot fi folosite.
Dar Dvs. aveti experienta profesionala suficienta si consideram pachetul de caracteristici mai usor.
Ultima parte a unui curs (si de dimineata si de dupa-amiaza…) eu va dau raspunsuri la intrebari.
Deci, vom avea cate-o ora de raspunsuri.
Dvs. o sa-mi puneti intrebari si eu o sa va dau raspunsuri.
In functie de intrebarile Dvs., in functie de cum va merge cursul, vine tema zilei urmatoare sau, tema de dupa-amiaza.
Asta pentru ca, doresc sa impuscam 2 iepuri dintr-o lovitura: 1 iepure este ÎNSUȘIREA UNOR CUNOȘTINȚE DE SPECIALITATE.
Un al doilea iepure, va tine de METODA PREDĂRII PRIN FEED-BACK.
Metoda prdarii prin feed-back pentru ca nu putem lucra cu copiii gifted, daca nu avem feed-back, la ei.
Daca noi stimulam sa-ntrebe…ajungem sa avem cu ei, dezbateri! Si asta o facem prin METODA LEARNING BY DOING (Cand educatorii devin creatorii de jocuri) – deci, Dvs. sunteti acum elevi, si invatati…facand! Vom lucra impreuna, intr-un colectiv; lucrand intr-un colectiv, vom avea chiar sectiuni de cercetare in care veti avea teme, pe care le veti dezbate separat, si la care, in ziua urmatoare imi veti aduce solutii, din experientele Dvs….cum vedeti anumite lucruri.
Tot “learning by doing” pentru ca si copiii lucreaza mai bine colaborativ. Vom invata in felul asta, cum sa lucram cu copiii astfel incat sa formam colective care sa-si dea posibilitatea sa-si valorifice potentialele, sa se creasca unii pe altii.
Acesta este PROGRAMUL PEER TO PEER (P2P), adica de la persoana, la persoana!
Vom invata programele de enrichment, facand ENRICHMENT! Eu voi lucra cu Dvs., uite-asa…merg pe directia asta (arata cu mana, exact ca zborul bionic al mustii ) pe ce?
Pe enrichment…dezvoltarea de orizonturi! Dvs. aveti posibilitatea sa faceti enrichment pentru ca aveti decizia scolii si pentru ca Legea 17/2007 va da dreptul s-aveti programe de gifted education, in scoala Dvs.
Enrichemnt este programul care se adreseaza tuturor copiilor si care permite emanciparea inteligentei unor copii care sunt FIGTED UNDERGROUND!
Adica: SUNT GIFTED ASCUNSI!
Au primit atatea palme, picioare si frane care le-au interzis sa se dezvolte la nivelul maxim de abilitati incat isi ascund abilitatile.
Si nu stie nimeni, nici ei nu stiu ca sunt gifted.
Unii dintre ei considera ca sunt prosti.
Profesorii stiu ca sunt prosti, parintii stiu ca sunt prosti, iar ei pot fi geniali!
Se poate intampla asa-ceva si sa stiti ca, 50% DIN CAZURILE COPIILOR GIFTED SUNT UNDERGROUND.
Vom invata cu METODOLOGII VIZUAL-SPAȚIALE PENTRU CĂ 40% DINTRE COPII SUNT VIZUALI-SPAȚIALI, 30% SUNT AUDITORI-SECVENȚIALI, 30% SUNT CHINESTETIC-SENZITIVI…din cauza aceasta la anumite lectii, vom fi chinestetici-senzitivi si vom invata cum sa simtim lucrurile, cum sa pipaim o realitate, cum s-o manevram, cum s-o manipulam –mental sau fizic….direct!
Cum putem gandi-n imagini?
Nu in cuvinte, ci in imagini!
Pentru vizuali-spatiali.
TRADIȚIA NOASTRĂ ÎN ROMÂNA, E NUMAI PE SECVENȚIALITATE, PE ÎNVĂȚAREA PRIN REPRODUCERE.
Vom avea foarte mult de lucru, va fi foarte interactiv si va fi foarte solicitant.
Dar eu am asa o banuiala ca o sa va placa foarte tare! Bun!
Deci, dupa preambul, revenim la tema noastra de azi: PROFILUL COPILULUI GIFTED. Daca vedeti un copil distrat, ce concluzie trageti? E pur si simplu, distrat!
-Ca nu-l intereseaza…
-Sunt doua alternative: déjà cunoaste ce-i spui, sau nu-l intereseaza. Deja avem 2 alternative cat se poate de clare.
Copilul cu inteligenta mica e distrat, pentru ca nu-l intereseaza. VIZUALUL SPAȚIAL GENIAL, c-un IQ foarte inalt, e distrat si se uita pe fereastra si pare ca nu-l intereseaza, desi el aude tot si vede tot…pentru ca EL VEDE TOTUL DINTR-O DATA!
Dupa ce-ai dat tema, el déjà stie ce urmeaza…si numai poate sa stea uitandu-se la tine pentru ca e hiperactiv – are prea putina informatie. Si-atunci, ce facem?
Separam distratii de tipul 1 de distratii de tip 2?
Lucram cu clase specializate de vizuali-spatiali, de copii gifted, sau lucram cu toti la gramada?
-Diferentiate..
-Diferentiate! METODA GROUPING – metoda gruparii dupa abilitati se doveste a fi cea mai buna pentru ca ai un feed-back imediat!
Daca am facut acest lucru care-i foarte simplu…grupand dupa abilitati copiii (cei cu capacitati mici, medii sau inalte, noi putem fi eficienti cu fiecare dintre aceste categorii pentru ca, atunci vedem ceva care este absolut seminificativ – fiecare categorie de copii cu nevoi speciale, specifice de educare!
Copiii gifted sunt setosi de cunoastere si lor trebuie sa le dai enorm de mult…
Florin Colceag – Profilul de personalitate al copilului part 5, tabara de excelenta
https://www.youtube.com/watch?v=kTB-qf0sC4c
Stanga – copiii cu abilitati reduse au in schimb o afectivitate extraordinara, au un coeficient emotional formidabil, ei sunt setosi de selfie stemmen, doresc sa aiba stima de sine.
Ei doresc sa se poate integra in societate.
Ei doresc sa invete foarte bine, nu lucruri foarte multe dar cele care sunt foarte utile.
Cu ei faci niste programme foarte practice.
Iar categoria din mijloc, au nevoi speciale de educatie sau sunt nediferentiati? Au nevoi foarte speciale !
Ei sunt setosi de altceva : ei sunt setosi de emancipare !
Ei sunt doritori s-ajunga gifted.
Ei sunt setosi sa-si dezvolte abilitati, dar n-au incredere in puterea lor.
Ei sunt setosi sa aiba succes social.
Si lucrezi cu ei, programme de socializare.
Programme tintite pe dezvoltarea de abilitati in cultivarea relationarii lor sociale si de performanta.
Deci, fiecare dintre aceste categorii are alte nevoi de educatie.
Dar de instruire ? Sigur, si de instruire…
Daca la nivelul copilului de instruire a copilului gifted, el se educa cum sa invete, cum sa-si dezvolte campul, cum sa-si largeasca aria, sa aprofundeze… lucram foarte mult pe dezbateri, pe metode de dezbateri, iar LA CATEGORIA COPILULUI CU INTELECT SUBȚIRE lucram pe reproducere pana la intrarea in reflex si intelegerea foarte clara a unor lucruri care sunt esentiale si care transced prin diverse campuri ideatice, si transced prin curicula….instrumente pe care ei se pot baza !
Noi ce facem aicea ?
Instruire sau educare ?
Sau educarea pentru instruire ?
Dar la cei din mijloc ?
La cei care-ar vrea sa fie si, nu pot…care se straduiesc, dar nu duc pana la capat !
Ce le lipseste lor ?
Ceea ce americanii numesc task comitment – dorinta de a duce la bun sfarsit un lucru!
Ce cultivam la ei ?
Ducerea la bun sfarsit, la capat, finalizarea unor tinte !
Si-atunci avem alta metoda de educare : nu asa lucram nici cu primii, nici cu cei de-ai doilea !
La primii n-am pretentia sa duca pana la bun sfarsit un lucru, la inceput !
Ei vor transecede insa, din categoria intai in categoria 2-a cu timpul…si multi din categoria 2-a vor transcede in categoria 3-a, de gifted.
Aici avem Gifted Education care se adreseaza tuturor copiilor, dar lucrand specific! Cum lucram noi, acuma?
Lucram cu toata lumea, cum ar trebui sa lucram numai cu prima categorie de copii, cu cei care au intelect subtire, punandu-i sa reproduca ! Corect ?
Pe de alta parte, curricula noastra e buna pentru copiii gifted.
Nu-i suficient !
Dar, oricum e un pic mai mare decat pentru copiii medii…prea complexa, prea grea, complet descurajanta pentru prima parte…
Deci, in momentul actual, noi avem un total dezechilibru !
Metodologic, lucram cu toti cum ar trebui sa lucram cu cei mai putin capabili, iar dpdv curicular, le dam niste task-uri pe care le rezolva cu usurinta numai cei cu abilitati gifted.
Si ne miram ca avem haos ? Nu ne miram…E normal ? Nu ! Buun…sa revenim asupra temei noastre.
Va sa zica – daca vedem ca este distrat, nu-l bag intr-o anumita categorie ca el poate fi intr-una sau intr-alta…categorii opuse !
Dar, daca vedem ca are prea mult aplomb, ca iese in fata si-si cere drepturile….iar pot fi 2 situatii opuse!
