X

INSULTĂ la adresa românilor din partea UDMR – Statuia „Gardianul Carpaţilor”, ridicată în Harghita fără avize legale

Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus de Valer Daniel Breaz, a confirmat faptul că statuia „Gardianul Carpaţilor”, amplasată de UDMR în localitatea Şoimeni, judeţul Harghita, nu are avizele legale, după cum reiese dintr-o adresă comunicată de minister către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, preluată de cotidianul Informația Harghitei.

Potrivit unei adrese a Ministerului Culturii către Formului Civic al Românilor „Pentru statuia Gardianul Carpaților, amplasată în anul 2015 în satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita, nu s-a solicitat aviz. (…)” (detalii aici).

Ridicată în 1915 ca simbol al protecţiei graniţelor Imperiului Austro-Ungar faţă de România, statuia „Gardianul Carpaţilor” a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, şi a fost interzisă de autorităţile române.

Până vineri, 5 iulie 2013, când statuia a fost dezvelită în localitatea Şoimeni, judeţul Harghita, în prezenţa liderilor Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a reprezentanţilor Bisericilor Maghiare din Transilvania şi a formaţiunilor politice maghiare din România: Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania (UDMR), Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM).

„Confecţionată din lemn, statuia originală de la Cluj-Napoca a fost incinerată de Armata Română în 1915, dar ea a renăscut din propria-i cenuşă şi veghează din nou asupra capetelor de la răsărit”, notează portalul itthon.ma preluat de Jurnalul Național.

Primarul UDMR din Păuleni-Ciuc, Ferencz Csaba. FOTO: csikirmdsz.ro

Primarul UDMR al comunei Păuleni-Ciuc, din care face parte şi satul Şoimeni, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. “Maghiarii trebuie să adune putere pentru lupta împotriva reorganizării administrativ-teritoriale şi a modificării Constituţiei care pun în pericol comunitatea noastră. Gardianul Carpaţilor ne va proteja libertatea şi credinţa şi ne va da puterea să îndeplinim misiunea poporului nostru. Gardianul Carpaţilor trebuie să ne facă mai uniţi, deoarece direcţia trebuie să fie comună. Doar aşa puteam avea un Ţinut Secuiesc puternic şi un viitor mai bun”, a declarat în 2013 primarul Ferencz Csaba potivit Jurnalul Național.

Istoricul statuii

Statuia originală a fost realizată din lemn de cioplitorul Szaszak Ferenc în 1914. Ea a fost dăruită de moşierul Lyka Dome oraşului Cluj-Napoca, dar a fost dezvelită abia la data de 18 august 1915, cu ocazia celei de-a 85 zi de naştere a Împăratului Franz Joseph. Tradiţia spune că văduvele şi orfanii aveau dreptul să bată câte un cui în statuie în speranţa că le va merge mai bine. În cadrul ceremoniei de dezvelire, primul cui a fost bătut în numele Împăratului Franz Joseph de groful Bethlen Odon, care a donat cu această ocazie 1000 de coroane. În 1918, statuia a fost incinerată şi distrusă complet de Armată Română, ridicarea ei fiind interzisă. După 1989, reprezentanţii minorităţii maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru nu s-a realizat. Astfel, statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad. Vineri, 5 iulie, o copie fidelă a statuii de 6 metri, realizată de cioplitorul Horvath Beres, a fost dezvelită în Şoimeni. Ordinul “Gardienii Carpaţilor” a fost instaurat pentru prima dată de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra pasurile şi cheile Carpaţilor de eventualii cotropitori.

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

6 comentarii

  1. E strigator la cer ce se intampla!Mortii nostri(eroii)striga la Dumnezeu:dreptate Doamne,dteptate!Si Dumnezeu nu va intarzia sa faca dreptate.Vai de cei(guvernantii)peste care va veni mania lui Dumnexeu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button