X

Proiect BOMBĂ al PSD: Închisoare pentru copiii care nu își îngrijesc părinții la bătrânețe, plătindu-le pensie de întreținere

Proiect BOMBĂ al PSD: Închisoare pentru copiii care nu își îngrijesc părinții la bătrânețe, plătindu-le pensie de întreținere

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 04-07-2019 14:27

Un grup de zeci de parlamentari PSD a depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care copiii majori sunt obligaţi să le plătească pensie de întreţinere părinţilor care necesită sprijin material. În cazul în care acest lucru nu este posibil, obligaţia va reveni nepoţilor sau strănepoţilor majori. Sancţiunea prevăzută în proiect pentru neîndeplinirea acestei obligaţii merge până la 3 ani de închisoare, conform News.ro.

În primul articol se prevede că „prezenta lege reglementează, exclusiv, raporturile juridice, morale şi materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie, drepturile şi obligaţiile de întreţinere reciproce”.Actul normativ stabileşte însă o serie de drepturi ale părinţilor, care se aplică şi bunicilor şi străbunicilor, iar în ceea ce priveşte obligaţiile se precizează că acestea sunt reglementate de Codul Civil.Astfel, părinţii au dreptul să-şi educe copiii „cum consideră de cuviinţă”, „au dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor”, „ au dreptul la o existenţă demnă” şi la „respect şi recunoştinţă din partea copiilor, fără nicio condiţie sau restricţie”.

Potrivit proiectului, intitulat „Legea recunoştinţei între generaţii”, copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”.

„Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă, sau care se află în dificultate şi necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale amiabilă între părţi”, se arată în proiect.

Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinându-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, precum şi de alte împrejurări relevante. Cuantumul întreţinerii datorate de copii pentru părinţii lor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane nu poate depăşi o cincime din venitul net lunar al celui obligat să plătească.

Părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii lor fireşti, au dreptul la întreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă.

Copiii ai căror părinţi sunt decăzuţi din drepturile părinteşti nu au obligaţi de întreţinere a acestora.

Bunicii / străbunicii inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii de către copii, au dreptul la întreţinere de la nepoţii majori apţi de muncă. Prevederile se aplică în mod corespunzător şi străbunicilor.

Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legi constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din vechiul Codul penal (378 din noul Cod penal)

Articolul 378 din Codul penal se referă la abandonul de familie: Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Iniţiatorii susţin, în expunerea de motive, că „necesitatea unui astfel de demers s-a născut din analiza contextului actual în care se află societatea românească, în care familia – ca nucleu de bază al societăţii – este supusă unor profunde şi nedorite perturbaţii asupra unităţii şi solidarităţii necesare asigurării existenţei şi continuităţii în spaţiul naţional românesc”.

Hotnews a relatat în premieră despre acest proiect de lege.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

47 comentarii

  1. astia chiar au innebunit de tot, cu adevarat astea sunt vremurile de pe urma! Lumea chiar devine spital de nebuni…

    1. Da, este nebunie din partea celor care-si parasesc parintii dar mai bine asa. Sigur ca statul are solutii pentru astfel de batrani dar, sa recunostem, aruncarea intr-un azil nu-i cea mai fericita situatie pentru acesti oameni. Sa nu uitam ca multi tineri au impanzit strainatatea „uitandu-i” acasa pe cei care i-au crescut.

      1. Ce legatura are posibilitatea unor batrani de a solicita in instanta un ajutor de la copii atunci cand se simt indreptatiti sa-l primeasca cu batranii care nu au copii?

        Atunci cand va fi data legea eutanasierii (si va fi destul de curand in ritmul in care se demonizeaza societatea) sa nu te problematizezi prea mult pentru ca s-ar putea sa gasesti motive ca sa ti-o aplici.

        1. Dacă un om are credință la bunul Dumnezeu și își desfășoară viață după aceasta,vine de la sine să aibat grija de părinții care i-au dat viață,e simplu,restul e politică!( IN MARE PARTE DEȘERTĂCIUNE)

  2. Nu mai sunt bani de pensii, asa ca vor lua de la copii.
    Legea are un fond bun altfel, caci e porunca Dumnezeiasca sa cinstesti pe parintii tai.
    Doar ca aici nu cred ca e vorba despre Dumnezeu, mai degraba e vorba despre lipsa fondurilor pentru plata pensiilor.