LA PRIMA CATEGORIE A COPIILOR – CEA CU INTELECT SLAB, sunt 2 tipuri de reactii – 1. sau sunt atat de descurajati ca nu spun niciodata nimic, 2. sau sunt certareti !
Dincoace…ei sunt politicosi si-si duc lucrurile pana la capat, dar capata aplomb clar, in clipa in care au challenge fata de autoritatea abuziva, pe nedreptate.
Pe nedreptate pot actiona si astia, si astialalti !
Ii punem impreuna ?
Cum reactionam noi, ca profesori ? ‘A…obraznicule ! 2 la purtare !’
Mai pun o intrebare, la care vreau raspuns : Credeti Dvs.ca profilul de invatare al cuiva e o invarianta a personalitatii, sau este o chestie care se schimba cum bate vantul ? Deci !
Un VIZUAL-SPAȚIAL ramane un vizual-spatial toata viata sau, daca vrem noi, el va deveni secvential ?
-El ramane ceea ce are nativ, dar se poate modifica prin sistemul de invatare…
-Problema-i urmatoarea : EL OBȚINE PERFORMANȚE PE VIZUAL-SPAȚIALITATE DACĂ EU ȘTIU SĂ-L STIMULEZ, SĂ LUCREZ CU EL ÎN IMAGINI !
DACĂ-I CER CUVINTE, NU-I CER IMAGINI, L-AM ÎNCURCAT PENTRU CĂ EL LUCREAZĂ CU EMISFERA DREAPTĂ !
Dar…el are momente in care trece pe stanga si-apoi momente in care revine pe dreapta !
De-a lungul copilariei, de la prima zi si pana la faza finala, omul are balansuri in care o emisfera dominanta slabeste, si-si arunca mai mare potential pe cealalta si brusc devine un copil ordonat ce-si pierde abilitatile celelalte care erau foarte bune, dar isi dezvolta altele – complementare !
Dar stiti care e partea interesanta ?
Este fiziologica, nu e sub influenta noastra !
Asa ca, noi trebuie sa intelegem stilul lor de invatare…si sa-l acceptam!
Sa-l cunoastem…daca nu-l cunoastem si nu-l acceptam, noi nu facem decat rau copilului…
Nu-i intelegem modul cum gandeste, modul lui de gandire, care este alchimia mintii copilului respectiv, in ce fel el mi-a dat rezultatul respectiv…l-am descurajat, iar descurajandu-l, il transform intr-un underground, si statisticile mondiale arata ceva absolut impresionant – 50% din copiii gifted din America unde exista eforturi serioase si care au traditie déjà…50% dintre copiii gifted n-au niciun fel de succes social !
Se descurajeaza, devin underground si ca underground n-au succes social mai departe !
Sunt o comoara irosita ! De ce ?
Pentru ca au fost descurajati la un moment dat.
Ia ganditi-va la situatia urmatoare : Costel ! Cat face 5.743 x 12.936 ?
Si Costel iti raspunde corect, uitandu-te si avand calculatorul in fata ‘hop, asta mi-a zis tot’.
Bunn…dar perversitatea profesorului ‘da’cum ai gandit-o, Costel ?
Ia arata-mi pas cu pas cum ai gandit-o…’ – s-a rupt filmul !
Sau, mergand mai departe : ‘Draga, dar tu ai copiat ?
Eu nu pot sa-ti dau…ca nu vad calculele ! Tu ai copiat ! Iti dau 1 !’ Da ?!
Si ganditi-va cata multa ‘bucurie’ aduce acelui Costel care-i gifted si care-i gifted cu un profil de personalitate absolut spectaculos, absolut particular…da ?
Cata ‘bucurie’ ii aduce, cata incurajare, cata stima sa aiba acel copil si cum sa se dezvolte mai departe, pana ajunge sa fie integrat social…sa aiba succes social !
Deci, ganditi-va ca de fapt, dintr-un numar de motive pe care o sa le analizam in timp…SCOALA ESTE O FABRICA INGROZITOARE DE PROSTIRE A COPIILOR !
Mana sus pentru cei care ma aproba in aceasta afirmatie…va multumesc ! Bun…nu vreau sa fiu socant, dar asta e o realitate pe care trebuie s-o admitem !
Trebuie sa facem analiza si a modului in care functioneaza si ce ar trebui sa se schimbe, astfel ca scoala sa devina un instrument de valorificare a inteligentelor, de aducere la cotele cele mai inalte. Da ?! Asa…Acuma, vreau sa stiu cat e ceasul, ca sa stiu cat mai am pentru intrebari…bun !
De la 11.00 la 12.00 eu va raspund la intrebari…asa ca Dvs.ganditi foarte critic ce va spun eu, ca sa ma bombardati cu intrebari, ulterior !
Sa ne mai uitam la profilul copilului, profilul de personalitate al copilului !
Va sa zica : la un moment dat, copilul respectiv face CEVA, produce ceva…scrie un roman !
Scrie o carte, cu care vine, ti-o pune in brate…tie, professor sit e intreaba: ‘e bine?’, ‘am scris, bine?’
Tu, ca profesor te uiti asa un pic, vezi ceva…te uiti asa, superficial ca n-ai tu timp sa studiezi si…’da, da,da…interesant, foarte interesant ! Bravo ! ‘ Si i-o dai inapoi…la care copilul intreaba : ‘da, domn’profesor, eu am muncit la asta multa vreme, am si chiulit de la scoala vreo 2 saptamani ca sa scriu cartea respectiva si-acum sunt in pericol de a fi exmatriculat pentru ca, uite ce-am facut in timpul asta – am scris o carte !
N-am putea s-o facem cumva vizibila, s-o vada si altii ? “ “Da, o sa ma gandesc…’ si-ti vezi de treaba. Buun… vi s-a-ntamplat ceva de genul asta, in care un copil sa aiba o pasiune fulminanta incat sa nu mai vina la scoala, sa faca tot soiul de lucruri pe care mai departe, afli ca le face dar nu mai ai control fiindca el nu mai vine a 2-a oara la tine…el dezvolta o pasiune extrascolara !
Si la un moment dat, auzi despre el ca a facut nu stiu ce minunatie !
Eu am avut spre exemplu, un elev despre care-am auzit ca a spart toate codurile NATO, Banca Mondiala, samd…pentru ca atata pasiune avea pentru informatica incat a devenit cel mai performant hacker ; a venit cu CIA-ul dupa el ca sa-l angajeze, si l-au angajat.
Nimeni din scoala nu stia ca acel baiat chiulangiu, corijent, 2 ani repetent, el venise transferat dintr-un loc in altul…cu 2 repetentii, ca acel baiat e un geniu, de fapt !
Mai vine el, la tine ?
Mai stii ce face ?
Sau il lasi repetent an, de an ?
Ganditi-va…ca el, daca vrea sa lupte cu sistemul, daca nu se lasa aplatizat, nu se lasa calcat in picioare, nu se lasa descurajat total, isi dezvolta niste campuri de pasiuni undeva, unde necontrolat fiind, el poate sa faca absolut orice !
Florin Colceag – Profilul de personalitate al copilului part 6, tabara de excelenta
https://www.youtube.com/watch?v=QBCv28yXqeM
Dar mai poate face si alta dracovenie.
Poate deveni cel mai mare spargator de banci ! De ce ?
Sistemul nu l-a ajutat, nu l-a incurajat, nu i-a dat nimic, a primit numai lucruri rele de la sistem, nu-i intereseaza nimic, din contra !
A ajuns sa faca haiducie !
Avem repetenti gifted ?
Da, trecem pe langa ei, nu-i vedem…avem exmatriculati gifted ?
Da, statisticile arata ca mai mult de 50, aproape 60% dintre infractori, sunt gifted !
Dar arata si ca mai mult de 70% dintre infractori, sunt analfabeti !
Deci, avem o categorie absolut speciala – gifted analfabeti !
Eu la inceputul carierei mele didactice, am avut un tiganus care avea 14 ani si era dat de familie in clasa a 5-a ca sa invete sa scrie si sa citeasca …deci, era analfabet la 14 ani, iar familia voia sa-l faca sofer si avea nevoie ca sa stie sa scrie si sa citeasca, sa treaca de examenul de conducere si care batea toata scoala la sah !
Ii asculta cu urechea, era cel mai bun sahist !
Asta-i situatia…deci, haideti sa ne gandim in primul rand, cat e de ineficienta este scoala in valorificarea talentelor !
E o problema in primul rand, de modul cum privim lucrurile.
Daca noi privim secvential si masuram pe fiecare om dupa grila cu puncte pe care trebuie s-o completam la evaluarea unei testari, ii pierdem !
Nu obtinem nimic.
Aici e drama…si situatia nu-i numa’ a noastra, e si mondiala !
Iarasi e interesanta distributia profesionala pe care o are MENSA !
Mensa este asociatia internationala a celor mai inteligenti oameni care au IQ-ul peste 130.
Cei care si-au dat teste IQ si le-au dat pe calculator, la un psiholog, si le-au dat undeva…e valabil MENSA !
In Romania, nu stiu…ultima oara erau valabili 6 membrii Mensa, cred ca intre timp, au devenit 12.
Pe ei nu-i intereseaza Mensa, in Romania…in alte parti insa, sunt asociatii mari.
Ei bine, Mensa International cuprinde o diversitate profesionala uluitoare : de la premianti Nobel, pana la soferi de taxi !
Si sunt cazuri absolut extraordinare cu om care sa aiba IQ 200 si care sa fie sofer de taxi.
Se poate intampla asa-ceva ? Da !
Ba, io pot sa spun sa fie cu IQ 200 si sa fie muncitor pe santier, analfabet. Deci, acuma cred c-am vazut problema in linii mari.
