X

Sinodul Greciei la un pas de recunoașterea autocefaliei schismaticilor din Ucraina

Efectele Creta se arată: Mitropolitul Ierotheos Vlachos susținător al primatului Noii Rome în Ortodoxie și, implicit, al schismei ucrainene

Portalul grecesc ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ informează în exclusivitate că este iminentă o decizie a Bisericii Greciei de a recunoaște pe autocefalia necanonică pe care a acordat-o unilateral Patriarhia de Constantinopol unor schismatici din Ucraina. Pentru a se pronunța în această chestiune, Sinodul Ierarhiei Bisericii Greciei a mandatat două comisii care să cerceteze problema în cauză. Este vorba despre Comisia pe probleme dogmatice și canonice și Comisia pe relații inter-ortodoxe și inter-religioase.

Cele două Comisii s-au întrunit în comun în data de 23 mai în Palatul Sinodal și au decis împreună să propună Sinodului permanent (Ierarhiei) recunoașterea Bisericii schismatice a Ucrainei.

Motivația acestui verdict pare a fi una de natură strict politică, după cum au spus-o chiar membrii Comisiilor.

Din descrierea succintă a modului cum a decurs ședința rezultă că au fost luate în considerare doar argumentele susținătorilor Fanarului. Nu s-a dat importanță altor opinii, cum ar fi acelea exprimate de Arhiepiscopul Anastasie de Tirana, care au stârnit o oarecare controversă, sau faptul că nici o altă Biserică Locală nu a recunoscut gruparea bisericească din Ucraina până acum.

Portalul grecesc nu indică o sursă a informației sale, care pare să fie una confidențială, după cum rezultă din rândurile articolului:

„Firește că nici Tomosul nu prevede că Biserica Autocefală a Greciei ar fi vasală Fanarului, nici că nu are propria ei decizie. De asemenea, Constituția prevede la art. 3 că este unită «dogmatic» cu Biserica de Constantinopol și «cu fiecare Biserică la fel Ortodoxă a lui Hristos» și că este evident AUTOCEFALĂ și, prin urmare, INDEPENDENTĂ.

Un alt membru, pentru ca să convingă în privința necesității de a fi acceptată decizia Patriarhului Ecumenic cu privire la Biserica din Ucraina, a amenințat că, dacă Biserica Greciei nu o adoptă, el îi va rupe Ținuturile Noi. Un cleric din membrii Comisiilor a punctat semnatarului acestor rânduri: «Nu ai înțeles că suntem vasali Bisericii Fanarului?». Evident că a fost ignorată de către clericul în cauză și de ceilalți membri ai Comisiilor învățătura Părinților Bisericii, după cum și sfintele canoane și practica de veacuri a Bisericii și au luat decizia să urmeze pe Patriarhul Ecumenic în lucrarea lui disperată.”

Pentru greci se deschide o perspectivă foarte sumbră chiar și la nivel de politică (bisericească). O eventuală rupere a comuniunii Moscovei cu grecii în urma recunoașterii „autocefalilor” nu ar avea urmări deloc faste nici pe plan economic și politic. În plus, se deschide perspectiva ca și alte Biserici slave să facă acest gest, care ar agrava situația și mai tare.

Din punctul nostru de vedere, decizia Comisiilor de a nu-și asuma nici o răspundere, ci a se bizui total pe Constantinopol este în consonanță perfectă cu pledoaria IPS Ierotheos Vlachos din Scrisoarea sa către Sinodul Bisericii Greciei, în care susține exact același punct de vedere. Nu putem să nu ne amintim și de întâlnirile sale de la Mănăstirea Vatopedi cu actualul ambasador al SUA din Grecia. Este foarte greu să nu fie observată influența politică în aceste decizii.

De asemenea, prof. Feidas susținea un punct de vedere diferit cu privire la acordarea autocefaliei în 1979 față de acum. Dacă odinioară afirma că Sinodul plenar al Bisericii Ortodoxe este cel în măsură să acorde autocefalia unei Biserici Locale sau aceasta se poate realiza prin acordul tacit al tuturor Bisericilor Autocefale, astăzi susține fervent dreptul exclusiv al Patriarhiei Ecumenice.