      1. N-are legatura colapsul financiar global cu nesimtirea unora care-si parasesc parintii.

        N-are legatura nici cu pensiile care oricum au crescut foarte mult ci cu faptul ca sunt multi batrani neputinciosi care nu se pot intretine cu pensiile pe care le au iar copiii nu mai vor sa stie de ei.

  3. Jigodiile,măsuri pentru stoparea/scăderea emigrației nu au luat când a trebuit;atunci nu le a mai păsat că distrug familii,nu i a mai interesat că rămân copii orfani,că se despart familii.
    PSD este cel mai spurcat partid care a guvernat țara după 1990;acum au concurență serioasă de la celelalte (USR,PNL),se întrec care să fie cei mai nenorociți.

    1. @ Redactor – asta este activism politic ceea ce contravine regulilor site-ului iar acest individ nu este la prima abatere. Troll-eaza pe aproape toate subiectele.

  4. Foarte CORECT!
    Să răspundă la o simplă întrebare: DE CE ȘI-AU BĂTUT JOC DE EI, PLĂTINDU-I MIZERABIL PENTRU MUNCA (GREA ȘI ÎNDELUNGAT-DEPUSĂ DE-A LUNGUL VIEȚII), VOTÂND LEGI DE CALCULARE/RECALCULARE CARE MAI DE CARE MAI DEMENTE, DIABOLICE, CARE…DUPĂ ATÂTEA CALCULE DIABOLICE ȘI ÎNTORTOCHEATE…TOT O PENSIE MICĂ IESE!

    Și asta, numai la PROSTIME…la oamenii simpli, NU și la ei, care sunt inițiatorii, promotorii pensiilor speciale, a nu știu câte diurne, sporuri, etc…SĂ LE FACĂ PENSII ÎNDESTULĂTOARE, CA SĂ NU DEPINDĂ DE NIMENI…NICI DE STAT, NICI DE COPII ȘI/SAU NEPOȚI (apropos…care copii? care nepoți?)

    1. Tu stii ce spui? Cum poti sa faci unui batran care a tras la saiba o pensie de academician? Da, cam atat le-ar fi necesar unor batrani bolnavi ca sa traiasca. Statul si Biserica a reusit pana acum sa se ingrijeasca de toate aceste cazuri sociale dar s-au inmultit atat de mult incat este greu sa mai faca fata.

      Chiar atat de mult ne-am ratacit incat gasim vina la altii si nu ne uitam in propria ograda? Da, cei care-si parasesc parintii sunt dintre noi si ar trebui sa ne fie rusine ca statul a ajuns sa legifereze normalitatea.

      1. Tu te auzi?! ”Pensii care au crescut foarte mult?” Din care parte? A voastră, care aveți pensii peste pensii, indemnizații, chiar pensii speciale!
        Aaaa….să nu te mai aud cu extremele (care-s de la diavol…că tot suntem pe un site ortodox), atrăgându-mi atenția că nu se compară prestația unui academician cu a unuia care a dat la șaibă!

        Academicianul are valoarea lui, dar și ăla de la șaibă! Fiecare cu darul/talantul lui! Unul de la șaibă care-a muncit 40 de ani să aibă o pensie mizerabil de mică față de parlamentarul HOȚ care nici nu dă prin parlament, ridicând mâna ca boul/vaca la semnul tartorului șef de partid validând legi, decrete, OUG, HG împotriva noastră, nu?!

        Mai vorbim de procurori, judecători, polițiști, și alții care ies cu pensii nesimțit de mari în raport cu munca depusă (în/ca ani)?!

        Ești CU TREABĂ pe-aici și ENERVANT!

  5. Să le mai dăm un răspuns celor 10 DERBEDEI PESEDEI:

    https://republica.ro/o-propunere-legislativa-de-o-ipocrizie-si-marsavie-fara-margini

    Ăștia sunt de o ipocrizie și de o mârșăvie fără margini. Nici nu știu ce e mai împuțit în povestea cu „Legea recunoştinţei între generaţii”.