Stim, cat de cat…despre ce vom discuta in toata aceasta perioada de instruire.
Problema noastra in primul rand, este de ATITUDINE !
Daca suntem porniti spre a identifica copiii care au abilitati spre a-i ajuta sa-si duca menirea pana la capat, sa-si dezvolte abilitatile pana in momentul in care reusesc sa acumuleze destula forta ca sa poata rezolva o problema, atunci ne-am facut…io zic, toata treaba de dascali. Daca nu, pierdem vremea degeaba !
Iar cand zic de problema, problema nu se refera numai la tehnic sau stiintific, tehnologic…problema poate fi foarte diversa !
Problema poate fi sociala.
Sa va dau un exemplu clar : uitati-va la copiii Dvs.din scoala.
Daca-i luati la intrebari si ii solicitati foarte tare, veti obtine urmatorul tip de raspuns : ‘da pentru ce sa ne straduim atata, de vreme ce in 50 de ani, oricum o sa pierim cu totii ?!’
Mana sus cei care-ati gasit ceva similar, in discutiile cu elevii Dvs.
Ati gasit…e, poate pe unii i-ati intrebat, dar psihoza asta, e in crestere.
E o mare problema sociala, e o criza sociala pe care cine o rezolva?
Cum ajungi sa faci oamenii astia, copiii astia sa ajunga niste oameni care sa aiba atata motivatie si atata inteligenta, incat sa stie ca pot ajuta cumva printr-o actiune directa, la echilibrarea sistemului?
-Da, vedeti ?! Nu e o problema numai stiintifica sau tehnica, pot fi niste gifted social care sunt capabili sa ne transmita ceva… sa-i motiveze, sa-i trezeasca, sa-i organizeze.
Sunt multe tipuri de gifted. Multe tipuri de gifted…toti sunt necesari.
Te uiti la un copil cu abilitati manuale extraordinare, ala este harul lui. Acesta este cel care trebuie sa fie dezvoltat extraordinar, mai extraordinar decat e ! T
rebuie sa invatam sa privim lucrurile in potentialul lor, ce se poate face din…nu sa dam cu piciorul !
Trecem pe langa un copil extraordinar si-i dam cu piciorul.
De ce ? Pentru ca nu ne-a reprodus corect…ala poate fi un mare strateg si are o memorie slaba !
Are o memorie profesionala si retine numai ceea ce e foarte important, pe celelalte nu le retine.
Dar poate avea o minte atat de strategica incat, la un moment dat, ce iese din el sa fie atat de esential pentru rezolvarea unei probleme, incat fara el, nu se poate face.
Trebuie sa vedem ce are bun.
Eu am foarte mare admiratie pentru chinezi.
Chinezul trece pe drum, vede o creanga aruncat-n drum, o ridica, se uita la ea, si nu vede un vreasc de aruncat pe foc, vede o sculptura !
Vede ca acolo se ascunde o zeita cu un evantai !
Si o baga in buzunar si apoi ciopleste si degaja zeita cu evantai, din restul lemnului.
DAR N-AM NICIUN FEL DE ADMIRATIE FATA DE AMERICANI care vad ditamai copacul si spune ‘Dom’le eu am nevoie de…inima de fag, 2m inaltime, rosu, 20 diametru’ patrat, fara noduri.
Iti dau 200 de dolari/m3’ si tu tai 2 ha de padure ca sa-i gasesti aluia, lemnul care-i trebuie.
E uriasa irosire de resurse.
Uitati-va la copilul pe care l-aveti in fata, cum se uita chinezoiul, la vreasc ! Daca degajam ceea ce este prost, ce trebuie curatat si gasim zeita cu evantai inauntru’, atunci ne-am facut datoria de dascal.
INVATAREA, SE FACE INDIVIDUALIZAT !
GIFTED EDUCATION, NU LUCREAZA CU CLASA, lucreaza cu fiecare copil, in parte – pe caracteristicile fiecaruia, pe profilul de educare al fiecaruia, pe profil de invatare al fiecaruia, e uman !
TREBUIE SA INVATAM SI NOI, SA FIM FOARTE UMANI, foarte umani! Bine ?! bunn…acuma, astept intrebarile Dvs. – de orice tip, oricat de tehnice, oricat de personale !
-Da ! Pedagogiile Steinner, cea curativa si Waldorf se facea acea clasificare pe cele 4 temperamente clasice…
-Vino aici, langa mine…
-Va spun ca Steinner acum 100 de ani spunea de impartirea in cele 4 temperamente clasice : melancolicul, colericul, sangvinicul si flegmaticul. Se incadreaza in fiecare tipologie de-aici ?
-Se-ncadreaza, dar altfel.
Exista 4 categorii de copii gifted.
Si-acuma, noi ii putem incadra intr-un fel.
Una dintre categorii este GIFTED LUPTATORUL !
E GIFTED IZBANDITORUL, e cel care SCHIMBA SISTEMUL!
Noi il putem incadra temperamental, printre sangvini sau colerici.
O a doua categorie este GIFTED PERFORMANTUL LA CONCURSURI ! Oriunde-l duci, el reuseste si iese bine…el iti castiga toate cele !
La prima categorie, GIFTED IZBANDITORUL si LUPTATORUL, in general este cel care aduce solutii.
Deseori se lupta cu autoritatile…mai degraba l-as incadra la categoria de coleric.
Pe cel care castiga prin concursuri (PERFORMANTUL) si care reuseste intotdeauna sa obtina rezultate excelente la invatatura, mai degraba l-as baga printre sangvini.
Dar taxonomiile nu sunt intotdeauna foarte exacte ; taxonomiile sunt un mod de-a privi lucrurile, nu e o suprapunere perfecta.
Mai exista o categorie care sunt GIFTED UNDERGROUND!
Sunt cei care-si ascund abilitatile si le cultiva in secret, dar care nu renunta la ei…ei sunt foarte buni parinti si reusesc sa cultive la copiii lor, abilitati foarte inalte.
Formeaza un mediu social care hraneste abilitatile inalte la copii.
Daca-ar fi sa punem pe tipurile pe care le pui aici, ar fi flegmaticii.
Mai exista GIFTED UNDERACHIEVERS !
Gifted, care nu i-a note bune !
GIFTED UNDERACHIEVERS au o inteligenta si capacitati absolute surprinzator de inalte, dar iau constant note foarte proaste si, deseori repeta !
Si n-au succes social, desi au la testele IQ niste scoruri de-ti vine sa cazi pe spate…sunt minunati !
Si cu toate astea, invata foarte prost.
I-as categorisi la Steinner, la melancolici.
Intr-adevar, eu au si selfie steam foarte scazuta.
Aici incadrarea este destul de buna…
In orice caz, aceste categorii, indiferent cum le-am privi – dpdv al lui Steinner sau dpdv al teoriei Gifted Education moderne arata existenta acestor categorii.
Primele doua, sunt categoriile invingatorilor, celelalte doua sunt categoriile invinsilor.
Dar, din primele doua, numa’ prima e cea creativa.
A doua – e vizual-spatiala.
Castigatorii la concursuri, nu sunt neaparat creativi.
Cei care au 10 pe linie la scoala si care au note extraordinar de bune care sunt…zicem academic gifted…ei sunt auditivi-sencventiali, ei invata sa reproduca bine…sistemul ii protejeaza, pentru ca asta le cere !
Ceilalti – LUPTA cu SISTEMUL !
In permanenta lupta cu sistemul.
Dar, asta ii fac sa fie si foarte creativi.
Ei gasesc solutii la crize.
Aberant, solutie la crize mai gasesc si GIFTED UNDERGROUND, cei care-si dezvolta pasiuni in secret.
Si deseori avem surprize, foaarte interesante cand un NEICA NIMENI, UN GIFTED UNDERGROUND brusc devine un lider pentru o situatie data, o gestioneaza, o duce la capat, o finalizeaza, o rezolva, dupa care dispare !
Se retrage in cotlonul lui…devine din nou – underground !
Florin Colceag – Profilul de personalitate al copilului part 7, tabara de excelenta
https://www.youtube.com/watch?v=eNoU-JZGh_g
-Cazul vecinului pe care-l stii de-o viata si care afli cand moare, ca el a fost de fapt un mare maestru international de sah, dar tu habar n-ai avut.
-Eu ma refer (zice o educatoare, invatatoare…) la copiii de nivel prescolar, la cei speciali…prefer sa ma exprim romaneste fiindca nu cunosc engleza…deci, copii dotati vin, ii vedem, ii identificam si ii sprijinim in masura in care noi dascali fiind si, un pic mai deschisi la minte incercam sa sprijinim, sa exploatam partile acelea care exista déjà, in copil.
Exista un risc la nivel prescolar ca, atunci cand sustii un copil intr-un anumit domeniu si ajunge sa-si dezvolte abilitatile, personalitatea ii se contureaza, inteligenta ii creste, in schimb se intampla altceva – dpdv comportamental-social, acest copil este perceput ca o mica vedeta de colegi, atitudinea colectivului devine nefavorabila iar educatia nu este suficienta, pe de alta parte el, ca individ…se imbata cu sentimentul superioritatii daca nu esti foarte abil ca dascal si el devine, se simte ca o mica vedeta…aicea e o mica problema : e foarte greu sa pastrezi un control in ceea ce priveste acest copil.
-Am inteles, am inteles…raspunsul e urmatorul : e un fenomen care se petrece in dezvoltarea copilului gifted si care e prezent la toti copiii gifted – este dezvoltarea devreme a abilitatilor.
Ei nu se impaca bine cu generatia lor…au o pozitie foarte delicata fata de generatia lor de varsta.