Reamintim că de curând a avut loc în Grecia vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, care a urmărit tocmai ameliorarea relațiilor dintre cele două Biserici grecești. Cel mai probabil vizita sa nu a întârziat să dea roade.

Încă nădăjduim că vor fi suficienți arhierei cu cuget ortodox în Sinodul Bisericii Greciei care să nu gândească în termeni politici, ci după principiile credinței evanghelice, care spune: „Unde nu mai este elin şi iudeu, tăiere împrejur şi netăiere împrejur, barbar, scit, rob ori liber, ci toate şi întru toţi Hristos” (Col. 3,11).

[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

7 comentarii

  1. Situatia din Ucraina este de o gravitate extrema. In premiera mondiala as putea spune Tainele Bisericii au fost inlocuite cu hartii produse de oameni.

    Astfel lucrarea harului Sf Duh, singurul care putea schimba schismaticii in drept-credinciosi, a fost inlocuita printr-un … tomos care afirma ca respectivii fac parte din Biserica.

    De neinteles este insa pozitia unor arhierei care, se presupune, au aratat discernamant de-a lungul vremii. Cum pot ei sustine o asemenea aberatie cand respectivii schismatici cu acte in regula n-au aratat pic de pocainta si dorinta de a se intoarce in Biserica lui Hristos, n-au fost mirunsi iar altii au ajuns sa faca parte din cler cu toate ca au fost „hirotoniti” de persoane caterisite pe drept iar intreaga Biserica a aprobat aceasta la momentul respectiv. Respectivii n-au fost asadar niciodata preoti ai lui Hristos si ca atare nici nu aveau unde sa se intoarca. Ce sa mai vorbim de slujbele savarsite de ei. Iconomie iconomiee insa asta depaseste orice imaginatie. Nu exista precedent pentru o ratacire atat de mare.

    Aiuritor.

      1. „Tainele Serviciilor au luat locul Tainelor Bisericii” – excelent sintetizat.

        Acesta ar trebui sa devina MOTTO-ul tuturor demersurilor din Ucraina.

  2. Stau cateodata si ma-ntreb: preotii, calugarii episcopii oare chiar nu se gandesc ca va veni vremea cand vor muri si, prin deciziile astea, vor lua gheena cea vesnica si infricosatoare?
    Astia de vand ortodoxia parca sunt nebuni, toata ziua stau numai in intalniri, plini de vorbe pompoase si au uitat complet de viata specifica preotimii si calugarilor.
    Care mai de care cu compromisuri din ce in mai mari, chipurile sa salveze ei pe Hristos si turma –adica noi–, care mai de care mai expert si mai vocal in erezii.
    Bine am facut ca nu am cumparat cartea lui Hierotheos Vlachos despre Paisie Aghioritul, se vede cui ii slujeste.

  3. Cam asa cred ca vor ajunge si cei care accepta buletinul cu cip, dupa cip nu numai ca vor lua pecetea, dar o vor si recomanda altora si vor ataca pe ceilalti care nu o accepta…

  4. „Am vazut multe stele cazand”-Apocalipsa.Stelele sunt”ierarhii”.Nu va mai mirati si acceptati aceasta.O spune Sfanta ScripturaSA Nu mai cautati credinta la”cei mari”.Credinta curata o mai gasim la mireni sau la unii preoti pe care-i numeri pe degete.Nu trebuie sa ne smintim de asta.Nimeni nu este mai mare decat Dumnezeu si El o spune.”inger din cer daca va va vesti o alta evanghelie decat aceea pe care v-am predat-o eu,anatema sa fie”!spune sfantul apostol Pavel.Inger,nu om.Arhiereul e mare atata timp cat e „ochiul bisericii”cum spune sfantul Vasile cel Mare,in rest e zero.De ecumenism nu mi-e frica,deoarece m-am ingradit de el.Problema mare raman cipurile.Aici sa fim uniti cat mai multi ca sa dam aceasta ultima batalie:sa le refuzam cat mai multi!

  5. Cred ca se stie deja de partea cui este sinodul Greciei. Cretanii (ecumenistii) sunt de partea lui Bartolomeu, ceilalti au ramas ortodocsi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button