    În primul rând, nu, nu e vorba de „etică” si „morală”, e vorba de panica lor si cheltuielile lor cretine si de lipsa lor de minimum plan, că nu poți să le ceri viziune.
    E vorba de curvăsării electorale și de iminența colapsului sistemului de pensii, despre care latră unii deștepți și disperați de ani de zile.
    E economic, matematic imposibil de sustinut în viitorul apropiat.
    Cu un raport pensionari – salariați de aproape 1:1 deja, n-are cum să ne mai plătească nouă, ăștia 40+, de pildă, vreo pensie cineva. N-are cum.
    Deși o viață întreagă îndopi statul cu bani din taxe, impozite, contribuții – bani care nu se văd niciunde, de fapt. (Ah, ba da, se văd în moștenirile și donațiile lor de la mame, mătuși și bunici milionare excentrice!) Deci, când vine vremea să îți dea înapoi banii puși la păstrat la stat, „statul” te trimite în spinarea copiilor.

    Apoi, absolut jegoasă e premisa cu „tineretul cel nasol”.
    În expunerea de motive e scrisă mizeria asta: „Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligații reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinților şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligații, nu numai drepturi”.

    Adică ăștia tinerii – nu e clar segmentul, dar, deh, să se simtă cât mai multe generații vinovate că există – sunt niște dezumanizați egoiști nerecunoscători nasoi. Nu?

    P.S. Sigur, noi putem să ne organizăm, chibzuim, ocrotim și îngrijim unii de altii cu multă omenie și cu iubire. Se întâmplă oricum în viețile fiecăruia, plus în societate – #dăruieșteviață, #noifacemunspital, #magicamp… și doar astea îmi vin repede în minte. Da, au ceva în comun: se întâmplă în afara „statului”. Ba chiar și în ciuda piedicilor puse de stat.

    1. Orice inițiativă civică, oricât de bine intenționată ar fi, dacă nu-L are pe Hristos în centrul său, e zero barat (sau chiar mai rău). Decât să faci un spital oncologic, mai bine te-ai preocupa de reducerea poluării, de eliminarea chimicalelor din alimente, mai bine zis de diminuarea răului spiritual şi fizic din societate.

      1. Spune-mi ca tu duci o viata simpla, naturala, te straduiesti sa consumi cat mai putin refuzand „bunastarea” oferita de tehnologie ca sa nu-mi treaca cumva prin minte ca ai fi IPOCRIT.

        Altfel, noi incurajam economia de consum si apoi tot noi ne plangem ca, vezi Doamne, nu ne este bine.

        1. Da, încerc să duc o viață cât mai simplă. Recunosc, sunt la început, pentru că atunci când creşti într-un sistem e destul de greu să te desprinzi. Nu e vorba neapărat de a renunța la confort în totalitate, ci de a găsi variante mai puțin poluante (de ex. încălzirea apei cu energie solară). Şi, oricum, evit să cumpăr alimente cu aditivi suspecți.

  6. Nu cred că este corect sa fie o lege care să îmi dea mie sa fac pușcărie pentru că statul nu are bani de pensii.
    Sa facă pușcărie cei care au furat banii

  7. Oameni buni, nu vă enervați. Este vorba de aplicarea poruncii a V-a din Decalog. Legea oricum e strâmbă în momentul de față: am auzit de cazuri de părinți evacuați de propriii lor copii după ce au trecut casa pe numele lor. E pur şi simplu o transpunere în practică, destul de modestă, a poruncii a V-a.

    1. Conteaza foarte mult cum se face binele, obligat sau de buna voie si cu dragoste. In plus, cu un bine trebuie sa fie de acord ambele parti, chiar bine fiind. Ne putem uita la ce s-a intamplat cu Sorina, nu dezvolt. S-ar putea ca multi parinti sau batrani sa nu fie de acord cu un astfel de ajutor fortat, se calca demnitatea in picioare. Eu unul nu cred in obligativitate. Cred ca oamenii pot sa fie oameni de buna voie, nu trebuie sa vina statul si sa controleze intimitatea din familie. Vor impartii banii dar vor distruge relatiile normale, umane. Nu suntem roboti. Iarta-ma frate.