Ei au dezovltarea sincrona.
Dpdv afectiv, sunt copii de varsta lor.
Dpdv intelectual, ei pot fi copii cu 10 ani mai mari.
-Dar nu-l putem face antisocial…
-Nu-i antisocial…dar ei trebuiesc bagati intr-o grupa mai mare.
Ca sa nu se mai intample asa-ceva trebuiesc bagati intr-o gurpa mai mare sau, trimisi la scoala mai devreme…vedeti ?!
In dezvoltarea sincrona, faptul ca copiii gifted, de orice varsta ajung in conflict cu ceilalti…e o situatie conflictuala chiar cand se dau ei vedete sau cand ceilalti ii privesc ca vedete…creeaza o situatie conflictuala, se pierde armonia, datorita aceste dezvoltari asincrone, ei nu stau cu generatia lor intelectuala !
Ei sunt pusi cu generatia lor cronologica ceea ce este o foarte mare greseala !
Eu am intalnit un copil in America, care avea 280 IQ si care era student la 12 ani la o Universitate.
Se spera ca o sa ajunga un fel de Billy Sidis.
Deci, l-am vazut cu ochii mei…era pazit de mama !
Mama era tot timpul ca o closca langa el, pentru ca-l proteja.
Dpdv afectiv copilul avea 12 ani…dpdv intelectual, avea vreo 30 !
Dar…cu ceilalti copii, NU avea teme de discutie !
El putea discuta cu studentii de la facultate.
Era anul I la facultate, la 12 ani.
E cumplita drama !
Te face sa renunti la scoala pentru ca n-ai comunicare, n-ai cum sa comunici…
Diferenta, ecartul fata de generatia de varsta, este enorm !
Dar ii vedeti din grupa mica, de gradinita ca nu-i place, nu vrea !
Ca are abilitati, dar nu vrea, nu se-ntelege cu colegii, nu-i place nimic de-acolo, bagati-l atunci, intr-o grupa mai mare.
Legea permite sa intre la scoala mai devreme.
Déjà permite 2 ani intr-un an.
Copilul respectiv poate face 2 ani intr-un an si inca 2 ani intr-un an…poate merge pe regim accelerat.
Dar e un copil cu dezvoltare asincrona.
-Ati spus la un moment dat ca famila poate fi o frana in calea dezvoltarii potentialului unui copil si sunt de acord cu Dvs.
Exista insa, si un alt revers, care face din acesti copii niste victime, sa spunem…din dorintele parintilor de a-si vedea copilul clasificat intr-o clasa de-aceasta, de copii excelenti, exceptionali, samd…situatia de-a avea si un cabinet de psihologie m-a ajutat sa vad, sa vorbesc in cunostinta de cauza : deci, copii indreptati catre scoli particulare de tip Cambridge…
-SupraDOPATI !
-Supradopati…dar asa-zis stil de scoala, cu asa-zisele elite care sunt pregatite, au si acest sistem de fixare a unui colectiv (poate si din cauza postului, nu pot sa-mi dau seama…) fixarea unor colective foarte mici de copii ( 4-5) cu care se lucreza performant…acesti copii ajung insa, sa nu se poata identifica social, sa nu poata sa-si gaseasca perechi relationale la echipe asa de mici…mai ales in cazul pe care l-am avut la Cabinet – erau si colective monosexuale – 4 baieti intr-o clasa.
Intervin foarte multe probleme de ordin afectiv, intelectual…
-Stati, ca Dvs.mi-ati spus mai multe probleme aicea…pentru o intrebare !
-Haideti sa le luam pe rand…sa luam problema FAMILIA ! Sa plecam de la procentajul pe care l-am dat inainte : 40% vizual-spatiali, 30% auditori-secventiali, 30% chinestezic-senzitivi.
Si sa plecam de la ideea ca un parinte (parintii sunt auditori-secventiali) si copilul este vizual-spatial.
Facem un calcul probabilistic simplu, ca sa vedem gradul de corelare, de toleranta si de succes al unei astfel de familii.
Pai, 40% x 30% face 120 la 10.000, adica 12% !
12 din 100 de copii reusesc totusi sa-si gaseasca o formula cat de cat de echilibru…pentru ca ei sunt opusi ca personalitate !
Vom vedea cu timpul, cum nu se intelege familia cu copilul.
Daca luam si cazul frecvent in care parintii sunt diversi – unu-i chinestezic, altu-i secvential, copilu-i vizual…atunci gasim, cam 3%. 2 – 3% sanse ca un copil sa gasesca comunicare in sanul familiei. Si-atunci, ce fel de comenzi primeste ?
Din partea unui parinte primeste comanda ‘Da mai du-te ma si tu la footbal, du-te si te joaca, fa miscare, fa nu stiu ce’…pentru ca parintele chinestetic, din partea altui parinte ‘pune-ti in ordine aia, fa-o p-aia…fa asa, fa-i asa…’ si n-are niciun support pentru dezvoltarea imaginatiei si dezvoltarea creativitatii care inseamna caracteristicile proprii pe care le are copilul ! S
i-atunci e forte normal ca, pe formula lui de personalitate SA NU CREASCA, sa aiba blocaj…
-Pot sa formulez si altfel intrebarea : cum ne putem feri de pericolul asta, in ideea ca aceasta formula de educatie gifted va prinde foarte mult si in Romania ? Cum se ne ferim de pericolul ca-n aceste loturi de copii, sa patrunda si copii care n-au probleme ?
-Va spun ce se face la nivel mondial ; de fapt Dvs.,imi puneti o intrebare mult mai clara…cum putem face intr-o scoala gifted care e privata (de exemplu…) sa ne descurcam si financiar, si pedagogic ?
vine parintele care da banul si care spune : ‘uite Dom’le copilul meu e gifted ca asa zic eu…si dumneata il iei pentru ca-ti platesc ATATA’ si scoala are nevoie de banii respectivi pentru ca-i in sistem privat, da ?
Si pe alta parte, vrea sa faca gifted education.
Raspunsul este un amestec de quality education si gifted education care va tine de diversitatea de programe care se va face, de accesul liber al copilului la fiecare program respectiv, dar neobligativitatea copilului, decat pentru un anumit segment.
Copilul care-i gifted va veni la multe programe.
Va veni cu bursa. Va veni intretinut de scoala.
Cei care vin si dau banii, vor avea parte de o educatie de calitate pentru copiii lor.
Cei care sunt selectati ca fiind gifted si intra dincolo…vor avea programe de gifted education care sa le dezvolte abilitatile.
Deci, acest tandem de quality education si gifted education functioneaza peste tot!
-Dar ar mai fi un aspect…
-Ganditi-va ca aceasta inseamna si universitate de tip Harvard.
La Harvard se duce si fiul lui Rockfeller (ups !) dar se duce si John care-i gifted si care vine din Oklahoma, de la turma lui de vaci.
-Eu tot am un sentiment de insatisfactie in legatura cu acest sistem gifted education…adica, dpdv al educatiei umaniste, trebuie sa-l faci capabil pe acel om sa se si perfectioneze dar sa si convietuiasca cumva cu semenii sai, ori…
-Ajungem si-acolo…
-Am un caz de 14 ani care este sprijinit de mama pentru a se descurca – acela este cu un handicap emotional !
-Iar cu cei cu handicap emotional si social, il va rezolva lucrand in cercetare unde au o nisa de existenta in care n-o sa-i deranjeze nimeni.
Trebuie sa plecam de la ideea ca trebuie sa respectam profilul de personalitate al copilului.
Dar sa va termin ideea : termina si copilul Rockfeller si termina si copilul John, universitatea ; John este sef de promotie, copilul Rockfeller se duce la firma tatalui sau ca director…si pe John il ia director executiv, pentru ca John e ala desteptul, stie ce are de facut…cam asa functioneaza lucrurile. Asa…buun ! Intrebati-ma !
-Problematica pe care ati supus-o atentiei noastre, ca o consecinta fireasca a fenomenului de gifted education ar fi de-a lungul timpului, s-a demonstrat epuizarea si degradarea dpdv biologic, indiferent care-au fost factorii inhibatori.
Acum gandesc ca in incercarea noastra de a-i identifica, acesti copii cu gifted, daca nu cumva ar trebui in paralel, sa constientizam si modalitati de protectie pentru ca citisem in cursul Dvs. toate stadiile de dezintegrare pozitiva ; ei sunt caracterizati printr-un altruism exagerat! Prin urmare, nu-i intereseaza protectia.
Ori, n-ar trebui sa ne intereseze si acest aspect legat de managementul sinelui, a stresului ? P
entru ca riscam asa cu ziceti Dvs.sa-i trecem dintr-o catastrofa in alta…sa nu avem grija de aesti oameni care au un trend, sunt o locomotiva valoroasa si la un moment dat, daca nu exista o mentalitate a promovarii care presupune un respect, o pretuire fata de asemena oameni….(da din cap a negatie) inseamna DOAR sa ne folosim de ei si-atat. Si e o catastrofa si mai mare fata de cele pe care le-am avut pana acum.
-Da, intrebarea Dvs.e foarte interesanta si foarte corecta : PROTECTIE si PROMOVARE !
Aici intram pe teritoriul lui Chinanong care, in momentul actual este marele lider Gifted Education din China, si care a fost si sfetnicul lui Gao si a imparatului actual, pe domeniul gifted education.
Ei au fost si protejati in acele centre din China !
Dintr-un centru cu 20 de copii, au ajuns intr-un an la 2.000 in doi ani, atat de mult s-a dezvoltat programul, atat de constienti au fost oamenii ca merita sa investeasca in Gifted Education.
