X

Pe asta cum o explica evolutionistii? Păianjen care isi catapulteaza panza asupra prazii

Până acum oamenii de știință credeau că numai oamenii posedă astfel de tehnici de atac armat

(Image credit: S.I. Han)

Au fost descoperite specii de păianjen care-şi catapultează pânzele lor lipicioase asupra prăzii … Până acum oamenii de știință credeau că numai oamenii posedă astfel de tehnici de atac armat

Sâmbătă, 18 mai 2019 de: Ethan Huff

(Natural News) Oamenii de ştiinţă  de la Universitatea din Akron, Ohio au făcut o altă descoperire remarcabilă legată de complexitatea regnului animal, care continuă să uimească chiar şi pe cele mai strălucite minţi.

Vă vine sau nu să credeți, există într-adevăr un păianjen care nu numai că este capabil să-și răsucească plasa într-o mișcare uimitoare care inspiră teamă, și să tragă această plasă întinsă înapoi, dar şi să o arunce apoi peste pradă ca pe o praștie, fiind primul animal cunoscut a fi capabil să facă acest lucru incredibil.

Deși s-a crezut anterior că numai oamenii sunt suficient de inteligenți pentru a arunca cu catapulta sau praștia în lucruri pe care vor să le prindă, păianjenul triunghi-țesător posedă de asemenea această abilitate, pe care experții o numesc „amplificarea puterii”.

Publicând o lucrare pe acest subiect în revista „Proceedings of the National Academy of Science” (PNAS), cercetătorii din Ohio dezvăluie modul în care păianjenul triunghi-țesător se catapultează atât pe el însuşi, cât și pânza sa asupra prăzii, folosind această energie elastică pentru a-și crește șansele unei capturi reușite.

Deoarece pânzele păianjenului triunghi-țesător se pot întinde, „reculul elastic” pe care îl produc, permite acestei creaturi să folosească o forță și o accelerație puternice pentru a-și prinde următoarea „masă”.

„Cred că este pur şi simplu o imagine uimitoare la care să ne gândim – păianjeni care-și  încarcă energia în pânza de păianjen, și apoi o lansează pentru a prinde prada”, spune Sheila Patek, biolog și expert în mecanica mișcării animalelor de la Universitatea Duke din Carolina de Nord.

„Nu găsesc un alt exemplu de animal care ia ceva ce a construit la exteriorul său și apoi îl catapultează”, a adăugat ea, citată de NPR.

În urma capturării câtorva păienjeni țesător-triunghiular și punerea lor în terarii (*) echipate cu camere de mare viteză, echipa de cercetare de la Universitatea din Akron a observat că această creatură puternică creează dintr-un singur fir o plasă în formă de triunghi, și pe care apoi o leagă prin partea principală a plasei de un zid.

După ce această formă este generată, păianjenul triunghi-țesător va „merge înapoi”, încordând țesătura și construind această energie elastică „în întregul triunghi al rețelei”, spune Sarah Han, biolog la Universitatea din Akron, și principalul autor al studiului.

Păianjenul triunghi-țesător înfășoară plasa între picioare, asemănător cu o bandă de cauciuc, până când este suficient de strânsă precum o curea de praștie – uneori așteaptând câteva ore până apare prada. Apoi, la momentul potrivit, eliberează plasa și se aruncă ca o praștie asupra prăzii.

„Când simte prada lovind pânza, își eliberează picioarele din spate”, spune Han. „Și asta face ca păianjenul și țesătura sa să țâșnească înainte cu acea eliberare a energiei, ca și cum ai fi eliberat banda de cauciuc a unei praștii… Aceasta provoacă oscilații în țesătura pânzei, în mrejele căreia e prinsă  prada”.

Păianjenii triunghi-țesători pot face în mod evident această acțiune de a se arunca precum o praștie în repetate rânduri, pentru a prinde din ce ce în ce mai multe prăzi, folosindu-se de acest truc unic. Viteza la care fac acest lucru, conform lui Han, este egală cu aproximativ de 400 de ori  lungimea corpului lor pe secundă.

„Am înregistrat toate acestea cu camere video de mare viteză”, explică Han mai departe, adăugând că ea și echipa ei au folosit „urmărirea mișcării și software-ul pentru a obține datele de poziționare și din care au reușit să capteze” lucruri precum viteza și accelerația.”

Deși nu este prima dată când oamenii de știință au observat păianjenul triunghi-țesător în acțiune, este prima dată când mecanismele sale de acțiune au fost cuantificate cu succes.

Pentru mai multe știri despre descoperirile științifice uimitoare care schimbă lumea noastră, verificați Progress.news. De asemenea, puteți ține pasul cu cele mai recente descoperiri științifice la Scientific.news.

Sursele pentru acest articol includ:

NPR.org

NaturalNews.com

* spațiu amenajat pentru creșterea și observarea diferitelor animale mici terestre (șerpi, șopârle, broaște țestoase etc.).

NOTĂ OrtodoxINFO
[dntplgn recurring_amt1="5.00" recurring_amt2="10.00" recurring_amt3="20.00" item_name="Donatie"]

4 comentarii

  1. Evolutionismul nu este greu de demontat.Pur si simplu nu ai cum sa il crezi!Este contrar lui Dumnezeu si oricarei logici sau simtiri,deci nul!

  2. Pamantul este plat:planeta!Asa cum diavolul i-a vrajit pe Adam si Eva cu rotunjimea si frumusetea marului,invartindu-l in laba,asa masonii de la nasa ne tot fac poze fotoshopate cu pamantul glob,sfera invartitoare.Prosti mai suntem…

  3. Denumirea de „evolutionism” e improprie, oamenii lor de „stiinta” recunoscand oficial ca nu exista nici o singura urma de dovada stiintifica in sprijinul ipotezei lor, care, in consecinta, nu e o stiinta, nu e o „teorie stiitifica”, ci este o RELIGIE. Iar perdeaua stravezie a acestei denumiri ( „evolutionism”) e doar pt a masca ( pt masa ignoranta si mentinuta in bezna), adevarul despre adevarata lor identitate: Marx nu a fost niciodata ( si nici urmasii lui) ” evolutionist”. Marx a fost doar satanist :
    Marx & Satan
    (descoperirea nu ii apartine de fel lui Wurmbrand, el doar reproduce datele / documentele, de mult timp cercetate si publicate de alti autori …)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button