      1. Sunt total de acord dar ce ne facem cu care-si arunca batranii? traim intr-o societate cazuta si de aceea sunt necesare astfel de legi. In vechime era o mare rusine sa nu-ti cinstesti batranii. Am intalnit om de aproape 60 de ani care nu trece de cuvantul mamei de peste 80. Ce spune batrana este sfant pentru el.

        Inainte nu exista cineva care sa nu-i respecte pe cei mai in varsta de la copii pana la adulti. Acum este babilonie si generatiile mai tinere s-au intors impotriva celor mai in varsta. Absolut demonic.

    2. Ideea este ca statul nu are dreptul sa-ti impuna sa achiti niste bani doar pentru ca te-ai nascut. Daca ai un copil si trebuie sa platesti pensie alimentara este altceva, este ca urmare a actiunilor tale, dar cum sa fii obligat sa platesti doar pentru ca ai tras aer in piept? Sunt de acord cu tine dar asta trebuie sa ramana la latitudinea individului, nu putem avea incredere in stat ca aceasta lege nu este una premergatoare altor abuzuri.

  8. Isi bat joc de noi pe fata, vor sa ne solidarizeze cu forta pentru ca ei sa poata sa o duca bine in continuare, un fel de solutie de avarie. Maine o sa ne spuna ca o parte din salariile tinerilor trebuie sa ajunga si la ei, ca au unele vile neterminate si nu le pot lasa asa daca tot le-au inceput. Doamne da-ne putere sa ducem greul care vine.

  9. Bănuiesc că dacă bătrânii nu doresc un astfel de ajutor, statul nu poate impune nimic. Sau dacă totuşi primesc pensia de întreținere, o pot returna copiilor. Până la urma ar fi o variantă ( nu ştiu cât de bună) şi dezincriminarea furtului, de exemplu. Cine e om şi se teme de Dumnezeu, oricum nu fură.

    1. Stai linistit. Legea este doar pentru batranii care cer ajutorul copiilor in instanta. Nu se aplica automat la toata lumea. Sunt multe cazuri de batrani aruncati in strada de copii sau abandonati dupa ce au plecat in strainatate si nu mai vor sa stie de ei. Unii au pensii mici tocmai pentru ca s-au sacrificat pentru cresterea copiilor si nu au mai putut merge la servici. Altii au dizabilitati si copiii fug de ei cu toate ca au posibilitati materiale ca sa-i ajute sa nu ajunga aruncati in nu stiu ce azil. Este bine ca batranii au de acum in colo o posibilitate legala de a impune copiilor sa-i ajute.

  10. Nu cred ca trebuie sa reglementam totul in tara asta, sa vina politicienii si sa ne impuna cu sa ne ajutam intre noi, mi se pare totusi cam mult. Oricum este destul de clar ca interesele lor sunt altele, nu cum sa ne mearga noua bine.

  11. In mod obisnuit OrtodoxInfo face la sfarsitul fiecarui articol un comentariu care aseaza subiectul pe coordonate normale si da cheia unei abordari duhovnicesti a subiectului respectiv.

    De data aceasta n-a facut-o considerand suficient de clare cele mentionate in articol. S-a dovedit insa ca a fost o greseala. Stiri pe surse are o orientare progresista adica anticrestina si neomarxista si omite detaliile care ar putea arunca o lumina favorabila initiativelor bune.

    Insa greseala de care vorbeam s-a dovedit a fi de fapt o hartie de turnesol pentru ca noi sa vedem mai bine negrul din sufletele noastre. Am sarit cu acuze fara sa judecam si a lipsit orice urma de empatie si omenie. Dam repede vina pe cei de la putere si refuzam sa ne uitam la noi si in jurul nostru ca sa intelegem mai bine unde este este Adevarul. Iar apoi ne miram ca mergem in jos in loc sa crestem catre Domnul.

    Numai mila Lui ne mai poate scapa insa daca nu ne constienzam caderile ca s-o cerem, ma tem ca n-o vom primi.

    Iertati

  12. ***Andrei,dumneata aperi cu fervoare acest partid toxic(bine,toxice sunt toate și toți politicienii însă ăștia sunt tatăl lor)deoarece cel mai probabil ai legătură directă cu el.
    Și încă ceva:nu mi ați răspuns la întrebarea adresată într un alt subiect de pe acest portal:ce funcție aveți în aparatul de stat?Sunteți primar,consilier,secretar?