Centrele-astea i-au adus, i-au trimis, i-au adus inapoi… iar acei copii au fost protejati si promovati.
Cum se mai poate face protectia lor ?
Intr-un singur fel : IMPUNAND UN SISTEM ONEST, CORECT !
O promovare care se face pe valoare, promovare pe calitatea produsului, a rezultatului… o promovare care nu-i facuta pe pile, nu-i facuta pe mafii, e facuta pe criterii morale !
Ei sunt structuri morale !
Dar, s-a facut o astfel de actiune…eu am sa ma intalnesc peste o luna cu Chinanong in Anglia la congres si ma intereseaza foarte, foarte tare care a fost maniera exacta prin care el a reusit absolut miraculos ca, dintr-o tara comunista care avea in spate traditia multi, multimilenara a tarilor chineze care au functionat pe sistemul eunucilor…(va urma…)
Și ultimul interviu:
Prof.Florin Colceag – psihopedagog
http://www.tvrplus.ro//editie-un-doctor-pentru-dumneavoastra-341612
Daca admin permite, iata un link:
http://www.sfatulbatranilor.ro/threads/10072-MODELUL-DE-TAR%C4%82-Autor-Prof-Dr-Florian-Colceag
https://ceicunoi.wordpress.com/2013/11/07/interviu-florian-colceag-despre-starea-romaniei-si-solutii-de-rezolvare-a-crizelor-prin-care-trecem-pol/#more-11967
Despre MODELUL DE ŢARĂ detalii aici:
http://www.certitudinea.ro/articole/modelul-de-Tara/view/antrenorul-de-genii-a-fost-lasat-in-sfarsit-sa-vorbeasca
Emisiunea “Un doctor pentru Dvs.”:
-D-le professor! Am citit aici ca aveti 20 de ani experienta in privinta copiilor supradotati, va ocupati de antrenarea copiilor olimpici la matematica care au obtinut mai mult de 60 de medalii de aur la competitiile internationale de matematica.
Ce inseamna dezvoltarea personala a copiilor?
-E foarte simplu. Copilul creste pe constiinta ca el este necesar in aceasta lume. Deci, ca el are abilitati, capacitate, iar lumina, harul interior care-l fac dorit, care-l fac pretuit, il fac promovat in aceasta lume. Primii care trebuie sa vada acest lucru sunt parintii. Daca parintii reusesc sa observe calitatile formidabile pe care le au copiii, atunci copiii se dezovlta si personalitatea lor infloreste.
Daca sunt ignorati sau tratati prost, atunci personalitatea lor paleste. Ganditi-va la paradigma foarte frecventa la noi “eu l-am facut, eu il omor”; deci, copilul ala care are un parinte abuziv, in mod evident nu va inflori pentru ca va percepe socul abuzului emotional, lipsa de incredere a parintilor, lipsa de libertate, incapacitatea celorlalti de raspundere la intrebarile vitale pentru el si-atunci se va strica, se va defecta.
Si, interesant ca noi acum, statistic vorbind…avem o populatie care este in mare masura departe de potentialul pe care l-au avut la nastere.
E un cimitir al vaselor intrate in port care, fiecare vas intrat in port a intepat catargele proprii si-a altui vas care-a intrat in port, si-asa a esuat o gramada de oameni care nu si-au dus la indeplinirea menirea lor de viata.
Sa mai moara si capra vecinului, nu numai capra lui…am ajuns la modelul cel mai clar intalnit al omului care nu-si dezvolta personalitatea fiindca nu-i lasat, si nu-i lasat pentru ca ceilalti nu promoveaza sa reuseasca acel om acolo unde ei au ratat.
-Dar stiti…ca in ultimul rand au aparut tot felul de cursuri de dezvoltare personala si trainneri in Romania, va intreb cum pot face pentru cei ce-si doresc pentru copilul lor, o selectie?
-In primul rand ei trebuie sa cunoasca personalitatea copilului lor propriu, sa-si cunoasca propria lor personalitate. Iar asta nu poti s-o afli daca nu stii cine esti, de unde vii, incotro te-ndrepti si care-i treaba ta.
Dar, foarte putini oameni ajung la aceasta cunoastere: “cine sunt eu?”. ‘Cine sunt eu’ este o intrebare de mare adancime pentru ca omul se schimba pe etape de varsta.
Unul este copilul in prima perioada de viata, altul este copilul in perioada lui Pann (intre 7-10 ani) spre inceputul pubertatii cand explodeaza, este activ…altul este copilul in perioada pubertatii cand este ‘atacat’ de probleme hormonale samd…personalitatea se modifica…nu e niciodata stabila o perioada lunga de timp.
Si-atunci, ca sa-ti dai seama cine este copilul tau la diverse stadii de varsta in lume, se fac cursuri pentru parinti.
Si parintii au revelatia ca in casa lor, au copiii pe care nu-i cunosc – nu stiu ce sa faca cu ei, de unde sa-i apuce…cum pot sa-i manevreze! De fapt – ei nu trebuiesc manevrati, ei trebuiesc respectati.
-Si-atunci in aceste cursuri de dezvoltare personala sa fie implicate intr-o oarecare masura si copiii si parintii?
-Sigur…nu poti sa dezvolti personal o persoana fiindca o persoana nu este o persoana unica. E foarte interesant, dar noi avem o personalitate sa spunem – a Ego-lui nostru si o alta care este sociala, avem una ecologica care apartine unei culturi, apartine unei civilizatii…nivelele noastre de personalitate tine de nivelurile noastre de constienta. Unii au personalitate cosmica cum e Steven Hopkins…care are un nivel de constienta care atinge si exploreaza Cosmosul! Deci, in momentul in care noi ne referim la o dezvoltare a personalitatii trebuie sa precizam care dintre aceste nenumarate dimensiuni ale personalitatii se dezvolta. Una este personalitatea angajatului dintr-o multinationala si cu totul alta este a antreprenorului care-si asuma riscuri si dezvolta un domeniu intreg. Ce caracteristici de personalitate exista? Noi inca nu avem o harta a caracteristicilor de personalitate suficient de bine lamurita, ca sa va pot spune ca dezvoltarea personala e functionala in maniera definita. In primul rand, luam un caz: un om isi antreneaza ceva – isi antreneaza bicepsii. Trage la fiare pana cand face niste brate ca niste picioare. Bun! Ii afecteaza sau nu ii afecteaza personalitatea? Evident ii afecteaza personalitatea. E mai sigur pe el, e mai capabil sa faca fata unor chestii, si-atunci putem fi de acord ca antrenarea bicepsilor poate fi o metoda de antrenare personala.
-Atunci orice lucru ar insemna deschiderea orizonturilor. ‘
-Vedeti?! Depinde de ce fel de orizonturi.
-Corect, asa e…
-Incotro te duci…
-Voiam sa ma leg de o declaratie de-a Dvs.pentru ca aceste dezvoltari personale se fac in grupe si spuneati ca “noi romanii suntem inteligenti individual dar nu suntem inteligenti in grup. Asa am fost invatati.” La ce va referiti?
-Haideti sa facem o mica analiza cauzal-economica. Noi acuma suntem intr-o situatie economica foarte precara, dezovltarea noastra economica este destul de improbabila nu numai din motive financiare ci si dintr-un motiv mai clar – oamenii nostri nu stiu sa actioneze in echipa. De ce nu stiu sa actioneze in echipa?
Nu stiu sa colaboreze pentru ca au fost invatati sa fie individualisti. Simplu. Ce ne-a a invatat la scoala? Fiecare lupta pentru el, fiecare cauta sa promoveze, sa ia un rezultat, sa ia o nota, etc..dar nu sunt proiecte commune care sa aduca aportul in cadrul proiectului prin colaborare cu alti colegi. Si-atunci, neantrenandu-se anumite calitati, ele nu apar. Reflexele pe piata muncii sunt vizibile: fiecare isi vede de bucatica lui, nu-l intereseaza nimic altceva, e usor de exploatat, usor de inlocuit…usor de aruncat afara ca fiind nefolositor pentru ca nu coalizeaza cu altii, nu inteleg ce fac altii, nu-i intereseaza nimic altceva decat bucatica proprie si pentru ca in felul acesta isi ruineaza sufletul, asta este de fapt realitatea…asa am fost invatati NU ca asa suntem noi in mod natural…tendinta naturala a copilului este sa coalizeze, sa formeze echipe, sa aiba idealuri, sa duca la indeplinire proiecte…”nu, n-ai voie…” – scoala spune ca n-ai voie! Nu-i deschisa catre experimentul copilului…”trebuie sa”: toceasca, sa tina minte, sa reproduca, NU SA VINA CU IDEI! Nu s-a inventat inca aceasta piata a ideilor aduse de catre copii… si dupa descurajari repetate, copiii nu mai nicio initiativa, nu-i mai intereseaza nimic, numai intreaba NIMIC. Incep sa fie plictisiti de scoala. Scoala nu raspunde la asteptari.
-Asta face ca mai tarziu sa se loveasca de viata ca de-un zid, pentru ca in orice meserie trebuie sa ai in jurul tau o echipa. Omu-i social…
-Da, da…omul este social sau devine antisocial sau asocial. Unde-ti gasesti echipa, in scoala? Nu, pe strada. Echipa care inseamna gasca de cartier ii devina echipa care-i ofera sprijin, o mana-ntinsa sau altceva…chiar si in infractiuni oferindu-si sprijin unii altora. Lipsa invatarii acesteia pe un feed-back si cooperatista in care ei sa aiba dezbateri si sa-si spuna opinii, anumite ipoteze, sa aduca solutii proprii pe care sa le dezbata iarasi, e fundamentala in creearea acestei alienari a poporului roman.
