Oficiul National pentru Cultul Eroilor (ONCE) precizeaza, intr-un comunicat postat miercuri pe site-ul oficial, ca in cimitirul de la Valea Uzului se afla inhumati si soldati romani, dar si ca Primaria Sanmartin, judetul Harghita, a efectuat lucrari de renovare a necropolei fara respectarea planurilor initiale, astfel incat elementele de identificare ale celorlalte nationalitati, altele decat cea ungara, nu se mai regasesc in cimitir, nefiind respectat, de asemenea, nici cadrul juridic aplicabil.
„Primaria comunei Sanmartin, judetul Harghita, a realizat lucrari de renovare a cimitirului fara respectarea planurilor initiale ale necropolei din 1927, amplasand trei monumente comemorative ungare, panouri informative, placi comemorative si aproximativ 600 de insemne de capatai (cruci crestine cu insemne nationale ungare) atat pe suprafetele de teren in care, potrivit schitelor identificate in documentele de arhiva, sunt inmormantati morti de razboi ungari, cat si pe cele pe care figureaza morti de razboi de alte nationalitati (romani, austrieci, germani, rusi, italieni si sarbi), astfel incat elementele de identificare ale celorlalte nationalitati, altele decat cea ungara, nu se mai regasesc in cimitir”, se arata in documentarul ONCE.
De asemenea, se subliniaza faptul ca lucrarile de restaurare facute de Primaria Sanmartin nu respecta cadrul juridic aplicabil, nu au avizul ONCE si nu tin cont de normele dreptului international umanitar.
„Lucrarile de restaurare mentionate anterior au fost facute de autoritatea locala din Sanmartin fara respectarea cadrului juridic aplicabil, fara avizul ONCE si fara a tine cont de normele dreptului international umanitar. Lucrarile au fost finantate, asa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisa de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputatilor catre Ministerul Apararii Nationale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primariei Sanmartin, contributii ale unor persoane fizice, dar si din donatii ale Ministerului Apararii din Ungaria, fara instiintarea si consultarea partii romane, contrar reglementarilor dreptului international umanitar si prevederilor acordului romano-ungar in domeniu”, scrie in documentul facut public de ONCE.
In ceea ce priveste crucile ridicate de Primaria orasului Darmanesti, se precizeaza ca acestea sunt amplasate in partea dreapta a cimitirului, „in care nu existau morminte de razboi in schitele originale ale necropolei” si ca si aceste lucrari sunt realizate fara avizul ONCE.
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]
Numai ca ungurii au facut asta in 1994. De ce autoritatile statului au tacut pana acum?