    1. Dumneata esti troll? Intreb pentru că exact asta dai impresia prin atitudine – ataci persoana, nu ideea.
      Să o luăm de la simplu la complex:
      1. Avem sau nu obligația morală – deocamdată – să ne sprijinim părinții atunci când devin neputincioși? ( Eu consider că da! )
      2. De ce ar fi greșită transpunerea acesteia în lege?
      3. Se întâmplă în zilele noastre abuzuri din partea copiilor asupra parinților/bunicilor neputincioși, de tipul celor descrise de alți comentatori și încă multe altele neamintite?
      Răspunsul este ”desigur că da!” – cunosc caz concret al unui om, care ajuns bolnav de Alzheimer, a fost aruncat de familie intr-un azil, ca era mai ieftin (dadeau azilului doar pensia lui!), decât să plătească un îngrijitor (deși situația materială le permitea mai mult decat era nevoie!). In azil batranul a avut un accident, a cazut, s-a lovit la cap, salvarea nu a fost chemata la timp, si de acolo i s-a tras moartea.
      4. Nu consider că legea afectează sau aduce prejudicii niciunui creștin, care este cu adevărat creștin, nu doar cu numele. Acesta și-ar cinsti și ajuta oricum părinții, în limita posibilităților și din puținul lui.
      5. Unii tineri care nu fac nimic, stau ca trântorii pe spinarea părinților (pensionari poate), așteptând să vină pensia ca să iși ia si ei parte din ea (sau chiar toată!) ar fi afectați? Desigur că da! Pentru că vor trebui să muncească, ca să poată să plătească pensie de întreținere, dacă părintele i-o cere. Iar dacă se mai dovedește și abuzul asupra bătrînului (furtul pensiei), s-ar putea ca închisoarea să fie mai mare de 6 luni. Sunt multe astfel de cazuri? Cred că da.
      6. Există riscul unor abuzuri din partea părinților asupra copiilor, folosind această lege ca și instrument? Da, cred că și acest lucru s-ar putea întâmpla, respectiv ca seniorii să ceară pensie de întreținere de la copii, deși nu au nevoie!, doar din anumite ambiții personale (că fiul/fata nu s-a căsătorit cu cineva pe placul lor, ba au mai și făcut copii când n-au vrut ei, deci ca să le facă greutăți … da, din păcate se pot întâmpla și din acestea). Legea ar trebui să fie foarte clară, tocmai pentru a elimina astfel de situații.
      Dar ar mai trebui să vină la pachet și cu alte măsuri, astfel încât o astfel de lege să nu se aplice decât în cazuri excepționale.