Noi avem un popor alienat. Cu regret spun…este instrainat de el insusi. E instrainat de traditii, noi suntem urmasii unei civilizatii nu doar unei culturi. Daca nivelul nostru de constienta se opreste doar la propria persoana si la propriile noastre valori, care de obicei nu inseamna decat bani sau putere, pe asta s-a axat in ultimii 25 de ani…singurele valori – banii si puterea – atunci, noi pierdem restul.
Noi nu mai avem cultura, nu mai avem civilizatie, nu mai avem NIMIC, NOI NU MAI EXISTAM!.
Noi – ca indivizi – nu insemnam foarte mult. Noi – ca entitate structurata de oamenii care sunt coparticipanti intr-un proiect, insemnam CEVA. Noi, ca civilizatie si emisari de principii, idei, intelegere profunda pe care le-am mostenit si pe care le crestem in continuare…insemnam foarte mult.
Insemnam enorm de mult…dar insemnam la nivel MACRO! Daca noi in clipa asta suntem o minge de ping-pong pe-o masa de macropolitici si toata lumea se joaca cum vrea cu Romania, e pentru ca nu mai avem unitate, coerenta…N-AM INVATA SA LUCRAM IMPREUNA!
-Un studiu de cercetare al unui institut roman de studii si cercetari avansate al carui presedinte onorific sunteti, afirma ca 4% dintre copiii din Romania se nasc superinteligenti – adica de 2 ori mai mult decat media mondiala.
-Asa este.
-Ce este de fapt un geniu, d-le prof.Florin Colceag? Prin ce se defineste un copil supradotat, unul genial fata de ceilalti?
-Vedeti aici, avem controverse date de definitii…pentru ca in general, un geniu este caracterizat istoric, dupa ce-a murit se recunoaste c-a fost geniu. Urma pe care o lasa in lumea asta ii defineste genialitatea. Inteligentele inalte masurabile pe scala IQ sunt cu totul altceva decat geniul. Geniul inseamna caracter, forta, spirit, puterea de a duce la bun sfarsit proiecte extrem de dificile, crez, credinta…in rezolvarea unor probleme pe-o anumita cale care este normala, nu e speculativa, e organica, inseamna capacitatea de a sparge limitele cunoasterii si de-a deschide frontierele catre alte metode de a intelege lumea si universul asta in care traim, inseamna forta de a rupe inertia si de a redimensiona problema, de a o face altfel.
Nu putem vorbi despre geniul la nivelul inteligentelor inalte…geniul este o stare de maturitate a spiritului. Inteligentele inalte sunt o stare de dezvoltare, de adolescenta, care duce spre maturitate.
-Si un copil supradotat…
-Da. Putem discuta despre valentele catre genialitate pe care le are un anumit copil dar, pentru geniu trebuie sa luam si dimensiunea maturitatii. Noi traim intr-o lume de copii. Marea majoritate a oamenilor au un IQ 100 ceea ce inseamna ca se afla in varsta lui Pann. Deci, traiesc in varsta de 9-10 ani, maxim 11 ani… psihologic vorbind – ei sunt maturi fizic, dar imaturi emotional si mental. Oamenii maturi sunt foarte rari. Oamenii care-si dezvolta potentialele pana la atingerea, maximizarea acestor potentiale si utilizarea lor plenara sunt extrem de rari…nu numai in momentul actual ci, si in istorie.
Sunt probabil singurii constienti ca eforturile lor sunt indreptate in directia ajutarii celorlalti de a-si depasi problemele proprii si de a-si dezvolta potentialele-astea…pentru ca toti au un sambure de genialitate-n ei!
Dar multi au renuntat…majoritatea au ingropat tot acest talent undeva, in fundul pamantului si se si rusineaza ca la un moment dat ar fi putut face CEVA si din lasitate n-au facut…
-Va intreb atunci, de ce se-ntampla sa clacheze supradotatii si tendinta de abandon scolar apare la copilul supradotat? Va rog sa explicati…
-Categoric. E foarte interesant…studiile statistice arata spre exemplu ca IQ-ul mediu la infractorii din inchisori e superior IQ-lui mediu al celorlalti. Ceea ce arata ca inteligentele inalte exista in toate mediile, dar ei in loc sa-si duca pana la capat misiunea pentru care-au venit pe pamantul asta, s-au intors impotriva sistemulu care i-a lovit, in loc sa-i ajute…numarul de copii care abandoneza scoala si au abilitati inalte, este urias!
Procentual vorbim, este foarte mare…e neasteptat de mare! As putea duce la 50% fara exagerare…dintre copii isi rateaza existenta sociala – nu toti se intorc impotriva societatii dar exista foarte multe cazuri de indivizi care au IQ-ul foarte inalt si sunt soferi de taxi.
Deci, nu reusesc sa faca nimic in lumea asta…pentru ca nu cred in lumea asta…nu-i motiveaza…nu-si pun la dispozitie toate abilitatile si forta pentru lumea asta care n-a facut altceva decat sa rateze…si se rateaza si ei! Ma bazez pe studii facute la Institutul de la Universitatea din Connecticut – isi ingroapa abilitatile…si asta se intampla in general, in perioada pubertatii.
Deci, erau sclipitori dinainte, dupa care BRUSC isi neaga personalitatea pentru a fi impreuna cu ceilalti, sa nu ramana singuri, marginalizati. Pentru ca n-au fost incurajati, nu li s-a recunoscut potentialul, n-au fost ajutati sa salte.
-Spuneati in alt articol ca, oarecum – societatea romaneasca si nu numai…se teme de acesti gen de oameni care sunt peste un anumit nivel.
-Da, se teme pentru ca e o bariera…extraordinara bariera dar, ca sa fiu un pic mai explicit – exista o mare diferenta intre omul care are un rost si intre omul care n-are niciun rost.
In limba romana, omul care n-are niciun rost, se cheama PROST. Iar prostia este o problema de optiune, nu este o problema de inteligenta. Paradoxal, poti fi extrem de inteligent si extrem de prost – simultan! Nu sunt antagonice notiunile. In momentul in care tu ai un rost, deci – intri intr-o componenta sistemica, intr-o societate si ceea ce faci tu conteaza pentru ceilalti – se cheama c-ai un rost.
In momentul respectiv, ai un rost, nu esti prost. Poti fi lipsit de inteligenta si sa ai rost, ceea ce faci tu sa fie foarte bine facut..sa ai un rost al tau. Eu am intalnit de exemplu, la granita cu Elvetia un vames care avea un nivel de inteligenta mult sub media statistica, dar avea rostul lui. Si omul era sigur pe el. Deci, stia ca-i important ceea ce face el, ca este esential.
Ce te faci cu generatiile-astea de copii care n-au niciun rost? Scoala nu i-a invatat sa-si asume ceva…sa se intregreze in ceva, sa aiba un rost al lor (aici, involuntar face o grimasa)…i-a invatat diverse materii, niste cunostinte cu o utilizate discutabila (pam-pam!), dar nu le-a dezvoltat capacitatea de A FACE CEVA CU EI INSISI in cadrul societatii si-atunci, nu-si gasesc rostul.
Incearca aicea, incearca dincolo…ei sunt a 5-a roata la caruta – 70% dintre absolventi N-AU ROST…si paradoxal pot fi extrem de inteligenti si prosti in acelasi timp, plecand de la definitia ca prostul este cel care n-are rost… ei SE SIMT PROST, inutili, fara niciun fel de Dumnezeu pe lumea asta!
-Cum ne dam seama ca al nostru copil este cu abilitati inalte, ca este supradotat? Si, am aici tot din declaratiile Dvs.: “din cauza parintilor care nu au capacitatatea sa raspunda la intrebari, sa-i incurajeze in cercetare, copilul cade in oniric, in joc..” Si mai spuneti ca, daca la 3 ani nu face numai linii drepte ci, mai face si anumite cercuri sau desene mai elaborate e posibil ca acel copil sa fie inaintat cu cel putin 2 ani. Cum ne dam seama ca copilul nostru este supradotat, ca ar avea abilitati inalte?
-Uitati-va pe ce insista. Ei insista pe ceva…au un joc al lor preferat. Si insista pe acel joc pana performeaza. In momentul in care ei performeaza si sunt multumiti de ceea ce-au creat si vin sa va arate “uite ce-am facut…” ai déjà o imagine asupra directiei in care ei isi gasesc un rost…asupra a ce tip de antrenament cauta pentru a-si defini potentialul…si, e uluitor – copilul are 2 ani si se joaca de-a doctorul, umbla cu stetoscopul! Si la un moment dat foloseste correct stetoscopul si-atunci trebuie sa-l lauzi pentru ca daca l-a folosit correct, interesul lui creste…daca a fost laudat, intuitia lui ca asa trebuie, a fost validata – asta ii da aripi!
Noi nu ne putem da seama daca sunt supradotati, le putem construi dotarea! Ii putem ajuta sa-si realizeze aceasta dotare…dansand cu ei, fiind in apropierea lor, lucrand cu ei in permanenta, NEIGNORANDU-I! Nici nu trebuie sa abuzam…dar atunci cand vin sa intrebe, sa capete raspunsuri elaborate.
-Dar stiti ca foarte multi parinti, pentru ca si aici trebuie sa existe un echilibru…trebuie sa fim constienti ca nu toti sunt genii, supradotati. Stiti ca avea o vorba Creanga “daca toti ar fi invatati n-ar mai avea cine sa ne traga ciubotele” si, cred ca pe unii ii suprasolicitam. Sunt stiri recente in presa romaneasca – o fetita de 15 ani a murit…
-Supradopati. Parintii insista sa obtina performante in directiile formale.
-Cum detinem un echilibru totusi, d-le professor?
-In primul rand sa fim oameni…sa ne uitam la ce se intampla cu ei, nu sa-i masuram dupa Patul lui Procust social…eu deseori am afirmat ca una din marile probleme pe care le creeaza educatia actuala este data de sistemul de perdanti pe care-l obtine sistemul de concursuri scolare. Cand ii spui unui copil “nu esti bun, nu esti capabil, ca nu esti in stare sa faci ceva, etc…” , el crede si din clipa aceea, ii scad valentele. Ori, puterea lui de-a merge mai departe se micsoreaza, el este eliminat din concursul social ca fiind necorespunzator si, nu te poti astepta ca el sa zboare pe urma…cand tu i-ai taiat aripile din neglijenta sau stupiditate.
-Dar sunt si copii care trec peste aceste lucruri…ce procent, d-le professor? Sunt copii care nu baga in seama aceste lucruri.
-Sa va dau niste date. Aproximativ 20% dintre copii sunt auditiv-secventiali si asculta ce li se spune…cam 30% sunt vizuali…30 pana-n 40! La noi se spunem ca ar fi o pondere 30-40…in alte parti ale lumii, diferit…din ce ramane, mergand pe 30-40, 20 din ce-au ramas sunt chinestezici, 10 sunt senzitivi care se descurajeaza, sunt cei care simt foarte puternic…pe ei ii ranesc cuvintele, ii termina! Un cuvant prost, ii da peste cap…ei sunt senzitivi-intuitivi; in momentul in care le-ai taiat intuitiile si nu le validezi modul in care ei au inteles problema, ii anulezi…ei aproape sunt victime sigure. Cine sufera de asemenea foarte tare, sunt secventialii care CRED din ceea ce-aud, fara sa judece foarte profund si, in clipa in care intra in contradictii sistemice sunt pusi in fata unor paradoxuri: ceva zice alba, ceva zice neagra…se bat cap in cap lucrurile si se produce un colaps.
Cui nu le pasa DELOC? La chinestezici. Si aproape DELOC la vizuali. Vizualii sunt vizionari – vad totul dintr-o data, ei isi dau seama imediat ca tu spui prostii si ca de fapt lucrurile sunt altfel…nici nu te mai baga in seama! Dar, la chinestezici este si mai grav – incearca sa te scoata de pe scaunul tau cand incepi sa spui prostii si nu mai ai ce cauta acolo pentru ca esti vicios. Sunt aceste 2 categorii de copii pe care ceilalti ii suporta foarte greu, adica nu pot fi abuzati cu usurinta…
-Avem 2 intrebari de la D-na Alexandra: 1. Ce facem cu acei copii care au o energie foarte puternica, acei copii ‘atomici’, daca trebuie sa ne speriem de acestia…si 2. Daca sunt probleme in folosirea prea mult a tabletelor si-a tuturor gadget-urilor?
-Foarte bune intrebarile, deosebit de bune…sa luam pe rand: 1. Problema copiilor atomici sau DURACELL care au energie nesfarsita – ei sunt fantastici daca stii cum sa-i iei! Le dai un orizont de lucru. Ei au nevoie in primul rand de ceva care sa le canalizeze energia. Daca energia nu se canalizeaza, explodeaza. Ei au nevoie sa lucreze pe utilitate. Ei sunt de utilitate sociala sau ecologica, ei iti pot replanta o tara fara probleme, pot replanta toate padurile care-au fost taiate si o fac cu bucurie…pot curata toate gunoaiele care sunt in lumea asta, pot alunga toti dusmanii, pot invinge in toate competitiile, pot reusi sa cladeasca ORICE, dar ai nevoie sa fie folositi.
In clipa in care tu ii tii pe scaun si le spui prostii, sau inutilitati, sau lucruri care nu pot fi practicate, nu pot fi aplicate…ei avand mintea aplicativa – invata numai prin experiment propriu si descoperire.
Iar tu le povestesti despre ce scrie in manual, pur si simplu mintea lor nu poate sa accepte chestia asta. De ce? Pentru ca ei gandesc in filme de miscare, vizualii gandesc – in imagini…dar astia gandesc in filme de miscare. Va dau un simplu exemplu de chinestezic care-a schimbat fata lumii – Tesla! Nicolae Tesla inchidea ochii – apropos, il chema Teasla, familia lui era din Banatul sarbesc, el spunea ca este bosniac…deci, el inchidea ochii si in mintea lui proiecta un motor. Da drumul la motor si nu-i placea cum merge…si modifica parametrii motorului in minte. Totul era in minte…vedea cum merge, cum functioneaza dupa care, se ducea si-l facea! Fara planuri, fara desene, fara nimica…mintea asa functiona! Daca sunt sportiv spre exemplu, imi imaginez miscarea pana la micron, dupa care o fac! Asa fac ei miscarea respectiva si, le iese…
-Nepot de 14 ani care a vorbit de la 3 ani si jumatate (telefon). S-a vorbit cu el si romaneste si frantuzeste dar, acuma nu mai vorbeste. A fost dus la medic si i s-a spus ca este doar incapatanat. Bunica a crezut ca este oligofren sau autist. A iritat pe multa lume si chiar a fost palmuit. Mama (psihiatra) l-a dat la lectii de pian ca sa-l stimuleze sa vorbeasca…a cantat si pe scena dar dupa aceea, n-a mai vrut. Bunica intreaba daca este sanatos de nu vrea sa invete sau este bolnav la cap?
-Doamna, nu este vorba de niciun fel de boala, este vorba ca aveti un copil vizual. El de cate ori auzea cuvinte, trebuia sa le ‘traduca’-n imagini, si ii era foarte greu sa retraduca imaginile in cuvinte si, prefera sa n-o faca. A doua: in toata perioada copilariei mici, el va CITEA mintea! Dvs. nu-i puteati citii mintea…si el se astepta sa-i intelegeti gandurile, pentru ca el va intelegea perfect gandurile. Din cauza asta nici nu folosea limbajul care-i mult mai barbar si lipsit de nuante decat gandul uman.
El are categoric comportament musical, artistic si, foarte posibil sa aiba si potential inalt.
Nu uitati ca Blaga a vorbit la 4 ani si cand a vorbit, a vorbit brusc, in fraze… nu pentru ca n-ar fi inteles ceea ce i se spunea…copilul intelege ce i se spune aproape din burta maica-sii si dezvolta foarte bine partea asta auditiva.
El raspunde la sentimente. Si, sa nu va suparati – va contesta de la inceput autoritatea. Nu v-a mai simtit aproape…dupa ce mama si-a schimbat setul de hormoni si n-a mai avut loc empatia aia formidabila intre mama si copil, v-a negat autoritatea si d-aia n-a mai vrut sa vorbeasca.
El e perfect sanatos insa, foarte probabil sa fie mai putin social, foarte probabil sa se duca foarte mult pe calculator in continuare, si-acuma…cu ocazia aceasta sa raspund si la intrebarea cu folosirea in exces a calcualtorului, tabletelor…e o problema pentru ca noi ar trebui sa invatam ceva de la calculator – el are rabdare cu copilul – nu-l jigneste, nu-l apostrofeaza, nu-l pedespeste, ii da dreptul sa mai traga o data, s-o mai i-a de la capat… noi nu avem rabdarea pe care o are calculatorul cu copilul. Iar el (copilul) se apropie de calculator din pricina viciilor noastre de comportament uman. (GENIAL!) Se duce acolo unde gaseste un mediu prietenos. Vizualii nu suporta autoritatea abuziva.
Cum incerci sa-i faci si sa-i impingi intr-o directie, ei se opun! EI POT FI ATRASI, NU IMPINSI! Daca sunt atrasi intr-un anumit domeniu, performeaza. Acolo se duc, oricat…dar, mai ales la copiii care sunt foarte inteligenti de mici, negarea autoritatii adultilor, poate fi la varste foarte mici. Ei, n-au nicio problema, pentru ca ei le inteleg comportamentul, in timp ce pentru adulti, comportamentul copilului este o necunoscuta. Dar ei descifreaza perfect pe adultul de langa ei.
-Mai avem un telefon. Un bunic cu 4 nepoti – care-ar fi proportia ideala intre activitatile sportive, extrascolare si cele scolare?
-Eu v-a sugera sa puneti problema un picut altfel…care este proportia normala intre contactul cu natura si contactul cu societatea? Pentru ca noi am creat o lume extrem de artificiala si ne straduim sa supravietuim din rasputeri acestei lumi artificiale, transformandu-ne si artificializandu-ne noi insine. Iar asta este ceea ce distruge cel mai tare bazele cresterii armonioase.
Armonia nu este data de activitatea fizica oriunde. E data de activitatea in natura. In natura, unde ei, au un alt tip de ROST. Vedeti…noi am dezvoltat o alienare fata de natura. Natura ne sprijina si nou nu-i dam un feed-back. Noi nu intelegem complexitatea uluitoare si extraordinara inteligenta care este pusa in fiecare detaliu al naturii de la marile ansamble ale naturii pana la cele mai marunte reactii biochimice din organism, ignoram aceasta dumnezeire bagata in sistemului viului si, ne asteptam ca jocurile noastre care sunt rudimentare, sunt de-nceput…omenirea este inca in copilarie, ne-apropiem de adolescenta omenirii, nu suntem inca maturi, ca specie…invatam ce invatam – putin!
Jocul, adevaratul joc este dat de relatia cu natura, contactul cu ea care te face sa inveti ca om social si sa practici ca om individual, ceea ce inveti prin Harul lui Dumnezeu lasat in viu, in sistemul viului.