      1. Da, este o abordare buna a problemei. Sunt puncte de vedere pertinente.
        Intr-adevar sunt multe probleme in societatea romaneasca, multi batrani care sufera in singuratate, iar copii sunt dusi in tari straine. Unii dintre parintii nostri isi plang de mila abandonati in azile de batrani, altii efectiv nu au ce manca. De asemenea, foarte multi copii sunt crescuti de bunici si duc lipsa de o mama si de un tata care au alte viziuni despre viata, unii copii mai mari cresc si invata singuri din aceleasi motive. Eu cred ca principala cauza care provoaca aceste drame este faptul ca nu mai stim care ne sunt prioritatile, nu vrem sa intelegem ca IMPREUNA cu putin, este mult mai bine decat SEPARATI dar cu mai mult. Nu vrem sa intelegem ca acasa, cu invataturi drepte, ortodoxe am putea fi mult mai linistiti si mai aparati de Dumnezeu, decat alergand in toate directiile pentru un ban in plus.
        La o prima privire a acestui proiect de lege, da, as spune si eu ca sunt cele mai bune intentii si ca trebuie sa facem ceva pentru parintii si bunicii nostri, s-a ajuns prea departe, prea multi sufera in tacere, la prea multi le plange sufletul de durere si nu este nimeni sa-i mangaie in afara de Bunul Dumnezeu. Au nevoie mult mai mult de copii lor langa ei decat de banii lor. Pe de alta parte nu pot sa nu observ ca o astfel de lege se ocupa de efecte si nu de cauzele care ne-au adus pe toti aici, pentru ca nu sunt doar batrani cei care sufera in tacere, ci sunt deopotriva si tineri. A combate efectele, e calea cea mai scurta spre a indrepta unele dintre aceste probleme, dar pe termen mediu si lung, cu o astfel de lege, eu spun ca ne vom indrepta catre un esec rasunator si vom ajunge mai rau decat suntem astazi. Vrem sa punem bariere peste tot, nu mai stim sa fim oameni decat daca avem legi? Eu nu spun ca cei care isi bat joc de parintii sau de bunicii lor nu trebuie sa plateasca, sa plateasca. Nu sunt un cunoscator al dreptului, dar ma gandesc ca avem legi in acest sens, iar daca nu le avem, sa le facem, dar sa aiba o limita aceste legi, nu sa ne controleze fiecare miscare pe care noi o avem in familie. Sa lase familia in intimitatea ei sa-si rezolve problemele sau sa lucreze la cauzele care au dus la aceste derapaje grave din familii, la CAUZE nu la EFECTE! Cred in educatia crestin ortodoxa, nu in dictatura statului! Daca doriti un stat politienesc, o sa-l aveti!
        Spuneti ca oricum crestinii nu vor avea probleme cu o astfel de lege, ei oricum isi vor face datoria, da, asa ar trebui. Asa spun si cei care sunt de acord cu sistemele de supraveghere in masa, ca nu au nimic de ascuns, sa-i supravegheze. Inchei cu un schimb de replici dintr-un film amintit aici pe portal:
        ea – Cand imi violati intimitatea, e un fleac. Daca mi-o protejez, e infractiune.
        el – Nu pricepi? Cu cat mai ascunsa, cu atat mai cautata. De ce e asa de important sa nu te stie nimeni? Tu stergi secretele tuturor, al tau care e?
        ea – Trebuie sa existe unul?
        el – Toti avem ceva de ascuns.
        ea – Asta faceti voi, cautati zilnic secretele tuturor. Dar ce nu intelegeti, e ca nu am ceva de ascuns, ci n-am nimic ce vreau sa vedeti.

    2. O fi pesedist…că prea ia foc! Părinții, dacă și-au crescut odraslele cum trebuie, acelea vor avea grijă de părinții lor…dacă NU, NU!
      Există legi duhovnicești care pedepsesc trăirea lumească…asta nu se înțelege!
      Așa…la arătare, vezi niște bătrânei simpatici, de care ți se face milă…dar să cauți în trecutul lor, să vezi de și-au ARS păcatele și urmările lor…de NU, plătesc…și-aici, și DINCOLO!

      1. Am luat foc pentru ca am ajuns sa nu mai gandim normal si nu mai suntem in stare sa deosebim binele de rau.

        Este groaznic ca legiferem relatiile interumane dar si mai groaznic este ca societatea a decazut atat de mult incat am ajuns nevoiti sa facem asa ceva. Iar societatea suntem NOI. Si m-am enervat cand vad ca se arunca pisica in curtea altora in loc sa ne asumam aceste caderi. Si enervarea a crescut pentru ca sunt comentarii pe un portal unde te-ai astepta sa gasesti mai usor oameni normali.

        Mantuire tuturor!

  13. ***Isa,nu cred in facerea de bine a psdistilor,de fapt a politicienilor in general;aceasta lege are ceva ascuns in ea,este cu bataie lunga;se va afla mai devreme sau mai tarziu care i scopul real;banuiesc eu ceva,insa nu sunt sigur;iar in privinta lui Andrei sunt convins ca am dreptate.
    Iar treaba cu datul parintilor afara din casa sau neajutorarea lor este treaba ateilor sau prost crescutilor;un om educat si/sau credincios nu ar face niciodata asemenea lucruri;asta tine de ura la cel mai inalt grad.

  14. Dar nu pune nimeni problema daca in aceste vremuri, cu atat de multe taxe si cu cheltieli mai mari decat veniturile, sarmanii copii mai au de unde sa dea parintilor.
    Iar cele mai multe dispute apar datorita lipsurilor.