-Am baietel de 6 ani, este apropiat de natura dar cand este pus sa invete o poezie, memoreaza foarte greu cu toate ca este un copil intelligent…memoreaza lucruri care ne surprind pe noi din diverse domenii si din diverse lucruri. Dar, atunci cand trebuie sa reproduca o poezie, se blocheaza…asteapta sa vina ajutor din partea mea. Nu spune de la cap la coada…
-Doamna, n-o sa spuna niciodata! In primul rand pentru ca el nu este secvential. Invatarea prin reproducere este capabila s-o faca numai echipa de secventiali. Cei 20-30% de care va spuneam inainte, care lucreaza pe auditie. Insa, mangaiati-va cu altceva: el nu va putea reproduce o poezie, dar o va putea compune…creativitatea este caracteristica de baza a celor care nu pot reproduce.
El va putea face poezii, va putea face arta, stiinta, mult altceva…dar niciodata nu se va putea incadra intr-un tipar si-ntr-un sablon, pentru ca nu-l intereseaza.
El are o traire care functioneaza in primul rand pe emisfera dreapta si pe partea de creativitate. Poate fi un savant, poate fi un artist, poate fi un arhitect, poate fi un medic extraordinar si nu-l afecteaza cu nimic faptul ca nu poate tine minte povesti. El va invata IDEI, va tine minte idei, principii majore, nu texte. Faptul ca vorbiti cu el ca la pereti si nu va aude…nu este pentru ca nu-l intereseaza ce-i spuneti, ci din acelasi motiv – el are nevoie de timp ca sa gaseasca cuvintele potrivite ca sa va dea un raspuns. Si trebuie sa recunoasteti ca raspunsurile pe care vi le da deseori, sunt de o profunzime care va uimeste. Dar niciodata nu sunt la timpul la care va asteptati dvs.
-Referitor la varsta de incepere a scolii la copii. In Anglia – de la 2 ani jumate, iar de la 4 ani – incep scoala cu program de la 9 la 15, cu o pauza la pranz. Care ar fi varsta optima de incepere a scolii?
-Exista etape de varsta in care se dezvolta potentialele copiilor conform unui program preexistent genetic in fiecare copil – pe varstele mici spre exemplu (1, 2 ani pana la varsta de 3 ani) se dezvolta capacitatea de a corela informatiile, de a le pune impreuna, si copiii au o inteligenta de-o viteza absolut uluitoare care se pierde…se dezvolta gandirea calitativa care si ea se pierde ulterior … la urmatoarea etapa de varsta (sa zicem 3-5 ani) se dezvolta capacitatea de a observa detalii semnificative si de a intelege scenarii.
Astea sunt legate direct de activarea creierului care se face diferentiat pe varste, si care este corelat cu dezvoltarea lor fizica si cu iterarea unor secvente genetice care inainte nu functionau. Cand e bine sa inceapa scoala? Depinde de scoala…tot in Anglia exista cateva cazuri absolut uimitoare: cu parinti care sunt extrem de bine cultivati si inteligenti care au reusit sa dezvolte o inteligenta extraordinara la copiii lor foarte mici. In Japonia foloseste metoda ‘sicida’ pe corelatii (se aude ‘sicida’, cum se scrie correct, habar n-am). Sunt studii stiintifice; Israelul foloseste o alta metoda. Metodele-astea sunt extraordinar de bine fundamentate si de-o eficienta fantastica.
Daca le folosesti potentialul activ la un moment dat si-l incarci cu datele pe care le cere, doreste…pentru fiecare etapa de varsta a copilului in parte, e ca si cand ai ridica un etaj dintr-un material foarte solid care suporta si alte etaje in continuare…pe fiecare nivel de varsta, poti sa cladesti o inteligenta care ulterior poate ajunge la niste standarde si niste nivele absolut extraordinare.
In momentul actual, cele mai inalte inteligente masurate, sa spunem teste IQ…este de 260! Iar potentialul calculat de mine pe studii proprii, ajunge la 360.
Deci, e posibil sa dezvolti niste superinteligente in momentul in care consolidezi fiecare etaj in parte, si superpersonalitati in clipa in care reusesti sa consolidezi fiecare etaj in parte…deci, nu problema varstei optime de a incepe scoala se pune…depinde pentru cine!
Intre copiii cu care lucrez sunt unii care la varsta de 2 ani citeau cu viteza unui adult antrenat si se opreau intreband ce inseamna termenul asta ca nu-l inteleg eu…erau termeni tehnici.
Alti copii care la varsta de 2 ani descoperise calculul cu numere negative si descoperisera cum se fac inmultirile, impartirile, impartirile cu rest…altii la 4 ani faceau déjà matematica de clasa a 8-a. Sunt copii anisincron. P-astia nu poti sa-i bagi intr-un sistem standard. Sunt cazuri in lume…am intalnit un copil care la 10 ani terminase facultatea.
-Dvs. aveti zeci de medalii de aur obtinute de olimpicii pe care i-ati ghidat la competitiile de matematica…
-Nu le am eu, le au copiii…
-Stiu, dar prin Dvs. Voiam sa va intreb ce v-a determinat sa nu va dati batut…
-Ce m-ar fi determinat sa ma las…haideti s-o luam altfel! Eu va spun un lucru – a te da batut inseamna a te lasa invins de frica. Si asta este una din marile probleme ale educatiei. Noi avem o educatie bazata pe frica. O educatie care indeamna pe copii sa se lase batuti. Deci, in momentul in care te calauzeste frica, frica ca vei fi lasat corijent, frica ca vei primi nota proasta, frica ca te va certa acasa, frica din pricina profesorului ca daca nu respecti nu stiu ce reglementari stupide venite de la administratie…tu-ti pierzi constiinta si-atuncea pentru ce mai existi? In fond si la urma urmei….care-i rostul tau ca sa nu fii un om prost? De ce faci umbra pamantului? Degeaba?
Mari defecte are sistemul educational…foloseste frica drept unealta – asta ar trebui interzis in toate legile!
Oriunde-n lume, copilul nu trebuie sa creasca in frica!
Pentru ca frica genereaza circuite vicioase in creierul lui si ii consuma energia; astfel, el nu-si mai foloseste energia ca sa-si dezvolte abilitatile si sa devina un om util din toate pct.de vedere – lui insusi si societatii.
-Unde greseste scoala si sa spuneti putin despre modelul de tara..
-Vedeti…scoala greseste prin necunoasterea copilului. Profesorul trebuie sa invete de la copil in egala masura, ca si copilul de la profesor. Copilul trebuie sa invete de la professor cum arata societatea actuala. Societatea actuala arata ciudat – acolo gasesti oameni buni, oameni rai, oameni destepti, mai putin destepti, gasesti tot ce vrei – Arca lui Noe! Turnul Babel…in general, copiii CU ASTA SE ALEG – inteleg niste prototipuri sociale care sunt de fapt tipologiile profesorului care lucreaza.
Ei nu se aleg cu o cunoastere foarte adanca. Rata de memorare finala pentru toate cunostintele pe care le-au asimilat este de 6%, e slaba, extrem de slaba! Educatia in scoala nu este axata pe elev ci este axata pe manual.
In momentul in care scoala este axata pe manual si pe reglementari, scoala e un RATEU! Gresesti total. ROLUL PROFESORULUI este sa DEZVOLTE PERSONALITATI, NU SA SE SUPUNA UNUI SISTEM ADMINISTRATIV care creaza CADAVRE SUFLETESTI si MENTALE! Aici este mare greseala. E prea obedienta. Scoala NU trebuie sa asculte de administratie, trebuie sa asculte de copil. Sa intelegem bine…meseria de profesor este o profesie liberala! Lucrezi ca profesie liberal cu clientul – copil! Tu vii copil la scoala ca sa te dezvolti, NU ca sa te mutilezi…
-Si despre modelul de tara d-le professor, care poate fi aplicat si in educatie…prin eu stiu, intoarcerea acestor tineri in tara…pentru ca sunt foarte multi care-au plecat! Nu stiu daca mai putem sa-i mai intoarcem…
-Vor venii si in patru labe, si cu spatele vor veni in momentul in care noi le vom deschide usile, si vor vedea ca pot construi AICI!
Ca pot intr-adevar sa aplice ceea ce au invatat in Romania. Modelul de tara nu se poate explica in 2 minute…este vast, este complex.
Va spun si eu ca Mos Ion Roata in parabola cu nuielele: de fapt UNIREA FACE PUTEREA si COOPERAREA duce modelul de tara!
In momentul in care noi, profesionistii din toate domeniile cooperam si punem cap la cap lucrurile – DEVENIM FOARTE PUTERNICI! Egocentrismul nostru distruge totul. In momentul in care noi nu mai lucram pe cerere si oferta si ne uitam la problemele pe care le are vecinul, atunci incepe si tara sa se refaca!
Vedeti…va dau o singura imagine: stolul de grauri! Zboara in aer si nu se ciocnesc doua pasari intre ele si zboara intr-o dinamica absolut fantastica! Stiti de ce nu se ciocnesc? Pentru ca fiecare pasare este atenta la vecina ei. ATAT. E atenta si cauta sa ajute alta pasare care e in dificultate. Noi daca invatam acest lucru simplu de la natura, déjà incepem sa ne punem problema acelora, in tara…
-D-le professor, va multumesc pentru prezenta dvs.si dau un citat de-al dvs. ”Copiii sunt precum arborii daca sunt hraniti putin si lasati in ghiveci fara a li se acorda prea multa atentie ajung bonsai, daca sunt in mediu fertil – ajung stejari.”.
Sfarsit.