    1. N-o pune nimeni pentru ca nu este o problema reala. Ce parinte ar cere in instanta niste drepturi decat acela care a fost nedreptatit de catre copiii lui? A mentionat bine Isa despre posibile abuzuri din partea parintilor dar acelea pot fi eliminate usor. Oricum instanta hotaraste daca parintele are sau nu nevoie reala de ajutor.

      1. Ce parinte? De exemplu parintii vitregi, dupa ce au dat tot ce au copiilor naturali, care nu trebuie deranjati. Astfel de lucruri sunt discutabile si greu de demonstrat. Nu toate lucrurile stau la fel, ca sa le poti reglementa cu o lege.

  15. ***MMarius,cauzele sunt multiple,vinovați sunt toți politicienii și toate partidele ce se perindă din 1990 în țara noastră,cu precădere cei de la PSD deoarece,sub o formă sau alta ei au distrus țara în cea mai mare parte a timpului;din cauza lor exodul românilor este nemaintâlnit în nici o țară în care este pace;știu pesediștii,știe domnul Andrei cum o mamă își lasă bărbat,copii acasă și pleacă printre străini ce i în sufletul ei?știu ciumații cum unui bărbat ce pleacă și își lasă copii și nevasta cât de greu îi este?știe domnul Andrei cum copii a căror părinți au emigrat ce traume suferă ei?

    1. Se pune întrebarea: de ce ar fi vinovați cu precădere pesediștii de starea actuală a României? Simplu, pentru că au fost la guvernare cel mai mult timp (excepțiile fiind guvernarea CDR care a închis o mulțime de societăți de stat nerentabile, și guvernarea Boc-Băsescu care a diminuat salariile bugetarilor). De ce a fost mai mult timp PSD (PDSR) la guvernare? Simplu, pentru că a fost votat.
      Corect, românii au fost ținuți în sărăcie pentru a-și vinde votul pe nimic.
      Ce s-a întâmplat totuși când anumite personaje politice au dat dovadă de o oarecare independență (vara lui 2012)? Le-a fost pus pumnul în gură de către Gitenstein, Barroso și alții.
      Și, în fine, ajungem în zilele noastre când un ”șmecheraș” de Teleorman încearcă să facă și câteva lucruri bune: crește salariile medicilor și ale bugetarilor, încearcă taxarea suplimentară a companiilor și băncilor, convoacă un referendum pentru normalitate, le dă peste bot birocraților de la Bruxelles și socialiștilor europeni. Dar stupoare, PSD pică pe locul 2 și obține un scor deplorabil. ”Șmecherașul” ajunge la pârnaie, în timp ce Coldea, Kovesi și alții sunt bine mersi bucurându-se în continuare de diverse privilegii (apropo, Ghiță a afirmat despre Kovesi că ar fi agent al unui serviciu secret străin). Isărescu e reconfirmat guvernator și propune ca aurul României să rămână în străinătate.
      Nu e SINISTRU ce se întâmplă?

  16. Voi realizati ca intr-o societate NORMALA la cap, nu ar trebui sa existe acest subiect de discutie?
    La fel cum nu ar trebui să fie pusă în discuție nici noțiunea de familie ?!
    Ma gandeam acum la ce scop ascuns ar putea exista in spatele acestei legi, in afara de compensarea lipsei banilor in fondul de pensii, care nu este decât un scop meschin mărunt (banii).
    Imi vine in minte unul sinistru: institutionalizarea batranilor neputinciosi singuri si apoi aplicarea asupra lor a „drumului spre moarte”(Liverpool Care Pathway):
    https://ortodoxinfo.ro/2018/08/28/marea-britanie-satanica-anual-sute-de-pacienti-sunt-infometati-si-insetati-pana-la-moarte/

  17. ***I,într-adevăr este sinistru ce se întâmplă,parcă poporul român este blestemat;dar asta este doar ,,încălzirea”,vor urma vremuri când vom spune că vrem să se întoarcă timpul înapoi;și când mă gândesc că soarta a milioane de concetățeni stă în mâinile a câtorva sute de oameni mă ia groaza,îmi vine să mi trag palme; politicienii sunt cei mai periculoși oameni,de la ei pleacă totul în societate;și cum ei sunt atei sau masoni,nimic bun și trainic nu vom vedea de la ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button